Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten
Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten
Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten
Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten
Videó beküldése

Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten társasjáték

társasjáték, 2017
Értékelem!

A Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játék több, összesen 3 díjat és jelölést is kapott 2013-ban. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a...

A Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játék több, összesen 3 díjat és jelölést is kapott 2013-ban. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a váltakozó képességek, a hatszög-rács, a terület mozgatás és a kockadobás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island az eredeti regény alapjaira épül, azzal a kivétellel, hogy ebben a játékban több személy kerül a lakatlan szigetre, és együtt igyekeznek túlélni a nomád körülményeket. A játék nagyon jól idézi az eredeti történet hangulatát, s mindezt a játékosok együttműködve, kooperatívan élhetik át. Lássuk a részleteket!

Fedezd fel az átkozott szigetet
A játék nem tartozik a legegyszerűbb társasok közé, igen komplex szabályai vannak, de mint minden hasonló nehézségű játékba, természetesen ebbe is viszonylag hamar bele tud jönni az ember. A társas egyik érdekessége, hogy a játékosok különböző kalandokat (scenario) játszhatnak le/élhetnek át. Mindegyik kaland egyedi, rengeteg olyan tárgy, esemény, szabály vonul fel a játékban, amik csak egy-egy küldetésben fordulnak elő, ráadásul a győzelmi feltételek is változóak lehetnek. Bizonyos kalandokban a sziget felderítése lehet a célunk, másokban egy-egy bajba jutott túlélő megmentése, megint másokban pedig megjelennek olyan nyomasztó elemek is, mint a kitörni készülő vulkán vagy a kannibálok.

Felfedezés, építkezés, vadászat
A játéktábla hexákra van felosztva, melyekre hatszögletű lapokat tehetünk le azokra a területekre melyeket hőseink már felfedeztek. A játékosok a saját körük alatt jelzőket helyezhetnek el bizonyos helyeken, melyek a karaktereiket jelképezik, így beoszthatják, hogy ki milyen teendőket lásson el. A választható cselekedetek között rengeteg opciót találunk. Túlélőink felfedező útra indulhatnak a szigeten, menedéket eszkábálhatnak, de még tárgyak készítésére is van lehetőség (például kés). A játék előrehaladtával egyre több jelzővel gazdálkodhatunk, melyek azt jelképezik, hogy adott idő alatt a karakterek egyre több dolgot hajtanak végre. Ésszel kell azonban beosztani az erőnket, vannak olyan jelölők ugyanis, melyek csak bizonyos feladatok elvégzésére használhatóak.

Ki is vagy valójában?
Minden játékos rendelkezik egy karakterlappal is, amely a szakmáját hivatott bemutatni. A négy szakma a szakács, felfedező, ács és a katona. A karakterlapon lehet jelölni a sérüléseket is, és a szereplők morálját is, ami a játék egyik fő eleme is egyben. Ha egy karakter morált veszít vagy nyer, az az egész csapatra hatással van, és befolyásolhatja a munkakedvet is (vagyis több/kevesebb elosztható jelölőt jelent).

Sok teendő akad az átkozott szigeten
Számos választható cselekedetünk közül talán az egyik legfontosabb a tábor fejlesztése. Falat vonhatunk köréje, hogy távol tartsuk a vadállatokat, megerősíthetjük a tetőt a környezeti tényezők kivédésének érdekében vagy fejleszthetjük a táborban lévő fegyvereink erősségét. A többi épület vagy elkészíthető tárgy általában előfeltételekkel rendelkezik, így például ahhoz, hogy téglát tudjunk gyártani, előzőleg fel kell fedeznünk a szigeten egy dombságot ahonnan kinyerhetjük majd a téglához való alapanyagot. Bizonyos fejlesztésekhez szükséges, hogy már rendelkezzünk bizonyos elkészített fejlesztésekkel. Ilyen például a csónak, melynek előfeltétele, hogy legyen elég fánk, és tudjunk kötelet gyártani, amivel a rönköket majd egymáshoz kötözhetjük.

Sosem tudhatod mit találsz az erdő túloldalán
A felfedezett területen annak függvényében dobhatunk adott számú kockával, hogy mit szeretnénk csinálni, és mennyi időt (jelölőt) szánunk rá. Ha alapos munkát végzünk és nem sajnáljuk az időt, még dobnunk sem kell. Ha dobásra kényszerülünk, akkor mindig három kockával dobunk. Az egyik megmutatja sérülünk-e nagy kapkodásunkban, a másik jelöli, hogy sikerrel jártunk-e egyáltalán, a harmadik pedig azt szabja meg, hogy történik-e valami váratlan esemény miközben tesszük a dolgunkat.

Kalandra fel!
A sziget eseményei általában hátrányosak a karakterekre nézve, sőt olyan lapot is kaphatunk egy-egy eseménykártya személyében, melynek későbbi hatásai is lesznek. Ilyen duplán ártó események a betegségek, gyomorrontás, és a legtöbb vadállat is. Ha ez nem lenne elég, akkor a bizonyos esetekben játékba kerülnek tőlünk független események is, melyek nem csak az adott karaktert, de az egész csapatot veszélyeztethetik (ilyen például az időjárás).

Összegzés
Ez a társasjáték talán az egyik legváltozatosabb kooperatív játék, a jelenleg forgalomban lévők közül. Legnagyobb erősségei közül a legjelentősebb, hogy a karakterekkel történő események és fordulatok nagy része a saját döntéseiktől függ. Ezért aztán sosem játszod le ugyanazt a játékot kétszer ugyanúgy, és ha ez még nem lenne elég, akkor választhatsz hat küldetés közül, melyek totálisan különböznek egymástól. Átmenet a pozitív és negatív rész között, hogy a játék igen-igen nehéz. Ezt a kihívási szintet az sem könnyíti meg, hogy a szabályok nagyon összetettek, többszöri olvasás is kellhet a megértésükhöz, ami pedig kifejezetten riasztó lehet néhány játékos számára.

Kinek ajánljuk?
Elsősorban azoknak a játékosoknak érdemes beszerezni, akik kedvelik a nehéz kooperatív játékokat, és nem rettennek el a bonyolult szabályoktól. A játék nagyon nagy újrajátszhatósági faktorral bír, ugyanakkor elég hosszú (körülbelül 2 óra játékidő), és 1-4 személy játszhatja, vagyis jó választás kisebb baráti társaságoknak, akik szívesen töltenek el több időt is egy-egy játékkal.

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Változások az előző kiadáshoz képest:
Angol nyelvű ismertető

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
4 felhasználó és 11 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 12 000 Ft-tól
 • 15 ajánlat

Kategória: Felfedező, Kaland, Harc, Építés / Terjeszkedés, Könyv alapú
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Váltakozó képességek, Kooperatív, Hatszög-rács, Terület mozgatás, Kockadobás, Munkás-elhelyezés, Megtervezett körök/akcók, Solitaire, Szcenárió / Küldetés / Kampány, TRN-04 Progressive Turn Order, Események, Narrative Choice / Paragraph, Die Icon Resolution, Movement Points, MOV-16 Map Addition

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigetenthomyerk, újpest városkapu

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: újpest városkapu! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Robinson Crusoe zman kiadás és voyage of the beagle kieg egyben angol nyelvű, ami plusz: a fakockák a képen látható formavágott alkatrészekre cserélve, és egy gamer promo karakter a kieg csak bontott

2 érdeklődő


Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigetensuwapp, Budapest, 4-6 vonalán

Akár cserélném is! Csak személyesen itt: Budapest, 4-6 vonalán!

