Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szócsapdák - A tiltott szavak másik játéka

„Csömöröm van az asszociációs szójátékoktól...!” – fakadt ki belőlem egy szerkesztőségi beszélgetésen, nem is olyan rég. Aztán, amikor megtudtam, hogy a kipróbálásra váró játékok között ott figyel a Szócsapdák is, gyorsan finomítottam az álláspontomat, úgy, hogy „...kivéve, amit a Czech Games Edition adott ki”. A cseh kiadót kezdetben az összetett munkáslehelyezős társasaiért szerettem, de a Fedőnevek óta tudom, hogy partijátékok terén is legalább akkorát tudnak alkotni.

Üdv a Mélyben!

Adott két, egyenként legalább kétfős kalandozócsapat – igen, a Szócsapdákhoz legalább négy ember kell és szerencsére meg sem próbáltak beleerőszakolni valami értelmetlen kétfős módot. Tehát két csapat próbálja meg a rövid és egyenes, ám annál veszélyesebb dungeonban legyőzni a rájuk váró szörnyet (aki lehet sárkány, vámpír, múmia, troll vagy démon). Aki elsőként végez vele, az nyeri a játékot. A termeken áthaladni mindig az aktuális feladvány megfejtésével lehet.

Az ellenfél csapat kiválaszt egy szót a kártyákról és odanyújtja a másik csapat egyik tagjának. Ő lesz a segítő, és az ő feladata lesz körülírással rávezetni a többieket a megoldásra. Eközben az ellenfél titokban fölír (nehézségtől függően) 4-10 kifejezést – „kelepcét”, amit a segítőnek nem szabad kimondania. Ha ezek mégis elhagynák a száját, azonnal elbukta a feladványt.

Ha a csapat kitalálta a szót a homokóra lepergése előtt – és legfeljebb öt találgatásból – továbbléphet, ha nem, akkor helyben maradnak. Ha kétszer egymás után egyik csapat sem találta ki a saját feladványát, akkor a kazamata végén tanyázó szörny indul meg feléjük, egyel közelebb tolva minden átkot.

Igen, bizonyos termek el vannak átkozva, hogy kicsit megbolondítsák a találgatást. Van itt minden, az egyszerűbb szívatásoktól elkezdve (pl. csukott szemmel kell beszélni) az igazán kemény nehezítésekig (pl. egy levegővel kell elmondani a segítséget).

Ha egy csapat eljutott a szörny mezejére, megmérkőzhet vele. Ez egy újabb feladványt jelent, de a rém saját szabályai szerint. Mindegyik hoz magával ugyanis valami egyedi, főnökharchoz méltó nehezítést. A múmia például minden körben új átkot szór a vele harcolókra, a vámpír pedig el tudja érni, hogy a találgatók is aktiválhassák a kelepcét. Ha sikerült megoldani a szörny rejtélyét, a csapat nyert. Ha nem, folytatódik a játék, legfeljebb nyolc fordulón át. Ha nyolcadikra sem tudja senki megoldani az utolsó feladványt, mindenki veszít és a főszörny elfogyasztja a kalandozók agyát.

Aki másnak vermet ás...

Kelepcét írni nem mindig egyszerű feladat. A szabálykönyvben egy egész oldal sorolja azokat a kifejezéseket, amik nem kerülhetnek föl a papírra – bár ezeknek a tilalmaknak a nagy része olyan, hogy jóérzésű embernek eszébe sem jutna használni őket. Például a névmásokból (aki, ami...) és névelőkből (a, az, egy) nem lehet kelepcét faragni, és érthető okokból a töltelékszavak (izé) is tiltva vannak.

"Ha valakinek az asztalnál mégis eszébe jutna, akkor tegyél magadnak egy szívességet és ne játssz vele többet."

Lehet viszont dilemmázni, hogy a kettő közül melyik a helyes út. Vajon érdemes viszonylag egyértelmű szavakat összeírni vagy – mivel ezeket úgyis kihagyja a segítő – inkább az elvontabb fogalmak felé érdemes tapogatózni?

A segítőnek ellenben jóval könnyebb dolga van. Ha tud elég óvatosan fogalmazni, nehogy tudtán kívül kiessen a száján valami tiltott kifejezés, a siker általában eljön. A gyerekek még valószínűleg beleszaladnak egy-egy csapdába, de a felnőtteknek - akik több irányból is körül tudnak járni egy fogalmat – már nem jelent akkora kihívást új szinonimákat találni.

Éppen ezért, ha idősebbekkel vagy tapasztaltabb játékosokkal játszotok, nyugodtan növelhetitek a nehézséget. Azt, hogy az ellenfél mennyi tiltott szót írhat föl, a kazamata lapokon lévő szám jelzi. Ez alapesetben a szörny irányába haladva 3-4-5-6-7, de állíthatjátok úgy is, hogy 6-tól 10-ig tartson. Ha még több kihívásra vágytok, megszórhatjátok az egész terepet átkokkal, és a főnökharcokat is lehet nehezíteni.

Ne szólj szám...

A megvalósítás föladja a leckét a többi kiadónak: itt a példa rá, hogy egy szójátékhoz nem kell feltétlenül minimalista dizájnt tervezni. Az írólap tömb valószínűleg egy életre elég, ceruzát és hegyezőt is kapunk a dobozban. Jópofa ötlet, hogy minden kazamata lapkára, a nehézségétől függően egyre durvább csapdákat rajzoltak fel, a tízes teremben pedig egy nagy halom kincs van szétszórva. Az is nagyon tetszett, hogy a feladványokat kis könyvecskékbe téve kell átadni a másik csapatnak. Ha a szókártyát barna könyvbe tesszük, akkor fantasyvel kapcsolatos szavakat választ ki, ha szürkébe, akkor hétköznapiakat.

A Szócsapdák könnyed és egyben nagyon könnyű játék is. Gyakorlott tabusoknak nem lesz nagy kihívás két vargabetűt is tenni a szó körül mire ráfordulnának, ezért azt javaslom, hogy induljatok minél nagyobb nehézségről. Az aranyos figurákkal és az egyszerű szabályokkal a kisebbek figyelmét is könnyű lesz megragadni. Úgyhogy, ha partijátékot keresel és nem okoz gondot minél több embert összecsődíteni, mindenképp próbáld ki a Szócsapdákat.

A(z) Szócsapdák társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Tarsasjatekok.com által támogatott tartalom

Szócsapdák | Meghackelt szókörülírás

A www.tarsasjatek.com felajánlását, a Szócsapdákat mutatom be nektek, ahol két csapat küzd egymással, hogy kitalálják saját szavaikat. Ehhez azonban nem mondhatja ki a csapat szómestere azokat a szavakat, amiket a másik csapat előzetesen, titkosan felírt egy lapra. Nehéznek tűnik, mégis sikerülhet! Épp ez a szép a Szócsapdákban!

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Szócsapdák