Juharvölgy Krónikája
Juharvölgy Krónikája
Juharvölgy Krónikája
Juharvölgy Krónikája
Videó beküldése

Juharvölgy Krónikája társasjáték

társasjáték, 2022
Értékelem!

A Juharvölgy Krónikája egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a...

A Juharvölgy Krónikája egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a kártya húzás, a kockadobás, a munkás-elhelyezés és a solitaire mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Vajon a te odúd lesz a legkényelmesebb?
A tél nagy havas dunyhája hamarosan megérkezik Juharvölgybe is, és beterít mindent! Láss munkához! Kié lesz a legkényelmesebb odú az erdei állatok közül?

Az erdei élet nagyon szórakoztató, legalábbis amíg süt a Nap, és a levelek még zöldellnek a fák lombjain. Ezek a napok azonban nem tartanak örökké, és jóval az időjárás változása előtt a bölcs állatok elkezdenek gyűjtögetni az előttük álló hosszú hideg télre. Sok hónapot fognak eltölteni az odúba bújva, és ezért fontos, hogy a lehető legkényelmesebbé varázsolják otthonaik. Egy finom tál leves, egy kényelmes hintaszék, valamint néhány játék hogy a sötét téli napok gyorsabban teljenek.

A tavaszt, a nyarat és az őszt azzal töltöd, hogy különböző javakat gyűjtögetsz az erdőből, és olyan tárgyakat szerzel be, amelyek hívogatóbbá teszik otthonodat, miközben a kinti világot hóréteg fedi el. Minden körben kiküldöd a családtagokat különböző célhelyekre, hogy utánpótlást szerezzenek. Az a család nyeri a játékot, amelyik létrehozta a legkényelmesebb otthont. A játék elsősorban a kockadobás, kártyahúzás, gyűjtögetés, solitaire mechanizmusra épül. Ez az aranyos társasjáték a te polcodról sem hiányozhat! Szóló módban is játszható!

A doboz tartalma 1 játéktábla, 15 látógatókártya, 16 völgykártya, 72 kényelemkártya, 34 fejlesztéskártya, 5 otthontábla, 20 fa munkásfigura, 20 fa kunyhófigura, 10 családkocka, 4 falukocka, 1 folyótárcsa, 1 hegytetőlapka, 1 fő kukacjelölő, 2 talicskajelölő, 2 almanachjelölő, 20 karton érme, 20 történetjelölő, 21 tanulságjelölő, 20 fajelölő, 20 kőjelölő, 20 gyümölcsjelölő, 18 gombajelölő, 18 fonaljelölő, 18 gabonajelölő, 12 többszöröző lapka és 1 szabálykönyv

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 9% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 12 000 Ft-tól
 • 42 ajánlat

Kategória: Állat
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Kártya húzás, Kockadobás, Munkás-elhelyezés, Solitaire, TRN-04 Progressive Turn Order, Események, Worker Placement with Dice Workers

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Juharvölgy Krónikája társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Juharvölgy Krónikájak.ricsi313

Csak személyesen!

Kihasználatlanság miatt eladó, párszor játszott Juharvölgy Krónikája, kártyavédővel. Átvehető Érd és Budaörs környékén.

1 érdeklődő


Juharvölgy Krónikájagaboca1200, Pápa

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Pápa! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Párszor játszottunk vele. Nekünk annyira nem jött be, így eladó :)

3 érdeklődő


Juharvölgy Krónikájabapedo, Kecskemét, Szeged

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Kecskemét, Szeged! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontatlan, hibátlan.

0 érdeklődő


Juharvölgy Krónikájabrigimeli

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kihasználatlanság miatt eladóvált.

0 érdeklődő


Juharvölgy Krónikájabarna.baranyi, 1097 Budapest Ecseri út 14-16.

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: 1097 Budapest Ecseri út 14-16.! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Nem nyerte el tetszésünket a játék.

4 érdeklődő


Juharvölgy KrónikájaStylee, Debrecen

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Debrecen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

A játékot születésnapomra kaptam, de már megvan, így eladásra bocsátom. :)

2 érdeklődő


Juharvölgy KrónikájaBojaIldiko

Csak személyesen!

Tévedésből duplán vásárolt, bontatlan társasjáték. Csak személyes átvétellel Budapest belső kerületein belül, metrók vonalán.

3 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Juharvölgy Krónikája társasjáték videók (17)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2022

Kommentek

Kommentek

 • laptopzsol

  2023-09-02 10:31:01

  Először egy talin, sikerült játszani vele, elsőre szerelem. Meg is van egy ideje, jó pár játékunk van benne. Bár mi főleg ketten játszunk, úgy haladósabb. Azért majd ki akarom próbálni több emberel is, kíváncsi vagyok. Nálunk nem probléma a holt idő, mindig van miről beszélgetni, sztorizgatni amíg a másik lép. A külcsín pedig magával ragadó, nagyon aranyos.

 • kicsianiko

  2023-09-01 09:30:13

  Nekem hiányzik ez a játék 😂 Annak ellenére, hogy az ötfős változatnál a "soha többet" érzés kerített hatalmába. A kártyákat jó előre megismerni, így könnyebb a tervezhetőség. Kétfős változatban szívesen nyernék tapasztalatot, de saját polcra valószínűleg nem kerülne, nem olcsó a játék. 🥲

 • szrigoevi

  2023-08-31 20:48:19

  Elsőre nem teljesen ragadott magával a játék. Kölcsönzos csomagban kaptuk és ketten próbáltuk ki, de azt már érzem benne, hogy több fővel nagyon unalmas üres járatokat jelent a többiek köre. Nálunk annyira nem elsődleges az interakció, sőt kifejezetten nehezen viseljük a nagylanyommal a férjem támadó stílusát, tehát ez a része tetszik, kár hogy a nyersanyag gyűjtés fázisa nem megoldott szimultán.