Angol, zman első kiadás. Jó állapotban.

0 érdeklődő


Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigetenlythari, Keszthely

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Keszthely! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Keveset használt, kihasználatlanság miatt eladó

2 érdeklődő


Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott SzigetenFKinga, Budapest megbeszélés szerint

Csak személyesen itt: Budapest megbeszélés szerint!

Angol kiadás

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (8)

Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb tematikus játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2013

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2013

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2013

Kommentek

Kommentek

 • steeeven88

  2024-03-22 10:50:29

  Szinte tökéletes összefoglaló, egyetértek a leírtakkal. Válogatott borzalmak jönnek, sokszor egyszerre, igen ritka pillanat, amikor tud az ember fújni egyet, hogy "ezt most megúsztuk..." Ez a játék nem jutalmaz, hanem csak kevésbé büntet. De ezt - ahogy írtad is - el kell fogadni.

  Egy gondolattal vitatkoznék, de ott is igazából csak félig. 😊 "nem rajtad múlik a siker". Úgy egészíteném ki, hogy nem CSAK rajtad múlik a siker. Ez alatt annyit értek, hogy azért lehet jól, és rosszul akciózni, amikor rajtunk a sor. Többször rájöttünk, hogy hülyeséget csináltunk, mert annyira szereteágazóak a lehetőségeink, hogy csak később vettük észre, hogy lett volna egy sokkal jobb akció, de átsiklottunk felette... És ezzel tovább rontottunk amúgy is nyomorúságos helyzetünkön.

  Viszont tudunk tenni a saját ügyünk érdekében - és ahogy sok egyéb játékban - itt is úgy kell felfogni, hogy adott egy játékállás, amiből a lehető legtöbbet kell kihozni, lesz, ami lesz... Nyilván borzalmak jönnek utána, de aztán újra átgondoljuk, mi lenne az adott helyzet legjobb lépése, és cselekszünk. Valóban nem túl sok, de azért van ráhatásunk a következőkre, és nem azt érzem, hogy a játék játszik velünk, mert nem ő jelöli ki a következő lépést, nem triviális, mit kell tenni. Ő csak kivéreztet, meggyötör, de nem terel bele egy egysíkú mederbe, ahol sablonszerűen csináljuk ugyanazokat az akciókat. Ráadásul én azt érzem, analízis-paralízis nélkül, viszonylag gyorsan megbeszéljük, mit kell tennünk, még 4 fővel is, ami nagy pozitívum.

  Nekem is nagyon tetszik, hogy Péntek és a kutya segít a játékot megfelelő nehézségi szintűre beállítani.

  Nekünk azért van sikerélményünk, de valóban azoknak ajánlott, akiknek az alacsony győzelmi arány, és a nyomorúságos csapások nem veszik kedvét, de ez a játéknak szerintem nem hibája, hanem a tematika kiváló adaptációja, mert egy lakatlan szigeten, ilyen körülmények között vélhetően kevesen élnék túl... 😊

 • Acid

  2024-01-04 20:26:12

  A nehézségi szint állítható. Könnyíthető a játék, ha beveszitek a csapatba Pénteket és a Kutyát, valamint a kezdő tárgyak száma is növelhető, ennek száma elvileg rajtatok múlik.

  A szabályokra rá kell szánni az időt. Érdemes videókat nézni ( itt egy nagyon jó szabálymagyarázó videó: https://www.youtube.com/watch?v=8JDFvuWJpgc E ) és pár gyakorló-tanuló játékot játszani.

  Valóban nagy a szerencsefaktor a játékban, de az életben is eltervezzük a dolgokat, aztán nem úgy alakul...

  Talán 3 fővel a legoptimálisabb játszani + Péntek és a Kutya, mert így sok akciót lehet egy körben végrehajtani, és az élelem beszerzése is viszonylag egyszerű.

 • viharlampa

  2023-11-20 18:10:19

  Folyt.

  Ami ezeken át tud lendíteni, az az élvezetes téma és a rengeteg próbálkozás, hogy hátha most jobban dobunk, nem lesz "törött szív" vagy ? ikon. És a pici sikernek is nagyon lehet örülni. 😃 Amikor sikerül egy V-t dobni és a másik kettőn meg semmit, akkor kb. 15-20 percre meg van oldva a jó hangulat. 😃 Hogy aztán megint jöjjön valami pocsék...

  A játék arculata nekem vegyes. Nem mondanám, hogy lemászik az asztalról, mert ahhoz elég fakó, szürkés, egyik rajz sem színes. De az asztalkép valahogy mégis elmegy. A játékos táblák esetleg lehettek volna mélyítettek, mert sokszor elcsúszik az életerő kocka.

  Próbálok olvasgatni, ötleteket szerezni, hogy mivel érdemes próbálkozni, de az talán tisztán látszik, hogy Péntek kell a játékba. Sokat dob az akciók sikerességén, plusz 1 lehetőség körönként. Valamint 1-2 tárgyat megépíteni, ami vagy ad egy állandó munkást, vagy ad ételt vagy fát. Minden más random, nem lehet rá készülni, pusztán szerencse kérdése, hogy sikerül-e a küldetést végig vinni. Az én euro-s fejemmel ezért is tudom könnyedén venni, mert nem lehet tervezni, nem rajtad múlik a siker 😃

 • viharlampa

  2023-11-20 18:08:56

  5 játékunk van benne eddig és egyszer sem sikerült még szabály szerint játszani. 😃 Hol elfelejtettünk valamit, hol a hosszú és részletes szabályzatban nem volt kedvünk már menet közben megkeresni, hogy mit is, hogy is kéne pont akkor, annál a kártyánál és azon a lapkán azzal a jelölővel kezdeni. Tudunk-e termelni úgy? Lehet-e gyűjtögetni? Lehet, csak drágábban? Egyáltalán nem lehet? És akkor a kis token lekerül utána? Betippeltük, ami a logikus lenne. Talán. Volt, hogy saját kárunkra. Volt, hogy előnyünkre. 40 oldal, az 40 oldal. Kis betűvel.

  Gyakorlatilag minden próbálkozásnál máshogy jönnek a sziget lapkák, más eseményeket húzunk és az építés/gyüjtőgetés/felfedezés pakliból is más és más jön elő. Az újrajátszhatósága félelmetes! Hiába próbálnánk mi majd "taktikusan, alkalmazkodva az újabb kihívásokhoz" játszani, ha nem úgy jönnek elő a lapok, akkor nincs esélyünk. Ezt el kell fogadni.
  Sőt, már-már azt mondanám, hogy ha 2-3 kör után sem jön megfelelő sziget lapka / lap / kincs, ami a küldetésünket támogatná, kezdjük inkább elölről, mert felesleges végigjátszani a 2/3-ig, mert tovább nem fogunk jutni.
  Csak pár példa:
  - ha az épített tábort jelentő szigetlapka csak a 7-8. lapka a sorban, akkor buktál 1 építkezés, nem tudod megúszni
  - ha a legelső lapok között jön egy "kimerült a lelőhely", akkor még tán élelmet sem tudsz gyűjteni, csak körökkel később
  - ha nem húzol fel hordót, vagy más élelmet megőrizni képes tárgyat, akkor minden élelemet elbuksz a kör végén
  - ha a vadászatkor kapásból krokodil és medve jön, akkor buktál szépen életerőt, nem is egyet
  - ha több játékosnak is egyszerre esik úgy az életereje, hogy a morál is esik, akkor a morálsávon akár 3-4 lépést is buksz... egyszerre... amitől a következő kezdőjáték rögtön dobálja is el a jelzőket... vagy sérül helyette.
  - feljön a vihar az időjárás fázisban már az elején, mindenki dobálja az életerőt, mert se tető, se menedék még
  - és nem sorolom.... grátisz a fentiekből jöhet több is egyszerre, vagy egymás után.

