Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Antoine Bauza: 7 Csoda

Idén negyven éves Antoine Bauza, az egyik legismertebb és legsikeresebb játéktervező. Kétszer is elnyerte a szakma legnagyobb elismerésének számító Spiel des Jahres díjat. Munkássága előtt azzal tisztelgünk, hogy egy hétig minden cikkben az ő játékaival foglalkozunk.

A 7 Csoda nem kevesebb, mint 23 nagyobb díjat nyert el, többek közt ilyen a 2011-ben elnyert Spiel des Jahres -Kennerspiel des Jahres (Az Év Gémerjátéka Díj), a Golden Geek Legjobb Családi és Kártyajáték Díja is. A történethez hozzá tartozik, hogy egészen 2011-ig nem is létezett a Kennerspiel des Jahres díj, ez az első olyan játék, ami megkapta ezt a kitüntetést.

Virágzó birodalmak

A 7 Csoda egy különleges, draftra épülő kártyajáték. Lényegében a játékosok mindig egy másik pakliból választják ki, hogy mit szeretnének megépíteni. Így játék aktuális helyzetéből adódóan dinamikusan alakulhat a játékosok stratégiája.

A játékosoknak három korszak áll rendelkezésre arra, hogy felépítsék a Csodáikat, megszerezzék az ehhez szükséges nyersanyagaikat. Mindeközben nem árt fejleszteni a katonasságot, a kultúrát, a tudományos vívmányokat és a kereskedelmet is.

A játékmenetről

A játék három korszakból áll. A játékosok minden körben egy adott pakliból kiválasztanak egy lapot, majd tovább adják a maradékot a szomszéduknak. Minden korszak akkor ér véget, ha a játékosok a náluk lévő pakli utolsó lapját is elhasználják. A III. korszak véget értével az a játékos nyer, aki a legtöbb győzelmi pontot szerezte.

Összesen 7 különböző kártya típust különböztethetünk meg: nyersanyagok, civil létesítmények, tudományos létesítmények, kereskedelmi létesítmények, katonai létesítmények és céhek. Természetesen egy-egy kártya különböző bónuszokat adhat a játékosoknak.

A játék során több tényezőre is figyelnünk kell, ha meg szeretnénk nyerni a játékot.

Korszakok

A játék három nagy korszakból épül fel, természetesen minden korszaknak meg van a sajátossága. 

Az I. korszak alatt különböző nyersanyagokat, kézműves termékeket szerezhetünk meg, melyek a különböző épületek és a Csodánk egy-egy szintjének megépítéséhez lesz szükséges. Itt találhatóak még továbbá a minimális katonai értéket adó lapok, tudomány kártyák, kereskedelmi lapok, győzelmi pontokat adó épületek.

A II. korszak kártyái szintén lehetőségünk nyílik nyersanyagokat, kézműves termékeket szerezni, de általában itt egy-egy kártya több minden ad nekünk. Nagyobb katonai értéket és győzelmi pontot adó lapokat játszhatunk ki. 

A III. korszakban már nem áll rendelkezésünkre nyersanyagot vagy terméket szerezni. Helyette különböző győzelemi pontokra tehetünk szert: ilyenek például a csak itt fellelhető céh kártyák is.

Katonaság

A játék során minden korszak végén plusz vagy mínusz győzelmi pontokat szerezhetünk attól függően, hogy szomszédainkhoz képest, milyen katonai értékkel rendelkezünk. A plusz pontok mértéke koronként nő ( +1, +3, +5), míg a mínusz pontok minden korban -1 pontot érnek.

Csoda

Minden játék kezdetekor kiosztásra kerül minden játékosnak egy-egy Csoda. Ezek általában három szinttel rendelkeznek és különböző képességek aktiválódnak a megépítésükkor. A játékos a körében a kártyáját arra is felhasználhatja, hogy egy szintet építsen meg a Csodáján, ilyenkor a kártya különleges képessége nem érvényesül (természetesen az építéshez szükséges nyersanyaggal rendelkeznie kell a játékosnak vagy szomszédjának, hogy kereskedelem révén megvegye azt).

A különböző Csodák jelentősen befolyásolhatják, hogy milyen stratégiát érdemes a játék során alkalmaznunk.

Tudományos szimbólumok

A játék során a tudományos létesítmények megépítésével, egy-egy szimbólumot kapunk. Összesen 3 különböző szimbólumot gyűjthetünk össze. Ezek a játék végen különböző győzelmi pontokat érnek: három különböző esetén 7 pontot szerezhetünk, ugyanolyan jelek esetében, pedig attól függ, hogy hányat sikerült összegyűjtenünk (1, 4, 9, 16).