  Nagy előny, hogy tényleg cuki és szép játék. A játék menet nem bonyolult, de például elsőre mi egyáltalán nem használtuk a fejlesztés kártyákat. Egyelőre olyan felesleges érzést keltenek nekem. Nem érzek bennük annyi erőt, amiért érdemes költeni rájuk. Lehet, hogy ez később valtozik, nem tudom. Mindenképp játszunk még vele ebben a két hónapban, de egyelőre annyira nem ragadott meg, hogy polcra kerüljön.

  A játék menet egyszerű. Munkásokat helyezünk le, történetesen négyet különböző helyszínekre. Erdőn, mezőn nyersanyagot gyűjtünk, piacon nyersanyagot válthatunk at. A bagoly laknál szerezhetunk kényelem kártyákat, amik kombozhatoak egymással és a győzelmi pontokat növelik. Stb. Minden helyszínnek különféle kocka dobás feltételei vannak. A játékosoknak van 2 saját kockájuk. Ha ezekkel dobtunk, jön a munkás lehelyezes. Majd ezután dobunk a négy közös kockával. Ezután megnezzuk mely helyszínek dobokocka feltételeit tudjuk a meglevő dobasok alapján teljesíteni és begyujtjuk a nyersanyagokat, kényelem kártyákat stb. Ez utan mindenki kijatszhat kényelem és fejlesztes kartyakat. A kor tehát nem bonyolult és viszonylag gyors, de ennek alapján tényleg unalmas több játékos esetén mindenkinek megvarni a többi játékos körét. Mondjuk gyorsithato, ha a kártya kijatszas már egyszerre megy, aztán együtt pillanatok alatt váltunk a következő körre, tehát új hónapra. A játék ugyanis nyolc hónap, azaz nyolc körből áll. De lehet kezdő vagy gyors verziót is játszani hat kor alatt.

  Összességében kedves játék, de elsőre nem adta azt a hűha érzést. Meglatjuk másodikra milyen lesz. 😃

 • kicsianiko

  2023-07-14 08:58:39

  Egyetértek veled. Öt fős játékon vagyunk túl, de a "soha többet" érzés kerített hatalmába. Max. három fővel adnék neki esélyt, két fővel biztosan. Sok a holtidő, amit lehet arra fordítani, hogy a többiek játékát követed, de mivel nincs a saját játékodra hatással, nem túl érdekfeszítő. Annyira pedig nem euro a játék, hogy a holtidőben szükséged legyen az agyalásra. És mivel egy-egy fejlesztéskártyával az előtted sorra kerülők akár végleg megváltoztathatják a közös kockák értékét (ha jól tudom, két ilyen kártya van a játékban, de ha nem, javítsatok ki), nagyon előregondolkozni sincs értelme, mert mire rád kerül a sor, teljesen más lehet a felállás.

 • hadhaz.sandor

  2023-07-14 01:18:01

  A játék cuki, de azért nem Everdell szintű cuki. A karton erőforrások kicsit lelombozóak az Everdell bogyókhoz képest, de összességében mégis egy jól megrajzolt játék.

  A játék a klisés erőforrás management, contract fulfillment kombóra épül. Ezerszer lerágott csont lenne, de az erőforrás szerzésbe beletett csavar mechanikailag kifejezetten tetszik: zseniálisan jó a munkáslehelyezést push your luck-kal párosítani, imádom a munkáslehelyezős fázist a játékban. De! A kiértékelés aztán eszméletlenül be is lassítja a játékot. Az hogy egy körben mindenki az összes akcióját végrehajtja, gyakorlatilag játszhatatlanná teszi kettőnél több fővel. Percekig tart egy játékos köre, egyszerűen nincs jó flow-ja a játéknak. Vársz. 5 fővel a játék 4/5ödében malmozol.

  A másik ami tetszik, hogy kombóznak a kényelemkártyák (contractok). Hiányzik viszont, hogy a játék pörgesse a kezünkben/piacon a kártyákat, növelve az esélyét hogy a kombók ki is jöjjenek. Ezt az Everdell és a Fesztáv is máshogy oldotta meg, a Juharvölgy leginkább sehogy.

  Hiányzik még, hogy a fejlesztéskártyák több fázisra legyenek osztva. A legtöbb képességet csak a játék első felében érdemes megcsinálni, a játék végén csak a helyet fogják és kevés pontot adnak. Egy kettébontott pakli, ami a játék végén több pontozókártyát hoz be, sokkal érdekesebbé tenné ezt a részét.

  Hibái ellenére lehet szeretni, egy remek kétfős játék egy jól kitalált push-your-luck elemmel megbolondítva, 3 felesleges bábukészlettel a játékban.

 • hadhaz.sandor

  2023-07-14 00:53:14

  Ha pontos számítást akarsz végezni, érdemes azzal kezdeni, hogy vajon tényleg 6x nehezebb-e könyvet szerezni mint bármi mást. Könyvet alig nehezebb szerezni, mint a pénzt, mégis dupla annyit ér. Gyanús hogy van némi balansz probléma vele.

  Ma volt az első játékunk, kapásból egy könyvespolc vs. virágoskert egymásnak feszülés. 16 könyvet sikerült összeszednem és 77 ponttal nyertem a könyvespolccal (63 pont lett a virágoskert). Nem gondolom hogy maga a könyvespolc az erős, de ahogy te is írod, maguk a könyv erősforrások viszont erősek. Egy a másfeles szorzó amit a könyvespolc ad, kifejezetten erőssé teszi az egészet. Körönként 3-4 könyvet tudtam szerezni, ehhez persze kellettek szerencsés völgy kártyák és az elején játékba kerülő könyvet adó fejlesztéskártya. Le is lombozta az ellenfeleimet már a játék közepétől, hogy mennyire elhúztam.