  Folyt.

 • Pala

  2023-05-16 15:41:21

  A napokban végre sikerült megint időt szakítani egy jó robinsonozásra. Utoljára március 12-én vettük elő, akkor vacilláltunk, hogy még egyet játsszunk a Hajótöröttek sztorival, vagy lépjünk eggyel tovább, és kipróbáljuk az Elátkozott szigetet. Végül maradtunk az elsőnél, arra számítva, hogy rutinból végignyomjuk. Ezzel szemben akkora pofonba szaladtunk bele, hogy napokig csak kábán bambultunk magunk elé. Persze ez nem maradhatott annyiban, úgyhogy a minap nem is volt kérdés, hogy a Hajótöröttekkel fogunk játszani. És most akkora győzelmet arattunk, hogy azóta nem győzzük elhárítani az interjúkérelmeket, lépten-nyomon megállítanak az utcán autogramért vagy szelfiért, politikusok akarnak leszerződtetni a kampánycsapatukba, Hollywood csillagot akar nekünk a hírességek sétányán stb.

  Akinek mond valamit: 67 pontunk lett. Nemigen szoktam számolgatni, de most annyira összeállt minden, hogy muszáj volt: maximális vagy ahhoz közeli életerő, magas fejlettségi szintre megépített tető, palánk és fegyver, plusz – amiért nem jár pont – rengeteg elkészített tárgy. A végén már az ágyat is megépítettük. A máglyánk már a kilencedik körben állt, úgyhogy csak várni kellett, hogy jöjjön az a nyamvadt hajó. A végén már-már sajnáltuk, hogy jönnek megmeneni minket. És mindezt úgy értük el, hogy a kincsek közül sikerült kihúzni – életünkben először – a talán egy szem szívató lapot, az elátkozott ünnepi tálat. Persze az eseménylapok közül meg valami kompenzált: kaptunk olyat, aminek semmi hatása nem volt, mert a vadállatkockával akkor már a forgatókönyv szerint amúgy is dobnunk kellett.

  Szóval meglepő, milyen jól végződött, annak tükrében pedig pláne, hogy márciusban hogy jártunk. Egy szó, mint száz, sokévnyi rutinnal sem mehetünk biztosra, mindig számíthatunk meglepetésre, olyan apróságok képében is, mint a hátráltató kincslap vagy épp a kedvező hatású esemény- vagy kalandlap. Többek közt ezért tetszik annyira ez a játék.

 • fodihun1

  2023-05-16 10:31:03

  Összetettebb a szabályok. Jó ha valaki olyannal ülsz le aki ismeri. De én jó szívvel tudom ajánlani. Nagyobb "kaland" a sivataghoz képest ezért is jött nekem be.

 • steeeven88

  2023-05-16 09:30:24

  Köszönöm! Nekem is a Tiltott Sivatag van meg, mint koop, végülis abban is random-faktor, hogy a lapkák hogyan fordulnak fel, de ze bőven belefér azt gondolom. Sivataghoz képest a Robinson Crusoe-t mennyire ajánlod?

 • fodihun1

  2023-05-16 07:07:01

  Eddig amit sikerült kipróbálni koop az a tiltott sziget és sivatag, nem voltak rosszak a sivatagot meg is vettem. Pandemic, értem miért szeretik de nem jött igazán be. Meg fél koopok ( vagy csak szerintem azok) mint a fedőnevek, holtak tele.

  Visszatérve a Robinsonra végig tervezhető volt számunkra . Persze végig szorítottunk a kockadobasoknak de kb szériába kellett volna rosszul dobnunk hogy katasztrófálisan szét menjen a játék. Tehát lehetőség van rá, hogy a szerencse közbeszóljon de tervezhető. Pl egyikünket azóta is azzal zrikáljuk, hogy ő a halálba akart rohanni végig, én meg a másik jákos végig azon voltunk, hogy ne bukjuk addig be és, hogy maradjunk valahogy életbe és így nyertünk.

 • steeeven88

  2023-05-15 20:34:05

  Van más kooperativ tapasztalatod? Mennyire érzed játék közben, hogy hiába építgetitek a túlélést, a végén néhány szerencsétlen véletlen, amit nem tudsz tervezni és már be is buktàtok a játékot?!

 • fodihun1

  2023-05-15 19:43:46

  Sikerült pár hónapja végre kipróbálni 3 fővel. Nem mondom hogy annyira nehéz volt mint amennyire be van harangozva, de azért annyira egyszerű sem volt. De kis szerencsével és kellő csapatmunkával azért meg lehet oldani a szitut. Nem igazán a kedvencem a koop műfaj de ez kifejezetten tetszett.

 • Pala

  2023-03-11 23:47:37

  Ja, nem mint magánember, hanem mint főállású olvasószerkesztő-korrektor vállalnám a munkát. Veszítenivalója nem lenne a kiadónak, mert akár ingyen is ellenőrizném a szöveget (vagyok annyira rabja a játéknak), a kérdés inkább az, hogy érdekelné-e egyáltalán, és a jobb minőségért hajlandó lenne-e vállalni a vesződséget, hogy egy újabb, egy-két napos fázissal bővíti a munkafolyamatot.

  Ez leginkább a hozzáállástól függ. Találkoztam már abszurd helyzetekkel is: dolgoztam olyan céggel, amely egy-két kiadványára finoman szólva nem sajnálta a pénzt (jó szövegírókat, fotósokat, képszerkesztőket, szöveggondozókat, tördelőket bízott meg), a hibáktól hemzsegő, igénytelen netes felülettel kapcsolatban viszont nem lehetett kimozdítani a vezetőséget a „jó lesz az úgy” hozzáállásból, hiába mutattam rá a hibákra, lobogtattam a szakmai elismeréseimet, magyaráztam arról, milyen fontos a jó benyomás stb.

  Ráadásul minden kiadvány, így a társasjátékok esetében is a legtöbb embernél csak az veri ki a biztosítékot, ha nagyon rossz a szöveg. Ha közepes mennyiségű nyelvi hiba van, akkor a többséget nem érdekli, hogy nem ellenőrizték a szöveget.

 • Pala

  2023-03-11 21:22:21

  Aha! Azért gondoltam, hogy jól jönne valami virtuális összeköttetés, mert az efféle kezdeményezések, felajánlások a hivatalos úton, a központi elérhetőségeken keresztül sokszor elkallódnak. (A Facebookon meg nem vagyok fenn.)

  Köszönöm azért!

