Village: Nemzedékek játéka
Village: Nemzedékek játéka
Village: Nemzedékek játéka
Village: Nemzedékek játéka
Videó beküldése

Village: Nemzedékek játéka

Társasjáték, 2013
Értékelem!

A Village: Nemzedékek játéka egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék több, összesen 4 díjat és jelölést is kapott 2012-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a munkás-elhelyezés, az akció draftolás, a...

A Village: Nemzedékek játéka egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék több, összesen 4 díjat és jelölést is kapott 2012-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a munkás-elhelyezés, az akció draftolás, a contracts és a különböző típusú munkás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Village egy gazdasági stratégiai játék, mely elnyerte a 2012-es év játéka díjat, összetett kategóriában.

Nem egyszerű az élet a középkori faluban. Dolgozni kell, enni muszáj, ki kell menni a piacra a megtermelt árukkal, rangot és hírnevet kell szerezni. A családjaitok is itt próbálnak megélni és minél nagyobb gazdagságot, nevet szerezni. Vajon fennmarad a család neve vagy eltűnik majd? Csak rajtatok áll!

Élet a faluban

Ebben a díjnyertes játékban egy-egy családot kell irányítanotok. Kezdetben kicsi, név nélküli famíliátok tagjai a játék végére akár a város legnagyobb emberei közé tartozhatnak. Ehhez a megfelelő időben a megfelelő helyre kell lehelyeznetek figuráitokat, ám a lehetőségek korlátozottak, hisz’ a többi család is ugyanazért a célért küzd. A győzelemhez jól átgondolt taktika és sok odafigyelés kell. Na de lássuk a részleteket!

Családalapítás

Minden játékos választ magának egy színt a négy közül. Az ehhez járó farmtáblát magatokhoz veszitek. Itt él a családotok: itt van a házatok, az állataitok, a raktár és itt tudjátok nyomon követni a rendelkezésre álló időtöket is. Négy első generációs családtaggal kezditek a játékot – a nagyobb számmal rendelkező bábukat még nem használhatjátok, hiszen ők még nem születtek meg. A családtagokon kívül még kaptok egy-egy érmét is.
Egy jelzőt fel kell helyeznetek a farmotok szélén futó idősáv első mezejére. A legtöbb akció időt igényel, amihez itt kell lelépnetek a megfelelő mezőt. Ha körbeértek, sajnos a család legidősebb tagja elhalálozik és a pozíciójától függően valamelyik sírba kerül.
Egy másik jelzőt a játéktábla szélén körbemenő pontozósáv elejére kell tennetek. Itt fogjátok számolni az összegyűjtött pontokat.

Zajlik az élet

A játék számos körből áll, melyek során családotokat kell irányítanotok és részt kell vennetek a falu életében. Sok lépés lehetséges, más-más utakon is elérhetitek a győzelmet.
Minden kör elején fel kell tölteni a falut a befolyás kockáival. Ezekből négy különböző színű van, melyeket elkölthettek a későbbiekben. Ezek jelképezik a képzettséget, a meggyőzést, a hitet és a tudást. Van egy ötödik szín is, a fekete, ami a járványokat, betegségeket szimbolizálja. Ezt a színt nem érdemes begyűjteni, mert rövidíti a családtagot életét.

