Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Queendomino - Trónok harca a királynőért

Bruno Cathala Kingdomino-ja 2017-ben elnyerte a társasjátékok Oscarjaként is emlegetett Év Játéka díjat. A világraszóló siker után várható volt, hogy szélsebesen érkezik az utánpótlás. A büszke apa már a kisöccs sztárrá válásának évében bemutatta rajongóinak Queendomino névre keresztelt leánygyermekét. A nővérke testesebb és okosabb is fivérénél. Utánajártunk, hogy az XL-es méret nagyobb élvezetet jelent-e a játékos kedvű hódítóknak.

A Kingdomino nagytestvéreként számon tartott Queendomino nem kiegészítő, önállóan is megállja a helyét az asztalon. Ha kedvünk tartja, akár együtt is játszhatunk velük. Ilyenkor 3-4 fővel is lehetőségünk lesz 7X7-es birodalmat építeni, ami már alaposabb tervezést igényel. Nem áll szándékomban elhallgatni azt sem, hogy a kombinálással akár nyolcan is hódolhatunk ennek az uralkodói huncutságnak. Értékelem, hogy a közös játszadozás révén többen dominózva is túlléphetjük a szűk 5X5-ös keretet. Arra viszont kevés esélyt látok, hogy játékos kedvű emberek csapatokba verődve építgetik a királyságukat. Szerintem ezt a modernkori dominózás atyja sem gondolta komolyan. Sokkal valószínűbb, hogy kiadói nyomásra agyalták ki ezt az erőltetett szabálymódosítást. Mivel a Blue Orange-nak kiosztottunk egy megrovást, úgy tisztességes, ha pozitív példát is említünk. Nem vitás, jár a dicséret a Gémklubnak, amiért 2018-ban magyar nyelven piacra dobta a Queendomino-t.

Kingdomino extrákkal

A francia szerző tapasztalt szülőként ügyelt arra, hogy ne alakuljon ki konfliktus csemetéi között. Mielőtt a kicsi megsértődhetett volna azon, hogy a nagy is reflektorfénybe került, óriásbarátokat kapott ajándékba a papájától. A díjnyertes öcsköst és langaléta haverjait korábban már bemutattam ezen az oldalon. Ismerkedjünk most meg közelebbről a hírnévre vágyó hölgyeménnyel is.

Történetünk főszereplője egy számító királynő, akit a legtehetősebb kérőhöz húz a szíve. A kékvérű hősünk csak azt az uralkodót látogatja meg, aki a legtöbb tornyot számláló birodalommal büszkélkedhet. A Queendomino-ban a gazdagságot már nem kizárólag aranybányákban, tavakban, erdőkben, legelőkben, gabonatáblákban, vagy éppen mocsarakban mérik. Lapkáinkon építési területek is helyet kaptak, ide húzhatjuk fel különböző házainkat és tornyos várainkat. A fényűző építkezésekhez azonban nem kevés pénzre lesz szükségünk. Hűséges lovagjainknak hála, az alattvalóinktól származó adók beszedése sem okoz különösebb gondot számunkra. Itt rónám fel, hogy a „Hüvelyk Matyi” méretű behajtók lehetnének tekintélyt parancsolóbbak. Nehéz kézbe és komolyan venni ezeket az apró harcosokat.

Ha a rivális uralkodó gazdagodása szúrja a szemünket, felbérelhetünk egy tűzokádó sárkányt, aki szíves örömest égeti porig az általunk kiszemelt épületet. Ne feledjük, ha a királynő éppen nálunk tartózkodik, akkor muszáj jó udvarlónak látszanunk. Ilyenkor nem cimborálhatunk a gonosszal, mert előkelő vendégünk nem pártolja az erőszakot. 

Érdemes szerelmünk kedvében járnunk, mert a látogatásai alkalmával és a játék végi értékelés során is busásan megjutalmaz bennünket. Ha megérkezik hozzánk, olcsóbban építkezhetünk, a végelszámolásnál pedig a legértékesebb területünket plusz egy koronányi értékkel szorozhatjuk fel neki köszönhetően. Ha már az összegzésnél tartunk, akkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Queendomino-ban bevezetett összetettebb pontozást színes, tájlapkákkal illusztrált tömb is segíti. Az egyetlen dolog, amit a Kingdomino-ból hiányoltam, a Queendomino-ban megadatott számomra. Merci beaucoup maître Cathala!