 • peti1212

  2023-03-11 05:54:31

  Szerintem a kiadót nem foglalkozik ilyennel, viszont a fordító stábnál már lehet több esélyed van. De életszerűbb nek hangzik, hogy az eredeti játék szöveget összehasonlítod a magyar szabállyal, hiba esetén esetleg jelezheted, ha foglalkoznak vele. Kártyák esetében még könnyebb a helyzet. De mindenesetre jó ilyet hallani és pozitív a hozzáállásod.

 • DeimosDown

  2023-03-11 03:41:33

  Szerintem sajnos teljesen esélytelen, hogy ilyet átdobjon egy kiadó egy magánembernek. Nyerni nem nyerhetnek vele, csak veszíthetnek rajta... szóval sok értelme nem lenne átdobni (én se tenném)
  Amúgy is, az emberek nagy részének így is teljesen jó lesz az, ahogy le lesz fordítva, legyen az bármilyen szintű/minőségű fordítás - ha nem totálisan tragikus, úgysem lesz semmilyen reakció. (Amúgy is nagyon kevés az az ember, akinek egy játék megvan két nyelven, és esetleg meg tudná ítélni, hogy van-e valamilyen szintű különbség az eredeti vs fordítás között - ez egyébként lehet mindkét irányba is - még úgy is, ha esetleg, ne adj isten a fordítás jobb lenne...)

  Ahogt a művelt svéd modaná, c'est la vie.

 • MaRo

  2023-03-10 22:20:19

  Sajnos ilyen befolyástól és ismeretségtől nagyon távol állok de talán próbáld meg a gémklub ügyfélszolgálaton vagy a facebook postban jelezd Hunornak hátha igényt tartanak a segítségedre.

 • Pala

  2023-03-10 14:22:24

  Ha tudsz esetleg kontaktot a magyar kiadás készítőihez, átdobod privátban? Ha igényt tartanak rá, szívesen ellenőrzöm a szövegeket (akár társadalmi munkában).

 • MaRo

  2023-03-09 19:28:57

  Nem tudom, hogy ilyen szempontból kapott e frissítést de szerintem általában erre szoktak figyelni újrakiadáskor...

  A jelen állás és a legfrissebb infó amit találtam ami alapján azt mondom, talán mégsem csúszik tovább..:

  "Ahogy a korábbi kommentben kitértem rá, a játék lokalizálása teljesen kész, a könyvé pedig januárban elkezdődött, szóval most már nem várunk semmire. Igen, vannak felmerülő kérdések, de ezeket tisztázzuk a lengyelekkel, illetve dedikáltan olyan emberek dolgoznak most a projekten, akik már a magyar alapjáték lokalizálásában is részt vettek, így ismerik az anyaggal kapcsolatos buktatókat.
  Nem változott semmi amúgy, inkább csak körvonalazódik, hogy hol lehet a vége, ez pedig jelenleg a Q3 vége. Nem csak a magyar, hanem mindegyik nyelvnél, mert egyszerre gyártódnak.
  Ennél pontosabb konkrétumot nem tudunk írni mi sem, mert a gyártást nem mi szervezzük, azt teljes mértékben a Portal intézi/szervezi meg. A kampány során befizetett összeg sem a mi számlánkon van, hanem a Portalén, mert a kampányt is ők szervzeték, amikor támogattad a kampányt, akkor a Portalnak utaltál.
  Nekünk, mint magyar kiadónak annyi a feladatunk az egész történetben, hogy amikor a gépek elindulnak, addigra legyenek kész a magyar fájlok. Jelenleg konkrét nap még nincs megjelölve, de mivel az utolsó simításokat végzik a legtöbb anyagon, 2-3 héten belül várhatóan már mi is, így jó eséllyel ez a következő 2 hónapban lesz."

 • Pala

  2023-03-08 22:53:44

  Remélem, az új magyar kiadás szövege igényesebb lesz, mint az előző, amelyben az 1. forgatókönyv címét, a hajótörötteket sikerült félrefordítani. Én amúgy is háklis vagyok a korrektúrázatlan, szerkesztetlen szövegekre. (Van olyan játék – a Bécsi úti kiadó gondozásában –, amelynek már a címébe is képesek voltak beletenni egy durva helyesírási hibát.) Nem vagyok képes megérteni egyes kiadók gyakorlatát, hogy ha már lefordítanak magyarra egy társast, miért sajnálnak annyi pénzt a szöveggondozásra, amennyibe egy vagy két doboz játék kerül. (Ezt általánosságban írtam, nem a Robinson kiadójáról.)

 • peti1212

  2023-03-07 22:03:41

  Ezt a problémát nem is nekik gondoltam, hanem a korlátozott lehetőségekre. Inkább tényleg gratula minden kiadónak, akik magyarul hozzák a játékot.

 • MaRo

  2023-03-07 21:59:14

  Én nem annyira érzem ezt a gémklub hobájának mint inkább a portálénak hiszen ők nem tudtak használható anyagot biztosítani és ha ezt kikommentelték a nyilvánosság elé akkor minden bizonnyal így is van, feltételezem nem kockáztatnák meg, hogy valótlant állítsanak mivel annak következménye lehet.

  A csúszás okai érthetőek ami inkább nem az, hogy miért kell ezzel ennyit szerencsétlenkedni.

 • peti1212

  2023-03-07 21:52:39

  Hát ez nagyon nem jó hír, pedig jobban bíztam a Gémklubban, de sajnos ez egyre nehezebb és sűrűbben fognak ezek a csúszások jelentkezni.

 • MaRo

  2023-03-07 21:29:43

  Nem, természetesen nem, a további késés lehetősége pusztán egyéni vélemény. Én már márciusra rákészültem így a féléves csúszás sem esik jól és nagyon remélem, hogy tovabb nem fog csúszni de Hunor facebook bejegyzéséből kiindulva sajnos nem tartom lehetetlennek mert a kommunikáció a leírt dátumok szerint nagyon lassú és még mindig vannak hibák. Tehát ha az őszi megjelenèst fixnek tekintjük akkor -bár nem tudom mennyi munkával jár még - bennem azt az érzést kelti, hogy ennek a félévnek kb hibamentesen kell eltelnie úgy, hogy kb minden elsőre tökéletes. Mondjuk amilyen régóta várjuk ez talán nem is lenne olyan nagy elvárás de mivel már 2x toltak legalább félévet és ezen is emberek dolgoznak valamiért szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban.

  Félreértés ne essék én nem a gémklubtól számítok újabb késésre hanem a portaltól tartok inkább.

 • Pala

  2023-03-07 21:08:36

  Te is részt veszel a magyar kiadás elkészítésében?

 • peti1212

  2023-03-07 20:56:46

  Hát elég sok pozitívumot írtál le a játékról, nekem is megvolt, de eladtam és várom a Deluxe kiadást. Remélem az a plusz meglesz benne amire én számítok. A nehézségre sokan panaszkodnak, de picit hasonlíthat a valódi élethez is. Azért kőkeményen kellene küzdeni, ha azt akarnánk, hogy életben maradjunk egy valódi szigeten. Hát ezért is nagy kihívás ez a játék.

 • MaRo

  2023-03-07 20:56:17

  Egy kis frissítés a bővített kiadásra vonatozóan. Sajnos a lengyelről angolra fordítás és annak magyarra fordítása során felfedezett rengeteg hiba miatt most ott járunk, hogy februárban még mindig nincs meg a fordítás így az eredetileg márciusra várt érkezés megint csak csúszik. A Hunor Heim facebook bejegyzése alapján most ami reális lehet az a 3. negyedév az első helyett.

