Vigyázat támadnak! - Robbanó cicák

2018-ban a Gémklub gondozásában megjelent a Kickstarter valaha volt legtámogatottabb projektje a Robbanó cicák. Az eredeti 2015-ös megjelenés óriási port kavart, egyrészt a szinte már tökéletes marketing kampányának köszönhetően. Persze, azt se hagyhatjuk szó nélkül, hogy játék illusztrátorának a készítők megszerezték maguknak a The Oatmeal Comics rajzolóját Matthew Inman. Bár stílusa megosztó lehet, de rajzai rendkívül egyediek.

A játék az orosz rulett újragondolása: maradj bent minnél tovább, úgy, hogy minnél kevesebbet kelljen húznod a pakliból, ha pedig ezt mégsem sikerült elérned, akkor időzítsd jól a kártya felvételt. A megoldás persze egyszerű,szívasd a többieket, segítsd magadat! Azért semmi véresre ne gondoljunk, egyik csata se durvább egy UNO vagy egy Munchkin partinál.

Kirobbanó egyszerűség

A játékban összesen tizenhárom különböző kártyatípust találunk:

 • Robbanó cica
 • Hatástalanítás: Robbanó cicát csak ezzel lehet kivédeni
 • Támadás: Ezt a lapot kijátszva nem csak a húzást passzolhatjuk, hanem a soron következő játékosnak helyettünk is húznia kell.
 • Ugrás: Ebben a körben nem kell lapot húznunk.
 • Jövőbelátás: Megnézhetjük a húzópakli legfelső három lapját, de nem változtathatunk a sorrenden.
 • Újrakeverés: Megkeverjük a teljes húzópaklit.
 • Nope: Megtagadhatjuk vele az előző lap hatását. (Nope-t ér lenope-olni!)
 • Szívesség: valakit felkérhetünk rá, hogy adjon nekünk egy lapot.
 • Önálló képességgel nem rendelkező lapok: Macskaja, Dinnyaú-macska, Szőrös krumplimacska, Szivárványt okádó macska, Szőrmacska

A lapokat egyedi stílus jellemzi, sőt az önálló funkciókkal bíró kártyák mindegyike különbözik, jól látszik, hogy az alkotóknak szívügyük volt ez a projekt. Sajnos a magyar fordítás nem mindegyik viccet képes ugyanolyan színvonalon hozni, mint az angol kiadást. De mivel alapvetően szóviccekről van szó, ezt, még az abszolút megbocsájtható vétkek közé sorolhatjuk. :)

Kirobbanó játékmenet

Osztás előtt kivesszük a Robbanó cicákat és a Hatástalanító lapokat a pakliból. Az osztás során minden játékos kap egy darab Hatástalanító lapot és ezenkívül 7 másik kártyát, majd keverjük össze a pakliba a megmaradt összes lapot úgy, hogy a Robbanó cicák közül eggyel kevesebb kerüljön bele, mint ahányan vagyunk (tehát négy fő esetén három).

Minden játékos köre a következőképpen zajlik:

 • kijátszik annyi kártyát, ahányat csak akar, (ez lehet akár nulla is!)
 • felhúzza a pakli tetjén lévő legfelső lapot (kivéve, ha valamelyik Akció kártyával elhagyhatja ezt).

Amennyiben Robbanó cicát húz és van nála Hatástalanító, akkor kijátsza azt a lapot, majd magához veszi a húzópaklit és titokban egy új helyre rakja a bundás kisördögöt. :) Fontos, hogy eközben ne keverje meg a többi lapot és ne nézze meg, hogy mit rejt a pakli.

Amennyiben nincs Hatástalanító lapja, akkor az adott játékos kiesett a játékból. Az nyer, aki utoljára bent marad a játékban.

A játékot tovább fűszerezik még a különböző szettek, melyeket bármely kártyatípusokkal kijátszhatunk. Bár én erősen javaslom, hogy, az egyedi akciókkal nem bíró kártyákkal próbáljátok kijátszani ezeket:

 • Két ugyanolyan lap: húzhatok egy általatok választott személytől egy lapot.
 • Három ugyanolyan lap: választunk valakit és megmondjuk, hogy milyen típusú kártyát adjon oda. Figyelem, ha van neki a kért kártyája nem hazudhat róla!
 • Öt különböző féle lap: a dobópakliból felhúzhatunk egy általunk választott lapot.

Mint mindenhol itt is Nope-olni lehet ezeket az akciókat.

Kirobbanó lelkesedés

Ahogy a korábban leírtakban is kitűnik a játék pofon egyszerű, akár kisebb gyerekkel vagy nagymamákkal is könnyen elsajátítható. Már, ha a szűlőnek és a nagyinak is tetszik az art style és az se zavarja, hogy egymás hátráltatásán keresztül lehet csak nyerni. :)

A játék kieséses alapú, de a roppant rövid játékidő alatt, nem fog egyik társunk se unatkozni. Ne aggódjatok, itt nem lesznek több óráig elhúzódó partik, ahol a kiesett játékosok legnagyobb feladata, hogy keverjenek a már kifogyott paklinkon! Mondjuk ez itt nem is lehetséges! ;)

A könnyedsége és a gyorsasága alapján szinte bárhol játszható, fillernek is jó választás lehet. Mi kifejezetten szeretjük utazáshoz is magunkkal vinni, hiszen a doboza a legkisebb táskákba is könnyedén elférhet. A játékot maximum csak öten játszhatjuk, de, ha a társaságból rajtunk kívül másnak is van egy példánya, akkor könnyen kiegészíthetjük akár 10 főig is a macska szelídítők bátor sorát.

Ha szereted a macskákat, a szívatós játékokat vagy The Oatmeal munkáját, akkor garantáltan ez a te játékod!

A(z) Robbanó cicák társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

19Szep

A nyugati királyság építőmesterei – A börtön mélyéből a katedrális csúcsáig

Ismertető | 2019.09.19. 07:00:00

A nyugati királyság építőmesterei a jól bevált munkáslehelyezős és városépítős kliséken csavarva alkot valami egyedit. Cikkünkben még többet tudhatsz meg erről az eurós gyöngyszemről.

18Szep

Essen - Előzetes játék körkép 2. rész (H-M)

Érdekes | 2019.09.18. 10:29:00

Folyamatosan frissülő cikkünkben az Essen Spiel 2019 játék felhozatalát listázzuk nektek! Ebben a cikkben kiadók szerint 0-tól G-ig olvashatjátok a játékokat.


Kommentek

 • nagysandor.mc

  2019-07-05 19:04:42

  A pénz nem boldogít, de ha van pénzed vehetsz belölle titákat, a titák pedig boldoggá tesznek.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Robbanó cicák