Függő játszma

Családi és baráti körben is nagy kedvencünk a Kingdomino. Több maratoni hétvégén vagyunk már túl. Ilyenkor parti partit követ. Korra és nemre tekintet nélkül önfeledten pakolgatjuk a dominókat eleinte ketten, majd hárman, végül négyen ülve körül az asztalt. Kár tagadni, hogy rabjai lettünk ennek a királyságnak. Ám ahogy az a függőknél általában lenni szokott, idővel mi is kezdtünk erősebb játékszerre vágyni. Kíváncsiak lettünk arra, hogy a trónok harca a királynő kegyeiért gyengécske utánzat csupán, vagy méltó folytatása nyertes elődjének.

Alapesetben a Kingdomino-ban és a nőnemű változatában is arra hajtunk, hogy minél nagyobb kiterjedésű búzatáblánk, erdőnk, vizünk, legelőnk, bányánk, vagy lápos vidékünk legyen. A különböző tartományaink csak akkor érnek pontot, ha az őket alkotó (dominó)mezőkön koronák is díszelegnek. Értéküket a mezők számának és a rajtuk lévő koronáknak a szorzata adja meg.

Épületes újdonságok

A legnagyobb újdonságot a különböző épületek felbukkanása jelenti a Queendomino-ban. Építkezni városokban tudunk. A piros színű területekre többek között pékséget, fűrészmalmot, halpiacot, fonót, öntödét, templomot, de még varázslóiskolát is felhúzhatunk. Ezek koronáktól függetlenül értékelik gabonatábláinkat, fenyveseinket, tavainkat, birkalegelőinket, hegyvidékeinket, városainkat és varázslatos mocsarainkat. Itt álljunk meg egy pillanatra. Mégis, mi köze a lápos területeknek a mágiához? Ha alaposabban szemügyre vesszük ezeket a lapkákat, akkor láthatjuk, hogy kuruzslóink itt kotyvasztják különös főzeteiket.

Aki dominózott már Cathala valamelyik gyerkőcével, az tudja, hogy milyen bosszantó tud lenni, ha olyan tartományok alkotják birodalmunkat, amiken mutatóban sincs korona, mert elhappolták előlünk vetélytársaink. Ilyenkor ezek a területek, leírni is fájó, de nulla pontot jelentenek nekünk. Hiába rendelkezünk például hatalmas erdővel, ha nincs legalább egy fejdíszes mező a fák között, értéktelen számunkra. Ellenben ha városunkban van fűrészmalom, akkor királyságunk fenyvesei felértékelődnek. A malom szempontjából lényegtelen, hogy hány mezőből állnak erdős tartományaink és a koronák sem izgatják fel. Akár van rajtuk királyi ékszer, akár nincs, az a birodalomban fellelhető, egymástól elkülönülő erdőket értékeli. Nagyságtól függetlenül két-két ponttal jutalmazza például az egy és a nyolc mezős rengeteget is.   

A fent felsoroltak közül csak az öntöde és a varázslóiskola büszkélkedhet egy-egy királynő szívének kedves toronnyal. Ha igazán el szeretnénk kápráztatni őfelségét, építtessünk inkább 2-3 bástyás őrtornyot vagy erődítményt. A királynő tornyát szintén megéri városunkban tudni, mert piros építési területeinknek ez jelenti a mezők számát szorzó koronát.   

Pénznyelő királyság

Akármilyen épülettel gazdagítjuk is uradalmunkat, minden pénzbe kerül. A vételárat 1-es, 3-as és 9-es (Vigyázz, nem 6! ) érmékkel fizethetjük ki. A városépítés költségét lovagjaink hajtják be alattvalóinktól. Aligha meglepő, hogy azt a tartományt érdemes megadóztatnunk, ami több mezőt számlál. Bankokat is nyithatunk, hogy növeljük bevételeinket. Ha hűséges lovagocskáink kocsmában vezethetik le fáradalmaikat, többen akarnak majd szolgálatunkba szegődni. Városaink főterein szobrokat is emeltethetünk, ezek is költségesek lehetnek, de megéri áldoznunk rájuk.

Ha a mi birodalmunkban magasodik a legtöbb torony, meglátogat minket a királynő. Amíg szívünk választottja nálunk vendégeskedik, olcsóbban építkezhetünk. Előfordulhat, hogy nincs elég pénzünk, vagy telkünk épületeket emelni. Tétlenkedés helyett ilyenkor a sárkánnyal pusztíttathatunk el mások számára értékes házakat, várakat. Tartsuk szem előtt, hogy a tűzokádó sem melózik a kedvünkért ingyen.

Amikor eljön a végelszámolás ideje, pontokká válthatjuk megmaradt vagyonunkat, szóval csak ésszel szórjuk tallérjainkat.

