"Működjünk együtt!" nyereményjáték a cikk alján!

Robinson Crusoe - Elveszve a Paradicsomban

A Robinson Crusoe című kooperatív társasjáték szerte a világon óriási szeretetnek örvend a kemény vonalas gémerek közt. Nem is csoda, hogy nem sokkal a megjelenése után rengeteg díjat és jelölést bezsebelt (pl.: A Golden Geek Legjobb Tematikus Társasjáték 2017-es díját). Szerencsére kis hazánkban is megjelent, így az idegen nyelv ismeretének hiánya se jelenthet akadályt.

Robinson Crusoe 2. kiadás

Péntek! Kéne egy kis segítség!... Meg hozd a Kutyát is!

Robinson Crusoe: Kalandok az elátkozott szigeten, azt kell mondjam, hogy az alcím igen csak beszédes. Hét különböző küldetés közül választhatunk a játék elején, melyek mindegyike újabb és újabb válogatott borzalmakat tartogat a játékosoknak. Talán az egyik legszürreálisabb mind közül: a missziónk utolsó elkeseredett próbálkozása, hogy megtisztítsák a szigetet, az azt uraló Gonosztól, így nyerve el az utolsó feloldozást a borzalmak közt.

Az egyedi szcenáriók mellett a játékosoknak élelem és fa gyűjtésével, új helyek felfeldezésével, tárgyak és lakóhely építésével kell túlélniük az igen csak viszontagságokkal teli útjukon.

Félreértés ne essék! Ez a társasjáték nagyon szórakoztató, de mindenképpen befektetést és előretervezést kér. Leginkább a tapasztalt, koop szerető közönségnek ajánlom. Amennyiben nyerni is szeretnénk, gyakran kénytelenek vagyunk feladni/kockáztatni bizonyos feladatokat, vagy olyan luxus tevékenységekről lemondani, mint a táplálkozás vagy, hogy tető legyen a fejünk felett.

Azonban, ha a kezdeti lelkesedésünket mégis csak megtörné a játék nehézsége, akkor a szabálykönyv több módosítást is javasol az esélyeink növelésére. Az egyik ilyen karakter - a Robinsonból már igen csak jól ismert - Péntek, aki akár önállóan, akár nekünk segítve képes feladatokat megoldani. További hű társunkká választhatjuk a Kutyát, aki a vadászat és a sziget felfedezése során nyújhat segítő mancsot nekünk. :)

Tehát a story adott, egy kis csapat a szigeten rekedve próbál túlélni a különböző viszontagságok mellett legyen az akár King Kong jelenléte vagy egy vulkán kitörése. De vajon miért is olyan kiváló ez a játék a brutális nehézsége ellenére?

Mert a tervezők igazán "valósághű" élményt teremtettek. A történet mesélés, az apró részletek, a design, a játékmenet igazán átadja a hangulatot.

Játékmenetről

A játékban négy különböző karakter között választhatunk: a Felderítő, a Katona, a Szakács és az Ács. Minden karakter különleges képességgekkel és egy egyedi tárggyal rendelkezik. Végülis a nagy hidegben ki ne kóstolná meg a Szakács híres kerítésszaggatóját? Azonban minden speciális képesség kijátszásához a szereplőknek elszántságjelzőt kell költeniük, melyet csak különböző feladatok révén szerezhetünk.

Minden kör több fázisra osztható: esemény, morál, termelés, akció, időjárás és éjszaka.

Minden nap elején egy újabb kártyát kell felhúzni az eseménypakliból. Ezek azonnal, az egész csapatra ható erősen negatív lapok (azok a bizonyos Bumm, szívtál! kártyák), de általában némi jutalom fejében könnyen megoldhatóak. Azonban, ha mégse jutna rá időnk, - ami valójában jóval többször fog előfordulni - gyakran hosszútávú, az egész további játékot nehezítő effektust léptet életbe. Nem kevésbé fontos tényező, hogy milyen morál uralkodik a táborunkban, minél jobb az összhang, annál könnyebb a karaktereknek kijátszani az egyedi képességüket. A termelésfázis során a játékosok különböző feladatok mellett köteleződhetnek el, melyet aztán az akciófázisban hajthatnak végre. Lényegében a termelés, a kör legdominánsabb része. És persze nem feledkezhetünk meg a szigeten uralkodó időjárásról sem: néha óriási tomboló hurrikán, máskor szerényebb havazás nehezítheti a számkivetettjeink mindennapi életét. De végül mindig leszáll az éjszaka, amikor is számot kell vetnünk az aznapi teljesítményünkről: van-e elég ételünk, megromlott-e valami, esetleg még menedék is van a fejünk felett?

Ez eddig mind szép és jó, de akkor mit is csinálhatunk a játék során?