Láncok

A láncok segítségével egy épület megépítésével lehetőségünk nyílik arra, hogy egy másik épületet ingyen hozzunk létre. Ilyenkor figyelmen kívül hagyhatjuk a kártyákon szereplő nyersanyag vagy termék igényt. Ezek beváltásával jelentős előnyöket szerezhetünk a partnereink felett.

Azok a kiegészítők...

7 Csoda: Vezetők

Az első, magyarul is megjelent kiegészítő a 7 Csoda: Vezetők. A játékosok különleges képességekkel bíró vezetőket hívhatnak segítségükre, akik a játék erőviszonyait tudják módosítani. Minden korban lehetőségünk van ezek közül a kártyák közül egyet kijátszva, valamiben fölényt szerezni a többiek fölött.

A kiegészítő renkívül érdekes új szintre helyezi az alapjátékot.

7 Csoda: Cities

A 7 Csoda: Cities kiegészítővel két új csodának megfelelő várost kapunk: Byzantiumot és Petrát. Új játék elemként a diplomácia is bevezetésre kerül, aminek segítségével kimaradhatunk a csatározásokból. A kiegészítő továbbá lehetőséget nyújt arra, hogy akár 8 fővel is játszuk a játékot. Az új kártyák közt az úgynevezett fekete város lapok is megjelenek (pl.: kémhálózat). Ezek a lapok új fajta előnyökhöz jutathatják a játékosokat.

A 7 Csoda: Cities egy újabb mélységet nyújt játéknak, ha már többször játszottátok a 7 Csodát, esetleg meg van a Vezetők kiegészítő, akkor érdemes lehet ezt is beszerezni.

7 Csoda: Wonder Pack

A 7 Csoda: Wonder Pack négy új csodát tartalmaz: a Manneken Kis-t, a kínai Nagy Falat, a Stonehenge-t és az  Abu Szimbel-i sziklatemplomot. Összeségében a kiegészítő ára elég mérsékelt, ám csak akkor ajánlom, ha mindenképpen szeretnétek bővíteni a csodáitok számát.

7 Csoda: Babel

Ebben a kiegészítőben nem mást, mint Bábel tornyát tudják megépíteni a játékosok. Az építkezés során különböző hatásokat aktiválhatunk, amik egészen addig befolyásolják a játékmenetet, míg arra valaki rá nem épít egy újabb szintet. A másik nagy újdonság, hogy minden korban kapunk egy-egy úgynevezett nagy projekt kártyát, melyet a játékosok együttesen készítenek el. Ezek különböző képességekkel rendelkeznek, amik segítik a játékosokat. Azonban, akik nem veszik ki a részüket a munkálatokból büntetésben részesülnek és ezek igazán fájóak lesznek: akár egész vagyonunk eltűnhet, vagy elveszhet a csodánk képessége is.

A 7 Csoda: Babel teljesen megváltoztathatja a játék menetét. Ha valaki úgy érzi, hogy kevés neki az alapjáték és egy igazán komoly nehézségi szint emelést szeretne, akkor érdemes beruháznia erre a kiegészítőre.

7 Csoda: Armada

A jelenleg még nem elérhető 2018-as kiegészítő a hajózást teszi elérhetővé a játékban.

Kiknek és hányan?

A dobozon található játékos szám 2-7 főnek ajánlott. Két fő esetén egy fiktív harmadik játékost vezet be a játék, így amennyiben ketten szeretnétek játszani, akkor mindenképpen a 7 Csoda: Párbajt ajánlom. A BGG alapján 4 fővel a legélvezetesebb.

A játék 10 éves kortól ajánlott, a bonyolultsága miatt ennél fiatalabb korosztállyal nem érdemes kipróbálni.

A 7 Csoda egy komplexebb családi társasjáték. A modern társasjátékok világával még csak ismerkedők számára egy kicsit bonyolultnak tűnhet, azonban viszonylag könnyen tanítható, gyors, rendkívül változatos játék. A különleges játékmenete miatt minden korosztály találhat kihívást magának a játékban. Az összetett szabály és pontozó rendszere miatt a gémerek számára is rendkívül élvezetes lehet egy-egy parti.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • 7 Csoda - 7 Wonders
  • 7 Csoda: Vezetők
  • 7 Csoda: Armada
  • 7 Wonders: Cities
  • 7 Wonders: Babel
  • 7 Wonders: Wonder Pack