  Sajnos nem kis csúszás egy újabb félév és sajnos én úgy érzem, hogy ez sem teljesen van kőbe vésve mivel a fordítások körül még zajlanak a hibajavítások simán elképzelhetőnek tartok további késést. Habár nagyon remélem, hogy erre nem kerül sor ismét.

 • Pala

  2023-03-07 17:13:09

  2. rész: negatívumok, összegzés

  Persze a mérleg másik serpenyője sem üres. Többen említették a szerencsefaktort. Hát igen, előfordul, hogy egy rossz időjárásdobással annyit sebződünk, mint három másik körben összesen. És – ahogy ez a valóságban is van – a kedvezőtlen dolgok gyakran csőstül jönnek, egyik hozza magával a másikat. Tehát megeshet, hogy egy rossz időjárás miatt nullára apad a fa- és élelmiszerkészletünk, plusz egy csomót sebződünk, emiatt negatívba fordul a morál, és onnantól már nehéz kapaszkodni. De a szerencse nagy szerepét ellensúlyozza némiképp a komplex mechanika.

  Van még két negatívum, bár hangsúlyozom, hogy nekem az első angol nyelvű kiadás van meg, azóta ezekből néhány dolgot orvosoltak. Az egyik, hogy az ismertetőben baromi bonyolultan van leírva a szabály, még most is előfordul, hogy puskázni kell. Ráadásul hiányos is a leírás, csak a neten keresve kaptunk választ arra, hogy az építkezés meghiúsulásakor elveszítjük-e a rá szánt alapanyagot. Szintén nem tartom szerencsésnek, hogy ezer egyforma korong és jelzőkocka dzsungelében kell eligazodni. Nem is igazán igényes megoldás.

  Összességében nagyon tudom ajánlani ezt a különlegesen jól sikerült társast. Ha egyszer elsajátítottuk a szabályokat, nagy élményben lesz részünk. A számos pakli és a több mint fél tucat forgatókönyv kábé nyugdíjaskorunkig elegendő újrajátszási lehetőséget ad. Annyira jó a hangulata, hogy tényleg ott érezzük magunkat a forró szigeten, kétségbeesve élelem után kutatva, máskor meg bekuckózva a hevenyészett kalyibába, figyelve a vihart. Ez a játék akkor is nagy élmény, ha épp szemét velünk „a gép”.

 • Pala

  2023-03-07 17:12:34

  1. rész: bevezetés, pozitívumok

  Közel nyolc éve vettem meg az első kiadást, és szívtam a fogam, hogy közel 25 000 forintot kell érte kifizetnem – kétszer vagy háromszor annyiba került, mint a telefonom –, de azt mondhatom, hogy az utolsó fillérig megérte. Minden hibájával együtt az egyik legnagyobb társasjátékélményemet adja.

  Ahogy itt többen is leírták, a hangulat valami elképesztő erővel ragadja magával az embert. A játéktábla fölé hajolva ott van az ismeretlen veszélyeket tartogató szigeten. És hogy mennyire ismeretlenek ezek a veszélyek, csak néhány adat: egy partiban 8–12 eseménykártya játszik a 73-ból, plusz változó számú mennyiség a 30-30-30 kalandkártyából és az 52 rejtélykártyából. Ha ehhez még hozzávesszük a kezdőtárgyak, a megépíthető tárgyak, a karakterek, a tájlapok változatosságát, ugyanaz a forgatókönyv is rengeteg újrajátszási lehetőséget kínál. Mi az eltelt közel nyolc évben csak az első forgatókönyvvel játszottunk (több tucatszor, leginkább ketten), és most érezzük úgy, hogy már nagyjából kiismertük, ideje kipróbálni a másodikat. Remélem, pár hónapon belül lesz rá alkalmam.

  Nagy érdeme a Robinsonnak, hogy a kimagasló változatosságról gondoskodó számtalan tényező illeszkedik is a játékba. Egyrészt illeszkedik mechanikailag, tehát érezhető, hogy nem öncélúan van benne ez a pakli vagy az a korong, hanem hogy még kifinomultabbá, élethűbbé tegye a komplex gépezet működését. Másrészt illeszkedik tematikailag is, azaz a felhúzott kártya nem pusztán annyit ír, hogy „Veszteni tetszett két életpontot, csókolom!”, és nem is oda nem illő dolgokat cibál be, hanem az adott tevékenységhez passzoló történést kapunk; például ha elmegyünk valahova, betegséget hurcolhatunk be a táborba, ha építkezünk, a faanyaggal történhetnek kellemetlen dolgok.

 • VR46

  2022-12-14 22:37:28

  Nem hiszem, hogy meg vannak ijedve, talán tényleg a kevés siker miatt adják el annyian. Pedig egy izgalmas játék sok kihívással. És elsőre talán tényleg sok szabállyal, de ha az ember játszik vele párat, akkor teljesen logikus lesz minden és már lapozgatni sem kell a szabálykönyvet. Értelmes szabálymagyarázó videót pedig csak a játszóház projekt mutat be róla.

 • Pcs

  2022-12-14 21:17:17

  Elhiszem, hogy ketten is meg lehet csinálni, mi valószínűleg vagy rossz stratégiát választottunk, vagy egyszerűen nem volt szerencsénk.

 • Pcs

  2022-12-14 21:12:11

  Mindenképpen megér egy próbát, már csak a hangulata miatt is, főleg, ha nagyon csábít.

  Lehet, hogy csak mi választottunk rossz stratégiát, vagy csak nem volt szerencsénk, mert azon is sok múlik a játékban.

  Aztán, ha mégsem jön be, akkor még mindig él tudod adni viszonylag jó áron.

 • peti1212

  2022-12-14 21:05:03

  Úgy látom mindenki meg van ijedve egy kis kihívástól, mondom én aki még nem játszott ezzel a játékkal. De már nagyon várom, hogy megjelenjen a deluxe verzió. Azért a Szellemek Szigete is hasonló kihívasokat tartogat, ezeket a játékokhoz nagyobb türelem és talán szerencse kell a győzelemhez és talán ez is vonzó lehet.

 • VR46

  2022-12-14 10:42:05

  Azért azt megcáfolnám, hogy két fővel extra nehéz, nekünk már kb 3 éve megvan a játék és mikor előkerül akkor kb 4-5 játékot bele is teszünk egy nap. Az össze küldetést megcsináltuk már ketten, többször is, és most már a bgg-n elérhető kalandokat csináljuk ha épp előkerül. És még azt is ki merem jelenteni, hogy egyike vagyok azon kevés játékosnak akik ezt a játékot tényleg szabályosan játszák. Szóval nem azért nyerünk mert rosszul játszuk a játékot. Persze mi is elbukunk sokszor, de van benne sikerélmény is, nem is kevés. Azt se felejtsük el, hogy két főnél ott van Péntek és a kutya is mint segítség. És abból a 40 oldalból kb 15 oldalt kell megtanulni, a többi oldal az kb ismétli magát a maradék meg a karakterek és küldetések bemutatása.

 • MaRo

  2022-12-13 22:13:06

  Könnyen lehet, hogy nekünk is ez lesz 2023 legrosszabb befektetése. Az bizonyos, hogy a maratoni szabálytanulás a legkevésbé sem vonz viszont a téma és a nehézség csábító.

