Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Vigyázat támadnak! - Robbanó cicák

2018-ban a Gémklub gondozásában megjelent a Kickstarter valaha volt legtámogatottabb projektje a Robbanó cicák. Az eredeti 2015-ös megjelenés óriási port kavart, egyrészt a szinte már tökéletes marketing kampányának köszönhetően. Persze, azt se hagyhatjuk szó nélkül, hogy játék illusztrátorának a készítők megszerezték maguknak a The Oatmeal Comics rajzolóját Matthew Inman. Bár stílusa megosztó lehet, de rajzai rendkívül egyediek.

A játék az orosz rulett újragondolása: maradj bent minnél tovább, úgy, hogy minnél kevesebbet kelljen húznod a pakliból, ha pedig ezt mégsem sikerült elérned, akkor időzítsd jól a kártya felvételt. A megoldás persze egyszerű,szívasd a többieket, segítsd magadat! Azért semmi véresre ne gondoljunk, egyik csata se durvább egy UNO vagy egy Munchkin partinál.

Kirobbanó egyszerűség

A játékban összesen tizenhárom különböző kártyatípust találunk:

  • Robbanó cica
  • Hatástalanítás: Robbanó cicát csak ezzel lehet kivédeni
  • Támadás: Ezt a lapot kijátszva nem csak a húzást passzolhatjuk, hanem a soron következő játékosnak helyettünk is húznia kell.
  • Ugrás: Ebben a körben nem kell lapot húznunk.
  • Jövőbelátás: Megnézhetjük a húzópakli legfelső három lapját, de nem változtathatunk a sorrenden.
  • Újrakeverés: Megkeverjük a teljes húzópaklit.
  • Nope: Megtagadhatjuk vele az előző lap hatását. (Nope-t ér lenope-olni!)
  • Szívesség: valakit felkérhetünk rá, hogy adjon nekünk egy lapot.
  • Önálló képességgel nem rendelkező lapok: Macskaja, Dinnyaú-macska, Szőrös krumplimacska, Szivárványt okádó macska, Szőrmacska

A lapokat egyedi stílus jellemzi, sőt az önálló funkciókkal bíró kártyák mindegyike különbözik, jól látszik, hogy az alkotóknak szívügyük volt ez a projekt. Sajnos a magyar fordítás nem mindegyik viccet képes ugyanolyan színvonalon hozni, mint az angol kiadást. De mivel alapvetően szóviccekről van szó, ezt, még az abszolút megbocsájtható vétkek közé sorolhatjuk. :)

Kirobbanó játékmenet

Osztás előtt kivesszük a Robbanó cicákat és a Hatástalanító lapokat a pakliból. Az osztás során minden játékos kap egy darab Hatástalanító lapot és ezenkívül 7 másik kártyát, majd keverjük össze a pakliba a megmaradt összes lapot úgy, hogy a Robbanó cicák közül eggyel kevesebb kerüljön bele, mint ahányan vagyunk (tehát négy fő esetén három).

Minden játékos köre a következőképpen zajlik:

  • kijátszik annyi kártyát, ahányat csak akar, (ez lehet akár nulla is!)
  • felhúzza a pakli tetjén lévő legfelső lapot (kivéve, ha valamelyik Akció kártyával elhagyhatja ezt).

Amennyiben Robbanó cicát húz és van nála Hatástalanító, akkor kijátsza azt a lapot, majd magához veszi a húzópaklit és titokban egy új helyre rakja a bundás kisördögöt. :) Fontos, hogy eközben ne keverje meg a többi lapot és ne nézze meg, hogy mit rejt a pakli.

Amennyiben nincs Hatástalanító lapja, akkor az adott játékos kiesett a játékból. Az nyer, aki utoljára bent marad a játékban.

A játékot tovább fűszerezik még a különböző szettek, melyeket bármely kártyatípusokkal kijátszhatunk. Bár én erősen javaslom, hogy, az egyedi akciókkal nem bíró kártyákkal próbáljátok kijátszani ezeket:

  • Két ugyanolyan lap: húzhatok egy általatok választott személytől egy lapot.
  • Három ugyanolyan lap: választunk valakit és megmondjuk, hogy milyen típusú kártyát adjon oda. Figyelem, ha van neki a kért kártyája nem hazudhat róla!
  • Öt különböző féle lap: a dobópakliból felhúzhatunk egy általunk választott lapot.

Mint mindenhol itt is Nope-olni lehet ezeket az akciókat.

Kirobbanó lelkesedés

Ahogy a korábban leírtakban is kitűnik a játék pofon egyszerű, akár kisebb gyerekkel vagy nagymamákkal is könnyen elsajátítható. Már, ha a szűlőnek és a nagyinak is tetszik az art style és az se zavarja, hogy egymás hátráltatásán keresztül lehet csak nyerni. :)

A játék kieséses alapú, de a roppant rövid játékidő alatt, nem fog egyik társunk se unatkozni. Ne aggódjatok, itt nem lesznek több óráig elhúzódó partik, ahol a kiesett játékosok legnagyobb feladata, hogy keverjenek a már kifogyott paklinkon! Mondjuk ez itt nem is lehetséges! ;)

A könnyedsége és a gyorsasága alapján szinte bárhol játszható, fillernek is jó választás lehet. Mi kifejezetten szeretjük utazáshoz is magunkkal vinni, hiszen a doboza a legkisebb táskákba is könnyedén elférhet. A játékot maximum csak öten játszhatjuk, de, ha a társaságból rajtunk kívül másnak is van egy példánya, akkor könnyen kiegészíthetjük akár 10 főig is a macska szelídítők bátor sorát.