Ínyencek dominója

Izgalmas, hogy a Queendomino-ban úgy bővültek a lehetőségeink, hogy közben az alapszabályok megmaradtak. A dominók kiválasztása és királyságunkba helyezése ugyanúgy történik, mint a Kingdomino-ban. A dominókat a rajtuk lévő számok alapján növekvő sorrendbe rendezzük, majd képes felükre forgatjuk. Minél nagyobb szám áll a lapkán, annál többet ér a rajta lévő táj. Ha értékesebbre hajtunk, akkor vállalnunk kell, hogy a következő körben később jövünk. A dominónak lerakáskor vagy a várunk alatti kezdőlapkánkhoz kell illeszkednie, vagy már egy lent lévő azonos tájhoz kell vízszintesen, vagy függőlegesen passzolnia. A kezdőlap dzsókernek számít, hozzá bármilyen típus illeszthető, értékeléskor azonban nem jelent pontot. Játékosszámtól függően az 5X5-ös, vagy 7X7-es keret itt is megköti a kezünket. Erre a kingdominós alapra kerültek rá különböző extra feltétek.

A dominók kötelező draftolásán és lepakolásán túl szabadon dönthetünk arról, hogy kívánunk-e adót szedni, épületet vásárolni, vagy aktivizálni a sárkányt. Ezektől a variációs lehetőségektől számomra még szórakoztatóbb lett a játék. Nem érzem úgy, hogy az újítások tönkretették volna kedvelt társasomat. Épp ellenkezőleg, a városiasítás, adóztatás hatására jobban bele tudom élni magam abba, hogy egy királyság uralkodója vagyok. A királynőért folytatott versengés és a sárkányos üzelmeink miatt pedig fokozatosan kinyílik a minket körülvevő világ. Feltűnik számunkra, hogy rajtunk kívül mások is játsszák ezt a játékot. A lapkák pakolgatása mellett elkezdünk élénken érdeklődni ellenfeleink uradalma iránt. Ínyencségre vágytam és a Queendomino-ban meg is kaptam. Élvezetesebb, ugyanakkor hosszabb is lett a játék. A dobozon jelezett 25 perces időtartam helyett nálunk jellemzően inkább háromnegyed óra alatt megy le egy parti. A tesztelések alkalmával úgy tapasztaltuk, hogy ketten nyújtja a legkomplexebb élményt. Ilyenkor fejenként két királlyal szállunk harcba a területekért és 7X7-es birodalmat építünk.

Nem tartok attól, hogy a Queendomino miatt a Kingdomino porfogóvá válna nálunk. Polcunkon békésen megfér egymás mellett a két testvérjáték. Ha időhiányban szenvedünk, vagy a 90 éves nagymama is csatlakozik hozzánk, inkább az Év Játékát tesszük asztalra. Legidősebb családtagunk is lelkes híve a díjnyertes változatnak, de a felturbózott nagy dobozos már nem nyerte el a tetszését. Egy kevésbé fárasztó munkanapon, vagy egy ráérősebb hétvégén - amikor a mami youtube-ozik - mi szívesebben ülünk le queendominózni.

Venni, vagy nem venni?

Shakespere dán királyfia után pár száz évvel már nem a lét nagy kérdését kutatjuk. Elkorcsosult, materialista életszemléletünk dilemmája a Kingdomino és a Queendomino kapcsán inkább az, hogy megéri-e mindkét játékot beszereznünk.

A dominókból épült királyság azon rajongóinak, akik a Kingdomino nyújtotta élvezetnél már többre vágynak, csak ajánlani tudom a Queendomino kínálta extra tartalmat. A királynő és a sárkány révén megnő az interakció az uralkodók között. Az épületlapkák pedig tovább színesítik a díjnyertes „prototípus” eddig sem szürke világát. A pénz megjelenése sem ördögtől való gondolat egy birodalomépítő játékban. A lovagok pedig méretüket meghazudtoló módon képesek eleget tenni behajtói kötelezettségeiknek. Ráadásul, ha mindkét játékkal rendelkezünk, vegyíthetjük is a dominóinkat. A két társast kombinálva, hárman és négyen is építhetünk 7X7-es birodalmat, ami komplexebb játékélményt nyújt.    

A Kingdomino-t egyszerűsége és nagyszerűsége miatt kedvelők számára elképzelhető, hogy csalódást okozhat a Queendomino. A letisztult szabályrendszer vitathatatlanul kiegészül általuk fölöslegesnek tartott elemekkel. Azoknak, akik úgy szeretik kedvencüket, ahogy a mester kezdetben megalkotta és nem igénylik a változatosságot, nem szükségszerű megismerkedniük a dominók királynőjével.