  Lehet nekünk is csak addig fog ez tartani míg nem játszunk egyet de eddig még mindig hőn áhított játék úgyhogy valszeg ezt bekockáztatjuk.

  Nagyon megosztó a játék annyi szent.

 • Pcs

  2022-12-13 21:28:31

  Nálunk tavaly volt kipróbálásra, nem kevés játékot tettünk bele, de nekünk csalódás volt.

  Azzal semmi problémánk nem volt, hogy egy fél nap elment a szabályok megtanulására, sok hasonlóan összetett, nehéz játékunk van.

  Ami nekünk hiányzott, az a sikerélmény. Több kalandnak nekimentünk, de ha jól emlékszem, mindet elbuktuk. Azt később olvastam, hogy két fővel extra nehéz a játék, de lehetne benne valami könnyítés két játékos esetén, vagy jó lenne, ha lehetne állítani a nehézségi szintet. Esetleg lehetne pár könnyebb betanító/bevezető kaland. Más játékoknál, amikor buktuk, mindig azt éreztük, hogy ez már majdnem megvolt, essünk neki még egyszer, most biztos meglesz. Itt ilyet nem éreztünk, az utolsó játéknál ráadásul az első lépésnél elhullott mind a két karakter. Azzal a lendülettel csomagoltuk is össze és adtuk vissza a tulajdonosnak. (Ha jól tudom azóta már el is adta.)

  A hangulata egyébként tényleg kitűnő, nagyon átjön a hajótörött feeling, és a játékmenet is logikusan felépített.

 • peti1212

  2022-12-13 20:54:08

  Már várom, hogy megjelenjen a deluxe verzíó, amely mellé kalanddüzet is tartozik. Ez nagy segítség a szabályok tanulásánál, ami egyebként nem könnyű játékmenet párosul.

 • mr.zehy

  2022-12-13 15:41:23

  "...és szinte teljesen szabályszerűen lesz lejátszva és elveszítve" 😂😂 #truestory

 • Husilaci

  2022-12-13 14:43:19

  Sok a szabály, de a társaságból rá kell szánnia valakinek 5-6 órát a tanulásra, és akkor már az első parti nagyon élvezetes lesz, és szinte teljesen szabályszerűen lesz lejátszva és elveszítve :) A szabálykönyv 40 oldal. Van egy 1 órás magyarázóvideó hozzá. Ez nagyszerű segítség! Én még vásárlás előtt megnéztem az 1 órás videót, majd 4-5 óra alatt megtanultam a szabálykönyvet. Ceruzával kiemeltem a lényeget, hogy később gyorsan megtalálhatóak legyenek a fontos részek. Végül ismét megnéztem az 1 órás szabálymagyarázó videót, és ahol a videóban elmondottak eltértek az általam tanultaktól, azt újra átnyálaztam. Én kezdő játékosoknak is abszolút ajánlom, csak tudomásul kell venni, hogy a szabályzat megtanulása egy teljes délutánt vesz igénybe. A tanulás miatt a játék nem rögtön mókával indul. Befektetést kér, de aki egy egyszerű mikrohullámú sütő használati utasítását tudja értelmezni, annak ez sem jelenthet gondot. A játék tanítása kb. 1 óra egy társasokhoz teljesen laikus számára, és akkor még az első játék közben is olykor szólni kell apróbb szabályok miatt, azonban a második parti már majdnem teljesen gördülékenyen megy.
  A játék hangulata szuper! A játékos tényleg ott érzi magát a forró homokos tengerparton!! A játék beszippant, és teljesen elfeledkezel a külvilágról. Csak a túlélés, a fejlesztések iránti vágy, és a kockázatos lépések miatti izgalom marad. Nagy a játék szerencsefaktora, de olykor lehet tenni ellene. A játék végi időjáráskockák negatív hatásait ki lehet számolni, és ha felkészülten fut neki a csapat az időjárásfázisnak, akkor nagy baj nem lehet. Mivel kooperatív játszunk a játék ellen, így azok számára is élvezetes lesz, akik távolságtartóak a nagy szerencsefaktorú játékokkal szemben.

 • umfuhrerrichard

  2022-03-24 18:41:35

  Tegnap kirpóbáltuk egy harcedzett társasággal, de még a játék végére sem voltam minden szabállyal és lehetőséggel tisztában 😅
  Ez az a játék szerintem, amit több ideig tart elolvasni a szabályokat és megérteni, mint lejátszani az első küldetést. Szóval komoly felkészülést igényel, úgy hogy sok szabály játék közben nyer értelmet. Utólag jöttünk rá több dologra is, amit rosszul (nem szabály szerint) csináltunk, így aztán nyertünk is 😊 A játék elött nem volt időm megnézni, a több mint 1 órás szabálymagyarázatot (aki hozta szintén nem szakértője még a Robinson Crusoe-nak), de utólag már meg fogok nézni több videót és majd újra megpróbáljuk!
  Társasjátékok világával most ismerkedőnek, határozottan nem ajánlom, mert egy játék után eladásra fog kerülni ... sőt akik a könnyedebb játkokhoz vannak szokva, azoknak sem lesz nagy élvezet az első alkalom.
  Jó onnatól lesz a játék, mikor a részvevők már látják a "big picture"-t, kézség szinten tudják használni a karaktereket, akciókat, tárgyakat. Mint mikor autót vezetsz, de már nem a váltó kuplung párossal szenvedsz minden elindulásnál és nem zavar a kölekedés összes többi résztvevője 😊

 • Zsomboo

  2021-12-04 09:58:00

  Ha van játék, aminek a nagy mértékű szerencse faktor "jól áll", akkor az ez a játék. Sajnos túl sokszor nem sikerült még neki ülni, feleségem nem szereti az ilyen típusú játékokat, és mostanában nincs társaságom hozzá, de eddig amennyiszer neki kezdtünk, mindannyiszor vesztettünk. :D Valahogy mégis jó szájízzel gondolok rá, mert szerintem nagyon jól hozza az alap sztori világát. Konstans nyomás a külső körülmények által, ha nagy nehezen összevakartál valami kis nyersanyagot, akkor tuti jön valami természeti csapás, ami megszivat. Valahogy így képzelek el a valóságban is egy lakatlan szigetet. Használtan csaptam le rá marketplacen, teljesen megérte az árát. Ugyan ritkán kerül elő, mégis marad, mert ha sikerül leülni vele játszani, az jó móka. Bár lehet, hogy csak én vagyok ilyen mazochista, hogy akkor is élvezem a játékot, ha agyonver. :D

 • harnas1207

  2021-10-22 19:50:23

  Nem kell feltétlen megijedni tőle! A játék szerencsefaktora inkább a valósághűséget akarja megvalósítani. Leginkább a Nemesishez tudom hasonlítani, ha jön az Alien, akkor jön... Aki a flowt keresi annak jó lesz, aki nyerni akar annak nem feltétlen. De tény, hogy a játék hamar kiismerhető, emiatt nem mindenkit fog lekötni és a szerencse így zavaró is lehet.