 • Crospieler

  2023-04-10 10:57:32

  Nem gondolnám azt, hogy a kártyák építéséből szerzett gyp-k kockázatosabbak lennének, mivel a sima alapkártyák (ami semmilyen bónuszt nem ad) is sokkal optimálisabban adnak győzelmi pontokat mint az erőforrások gyűjtése a kártyákon.
  Szerintem az erőforrástároló kártyák inkább szituációs jellegűek (a "Tündérkert" kivételével, erről picit később). Használatuk inkább akkor indokolt, hogy ha a játék vége felé sok "fölösleges" erőforrással rendelkezünk az adott típusból és nem tudjuk őket máshogy elkölteni. De még akkor is célszerűbb inkább kártyákat építgetni ha van rá módunk. Pl. hiába van meg mondjuk a könyvespolc már megépítve, akkor is érdemesebb a könyvet felhasználni arra, hogy olyan kényelemkártyát játszunk ki aminek a költségében szerepel könyv, mert pl. a "Klassz játékok" kártya 1 könyvbe és 2 árucikkbe kerül, de cserébe 6 gyp-t ad (ez 2.3x, szemben az 1.5x-el amiért a könyvespolcon elhelyezett könyvért kapnánk).

  A Tündérkert az egyetlen olyan kártya, ahol szerintem valid stratégia lehet célzottan csak az erőforrások gyűjtésére fókuszálni erre az egy kártyára a teljes játék során. Mivel itt 6 különbőző árucikkért kapsz 8 gyp-t (vagyis 4x-es a szorzó, ami messze a legjobb az erőforrástároló kártyák közül).
  Legutóbb ezzel próbálkoztam én is és 7 szettet sikerült összegyűjtenem, amivel 60 pontot ért nekem ez a kártya (4 maga a lap + a 7 szett). Mellette csak 2 másik kényelemkártyát játszottam ki és összesen 73 pontot értem el. Így is az ellenfelem nyert (neki 74 pontja volt), aki "normálisan" játszott, azaz minél több kényelemkártya kijátszására fókuszált.

  Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy szerintem nincs a játékban domináns stratégia és hogy nagy eséllyel az fog nyerni, aki ügyesebben tudja megtervezni munkásaival és a rendelkezésre álló kockákkal a köreit + akinek több szerencséje van :). A gyp szerzési út másodlagos (de ettől még persze fontos).

 • tamas.forgach

  2023-04-09 09:20:05

  Igazad van, a tiszta PIP számítással így jön ki a matek, ha az interakciókat és a dobás-kártya kockázat-megtérülés faktort nem kalkulálod. Persze ezeket kalkulálni már a jóslás kategória, úgyhogy hívjuk egyszerűen szerencsének :)

  Az erőforrásgyűjtés kártyán olyan, mint a megtakarítás, ami havonta elvisz egy kevés pénzt, de évek múlva kamattal kapod vissza. Emellett, ha nem gyűjtöttél volna, akkor valószínűleg kisebb haszonnal költötted volna el. A kicsit hoz, de biztosan mellett, ha kártya párokra vagy kockázatosabb kombókra vársz, vagy bejön vagy nem. Ez a nyomás az, ami miatt a korlátozással mindenkit a kockázatosabb de izgalmasabb játék fele lehet tolni.
  Valószínűleg habitus kérdése, hogy kialakul-e egyáltalán ez a verzió, de nálunk kialakult és korlátozással valahogy jobb lett a játék. Umfuhrerrichard megerősítésével vezettük be, és jól működik. Emellett kiváncsi vagyok, hogy pár hónap után visszatér-e a probléma, ha visszaváltunk az eredeti szabályokra, úgyhogy mostantól tesztelünk :)

 • Crospieler

  2023-04-08 13:14:50

  Kicsit megkésve reagálok a hozzászólásodra :D Pontosabban az általad vázolt könyvespolc egyensúlytalanságot szeretném vitatni, mert szerintem nincs a játékban ilyen, vagy ha van is az nem számottevő.
  Ezt pedig számolgatással szeretném bizonyítani, úgyhogy jöjjön egy kis matek :)

  Annak eldöntéséhez, hogy egy kártya mennyire jó pontszerzési lehetőség a kapott gyp/költség alapján lehet legegyszerűbben eldönteni. Mivel három árucikk a végén 1 gyp-t jelent ezért egy árucikk költsége 1/3 gyp. Az érmének 1, a könyvnek pedig 2.

  Alapvetően 3 féle kártya van: sima (nem ad semmilyen bónuszt), bónuszt adó (ha rendelkezel másik konkrét lappal) és valamilyen erőforrást tároló kártya (pl. könyvespolc).
  Nézzünk ezekből 1-et random:
  - Sima: "Jó meleg sál" - három árucikkbe kerül és 5 gyp-t ad, tehát 1 gyp költséget (a 3 árucikk) konvertál át 5-re, vagyis megötszörözi azt.
  - Bónuszt adó: "Ínycsiklandó befőttek" - három árucikkbe kerül, 4 gyp-t ad +2-őt ha van teli éléskamrád, vagyis önmagában megnégyszerezi a ráfordított költséget, a bónusszal együtt pedig meghatszorozza.
  - Erőforrást tároló: "Könyvespolc" - 2 könyvbe és 2 árucikkbe kerül, tehát a költsége 4.6 gyp és ezzel szemben csak 6 gyp-t ad, vagyis 1.3x szorozza a ráfordított gyp-kat. További 3 gyp-t ad minden rajta tárolt könyvért, de mivel a könyv alapból is 2 gyp-t ér ezért ezek értékét 1.5x-el növeli.

  Láthatjuk a számításból, hogy a legoptimálisabb kártya a bónuszt adó, ha sikerült annak bónuszát aktiválni. A könyvespolc ezzel szemben elég gyenge.
  Persze ez egy nagyon leegyszerűsített példa, mivel rengeteget számít az, hogy mekkora ráfordítással tudja a játékos megszerezni az adott erőforrásokat. Valszeg a könyvet relatíve könnyebb (gyp/ráfordítás), ezért is rosszabb a könyvespolc gyp/költség aránya a többihez képest.
  És itt jön szerintem a lényeg: függetlenül attól, hogy milyen gyp "stratégiát" választ valaki, a játékot az fogja eldönteni, hogy milyen ügyesen tervezzük meg munkásainkkal és a kockákkal a köreinket.

 • Skatus89

  2023-04-05 22:14:54

  Imádnivaló és gyönyörű játék, unokatestvéremnél volt szerencsém játszani vele ❤️ szeretném majd beszerezni is majd

 • Kulpasz

  2023-03-29 21:47:47

  Ezt a játékot még akkor vettük meg, amikor,kint hideg volt,és így emiatt is siettünk haza,hogy kibonthassuk.

  Én már a doboz színvilágát is imádtam, és ugyanez folytatódott, amikor megnéztem az alkatrészeket.A családkockák, figurák, kártyák, jelölők zseniális színkavalkádot alkotnak. A kartonból mondjuk nem volt könnyű minden elemet kinyomkodni, az első megsérült gomba után óvatosabban folytattam, erre érdemes figyelni.

  A szabályzat kicsit hosszabb volt, mint amire számítottam, de így is volt pár dolog, ami az ikonográfia alapján nem volt egyértelmű a kártyákról (pl. a Jeges Búvár - annyi különböző árucikket cserélhetsz annyi ugyanolyanra, mint a kocka, vagy annyiszor cserélhetsz tetszőleges számú különböző nyersanyagot ugyanolyanra, mint a kocka? Én nekem az első logikus, de a második illeszkedik a ? - annyiszor ahányas a kocka szabályhoz).

  Első alkalommal ketten próbáltuk ki a feleségemmel, és megengedtük magunknak a forró csokizást közbe, hogy még jobban megértsük, hogyan készüljünk a kisállatainkkal télire.A játékmenet egyszerű, és rendkívül jutalmazó, ami így a kockadobás szerencse élét nagy mértékben elveszi. Alapvetően akciókat hajtasz végre, hogy erőforrást és kártyákat gyűjts, amiket megépíthetsz, és így teheted kényelmesebbé a kuckódat (vagy puritán módon fogalmazva, győzelmi pontot szerezhetsz).Ebbe az tud bekavarni, hogy a 6 db kockából csak kettőt tudsz biztosan, így az akciódhoz szükséges kockák nem biztos, hogy elérhetőek lesznek.Ha nem sikerül egy munkásoddal akciót végrehajtani, kapsz egy +/- tanulságjelölőt, amivel következő körökben módosítani tudod a kockád értékét.A műhelyben még lehet fejlesztéseket venni, ami plusz GyP, akció vagy vmi segítség.Így játszol 6/8 fordulóig, attól függően, mihez van kedved.

  Két játékossal nem volt sok holtidő, de többjátékosnál már zavaró lehet.Az egyetlen interakció,hogy elvihetsz kártyákat mások elől,ugyanis a munkáshelyek nem telnek be.

  Én összességében csak ajánlani tudom a játékot,egy könnyed esti kikapcsolódás.

 • laptopzsol

  2023-01-29 11:39:12

  Sziasztok tegnap a KMO-ban rendezet találkozon, volt lehetőségünk kipróbálni a játékot. Nagyon aranyos, érdekes játék. Ketten nyomtuk, és így a tempo is jó volt. Nem tudom hogy 4 embernél lehet sok az üres idő, bár adig tervezheted mit szeretnél. Összeségében tetszet, felkerült a tervezett vásárlások közé.

 • nagy.i.

  2023-01-24 17:07:18

  Érdekes kérdés: 6 hely van, ami 6 kártyát igényel az elején, a 8. körig 7 kártya fog leesni, így a 8. körre már csak 5 kártya fog maradni alapból is (amit ugye csökkentenek a megépítések). Szóval így átgondolva, valóban el fognak fogyni a kártyák :D

  A szabálykönyv a 'bagolyfészek' résznél azt írja a kényelemkártyákra, hogy ha elfogynak, akkor újra kell őket keverni. Ugyanezt a 'műhely' résznél nem írja a fejlesztés kártyák kapcsán, amiből számomra az következik, hogy ha elfogynak, akkor elfogynak, nem kell újrakeverni őket.

  És ugyanerre jutottam abból kiindulva, hogy a duplikátumokat ki kell venni: ezek szerint a játék célja az, hogy egy adott kártyával a játékos csak egyszer találkozhasson, azaz egy lehetősége legyen eldönteni, hogy azt a kártyát meg szeretné-e építeni, vagy sem. Ha pedig az adott kártya leesik, akkor ezt a lehetőséget a játékos végérvényesen bukta.

 • patikonplays

  2022-12-11 18:24:22

  Sziasztok, a solo móddal kapcsolatban lenne kérdésem, azon belül is a fejlesztéskártyák újratöltésével. Alapból 5 fajta kártyából mind a két típust ki kell venni a játék elején (-10 kártya), valamint a megmaradt 24 kártyáknál is a duplikációt ki kell szedni (további -12 kártya), tehát 12 kártyával indulunk solo neki a játéknak. Na most ha ebből nem is veszünk - csak a kör végén leesők miatt,- hosszú játék esetén, nem lesz elég kártyánk visszatölteni teljesen. Pláne, ha még vásárolunk is belőle. Valamit benéztem? Vagy valamit vissza kell keverni, tölteni (azt írja, el kell dobni, a dobásról pedig külön nem ír sehol...)? Vagy csak simán el fog fogyni és ez a normális? Köszönöm előre is a segítő válaszokat.