Ha szereted a macskákat, a szívatós játékokat vagy The Oatmeal munkáját, akkor garantáltan ez a te játékod!

A(z) Robbanó cicák társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!


Kommentek

  • teszter5

    2022-02-05 00:57:25

    Üdv! Az új kiadású verzióban már az új hátlap szerepel?

  • gyd

    2020-03-26 23:11:17

    Tényleg ügyes marketinggel promózták a játékot, hiszen mindenki tudja, mekkora sikert aratott. Nincsenek benne minik, háború, hihetetlenül bonyolult játékmenet, hanem csak macskák. És mégis...

    Egyébként tényleg elég viccesre sikerült a játék néhol a maga abszurditásával együtt. Szerintem egyébként elismerés jár a fordítóknak, hiszen sok poén valóban vicces magyarra fordítva is. Sajnos a vicceknek sokszor megvan az a tulajdonságuk, hogy az adott nyelv sajátosságait, esetleg egy-egy nemzet "belső" ismereteit használják ki, és ezt nagyon nehéz átvinni másik nyelvre. Hiszen nem ott élünk, nem annak az országnak a mindennapjai vannak a fejünkben, és nem ismerjük valószínűleg a legmélyebb bugyrait a nyelvnek.
    Azt nem tudom, hogy nekünk valami forgalmazás előtti darabunk van, vagy gyártásba is így mentek az első darabok, de több helyen vannak elírások a szabályzatban, sőt, még magán a dobozon is. Nem tudom, hogy ez mennyire jellemző, de nekem ilyenhez nem volt még szerencsém más játékoknál, legalábbis ilyen mértékben nem. Hogy az oka mi lehetett, ki tudja... Talán túl gyorsan kellett kiadható állapotúra hozni, vagy nem tudom.

    Annyira egyébként nincs nagy doboza, de ha azt nézzük, hogy ebben mennyi a tartalom, akkor viszont már viszonylag nagy doboza van. Talán azzal számoltak, hogy dupla paklit vagy kiegészítőket is bele fognak rakni az emberek. Ilyen szempontból persze már praktikus lehet, de ennyi kártyát alapvetően sokkal kisebb dobozokban is el lehet helyezni.

    A készítők egyébként zseniálisak. Kreatívak, viccesek, és ezt szépen öntötték játék formájába. Tényleg sok poént belevittek, hiszen a macskákon túl erre építettek valószínűleg leginkább. Sajnos a vicces dolgok egy idő után megszokottá válnak, amikor már nem az újdonság erejével csapnak minket arcon. Ezt kiküszöbölendő jönnek ki folyamatosan a kiegészítők, de az is jó ideig leginkább azokat érinti, akiknek angolul van meg a játék. Egyébként azokhoz is minden elismerésem, hiszen azok továbbvitték a kreatív vonalat. Például az Imploding Kittens-nek a cone of shame-je ötletes nagyon. Na meg az, hogy azt a kevés kártyát jóval nagyobb dobozba csomagolták, mint az alapjátékot: "because it's an expansion". Ezek tényleg nagyon ötletes dolgok, de sajnos csak bizonyos ideig. És emellett nem is mérik olcsón sem az alapjátékot, sem a kiegészítőket. Az biztos, hogy nem az anyagköltség visz el sok pénzt gyártáskor.

    Sarkított példa ugyan, de kicsit a Fekete történetekkel tudok párhuzamot vonni, hiszen az tipikusan olyan játék, ami hamar kifullad - mondhatni szinte egyszer használatos. Annak is számtalan kiadása van különféle történetekkel, és abba is lehet lapátolni a pénzt ezerrel. De emberek megveszik ezeket, mert szórakozás, és van, akinek megér ennyit. Úgyhogy nem azt mondom, hogy nincs piaca, de én nem ezekre utaznék, ha vennem kéne valamit. Tudom, akkor már a legacy játékokat is ide lehetne sorolni, de kár ebbe belemenni. Más szempontrendszer szerint kell ezeket nézni.

    Egyébként a Robbanó cicák olyan szempontból jó, hogy új társaságokba bevinni jó lehet, hiszen vicces, és nekik akkor is az újdonság erejével hatnak a poénok, szóval jó szórakozás kerekedhet ki belőle.

    Azzal nem feltétlenül értek egyet, hogy nagyon pörgősek a játékok. Lehet, hogy velünk van a baj, és mi agyalunk túl mindent. Nálunk eddig az a tapasztalat, hogy akik korán esnek ki, azoknak azért kell várakozniuk. Tudom, vannak sokkal rosszabb játékok is ilyen szempontból, így ilyen szemszögből vizsgálva talán ez nem is annyira vészes.

    Úgyhogy ötletes, vicces játék, és az vegye meg, aki a leírtak ellenére sem sajnálja rá a pénzt. :)

  • nagysandor.mc

    2019-07-05 19:04:42

    A pénz nem boldogít, de ha van pénzed vehetsz belölle titákat, a titák pedig boldoggá tesznek.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Robbanó cicák