 • hierroo

  2021-10-22 19:38:09

  Én nem merem megvenni, pedig egy ideig a listámon volt. A téma az ami vonz engem, az nem is annyira zavar, hogy nem sikerül nyerni, de az már inkább, hogy ha vesztenék, akkor a szerencse, illetve inkább a szerencsétlenség miatt. Ha valamit nem csinálok ügyesen, az az én bajom lenne, de hogy külső körülmények miatt kell elbukna, az nem jó. Bár az is igaz, hogy egy lakatlan szigeten tényleg nagyon sok külső körülmény, (időjárás, betegségek, sérülések, állatok és egyéb "események") hátráltathatják a terveinket megvalósítását. Emellett az is elrémít, hogy a betanulás sem valami egyszerű. Pedig a játék amúgy jól néz ki, és elhiszem, hogy a többiek szerint is jó a játékélmény. Talán majd egyszer...

 • armin.d.ivan

  2021-10-20 19:48:45

  Igeeen? :D Basszus most vettem meg. Még nem mertünk nekiállni, de nagyon szeretnénk már. Több ember is említette, hogy elég nehéz játékról van szó, de kezdek erősen félni. Alapvetően azért szereztem be, mert imádjuk a Hellapagos témáját, és szerettem volna már valami komolyabbat, hasonló sztorival.

 • ronaiheni

  2021-10-20 18:44:23

  Szenvedés a köbön . Ez jut róla az eszembe. Játszóház projekt keretében sikerült kipróbálnunk szerencsére vásárlás elött. Rajta volt a kívánságlistánkon. Szerencsére kipróbáltuk. Négyen és hárman is próbáltuk , de nagyon nem jött be . A grafika szép az alkatrészek szintúgy, ötletes a játékmenet . Teljesen átjön a téma , szinte érzed a homokot a meleget a sós tengeri levegőt ...és mégsem . Annyira sok mindenre kellene már az lejeétől kezdve figyelni , hogy a harmadik kör környékén átlendül a kezdeti izgalom és mindenki autómatikusan hajtja végre a leosztott feladatokat. Játszottunk már más kooperatív játékokat és nem volt alfajátékos... de itt szinte egy vezetőért kiállt a játék és ezzel meg is öli az élményt. Nagyon szerettük volna szeretni de 5-6 parti után azt éreztük ebből ennyi elég is volt ... még szerencse , hogy nem vettük meg , mert most ott árválkodna a polcon .

 • gelupapa

  2021-07-29 09:08:47

  Azt mondanám, hogy könnyebben tanítható mint amennyire tanulható. Ha valaki felcsipegette a szabálykönyvben lévő sok sok információ minden morzsáját utána könnyű lesz azt továbbadni, mert valahol a játékmenet teljesen logikus. Merthát alapvetően túlélés és kell hozzá kaja (vadászat, gyűjtögetés) kell fedél a fejünk fölé, és persze jó ha vannak szerszámaink és a kulcsszó az hogy "megpróbáljuk" ezeket megteremteni. Aki nem szereti ha egy játékban nagy a szerencsének a súlya akkor az engedje el. Nagyon sokszor nem sikerült egy-egy küldetés merthát nem jó kockadobás, rossz lapokat húztunk stb. mégsem éreztük, hogy nem ugrunk neki többször. Játszottuk 2-3-4 fővel és más élményt ad mindegyik (bár sztem 2 fővel még kevesebb az esély mégsem reménytelen) Ez egy alapvetően szerencsén múló viszont mindenképpen nagyszabású játék.

 • Csiracsirke

  2021-05-23 17:13:37

  Nemrég sikerült játszanom vele és azt kell hogy mondjam berántott, köritésként dzsungel zenével játszottuk így jobban beleéltük magunkat. Kooperatív játék különböző akciókat kell végrehajtanunk hogy túléljünk a játék során, élelmet tartósat és romlékonyat , fát és bőrt kell gyüjtenünk. Minden nap kellő mennyiségű élelmet kell szereznünk hogy ne veszítsünk életerőt a nap végén így 1-1 körben azért előfordul hogy nem úgy sikerül menedzselni az élelmet így be kell vállalni a sebzést, ha túl sokat éhezünk a morálunk is csökken ami miatt negatív hatások érhetnek minket és abból van bőven a játékban, mint például az időjárás. Ezen kívül tárgyakat kell fejlesztenünk a szigetet fel kell fedezni lakóhelyet kell építenünk tetővel és kerítéssel és még a harci erőnket is fejleszthetjük hogy a vadászatnál könnyebb legyen a dolgunk, plusz volt egy kutyánk és egy Péntekünk is akiket segítségül tudtunk hívni. Mi elsőre egy tutorial jellegű játszmát toltunk így azért volt egy Alfa játékos de ahogy haladtunk úgy gondolom sikerült felvennem a fonalat és sok döntést együtt hoztunk meg. Összeségében nekem nagyon tetszett ebben a játékban minden van ami kell a túléléshez, mi már nagyon várjuk a KS verziót tuti vétel lesz.

 • Adney

  2021-05-09 21:32:32

  Pró

  Rengeteg elem található benne: fa korongok és jelzők, meg sok kártya. Tetszik, hogy az élelem és nyersanyag jelzőknek külön alakja van, nem sima korongra nyomtatott ábra. A kártyákon kevés az ismétlődő szöveg, újrajátszásnál ez jól jön.

  Jó ötlet, hogy a karaktereknek van női és férfi ábrája is. A képességek ugyanazok, de így könnyebben bele élhetjük magunkat a történetbe. A történet átélésén segít még képességeknél lévő karakter megszólalások és a kártyákon lévő esemény leírások. Sokszor vihar támad vagy vadállatok tévednek a táborunkhoz. Tényleg olyan, mintha lakatlan szigeten lennénk.

  A tábla jól össze lett rakva. Látható rajta, mit mikor kell végrehajtani, a kártyáknak is van helye. Tetszik, hogy a fejlesztéskártyák helyének háttere olyan, mintha naplólapok lennének.

  Erősen kooperatív, és itt nincs nagyon szerepe, hogy ki a kezdő játékos. A lépések megtervezését együtt kell megtervezni, csak az elvégzésüknél számít a sorrend.

  Kontra

  A kezdő küldetés nagyon nehéz. Miután átolvastam a szabályt és készítettem összefoglalót is hozzá - 3 napom ment el rá -, nagy csalódás volt, hogy ötödjére sikerült csak a kezdő küldetést véghez vinni. Tudtam, hogy nehéz játék, viszont én inkább a Jenny-s küldetést tettem volna kezdésnek. Mi ketten játszottuk Péntekkel és Kutyával, de így is baromi nehéz.

  Sok múlik a szerencsén, hogy ki milyet dob vagy milyen kártyát húztok fel. Ha 2-3 hibát vétesz, már szinte biztos a vereség, ezért elég lehangoló tud lenni.

  Ha nem tudtok levonni valamit (pl. túl alacsony a fegyverszint), akkor mindenki veszít 1-1 életet. Na nekem ez az egy szabály, ami nagyon nem tetszik, olyan "hogy nehezíthetném meg mégjobban a játékot" érzetű szabály. (Egyébként minden más logikus.)

  Összegezve...

  Nagyon összetett és nehéz játék a Robinson Crusoe. Sajnos, ha rájössz egy küldetés nyerés taktikájára, kicsit monoton lehet a játék. Sokan ajánlják, az árát megéri, de én inkább más kooperatív játékot választanék.

 • robsteady

  2021-04-08 19:41:25

  A kooperációs játékok alapköve nálam. Nagyon tematikus, nagyon küzdős, nagyon magával ragadó, nagyon sokat kell olvasni hozzá hogy értsd; de utána olyan élményt nyújt, hogy napokig gondolkodsz rajta akár.

  Sok a szabály talán, de nem vészes. Logikus az egész. Elég, ha azt jegyzed meg: "Valami negatív hatás ért. Mit is kell ilyenkor tenni...?" Nos, megsérülni és élelmiszert veszteni, ez általános. :D A tábla vezeti a szemed. Nem is nevezném nehéz játéknak, ha megérted a logikáját. Átlag 80%-ban teljesítjük a célt két fővel (+ Péntek), ha nem jön össze, akkor is tudjuk hol hibáztuk el. A lényeg, hogy a kampány céljára figyelj, és merd mindig megharapni valamelyik ujjad (sérülni a játékban), nem halsz bele (talán :D ).

 • nemi92

  2021-03-22 14:14:11

  Amikor megvettem ezt a játékot nem gondoltam, hogy mekkora fába fogom vágni a fejszémet. Még szerencse, hogy olyan személyiség vagyok, aki nem riad vissza a nehéz játékoktól és inkább kihívásként veszem, hogy megértsem illetve érthetővé tegyem azok számára, akiknek szeretném megtanítani. Ennek érdekében én többször is átovlastam a játékszabályt, illetve videókat is néztem a játékról, így sokadik nekifutásra érthetővé vált a játék. Tény, hogy ez nem egy egyszerű játék, de csak azért, mert nagyon sok az apró szabály a játék alatt, amire bizony nagyon oda kell figyelni, ha teljesen át akarjuk élni az élményt. 2 fővel nem kis kihívást jelent a játék. Természetesen használhatjuk a kutyát és Pénteket is segítség képpen, de nem mindig vagyunk velük sajnos előrébb. Rengeteg mindenre kell figyelnünk a játék alatt, legyen fedél a fejünk felett, hogy megóvjon minket a zord időjárástól, építsünk kerítést is, hogy védve legyünk az állatoktól, legyen a kör legvégén megfelelő számú élelem a raktárban, és természetesen az élelemnél se mindegy hogy romlandó, vagy tartós azaz élelmiszer, hiszen ha romlandó, akkor dobhatjuk ki, nem tarthatjuk meg körökön keresztül..és még lehetne sorolni.

  Én személy szerint nagyon szeretem ezt a játékot, mert minden egyes alkalommal úgy érzem, mintha valóban egy lakatlan szigeten lennék. A játék megrág és kiköp, ha éppen annyira nem jönnek össze a dolgok. Burtálisan nehéz túlélni, és még az adott küldetést is teljesíteni. Ettől függetlenül hatalmas szórakozást nyújt számomra a játék. Több küldetés is szerepel benne, mi eddig csak az 1. és a 2. al játszottunk. Pórbáltuk 2-en (így elég nehéz,de aki szereti azt, ha meg kell küzdeni a győzelemért, akkor imádni fogja), és 3-an is (így azért valamivel könnyebb volt már a helyzet, talán ez a legjobb játékosszám). Ebben a játékban jelen van a szerencse faktor is, hiszen ha rosszul dobunk az időjáráskockával, könnyen ráfázhatunk.

  MIndent összevetve a maga kategóriájában egy szuper jól megalkotott játék! :)

 • szedelyik

  2021-03-18 09:32:50

  Szia!

  Szerintem maga az előkészület nem tart sokáig. Azonban a szabálykönyv nehezen kezelhető és nehéz is megnyerni.

  Mi ketten szoktunk játszani, pont beszélgettük is a múltkor vereség után (3. kaland - Jenny megmentése), hogy mintha nem lenne rendesen kibalanszolva a játék. 4 fővel is játszottuk, már-már könnyűnek tűnt a játék. 1 fő felfedez, 1 fő kaját gyűjt, 1 épít és még mindig van 1 főnek szabad akció. Azonban két fővel brutál nehéz mindent csinálni egyszerre, hogy tuti sikered is legyen. Hiába hozzá Péntek, vagy szerzed meg éppen Jennyt, akkor sem vagy könnyebb helyzetben.
  Egyenlőre mi még nem adjuk fel ketten sem, de tény, hogy 4 fővel több a sikerélménye az embernek :)

 • bnbarni

  2021-03-18 08:47:59

  Mi nagyon szeretjük a játékot de nem való mindenkinek! A szabályrendszer komplex, viszont ha sikerrel átrágtad magad rajta, és nagyjából érted a koncepciót akkor hirtelen logikussá válik - ebben a mellékelt összefoglaló segédlet is támogat.

  Viszont tény, hogy nem egy "bármikor-előkapod" partygame, mert hosszú. Ha ketten játszátok is minimum 90 perc (plusz setup). Viszont a játék elsődleges érdeme, hogy elképesztően hangulatos. Nekünk nagyon bejött az eseménypakli rendszer, ami játékról játékra más sztorit mesél el, ebbe teljesen bele lehet merülni és szinte a szigeten érezheted magadat.

  A játékban több küldetés is van eltérő kiegészítő szabályokkal, ezek sajnos változó minőségűek, de szerintem simán az első klasszikus túlélő sztorival is sokszor el lehet játszani, kellőképpen változatos.

  Ha szereted a kihívást, nem tántorít el a hosszú szabálykönyv bogarászása és szeretsz elmerülni egy hangulatos történetben/kalandban akkor mindneképpen próbáld ki, nagyszerű élményben lesz részed! /B

A Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten társasjáték és kiegészítői (49)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 2 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Ignacy Trzewiczek, Joanna Kijanka
 • Illusztrátor:  Ignacy Trzewiczek, Vincent Dutrait, Michał J. Zieliński, Rafał Szyma, Piotr Słaby, Mateusz Bielski, Mateusz Lenart, Tomasz Bentkowski, Zhao Run Quan, Maciej Mutwil, Mateusz Kopacz, Jerzy Ferdyn, Dominic Mayer
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Z-Man Games, Portal Games, Edge Entertainment, Arclight, Albi, Filosofia Éditions, Gém Klub Kft., Conclave Editora, uplay.it edizioni, Hobby World, DiceTree Games, MYBG Co., Ltd., Pendragon Game Studio
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: német
 • Polish first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 27 cm x 40 cm x 6 cm
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.4 cm x 37.6 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2 kg
 • French first edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: francia
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.2 cm
  • Súly: 2 kg
 • Polish second edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Traditional Chinese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: kínai
 • English third edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 36.8 cm x 7 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • German third edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.3 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: olasz
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 27.4 cm x 37.6 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Polish third edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.3 cm x 29.3 cm x 7.4 cm
 • Russian first edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Simplified Chinese edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: kínai
 • Pegasus German edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 0.2 kg
 • Spanish first edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 2.1 kg
 • Czech first edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: cseh
 • English fourth edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 7.6 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: portugál
 • Russian second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Czech second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: cseh
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
 • French second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Pegasus German edition 2018
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 7.1 cm
 • Spanish second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1 kg
 • Italian second edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
 • Pegasus German edition 2019
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish fourth edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English edition 2020
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
 • Korean second edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English edition 2021
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: spanyol
 • Czech fifth edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 30 cm x 40.8 cm x 8.2 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • German deluxe edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: német
  • Méretek: 32.5 cm x 33 cm x 13 cm
 • English edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: angol
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2024
  • Nyelv: olasz

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten társasjátékhoz