 • nagy.i.

  2022-12-05 13:46:56

  Ez egy nagyon kedves játék, bájos grafikával és történettel, és nagyjából azt kínálja, amit a története maga: egy békés egymás melletti társasozást egy hideg téli estén bekuckózva egy nagy bögre forró csokival.

  Ennek megfelelően mindenféle van benne, de csak annyi, hogy megadja a laza, kellemes játékélményt, nem akar ennél több lenni. Ez a kis lazulás pedig nagyon jól áll a játéknak.

  Van benne stratégia, kell azért számolni, tervezni, de azért nem vészes: a játék jutalmazó természetű, bárhogy is döntesz, a végén kapni fogsz valamit amivel biztosan előrébb leszel, így pedig egy-egy döntésnek összességében nincs akkora súlya, nem lehet nagyon elrontani benne semmit (mégha nyilván vannak is jobb és rosszabb döntések).

  Van benne szerencse / kockadobás is, de inkább csak fűszernek: a hatból két kocka értékét ismered előre, tudsz vele számolni, emellett pedig több lehetőséged is lehet befolyásolni a kocka értékét, és az egyes kockákkal kapcsolatos követelmények sem (mindig) annyira szigorúak (több olyan lehetőség is van, ahol bármilyen értékű kockát fel lehet használni), így összességében nem fogja teljesen felborítani a stratégiát egy-egy kockadobás eredménye, épp csak annyira lesz hatással a játékmenetre, hogy adjon hozzá egy laza csavart, nem kell tőle tartani.

  Van benne interakció is, de csak minimális: el lehet happolni egymás elől egy-egy kártyát, de ez az interakció is csak annyi, hogy érezd valamennyire, hogy egymással játszotok, de semmi konfrontáció.

  Összességében: a játéknak megvan egy nagyon kellemes, lazulós, egymás mellett pakolgatós, gyűjtögetős flow-ja, ha ezt keresed és ezzel az elvárással ülsz le mellé, akkor ez egy jó választás. Ebbe a flow-ba pedig akár 1 - 1,5 órára is bele tud ringatni.

  Ha viszont mély stratégiára vágysz, magas interakcióra, vagy ezzel szemben épp csak egy rövidebb fillerre, akkor érdemes mást választani.

 • batnorimre

  2022-11-13 13:50:33

  Igen, csak pont az első KS kampány miatt sem valószínű a pledge a részemről, mert ott a magyar hamarább kijött, az inserten kívül minden deluxe volt és a jó magyar ÁFA és szállítási költség is olcsóbbra hozta ki a magyar változatot, ritka esete, hogy nem éri meg egy támogatás.

 • batik.balazs

  2022-11-13 07:45:05

  Annyit módosítanék, hogy önmagában is játszható lesz a játék. (Nagyon várom, mit találtak ki benne.)

  A készítők azt is mondták, hogy az eredeti játék is újra megrendelhető lesz a kampányban, minden jósággal együtt.

 • batnorimre

  2022-11-13 06:48:49

  Még júliusban írtam, hogy jövő héten indul a KS kampány a kiegészítőre 😀 bár az alap is sikeres volt, így sztem a kieg is jön magyarul.

 • hierroo

  2022-11-12 20:01:46

  Én veled értek egyet, és a Juharvölgy krónikája szerintem jó játék. Megértem Musuh-t is, de szerintem ő nem az ilyen jellegű játékokat szereti. Valószinű, hogy ez a játék más közönségnek találták ki. Nekem például bejön. Kinézetre is úgy néz ki mint egy gyerekeknek kitalált társasjáték, de nem csak gyerekeknek. Például és egyedül is nagyon kellemesen eljátszogatom vele, és nem bántam meg, hogy megvettem. Nekem legjobban a témája tetszett meg és a megjelenése is igen aranyos. (Nekem leginkább a Kisvakond jut róla az eszembe.) Ez a téma, hogy egy kis kuckóban gyűjtögetjük az eleségeinket és egyéb kellemes tárgyakat azért, hogy télen a meleg kandalló mellett kényelmesen a hintaszéken kortyolgassam a meleg teámat , az nagyon nyugtató számomra. 😊 Még így is, hogy nincs gépi ellenfél. Szerintem gyorsan elő lehet készíteni a játékot, és igaz, hogy kell egy kis tervezgetés, de azért elég hamar rá lehet jönni, hogy mi lesz a legjobb megoldás a játékosok számára. Egyáltalán nem unalmas játék, újrajátszhatósága is megfelelő. Jó, lehetne több fejlesztés kártya vagy a hónapkártyákból is lehetne több, de ez egy alap játék. A tábla sem nagy, pont elég, és nagyjából ez, hogy "pont elég" ez nagyjából minden tulajdonságára igaz. A játékidőre is ez vonatkozik. Nem tudom, hogy lesz e kiegészítő hozzá, de én örülnék ha lenne.
  Lehet, hogy háromnál többen már kicsit nyujtódhat a játékidő, és az a következő hónapra való tervezés más nehezítheti a dolgokat a kártyák cserélődése miatt, de ezt is bele kell számolni.
  Ez egy kellemes családi játék!

 • batik.balazs

  2022-11-08 13:49:32

  Hierro jól mondja, a fórumon is megerősítették ezt a készítők:

  Jeges búvár (Common Loon):
  "Ezzel a kártyával a kocka számával megegyező mennyiségű KÜLÖNBÖZŐ nyersanyagot cserélhetsz ugyanannyi, EGY fajta nyersanyagra."

 • batik.balazs

  2022-11-07 23:25:22

  Igen, csak az erdő és mező kártyára vonatkoznak ezek, piacon továbbra is cserélhető, illetve van olyan látogató, aki ezekből hoz magával.