  • Megoldhatunk az esemény kártyák által teremtett fenyegetést.
  • Vadászhatunk. Erre csak akkor lesz lehetőségünk, ha már felfedeztünk a szigeten egy-egy olyan helyszínt, ahol vadállatok tanyázhatnak.
  • Építhetünk. Legyen az a menedékünk fejlesztése, fegyvereink erősségének növelése vagy speciális tárgyak létrehozása pl: kosár, ásó, pince.
  • Élelem gyűjtése.
  • A sziget felderítése.
  • A tábor rendezése, ami összeségében csapatunk morálját valamint az elszántságunkat is növeli.
  • Pihenés, mely alatt a karakterünk gyógyulhat.
  • Egyéb: ezek a feladatok az adott szcenárióhoz köthetőek. Igazán változatos palettát kaphatunk kezdve, a különböző tárgyak létrehozásán, a színésznő menekítő akció megszervezésén át egészen a kannibál falvak leégetéséig.

Bizonyos akciók több időt és energiát kérnek tőlünk (felderítés, gyűjtögetés, építés), azonban általában kénytelenek vagyunk kockáztatva, gyors munkát végezni. Ilyenkor a következik a retteget kocka dobás, mely során akár meg is hiúsulhat a tervünk vagy különböző váratlan meglepetések érhetnek minket, amiket a kalandkártyák rejtenek. Ezek nagy része olyan váratlan akadály, mely azonnal nem fejti ki hatását, de az események közé keverve, előbb utóbb megbosszulja magát a játék során. Például a sziget felderítése közben megéheztünk, így megálltunk bogyókat enni. Ez később komoly gyomorrontást okoz, ami akár egy teljes körre kivonhatja a karakterünket a forgalomból.

Kiknek és hányan?

A Robinson Crusoe kifejezetten komplex, ám viszonylag nem túl nehezen tanulható társasjáték. Mindazonáltal azoknak ajánlanám, akik már több kooperációra épülő játékot is próbáltak és szeretik a kihívást. 

A játék 1-4 fővel ajánlott, minden játékosszám esetén kiegyensúlyozott, egységes élményt nyújt. A történet és a tematika alapján 12 éves kor alatt nem érdemes kipróbálni. Ha nagyon nehéznek érzitek érdemes a különböző könnyítéseket beleépíteni a játékba, erről bővebben a játékszabályzatban olvashatok.

Jó hír azoknak, akik már minden szcenáriót unalomig játszottak, hogy több kiegészítő is elérhető a játékhoz. Ezek egy része ingyenesen elérhető a BGG oldalán. Ezeken felül megjelent egy a Darwin utazását taglaló, legacy jellegű kaland a Voyage of the Beagle. Hamarosan pedig napvilágot lát a The Lost City of Z is, ahol a fejlesztők egy jóval sötétebb és grandiózusabb storyt ígérnek.

A Robinson Crusoe egy több küldetésen átívelő túlélő antológia, ahol küszködés még soha nem volt ilyen élvezetes.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • Remembrance

    2020-06-17 20:25:12

    Gratulálok!

  • soltesz.orsi92

    2019-03-03 20:43:52

    Bizony, még sok ilyet

  • kchpank1.kv

    2019-03-03 20:25:18

    Gratula a nyereményjáték nyertesének, köszönjük a cikkeket az alkotóknak(a Mountains of Madnessért külön köszönet). Még sok ilyet :)

  • vbence343

    2019-03-01 20:56:03

    A Robinson ténlyeg baromi jó, habár még nem játszottuk végig de így is legalább 15 játékunk benne van, de tényleg a hajótörrött hangulatot tényleg nagyon jól megfogták baromi élvezetes játék lett, a dizájn a lapok, a léírás a karakterek , minden zseniális ebben a játékban

  • kchpank1.kv

    2019-03-01 15:03:48

    Mindeképpen, teljesen igazad van. ;)

  • abiologistplayground

    2019-03-01 14:40:27

    Teljesen egyetértek.
    Bár a tematika hasonló, a Hellapagos és a Robinson Crusoe nem igazán összehasonlítható.

    Igaz, mindegyik kooperatív alappal rendelkezik, de a míg a Robinsonnál ez megmarad full kooperatívnak, a Hellapagosban kénytelenek leszünk egymás ellen fordulni, ha összeségében nyerni akarunk.

    Illetve nem elhanyagolható, hogy a Hellapagos egy "habkönnyű" partijáték. A Robinson kifejezetten gémer játék, ehhez mérhető nehézséggel. :)

  • kchpank1.kv

    2019-03-01 14:29:53

    Na ez már sokkal komlexebb játék, mint a Hellapagos. Mindkettő hajótörés meg lakatlan sziget, de azért lássuk be Robinson Crusoe mégiscsak Daniel Defoe bácsi szülötte. Igy ez a játék szerintem méltán megérdemli, hogy viselhesse a nevét. Köszönet a cikk írónak.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten