Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Dice Forge: A sors kovácsai - A nagy dobás

A Dice Forge egy régóta dédelgetett álom, egy szakmai kihívás. A pakliépítő játékok térhódítása mellett adta magát, hogy létezzen egy kockaépítő műfaj is, de ezt eddig csak nehézkesen, zsákból húzgálással tudták megoldani. A cserélhető oldalú kockákkal szerencsére nem csak egy érdekes koncepciót, hanem egy nagyszerű játékot is sikerült megvalósítani.

Mesés külső

Bár a doboz is kimondottan megkapó, az első igazi meglepetés akkor ér, amikor leemeljük a tetőt. Alatta ugyanis az egyik legjobban megtervezett inzert lapul. Kényelmesen belefér minden lap védőben is és minden tokennek külön helye van. Ráadásul kis piktogramok mutatják mindennek a helyét. Így a fel-, és elpakolás pár percet vesz csak igénybe. A kockák azért ilyen nagyok, hogy működjön a játék legfontosabb része: a kockaoldalak cserélgetése. Szerencsére a méretük ellenére ugyanúgy csörögnek és ugyanolyan jó velük dobni.

A szabályokat nagyjából két mondat elmagyarázni. A tanulási görbe gyors megmászását csak az hátráltathatja, hogy minden játék előtt tizenöt kártya (hőstett) hatását kell megjegyezni. Bár a piktogramok sokat segítenek, a játék tulajdonosának fel kell készülnie rá, hogy sokszor kell majd elismételnie ugyanazt – ez az első pár játékot egy kicsit megakaszthatja.

A haladó kártyák viszont semmivel sem bonyolultabbak a kék pöttyel jelölt „kezdő” lapoknál, ezért nem kell az első partit sem korlátoznunk. A játék szerintem úgy a legizgalmasabb, ha mindig véletlenszerűen választjuk ki a tizenöt lapot a lehetséges huszonnégy közül és így fedezzük fel az érdekesebb kombinációkat.

Hogyan kell kockáztatni?

Mindenki kap két kockát, melyeknek az oldalai – most még – nagyrészt pénzt adnak. Minden játékos minden kör elején - tehát az ellenféle köre előtt is - dob a saját kockáival és megkapja azt a nyersanyagot (pénzt, napszilánkot, holdszilánkot, esetleg győzelmi pontot), amit az mutat. A soron következő játékos ezután dönthet úgy, hogy a pénzéből új oldalt kovácsol. Ez azt jelenti, hogy a lepattintja a kockája egyik oldalát és egy újat tesz a helyére.

Sajnos itt meg is jelenik a megvalósítás egyik gyenge pontja. Az oldalak kovácsolását valószínűleg szó szerint kell érteni, mert lefelé már igencsak nehezen jönnek. Körömmel lefeszegetni őket fájdalmas pillanatokat eredményezhet. Ezért a játék készítői is inkább azt javasolják, hogy a többi kockaoldallal próbáljuk meg lepattintani őket. Ez viszont az oldalak szélét koptatja gyorsan (és rondán), úgyhogy mi inkább egy laposfejű csavarhúzót rendszeresítettünk erre a célra. Csavarhúzó vagy sem, sajnos mindig fennáll a veszély, hogy a lepattanó oldal valahol a szekrény mögött - vagy valakinek a szemében - landol. Én ezért örültem volna, ha a kiadó mellékel valami célszerszámot ehhez a művelethez.

Az új kockaoldalak több nyersanyagot (a már említett nap- és holdszilánkokat) adnak, melyekből előbb-utóbb végrehajthat a játékos valamilyen hőstettet, vagyis vásárolhat a táblán lévő kártyák közül egyet. Ezek mindig adnak valamennyi győzelmi pontot, de rendszerint van valamilyen különleges képességük is. Hozhatnak még több nyersanyagot, elvehetnek pénzt a többiektől, de kaphatunk tőlük különleges kockaoldalakat is. Ezek adják az összes közül a legjobb kombinációs lehetőségeket – például felszorozhatják a többi kockánk oldalait vagy rákényszeríthetik az ellenfelet, hogy nekünk dobjon maga helyett.

Apró taktikai elem, hogy ha valaki pont olyan kártyát akar venni, amilyet az egyik játékos utoljára szerzett meg – ezzel „kitúrva” őt a helyéről -, az elkergetett játékos plusz dobáshoz jut. Lehet tehát mérlegelni, hogy egy új lap megszerzésével nem juttatjuk-e lépéselőnyhöz az ellenfelünket.

A játék kilenc-tíz kör alatt ér véget, a győztes az, aki a kártyákkal és kockákkal a legtöbb győzelmi pontot szedi össze.

Kockázat nélkül nincs győzelem

Igen, a Dice Forge-ban kockákkal kell dobni, méghozzá sokszor. Nem lesz mindenkinek szimpatikus, hogy a dobások határozzák meg, hogy merre kell indulni a játékban, de a Dice Forge lényege nem a stratégia. Itt a győzelem kulcsa, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a dobásainkból, a kockaoldalak választásával pedig kvázi „fogadjunk” arra, hogy jókat fogunk dobni a következő körökben. Játékosonként legalább harminc dobással amúgy erre meg is van az esély.

A Dice Forge könnyű szórakozás. Csörögnek a kockák, gyűjtjük a gyönyörűen megrajzolt kártyákat, pattintgatjuk az oldalakat és szurkolunk, hogy a dobásaink minél több pontot hozzanak. Gyerekekkel és kezdő játékosokkal is remek szórakozás tud lenni, ráadásul nem is kér több időt negyven percnél. Nem stratégiai, hanem taktikai játék, a könnyedebbik – és a legigényesebbik fajtából.

A(z) Dice Forge: A sors kovácsai társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dice Forge: A sors kovácsai