  Plusz lehet "építeni" olyan mezőt a játékostáblán kívülre, ami pl. gombát termel és azt mindig. Oda bármelyik játékos mehet a családkockájával és megkapja a gombát. (Illetve a mező tulajdonosa is kap belőle ilyenkor.)

  Ez az infó azért hasznos, mert a játékosok tudják, hogy pl. még 2 körig nem lesz gomba a kezükben vagy a bagolyodúban lévő kényelem kártyákhoz, ezért máshonnan kell megoldani azok "megépítését".

 • hierroo

  2022-11-07 22:24:04

  Engem meg az érdekelne, hogy ha jól gondolom az, hogy a játéktáblán látható az, hogy tavasszal nem termelhető gabona, nyáron gomba, ősszel meg fonal, az csak a völgyre vonatkozik? Tehát csak az erdő és a mező kártyákra vonatkozik ez. A piacra és a többi akcióhelyre vagy a fejlesztés kártyákra nem? Viszont, ha ez így lenne, akkor teljesen fölösleges ezt a jelzés ráírni a táblára, mert a kártyákon amúgy sincsen olyan termény ami éppen nem termelődik azon az évszakon. Viszont ha meg mégis számít más helyszíneken is a tiltás bizonyos terményekre, akkor a fejlesztés kártyán található búza (vagy gomba) termelő akció kártya nem egyenértékű az alma gyümölcsös akcióval. Pedig pontban egyforma értékűek. Egyébként meg ha a piacon nem lehet venni vagy cserélni éppen aktuálisan valamely alapanyagot, akkor az jelentősen megnehezítené a tervezést. Remélem az első állítás az igaz.

 • hierroo

  2022-11-07 22:03:46

  Szia. Igazából a szabályban nem találtam erről konkrétan, de megírom, hogy mire gondolok. Ha erre a lehúzott egyenlőség (egyenlőtlenség) illetve egyenlőség jelre gondolsz. Szerintem azt jelentheti ez, hogy az egyik alapanyagot egy másikra cserélheted, de mivel ezt többször is megteheted (annyiszor ahányat a dobókockád mutat 3-tól 6-ig), ezért feltétel az, hogy mindig más alapanyagot kell eladni, viszont mindig ugyanazt kapod meg. Tehát ha 3-szor cserélsz akkor pl. egy almáért, egy kőért és egy búzáért kaphatsz 3db egyforma pl. fát. Szóljon, ha valaki ezt máshogy gondolja!

 • lazar.denes

  2022-11-01 17:31:24

  Sziasztok! Egy kérdésem lenne légy szíves. Mit jelent a Jeges búvár látogatókártyánál a váltás ikon?

 • marisrozsa

  2022-08-26 22:59:11

  Nagyon várom már az újrakiadást!

  Sajnos eddig még nem volt alkalmam játszani vele, de a külsejébe teljesen beleszerettem☺️

 • meeple_girl

  2022-08-01 12:46:36

  Megkérdezhetem miért gondolod azt, hogy akik játszottak már igazán jó játékokkal azoknak uanlmas lehet? Bár mondjuk kérdés kinek, mit jelent az igazán jó játék. Mi még nem olyan rég (1 éve aktívabban) kezdtünk el társasozni és a Mars terraformálása volt az egyik első nagyobb játékidejű és bonyolultságú (bár szerintem nem bonyolult) modern társasjáték amit beszerztünk és kb minden nap játszottunk is vele. Manapság a 4hós picur mellett sajnos nem kerül elő, de akkor is nagy kedvenc.

  Viszont a Juharvölgy Krónijáka szerintem nem unalmas igaz nekem ez az első munkáslehelyezős játékom de az egyszerűsége ellenére lehetőségek hada közül kell válogatni és úgy összeállítani a saját játékmenetedet illetve valamennyire lehet ugye számolni a kockákkal is de azért mégis ott a lehetőség, hogy nem biztos az, hogy bejön amit kiterveltél.

  Összeségében, nem bírálni, vagy kötözködni szeretnék, szimplán kíváncsi vagyok. :) (illetve te akkor mit tartasz jó játéknak?)

 • batnorimre

  2022-07-08 07:27:00

  Várhatóan ősszel indul a kiegészítő KS projektje, sztem tuti jönni fog magyarul is, mert az alapjáték is nagy sikernek örvend.

 • mr.zehy

  2022-04-28 09:19:13

  Egyetértek, annyira olvastam-hallottam, h családi, meg gyerekeknek is, így rendesen meglepődtem pozitív irányba, miszerint azért több van ebben a játékban, mint azt elsőre gondoltam volna. Szerintem bőven van min agyalni, nekem az állandóan emlegetett Everdell-light párhuzam sem áll meg, az sztem sokkal straightforwardabb, ott egyből tudtam merre induljak, itt meg csak néztem elsőre, h mit is csináljak... :D

 • umfuhrerrichard

  2022-03-27 18:35:03

  Igen, kicsit ront az élményen kártyára gyüjtött végtelen mennyiségű token, de ott érdekes, és tematikában marad, ahol egy szett vagy 1-2 db kerül a kártyára. Nálunk a legutóbbi játékot az nyerte, aki 11 pénzt gyüjtött a malacperselyre 😊

 • tamas.forgach

  2022-03-27 17:59:35

  Így igaz :) A pénzt egyébként sokkal több helyen lehet hasznosítani, úgyhogy fájdalmasabb gyűjteni mint a könyvet, úgyhogy a malacperselyen sosem sikerült olyan hegyet építenem, mint a könyvespolcon, amellett, hogy könyvgyűjtés mellett simán tudtam venni egyéb kártyákat szép számmal. Mindent egybevetve hasznos ezen kártyatípusok limitálása közös megegyezéssel, ahogy te is megerősítetted. Egyébként a pénz, nyersanyag, könyv gyűjtögetése kártyán kicsit egysíkúvá is teszi a játékot, mármint annak aki gyűjti, mert mindent ennek rendelsz alá.

