Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kingdomino - A Királyok dominója

A Kingdomino-ban királyokként igyekszünk minél értékesebb területeket meghódítani. Várunkból kilovagolva erdők, mezők, gabonaföldek, folyók és hegyek fölött vehetjük át az uralmat. Nincs könnyű dolgunk, mert ellenfeleink is ugyanazokra a dominókra hajtanak.

Kezdetben birodalmunk csak egy aprócska földterület, melyen várunk magasodik. Innen indulunk el csatázni miután kisorsoltuk az uralkodók sorrendjét. Ez a véletlenszerűen létrejött sorrend csak az első fordulóra vonatkozik, a későbbiekben már a játékosok döntésein múlik, mikor következnek. Ne tegyük messzire a társas dobozát, mert hódításaink során húzópakliként funkcionál majd. Keverjük össze a lapokat és helyezzük vissza őket a dobozba. Két játékos esetén huszonnégy, háromnál harminchat, míg négynél mind a negyvennyolc dominót használni fogjuk.

Harc a területekért

Fordulónkként annyi lapkát húzunk, ahány király részt vesz a területfoglalásokban. Szem előtt kell tartanunk, hogy 2 fős játék esetén fejenként két királlyal szállunk harcba. A dominókat számozott oldaluk alapján növekvő sorba rendezzük, majd képes felükre forgatjuk. Minél nagyobb szám áll a dominón, annál többet ér a rajta lévő táj. Ha értékesebb lapra hajtunk, annak bizony ára van. Ebben az esetben vállalnunk kell, hogy a következő körben később jöhetünk. A játékosok sorrendjét ugyanis a dominókon lévő királyok elhelyezkedése határozza meg. Aki az első lapkát foglalta le királyával, azé a kezdés joga. A játékosok ezt is figyelembe véve szerzik meg a nekik tetsző üres területeket. Az utolsónak már nem lesz választási lehetősége, az egyetlen szabadon maradt dominóval kell megbarátkoznia.

Ha a forduló összes lapja gazdára talált, újabbakat húzunk a dobozból. Számaik alapján ezeket is elrendezzük, majd megfordítjuk őket. Mielőtt azonban csatába indulnánk értük, be kell építenünk az előzőleg kiválasztott dominónkat a birodalmukba.

Dominókból birodalom

A dominónak lerakáskor vagy a várunk alatti kezdőlapkánkhoz kell illeszkednie, vagy már egy lent lévő dominó legalább egyik tájtípusához kell vízszintesen, vagy függőlegesen passzolnia. A kezdőlap dzsókernek számít, hozzá bármilyen típusú lap illeszthető, értékeléskor azonban nem jelent pontot. Ha a fenti szabályok szerint nem tudjuk birodalmunkhoz csatolni a dominót, el kell dobnunk. Ez végleg kikerül a játékból, győzelmi pont sem jár érte.

Építkezéskor ügyelnünk kell arra is, hogy minden lapnak egy 5X5-ös területen belül kell maradnia. Előfordulhat, hogy a tervezés során elszámítjuk magunkat és egy-két dominó kilóg a keretből. Ezektől és az értük járó pontoktól is búcsút kell vennünk.

Ha az utolsó dominók is kikerülnek a dobozból, mindenki még egyszer jöhet. Kiválaszt egy lapkát, azt is elhelyezi birodalmában, majd kezdetét veszi az értékelés.

Számvetés

A királyságok különböző birtokokból épülnek fel. Erdők, mezők, gabonaföldek, folyók, hegyek és mocsaras vidékek tarkítják őket. A birtokok értékét úgy kapjuk meg, ha az azonos típusú tájak összefüggő négyzeteinek számát megszorozzuk a rajtuk lévő koronák számával. Bónuszpont jár annak, aki kiszámolja, hány éves a királya.

Egy királyságon belül több azonos tájból álló birtok is lehet, ezeket külön kell értékelni.

Azok a birtokok, amelyeken nincs korona, nem érnek pontot. Ne feledjük, hogy a várunk alatti dzsókerlapka és a játék során eldobott dominók is értéktelenek.

Az egyes birtokokért járó pontok összege adja a játékosok végső győzelmi pontjait. Az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Döntetlen esetén a legnagyobb alapterületű birtokkal rendelkező játékos nyer. Ilyenkor nem számít, hogy tartozik-e korona az adott birtokhoz, vagy sem. Ha a döntetlen továbbra is fennáll, akkor a legtöbb koronát gyűjtő játékos lesz a győztes. Ha ebben is egyezőség van köztük, akkor a királyok békét kötnek egymással és egy nagy lakomával ünneplik meg a közös sikert.

Variációk egy témára

Bizalommal lapozgathatjuk a magyar nyelvű játékszabályt, amely színes ábrákkal illusztrált, egyértelmű utasításokat tartalmaz. A minden igényt kielégítő magyarázatok jelentősen megkönnyítik a kezdeti lépéseket, ugyanakkor a haladók is találhatnak itt érdekességeket. A különböző játékvariációk révén további kihívások várnak ránk, melyek tetszőlegesen kombinálhatóak. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy egyhamar megunjuk a dominókért folyó küzdelmet.

A Dinasztia névvel illetett variáns során a játékosok egymás után három partit játszanak, és csak utána hirdetnek győztest. Mivel nekünk egy játék után soha nem sikerül abbahagyunk a Kingdomino-t, előszeretettel alkalmazzuk ezt a változatot.

A középső királyságban 10 bónuszpontot szerez az, akinek a vára a birodalma közepén áll. Ezt nehezebb teljesíteni, mint ahogy elsőre gondolnánk.
A Harmóniát sem könnyű megteremteni, de érdemes érte küzdeni, mert 5 bónuszpontot szerez az, akinek a királysága hiánytalan. Ez a feltétel akkor teljesül, ha a játék során nem kellett dominót eldobnunk.

Alapesetben 2 játékos esetén sem léphetjük túl birodalmunkkal az 5X5-ös keretet. Ilyenkor azonban fejenként két királlyal csatázunk 24 dominóért. A hatalmak párbajában is ketten küzdhetünk két-két királlyal, de 48 lapkát kell 7X7-es keretben elhelyeznünk. Akár szűkebb, akár tágabb a rendelkezésünkre álló keret, mi nagy élvezettel ülünk le Kingdominózni párosan.

A 7X7-es keret említése kapcsán a szabály külön kitér arra, hogy érdemes papírt és írószerszámot készenlétben tartani, hogy a játékvégi pontokat feljegyezzük. Itt rónám fel, hogy hiányolom a színes, tájlapkákkal illusztrált pontozótömböt a játékból, ami megkönnyítené a végelszámolást.

Egyszerűen nagyszerű

Bruno Cathala 2016-os könnyed stratégiai játéka a Gémklubnak köszönhetően tavaly már magyar nyelven is megjelenhetett. A Kingdomino népszerűsége azóta is töretlen. Letisztult, egyszerű szabályrendszere miatt rajonganak érte a családok, de rejtett mélységei folytán a tapasztalt gamerek is kedvelik. Az iskolából fáradtan hazaérő gyerekeknek, vagy egy nehéz munkanap után kikapcsolódni vágyó felnőtteknek egyaránt nagyszerű szórakozást tud nyújtani. Nem igényel hosszú előkészítést és órákon át tartó odafigyelést sem. Húsz perc alatt lejátszható egy parti, ami élvezetes agytornát biztosít minden résztvevőnek. A tetszetős doboz nem követel magának nagy helyet, így útitársunkká is bátran szegődhet, ha kirándulni, vagy nyaralni indulunk. A társas árát sem tartom elrugaszkodónak. Megfizethető áron kapunk egy jó minőségű, díjnyertes társasjátékot.

Díjnyertes recept

Bruno Cathala a dominó szabályait alapul véve alkotta meg ezt a gyors, pörgős, ugyanakkor meglepően taktikus társast. Neki köszönhetően bebizonyosodott, hogy egy mára már divatjamúltnak számító játék a 21. században is lehet trendi és szórakoztató. A francia tervező tapasztalt mesterszakács módjára állította össze a Kingdomino receptjét. A klasszikus játékmechanizmust felmelegítette, majd a titkos összetevőjű Cathala-fűszerkeverékkel érzés szerint meghintette. Végül 5X5-ös és 7X7-es nagyságú tepsikben ínycsiklandozóan kívánatosra sütötte.

