Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szócsapdák - A tiltott szavak másik játéka

„Csömöröm van az asszociációs szójátékoktól...!” – fakadt ki belőlem egy szerkesztőségi beszélgetésen, nem is olyan rég. Aztán, amikor megtudtam, hogy a kipróbálásra váró játékok között ott figyel a Szócsapdák is, gyorsan finomítottam az álláspontomat, úgy, hogy „...kivéve, amit a Czech Games Edition adott ki”. A cseh kiadót kezdetben az összetett munkáslehelyezős társasaiért szerettem, de a Fedőnevek óta tudom, hogy partijátékok terén is legalább akkorát tudnak alkotni.

Üdv a Mélyben!

Adott két, egyenként legalább kétfős kalandozócsapat – igen, a Szócsapdákhoz legalább négy ember kell és szerencsére meg sem próbáltak beleerőszakolni valami értelmetlen kétfős módot. Tehát két csapat próbálja meg a rövid és egyenes, ám annál veszélyesebb dungeonban legyőzni a rájuk váró szörnyet (aki lehet sárkány, vámpír, múmia, troll vagy démon). Aki elsőként végez vele, az nyeri a játékot. A termeken áthaladni mindig az aktuális feladvány megfejtésével lehet.

Az ellenfél csapat kiválaszt egy szót a kártyákról és odanyújtja a másik csapat egyik tagjának. Ő lesz a segítő, és az ő feladata lesz körülírással rávezetni a többieket a megoldásra. Eközben az ellenfél titokban fölír (nehézségtől függően) 4-10 kifejezést – „kelepcét”, amit a segítőnek nem szabad kimondania. Ha ezek mégis elhagynák a száját, azonnal elbukta a feladványt.

Ha a csapat kitalálta a szót a homokóra lepergése előtt – és legfeljebb öt találgatásból – továbbléphet, ha nem, akkor helyben maradnak. Ha kétszer egymás után egyik csapat sem találta ki a saját feladványát, akkor a kazamata végén tanyázó szörny indul meg feléjük, egyel közelebb tolva minden átkot.

Igen, bizonyos termek el vannak átkozva, hogy kicsit megbolondítsák a találgatást. Van itt minden, az egyszerűbb szívatásoktól elkezdve (pl. csukott szemmel kell beszélni) az igazán kemény nehezítésekig (pl. egy levegővel kell elmondani a segítséget).

Ha egy csapat eljutott a szörny mezejére, megmérkőzhet vele. Ez egy újabb feladványt jelent, de a rém saját szabályai szerint. Mindegyik hoz magával ugyanis valami egyedi, főnökharchoz méltó nehezítést. A múmia például minden körben új átkot szór a vele harcolókra, a vámpír pedig el tudja érni, hogy a találgatók is aktiválhassák a kelepcét. Ha sikerült megoldani a szörny rejtélyét, a csapat nyert. Ha nem, folytatódik a játék, legfeljebb nyolc fordulón át. Ha nyolcadikra sem tudja senki megoldani az utolsó feladványt, mindenki veszít és a főszörny elfogyasztja a kalandozók agyát.

Aki másnak vermet ás...

Kelepcét írni nem mindig egyszerű feladat. A szabálykönyvben egy egész oldal sorolja azokat a kifejezéseket, amik nem kerülhetnek föl a papírra – bár ezeknek a tilalmaknak a nagy része olyan, hogy jóérzésű embernek eszébe sem jutna használni őket. Például a névmásokból (aki, ami...) és névelőkből (a, az, egy) nem lehet kelepcét faragni, és érthető okokból a töltelékszavak (izé) is tiltva vannak.

"Ha valakinek az asztalnál mégis eszébe jutna, akkor tegyél magadnak egy szívességet és ne játssz vele többet."

Lehet viszont dilemmázni, hogy a kettő közül melyik a helyes út. Vajon érdemes viszonylag egyértelmű szavakat összeírni vagy – mivel ezeket úgyis kihagyja a segítő – inkább az elvontabb fogalmak felé érdemes tapogatózni?

A segítőnek ellenben jóval könnyebb dolga van. Ha tud elég óvatosan fogalmazni, nehogy tudtán kívül kiessen a száján valami tiltott kifejezés, a siker általában eljön. A gyerekek még valószínűleg beleszaladnak egy-egy csapdába, de a felnőtteknek - akik több irányból is körül tudnak járni egy fogalmat – már nem jelent akkora kihívást új szinonimákat találni.

Éppen ezért, ha idősebbekkel vagy tapasztaltabb játékosokkal játszotok, nyugodtan növelhetitek a nehézséget. Azt, hogy az ellenfél mennyi tiltott szót írhat föl, a kazamata lapokon lévő szám jelzi. Ez alapesetben a szörny irányába haladva 3-4-5-6-7, de állíthatjátok úgy is, hogy 6-tól 10-ig tartson. Ha még több kihívásra vágytok, megszórhatjátok az egész terepet átkokkal, és a főnökharcokat is lehet nehezíteni.

Ne szólj szám...