 • umfuhrerrichard

  2022-03-27 07:07:14

  A könyvekért amúgy is kapsz a játék végén 2 pontot (darabonként) a könyvespolc ezt az értéket emeli 3-ra vagyis ha 10 könyvet gyűjtesz rajta (ami rengeteg és jó eséllyel másnak a rovására megy), azért 10 extra pontot kapsz "csak". Tehát 50%-kal emeli a könyv értékét.

  Ennél a malacpersely még durvább, mert az az 1 pontos pénzből 2 pontosat csinál a játék végére, vagyis megduplázza az értékét, és pénzhez sokkal könyebb jutni 👆. Így valóban érdemes átgondolni pár játék után az ilyen korlátlanul gyűjthető elemek maximalizálását!

 • tamas.forgach

  2022-03-26 11:00:03

  Két hete játszuk a Kickstarteres verziót. Családdal kezdtük, azóta a feleségemmel kettesben majdnem naponta megküzdünk. Két fővel, teljes verzióval is (8-8 völgykártya) viszonylag gyorsan lemegy a játék (kb. 1 óra). Ami így 6-8 intenzív kétszemélyes játék után kiderült, mint egyensúlytalanság, az a könyvespolc, ahol minden a kártyán elhelyezett könyvért 3 pontot kapsz a végén. Ha valaki viszonylag a játék elején szerzi meg, ezt az egy kártyát el lehet tolni simán 33 pontig, ami az átlagos 70-80 pont körüli végeredményeket tekintve nagyon sok. Emellett simán tudsz építkezni egyebet, tehát nem működik az a balansz, hogy ha gyűjtöd a könyveket mást nem tudsz, így a többiek nem maradnak le. Megállapodtunk, hogy a következő játéktól max három könyvet lehet ezen a kártyán tárolni. A többi, kártyán tárolós megoldás nem lejt ennyire, mert vagy 2 fát, vagy egyéb 3-6 nyersanyagot kell szettben tárolni rajta, ami rendesen hiányzik a többi kártya kraftolásához, úgyhogy kb. semmit nem tudsz venni, ha pl. a hatos szettekre rástartolsz.

  Emellett szeretjük, nagyon könnyen tanulható, könnyen megépíthető a kezdő pozíció és a körváltások setupja, nem úgy, mint az Agricolánál, amivel azért játszunk keveset mert egy óráig pakolgathatod a millió cuccot a kör végén, hogy el tudd kezdeni a következőt. Alapjában véve egyszerű, kikapcsolós játék, nem kell szétagyalni magad előre valami hetven lépéses stratégián, amit félúton elvesztesz és pánikolhatsz, hogy most mi legyen. Könnyen átlátható az a 4-5 vonal amit érdemes követni és váltogatni, ha a másik is abba az irányba indulna.

 • hierroo

  2022-03-24 13:30:20

  Igazad van. Az Ébredő erdő meg nekem a Zöldellő mezőkhöz hasonlít. :D 😄

 • armin.d.ivan

  2022-03-24 09:35:30

  Én az Everdellt mindig az Ébredő erdővel keverem 😅 Nézd meg a dobozukat! Komolyan néha nem tudom melyik melyik.

 • hierroo

  2022-03-24 08:01:57

  Miért van az, hogy erről a játékról az Everdell jut eszembe? Mert igazából van pár hasonlóság, de nem hasonlítanám össze a kettőt. Legalábbis a játékmenet és a mechanika szempontjából. Biztos a színvilága és a erdei kis állatkák okozhatják, hogy a két játékot egy kategóriába akarom tenni. Pedig nem kéne.

 • umfuhrerrichard

  2022-03-24 07:11:19

  Kipróbáltuk 4-en a röviebb verziót. Ezek alapján bátran tudom ajánlani a rövidebb (6 nónapos/fordulós) játékmentettel, így is teljesen kerek volt a történet. Nem volt hiányérzet, sőt annyira, hogy inkább ezt a verziót játszom vele a jövőben 😊
  4 fő ellenére sem húzodott el a játék túlságosan(1,5 órán belül maradtunk, de stoppert nem indítottam), vagy csak a csapat volt jó 😊
  Egyszerű vagy gyerek kategóriába én sem sorolnám, persze játszható úgy is, hogy gyűjtögetem azt ami jön és megveszem/fejlesztem, amit éppen tudok (így se lesz rossz a játék), de a jó fejlesztés és kényelmi kártya kombinációk megtalálása, és hatékony errőforrás beszerzési módok megtalálása, azért okoz fejtörést, van mit tervezni ...

 • Musuh

  2022-03-19 06:51:16

  A sok jó kritika mellé egy ellenvélemény! :)

  Nekünk nem tetszett, és gyorsan el is adtam! A legnagyobb baj vele hogy egyszerűségéhez képest baromi hosszú, így filler szerepkört nem tud betölteni!

  A másfél két órás jétákidőhöz képest pedig nem elég öszetett, kevés a választási lehetőség, nem igazán érezte egyikőnk sem hogy számított volna hogy mit csinál, vagy hogy milyen sorrendben!

  Megértem ha sokan szeretik, hiszen egyszerű és cuki, bevezetni embereket a társasok világába tökéletes, de szerintem annak aki játszott már igazán jó játékokkal, annak repetatív és unalmas!

  Természetesen ez csak a mi véleményünk, 3an játszottuk, közel 2 óráig tartott!

 • Wullo

  2022-03-11 08:39:14

  Végre megérkezett a KS verzió tegnap, úgyhogy este egyből ki is próbáltuk párommal ketten, mielőtt kisfiunkkal is játszanánk.
  Sok mindent írtak már róla itt is, meg mindenhol, többnyire egyetértek. Szerethető, kedves illusztrációk, érthető játékmenet, de azzal nem tudok egyetérteni hogy egyszerű lenne.