A Kingdomino hozzávalói: 48 jó minőségű dominó, 8 királyfigura négy színben, 4 háromdimenziós vár, valamint 4 kezdőlapka. Ennyi alapanyagból kettő, három, illetve akár négy személyt is jól lehet lakatni. Nem kell aggódni, 15-20 perc után mindenki elégedetten áll majd fel az asztaltól. Az apró tartozékok és a sokféle fűszer miatt azonban a 8 év alatti gyermekeknél légzési, vagy értelmezési nehézséget okozhat. Ezért számukra vagy egyáltalán nem, vagy csak szülői felügyelet mellett ajánlott kóstolgatni.

Egy valamirevaló séf ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy művének a szemet is gyönyörködtetnie kell. Ezért főszakácsunk a tálalást Cyril Bouquet illusztrátorra bízta, aki szintén remek munkát végzett. Meggyőződésem, hogy az összetevők tökéletes aránya mellett a vizuális megjelenés is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a végeredmény láttán a közönség és a szakmai zsűri egyaránt megnyalta mind a tíz ujját. Ha Bruno Cathala a Michelin-csillagot nem is, az év játéka díjat azért 2017-ben elnyerte a Kingdomino-val.

Vitathatatlanul sikerült elérnie, hogy a dominó szó hallatán ne kezdjünk el automatikusan ásítozni. Kíváncsi lennék, mire lenne képes ez a francia mágus, ha boszorkánykonyhájában Monopoly-val kezdene játszadozni. A Bruno-féle bűbáj talán még abból is képes lenne igazán szórakoztató családi társast varázsolni.

A(z) Kingdomino társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

A Kingdomino társasjátékot 20% kedvezménnyel megvásárolhatod! Ehhez nem kell mást tenned, mint kosárba tenni a választott játékokat, majd a kosár oldalon beírni a HJ-SZEPTEMBER kuponkódot a kuponkód beviteli mezőbe! Az akció saját kedvezménnyel nem összevonható! KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

KINGDOMINO

King poetry I. - Lehetsz király

Pakkot kaptam, kibontottam.
Kingdomino-t szorongattam.

Egyből el is határoztam,
verset írok róla nyomban.

Királynak lenni csuda jó,
klassz játék a Kingdomino.

Bruno Cathala tervezte,
díjat is nyert el már vele.

Tavaly lett az év játéka,
büszke is rá a francia.

Dicséretes a grafika,
Cyril Bouquet keze nyoma.

Lapkáidat pakolgatod,
birodalmad egyre nagyobb.

Középen a várad helye,
megéri figyelned erre.

A lapkákat sorba rakod,
képpel felfelé forgatod.

Van itt mező, folyó, mocsár,
gabonaföldön malom áll.

Hegyek között ércek sora,
az erdőben sok a munka.

Egybefüggő tájra hajtasz,
így nagyobb jutalmat kaphatsz.

Amelyik kell kiválasztod,
királyodat rápakolod.

Dominódat felveheted,
birodalmadba építed.

Szabályosan kell letenned,
ne lépd túl a keretedet!

Elég ha a fele passzol,
két irányban pakolászol.

Pontjaidat számolgatod,
koronákkal sokszorozod.

Nyolc évesen trónra ülhetsz,
idősen is király lehetsz.

Párban két királlyal tolod,
birodalmad pedig nagyobb.

Pörgős játék ne aggódjál,
húsz perc alatt végzel is már.

Ez a játék nem túl drága,
nincs szükség hitelkártyára.

Dominózni nagyon remek,
hidd el te is megkedveled!

Ha nem szeretsz dominózni,
ülj le inkább Five Tribes-ozni!

Bruno másik játékában,
szultán lehetsz Naqalában.

TO BE CONTINUED…

írta -- Toszka

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kingdomino