A játékosok számától függően kell véletlenszerűen felhelyezni a kockákat a tábla egyes részeire. Valahova több, valahova kevesebb kerül. Például a szakmákhoz több kerül, mint a tanácsteremhez, így azt többször fogjátok tudni használni egy körön belül.
Mikor rád kerül a sor, el kell venned a tábláról egy kockát. Ha a kocka fekete, azonnal lépned kell két mezőt az idősávodon. Ha más színű, akkor a farmodra kerül, és később fizethetsz vele. A kocka elvétele után lehetőséged nyílik arra, hogy használd a kiválasztott mezőt.
· Gabonaaratás: ha van családtagod otthon és aktiválod ezt a mezőt, azonnal kapsz két zsák gabonát. Ha ekével és valamilyen haszonállattal is rendelkezel, akkor többet kapsz. Összesen öt gabonád lehet raktáron.
· Család: kapsz egy új családtagot, amit a legkisebb számú generációból kell kiválasztanod és a farmodra helyezned. Minél nagyobb a családod, annál több akciót tudsz majd kivitelezni.
· Szakmák: öt különböző épület található itt, melyek mind-mind más árukat termelnek. Az áruk megszerzésének két módja van.
Időt feláldozva mesteremberré válhat egyik családtagod, aki az épületben marad és további időért cserébe termeli az árut. Ez olcsóbb, ám meggondolandó az öregedés miatt.
Másik lehetőség fizetni az árukért. Befolyáskockákkal vagy gabonával bármi megvásárolható, de meggondolandó, mert ezek az erőforrások máshol is hasznosak lehetnek.
· Piac: ezt az akciót mindenképpen végre kell hajtani minden körben. Ebben minden játékos részt vesz. Az érkező vásárlók igényeit kell kielégíteni árukkal, termékekkel, amikkel nagyon sok győzelmi pontot össze lehet gyűjteni, ha elég ügyesek és felkészültek vagytok.
· Utazás: az egyik családtagod hosszú útra küldöd a környező városokba, hogy vigye a család nevét. Ehhez szüksége lesz egy vagonra, időre és sok befolyáskockára, de a városokban váró jutalomért talán megéri.
· Tanácsterem: családtagodból hivatalnok válhat, aki kiváltságokat szerezhet a famíliának. A tanácsteremnek négy szintje van, amik egyre jobb és jobb jutalmakat nyújtanak, például ingyen kaphatsz árukat vagy éppen a pénzedért győzelmi pontokat vehetsz. Ahhoz hogy valaki a legbelsőbb körökbe jusson, rengeteg időt és befolyást kell feláldoznia, bár kétségkívül megéri.
· Templom: az egyházba jutni két módon lehet: hosszú s időigényes tanulással, avagy befolyásolással. Mindkét esetben a kiválasztott családtag bekerül a fekete zsákba a fekete szerzetesek mellé, ahonnan a kör végén kell kivenni négyet. Ahhoz, hogy a családtagod a temploma kerüljön szerencsére is szükség van… de akár az egyház pénzzel való támogatása is megoldást nyújthat erre a problémára.
· Kút: itt elkölthetsz három egyforma befolyáskockát és cserébe bármelyik akciót végrehajthatod az előbb említettek közül.

Amikor az utolsó kocka is lekerült a tábláról, eljön a kör vége. Ebben a templom kapja a főszerepet. Ilyenkor kell kihúzni a négy figurát a fekete zsákból és elhelyezni őket a templom első szintjére. A már bent lévő figurákat a gazdáik előrébb helyezhetik gabonáért cserébe. Ez azért fontos, mert a legnagyobb szinten lévő bábu két pontot ad a játékosnak. Ha többen is a legmagasabb szintű mezőn állnak, akkor mind megkapják a győzelmi pontokat.
Ha ezzel megvagytok, akkor kezdődhet a következő kör. Ehhez tovább kell adni az első játékos jelzőjét, valamint fel kell tölteni a zöld zsákot a befolyáskockákkal.

Nyugodjon békében!

Egy idő után a családtagok meghalnak. Ez sajnos az élet és a játék velejárója. Mindig a legidősebb (azaz legkisebb számú) generáció tagjai hunynak el. Ha körbeértél az idősávodon, ki kell választanod egy megfelelő figurát. A családtag két helyre kerülhet:
· A falu krónikája: a krónika őrzi a falu jelentős személyeinek történetét. A lakos munkásságának megfelelő helyre kerül be a könyvbe. Van hely a szakmáknak, a templomnak, a tanácsnak, az utazóknak és a farmbelieknek. Oda kell lehelyezni a halott figuráját, ahol éppen halála pillanatában volt. Ha elég sok családtagnak sikerül bekerülnie a krónikába, rengeteg pontot hozhatnak a játék végén.
· Köztemető: sajnos nem mindenkinek van hely a nagykönyvben. Ha betelt a megfelelő típusú hely az oldalakon, a figura a köztemető egyik névtelen sírjába kerül. Ez nem jár győzelmi pontokkal.

Mindkét esetben szűkös a hely. Ha a krónika vagy a temető tele van, a játék véget ér és megkezdődik a pontozás. A pontszámban szerepet játszik a templomi pozíció, a tanácsban elfoglalt hely, a megszerzett érmék, az utazással járó hírnév és az elégedett vásárlók.
A legtöbb pontot begyűjtő játékos a győztes!