A megvalósítás föladja a leckét a többi kiadónak: itt a példa rá, hogy egy szójátékhoz nem kell feltétlenül minimalista dizájnt tervezni. Az írólap tömb valószínűleg egy életre elég, ceruzát és hegyezőt is kapunk a dobozban. Jópofa ötlet, hogy minden kazamata lapkára, a nehézségétől függően egyre durvább csapdákat rajzoltak fel, a tízes teremben pedig egy nagy halom kincs van szétszórva. Az is nagyon tetszett, hogy a feladványokat kis könyvecskékbe téve kell átadni a másik csapatnak. Ha a szókártyát barna könyvbe tesszük, akkor fantasyvel kapcsolatos szavakat választ ki, ha szürkébe, akkor hétköznapiakat.

A Szócsapdák könnyed és egyben nagyon könnyű játék is. Gyakorlott tabusoknak nem lesz nagy kihívás két vargabetűt is tenni a szó körül mire ráfordulnának, ezért azt javaslom, hogy induljatok minél nagyobb nehézségről. Az aranyos figurákkal és az egyszerű szabályokkal a kisebbek figyelmét is könnyű lesz megragadni. Úgyhogy, ha partijátékot keresel és nem okoz gondot minél több embert összecsődíteni, mindenképp próbáld ki a Szócsapdákat.

A(z) Szócsapdák társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Tarsasjatekok.com által támogatott tartalom

Szócsapdák | Meghackelt szókörülírás

A www.tarsasjatek.com felajánlását, a Szócsapdákat mutatom be nektek, ahol két csapat küzd egymással, hogy kitalálják saját szavaikat. Ehhez azonban nem mondhatja ki a csapat szómestere azokat a szavakat, amiket a másik csapat előzetesen, titkosan felírt egy lapra. Nehéznek tűnik, mégis sikerülhet! Épp ez a szép a Szócsapdákban!

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Aug

Holtak tele - Válaszúton

Ismertető | 2020.08.09. 16:00:00

A Holtak Tele tekinthető Battlestar Galactica Light változatának, de eredeti ötletei és hangulata miatt akár a versenytársának is a titkos áruló szerepes kooperatív játékok között.

25Júl

Splendor - Drága kőművesek

Ismertető | 2020.07.25. 16:00:00

Mesés kincsek és csillogó ékkövek... mit sem érnek elismerés nélkül! Készítsd el Te a város legszebb ékkövét és a nemesek a te portékádat veszik majd szemügyre először.


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Tényleg léteznek rasszista Magic lapok?

  2020.06.12. 00:50:50 / vélemény, játék, kártya, érdekesség, magic, társasjáték

  Gondolom, az amerikai eseményeket senkinek nem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogy a kiváltó eset óta számtalan cég foglalt állást a rasszizmus ellen - rendszerint egy-egy...

 • Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

  2020.04.20. 12:41:28 / játék, panasz, társasjáték, fail, érdekess

  Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a...

 • A nagy Ticket to Ride utazás

  2020.04.15. 12:59:54 / ajánló, játék, vonat, érdekesség, társasjáték, ticket_to_ride

  Az előző évtized egyik legfontosabb játéka kétségtelenül a Ticket to Ride volt. Kevés az olyan társas, ami gatewayként is megállja a helyét, de elég változatos tud lenni ahhoz...

 • "Ha az eredeti verziót kisgyerekkel játszanád, sírás lenne a vége" - Interjú a Grund készítőivel

  2020.04.07. 20:46:38 / ajánló, játék, interjú, magyar, verseny, díj, társasjáték

  A tavalyi (és az ország első) Board Game 12 versenyének legnagyobb győztese a Grund volt. A legjobb tíz játékötlet mellett a sajtó különdíját is elnyerte, így nem volt kérdéses...

 • Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

  2020.03.24. 14:36:15 / ajánló, játék, vírus, online, digitális, társasjáték

  A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém...

Friss

 • Nyereményjáték! Arborétum - A látszat néha csal

  2020.08.13. 16:30:00 / Ismertető, Bemutató

  Szeretsz a természetben barangolni és csodálni annak szépségét? Odavagy a színpompás faültetvényekért? Gondoltál már arra, hogy egy saját füvészkertet nyiss, és ezáltal hozzájárulj az ismeretterjesztéshez és a környezetvédelemhez? Eljött a te időd!

 • Machete a kézbe, irány Eldorádó! – Eldorádó legendája

  2020.08.12. 18:00:00 / Ismertető, 2020

  Négy kincsvadász indul útnak Amazónia dzsungelében, hogy felkutassák Eldorádót. A kalandorok félelmet nem ismerve vágnak át az esőerdőn. Amott folyókon kelnek át, máskor a falvak lakóit kell lefizetniük, de néha elég a bozóton átverekedniük magukat.

 • Kickstarter körkép - 33. hét

  2020.08.10. 18:00:00 / Megjelenés, Kickstarter

  Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

 • Holtak tele - Válaszúton

  2020.08.09. 16:00:00 / Ismertető, 2020

  A Holtak Tele tekinthető Battlestar Galactica Light változatának, de eredeti ötletei és hangulata miatt akár a versenytársának is a titkos áruló szerepes kooperatív játékok között.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Szócsapdák