  Mi nem vagyunk kezdők munkáslehelyezős játékokban (bár expertek meg távolról sem, inkább amerisek vagyunk a szívünk mélyén, főleg párom :) ) de cuki kis 8+-os játékhoz képest elég sok mindenre kellett figyelni, ha figyelembe veszed egyes kártyák játék végi pontozását (pl. minden szett nyersanyagért 8 pont, bizonyos fajta tárgyak megépítéséért az ellenfél kap pontot...stb) bár azért hozzáteszem, az hogy nem kommittolod a nyersanyagokat a kártyára hanem szabadon mozgathatod a házad és a kártyáid között egészen a végső pontozásig, jelentősen casual-abbá teszi ezt a részt (először valahogy nem vettük észre ezt a szabályt és úgy játszottuk hogy ha rárakod, ottmarad.. játék közben merült fel bennem és kerestem rá a szabálykönyvben újra, hogy azért ez lehet mégsem így van - és valóban ><)

  Kicsit sajnáltam mikor kiderült hogy a reflexshop hozza magyarul; mikor KS-en támogattuk még nem tűnt úgy hogy ennyire beindul a KS játékok magyarítása, és azt gondoltam jobb lett volna magyarul, a gyerekek miatt.
  De most hogy játszottunk vele, azt hiszem 7 éves fiunknak, aki bár mindent IS szeretne játszani (és nagyon sok "felnőttes" játékkal játszott már) még kicsit sok lesz ez a játék. Nem a szabályok, inkább az előretervezés.
  Valószínűleg kipróbáljuk, mert nagyon érdekli a játék, aztán kicsit háttérbe szorul és majd később visszatérünk rá. :)

  Egy apró "negatív" megjegyzésem lenne: a delux komponensek szuperek, bár némelyik igen kevéssé hasonlít a táblán/kártyákon látható ikonokra, mivel azok a sima, karton komponenseket ábrázolják. Ez a "probléma" igazából percek alatt elillan, mivel nincs annyira sok komponens hogy ne lehessen megjegyezni melyik-melyik.

 • pappgina

  2022-03-10 14:10:42

  Ez a legösszetettebb játékunk (4, 6 és 8 éves gyerekekkel). Ha az egész család játszik, kicsit elmegy vele az este, kettesben szeretjük a legjobban, úgy sokkal pörgősebb.

  Nagyon szép, igényes, rengeteg alkatrésszel, amikhez a dobozban van tároló zacsi, de én nagyon boldog lennék inkább fakkokkal. Ennyi negatívumot tudok róla mondani, imádjuk.:)

 • batik.balazs

  2022-03-06 20:44:54

  Ezt jó olvasni, mert leginkább azt tartott vissza eddig, hogy 2 fővel mennyire működik vagy nem működik. Köszi, hogy ezt leírtad.

 • martonlaci00

  2022-03-06 20:21:15

  Szuper kis játék lett!

  Pár napja nyúzzuk a játékot,viszont azt vettem észre, hogy kisebb játékos számmal sokkal élhetőbb a játék,mint maximum emberrel, 5 fővel pörgetve.

  5 fővel a rövidebb játékmódot játszottuk,de a vége már nagyon vontatott lett...

  2-3 fővel szuper kis pörgős játék,több játékos esetén nekünk kicsit unalmas lett végére.

  Feleségem vélemenye szerint,pedig nincs teljesen kiaknázva a játék.

  Összességében egy teljesen élvezhető,kicsit agyalós,taktikázós játék,gyönyörű grafikával.

 • umfuhrerrichard

  2022-02-15 20:24:03

  Nem olyan vészes a kocka faktor :)
  Egyrészt több módszer is van, hogy befolyásold a kockák értékét (tanulság jelölők, fejlsztések adta képességek), másrészt vannak helyek ahol kisebb szerepe van a kocka értékének, harmadrészt egy része tervezhető!

 • Clio

  2022-02-15 16:48:21

  Nagyon tetszik ez a játék a bemutató videó alapján! Köszönjük a videó feltöltését! Bár a dobókockák az ősi ellenségeim, mègis ha ettől eltekintek nagyon szerethetőnek, és könnyen tanulhatónak tűnik. Màr fel is került a kívánság listára :D

 • umfuhrerrichard

  2022-02-14 15:26:36

  Volt szerencsém kirpóbálni a játékot. Nagyon kedves, jópofa, igazán szívmelengető családi játék, amiben nagyszerűen el lehet sajátítani a bonyolultabb munkáslehelyezős játékok alapjait, a 2,57-es BGG bonyolutsági szint teljesen helytálló. 9 és fél éves fiamat csak 3 ponttal tudtam megelőzni (69-66), nagyon ügyes volt. A 45 perces játékidőnek pedig ne higgyetek, még 2 fővel is simán eléri 1,5 órát, sőt! 😅
  A figurák pedig nagyon jól sikerültek!

A Juharvölgy Krónikája társasjáték és kiegészítői (4)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  45 perc
 • Játékosok:  1 - 5
 • Ajánlott életkor:  8+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Roberta Taylor
 • Illusztrátor:  Shawna J.C. Tenney
 • Kiadók:  Matagot, Gen-X Games, Lucrum Games, Kids Table BG, Reflexshop Kft, Meeple Circus, Popcorn Games, Little Rocket Games, Geekach Games, BoardBros, Happy meeple games
 • Elérhető nyelvek:  cseh, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, Korean, lengyel, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 6.2 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 5 cm
 • English edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 21.3 cm x 29.7 cm x 6.1 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 5 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 6.1 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 5 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 5 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 6 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: lengyel
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 21.5 cm x 29.5 cm x 5 cm
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: ukrán

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Juharvölgy Krónikája társasjátékhoz