A doboz tartalma

· 44 fabábu a családtagok jelzéséhez (négy színben)
· 4 fekete szerzetes
· 31 jelzőkorong (négy színben)
· 72 befolyáskocka (négy színben)
· 6 járványkocka
· 2 szövetzacskó (zöld és fekete)
· 1 lap a matricákkal
· 1 kezdőjátékos jelző
· 1 következő játékos jelző
· 40 árujelző (tekercsek, lovak, ekék, ökrök, vagonok)
· 24 vásárló
· 15 érme
· 20 zsák gabona
· 3 segédlap az előkészületekhez
· 1 áttekintő tábla
· 4 farmtábla a játékosoknak
· 1 nagy játéktábla

Értékelés

A Village nem véletlenül lett 2012 egyik legjobb játéka. Ez egy igazi stratégiai játék, amire még öröm is ránézni! A tartozékok minősége jó, a tábla szép és remekül használható, a jelzők vastagok, sok a fabábu. Az biztos, hogy a dobozt szépen megpakolták a készítők!
A játék témája családbarát, könnyen befogadható, elképzelhető. A mechanika először kicsit bonyolultnak tűnhet a fiatalabbaknak és kezdő játékosoknak, de egy-két játék után bele lehet jönni. Eleinte sokszor kell belelapozni a szabályokba, de ezen át lehet lendülni.
Nincs egy megfelelő taktika, különböző utak is a járhatóak a győzelem reményében. Ha jól gondolkodsz, egész egyedi módokon is megnyerheted a játékot!
Bátran ajánlom mindenkinek ezt a játékot! Nem hinném, hogy csalódna bárki is, aki egy remek stratégiai játékot keres magának, a családnak és a barátoknak.

Magyar nyelvű szabály a Ketaklub oldaláról
Angol nyelvű szabálykönyv

Nagy Gergely jóvoltából egy részletes ismertetőt találhattok a Táblás Játék oldalán.

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 9 990 Ft-tól
 • -9%-1 107 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/village-nemzedekek-jateka-2011" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Village: Nemzedékek játéka társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Gyűjtögetés, Középkori
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Munkás-elhelyezés, Akció draftolás, Contracts, Különböző típusú munkás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Szabálykönyvek (2)

Village: Nemzedékek játéka társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

nyertes, Spiel des Jahres, 2012

Legjobb családi játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

Kommentek

 • F.Timea87

  2019-09-02 13:32:38

  Örök, megunhatatlan kedvenc. Rengeteg féle varriációs lehetőség van benne. Ez az a játék ami 2 fővel is és 4-5 fővel is élvezetes. Emellett nagyon szórakoztató, ahogy próbálunk a másik előtt befeküdni a pontot érő sírhelyekre :D

 • jenei.balazs87

  2019-09-02 13:18:05

  Első és azóta is kedvenc munkáslehelyezősünk a párommal. Zseniális újítás az időfaktor behozása, hogy milyen gyorsan hal meg egy embered, amivel még ráadásul taktikázni is lehet. Új szót is alkottunk ennek nyomán: "megnyírás". :) A grafikája is nagyon szép, és szerintem már 2-esben sem annyira kiszámolható, mint pl. a Stone Age - hiszen a temető sírjainak vagy a falukrónika helyeinek megtöltésével lehet eldönteni, mikor érjen véget a parti. :)

 • sz-tomy

  2019-04-08 14:47:13

  A játékban az egyik legfontosabb a megfelelő időzítés. Nagyon kedvelem ezt a játékot.

 • benczikakos

  2019-04-05 06:54:21

  Hihetetlenül érdekes hogy a döntéseiden múlik hogy milyen gyorsan hal meg egy embered. Érdemes kipróbálni

 • barcza.laczor

  2019-03-04 11:19:31

  Szórakoztató, egymás elől elhappolós játék, bár tud néha vontatott és túl hosszú is lenni. Nagyon este nem érdemes nekiállni szerintem, mert annyira azért nem izgalmas, de kikapcsolódásnak szuper!

A(z) Village: Nemzedékek játéka társasjáték kiegészítői (5)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 1.5 óra
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Inka Brand, Markus Brand
 • Illusztrátor:  Dennis Lohausen
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Gigamic, 999 Games, eggertspiele, Hobby Japan, Zvezda, Lautapelit.fi, Albi, Delta Vision Publishing, Kaissa Chess & Games, Swan Panasia Co., Ltd., Tasty Minstrel Games, KADABRA, hobbity.eu, Stronghold Games, Ludonova, uplay.it edizioni, Fantasmagoria, Fire on Board Jogos, Ludicus, Plan B Studio
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, észt, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, lett, litván, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svég, szlovák, bolgár

Alternatív nevei


Kiadások

 • English/German first edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
 • English-only first edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
 • English/German second edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • English/German second edition (with Customer Expansion)
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
 • English-only second edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
 • French edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish second edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Baltic edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: észt
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: kínai
 • Finnish/Swedish edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: finn
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: magyar
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: japán
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English/German third edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English-only third edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: román
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German-only edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Village: Nemzedékek játéka társasjátékhoz