A tapasztaltabb homo ludenseknek, akik szimpatizálnak a francia mágus által teremtett világgal, de összetettebb kihívásra vágynak, üdítőbb lehet a Queendomino. Ezzel persze nem azt állítom, hogy heavy game-ről van szó. A Kingdomino tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy megismertessük az abszolút kezdőket ezzel a remek hobbival. A Queendomino inkább azoknak szól, akik elindultak már ezen az úton és elérkezettnek látják az időt arra, hogy szintet lépjenek. Nem kell aggódni, a Queendomino is megmaradt családi játéknak, egy kis nehezítéssel.  

A draftolva területeket foglaló, lapkalepakolós mechanizmustól idegenkedők számára a Queendomino sem nyerő választás. A többórányi homlokráncoláshoz szokott gamerek sem lesznek elragadtatva tőle, de nem is őket célozza meg ez a társas. 

Fancy körkép

A királyi Cathala csemeték „stylistja” Cyril Bouquet is megérdemli, hogy zárásként szót ejtsünk mesés teljesítményéről. Parádés illusztrátori munkásságának köszönhetően életre keltek a szerző álmodta helyszínek és lakóik. A színpompás dizájn nemcsak tökéletesen rímel a családi hangulatra, de rejtett utalásai és humoros jelenetei képesek mosolyt fakasztanak még a legmorcosabb hódítók arcára is. A Kingdomino-nál bevált recept alapján a Queendomino-nál is kéz a kézben dolgozott a nyerő páros. A végeredményen itt is látszik a tökéletes összhang az alkotók között. A képi minőség a királynő esetében is kifogástalanra sikerült és a vizuális poénokkal sem maradt adós Cyril. Szemet gyönyörködtető és rekeszizom tornásztató élményekre ezúttal is számíthatunk.

Nem mehetünk el némán amellett az elegáns megoldás mellett sem, amellyel a különböző méretű dobozok grafikáit sikerült egységes képpé formálni. Apró, mégis figyelemreméltó gesztus ez, amely felteszi a koronát a látnivalókra. Bravo monsieur Bouguet! A területekért folytatott küzdelem miatt tekinthető egyfajta honfoglalásnak is ez a birodalmi dominózás. Bár illusztrátorunk játékokon átívelő művét azért túlzás lenne Feszty Árpád híres festményével egy lapon említeni, attól még a fancy körkép minősítést kivívta magának.

Kingdomino - A Királyok dominója

Ismertető, 2018.10.01. 14:01:00

A Kingdomino-ban királyokként igyekszünk minél értékesebb területeket meghódítani. Várunkból kilovagolva erdők, mezők, gabonaföldek, folyók és hegyek fölött vehetjük át az uralmat.

Kingdomino: Age of Giants - Harc az óriásokkal

Ismertető, 2018.10.09. 11:06:00

Óriások garázdálkodnak Kingdomino-ban. A rajongóknak 2018-ig kellett várniuk arra, hogy megérkezzen az első kiegészítő a díjnyertes játékhoz. Az Age of Giants (Óriások kora) angol nyelvű társasjáték.

A(z) Queendomino társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Toszka

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Kommentek

  • sz-tomy

    2019-04-09 13:46:50

    Szuper bemutató!

  • ARduel

    2019-04-09 06:49:09

    Nagyon jól bemutattad a játékot! Köszönöm!

  • benczikakos

    2019-04-05 11:33:03

    Remekül megírt cikk, hasonlóan a kingdominóshoz, gratulálok, csak így tovább!

  • bapszy

    2019-04-05 09:08:12

    Nekem egyelőre csak a Kingdomino van, és először nem szerettem, 3-an játszottuk, és nagyon nem tetszett, hogy x db dominót előre ki kell venni, és így nagyon nem lehetett rámenni a gyűjtök x dolgot-ra mert volt hogy végül nem is lett belőle több. Aztán rátaláltam, hogy a Queendominoban ez másképp van, és úgy már sokkal kiegyenlítettebb lett a játék. Aztán ami még nagyot dobott számomra az élményen az a húzótorony amit külön vettem meg hozzá, és fényévekkel jobbá teszi a játékot, nem csak mert nagyon szép, hanem mert nem látszik milyen domino következik, így sokkal jobb mintha a dobozból húznánk. Még nem tudom megveszem-e a Queendominot is, bár tetszenek a plusz dolgok benne.

  • kchpank1.kv

    2019-04-05 08:53:55

    Bravó! Rendkívüli cikk, nagyon szépen összerakott, kellően kielégítő és részletes iromány. Nekem személyes kedvencem Bruno bácsi eme 3 műve, a Kingdomino és a Queendomino együtt játszva kellően fűszerezett, hogy rendkívül játékélményt adjon az egész társaság számára. Nagyon szeretjük. Gratulálok az értékelőhöz kedves Toszka. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Queendomino