Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Everdell árnyékában? – Juharvölgy krónikája

A játékot, a kandai Roberta Taylor tervezte, és egy 2021-es kickstarter kampánnyal segítette éltre azt (több mint félmillió kanadai dollárt sikerült összekalapoznia). Nagy szerencsénkre a nemzetközi színrelépéssel egyidőben idehaza is megjelent, a reflexhsop jóvoltából.

Sokan hasonlítják az Everdell játékhoz vagy annak picivel egyszerűbb verziójának tartják. Nem teljesen alaptalanul J
A Juharvölgy krónikája társasjátékban mindannyian egy 4 fős kis állatcsaládot igazgatunk, erdőn-mezőn és a folyóparton értékes nyersanyagokat gyűjtünk, a faluban ezeket felhasználva értékes felszereléseket szerzünk vagy barkácsolunk, hogy mire beköszönt végre a tél, szuper kényelmes és otthonos legyen az odúnk.

A játék elején választhatunk magunknak családot: nyúl, sül (gyerekeknek csak sün J), mosómedve, róka, mókus. Kapunk melléjük egy odút, 4 kis kunyhót és 2 családkockát.

 

A felkészülés a télre és játékunk 8 hónapig (3 tavaszi, 3 nyári és 2 őszi hónap) vagyis, 8 körig tart. Kezdőknek vagy rövidebb verziót jobban kedvelőknek, lehetősége van 6 hónapra rövidíteni a játékot.

Minden hónapban azonos események követik egymást:

  1. Fázis: A falu fogadójába minden hónapban érkezik egy meglepetésvendég, aki többnyire valami aprósággal kedveskedik a falu családjainak.
  2. Fázis: Dobunk a családkockánkkal és félretesszük az odúba, majd később lesz rá szükségünk, mikor aktiváljuk aktiválni akarjuk a munkás helyszíneket.
  3. Fázis: Mindenki szimultán leteszi mind a 4 munkását egy általa választott helyszínre. A legtöbb munkáslehelyezős játékkal (pl. Evrdell is) ellentétben, itt nincs korlát egyetlen helyszínen sem, akár az összes játékos leteheti ugyanoda a saját karakterét.
    Közben minden helyszín mellett láthatjuk milyen kockával (vagy kockákkal) tudjuk majd azt aktiválni, vagyis mi kell majd ahhoz, hogy a hely „szolgáltatásait” igénybe vehessük.
    Érdemes tudni, hogy minden játékosnak 6 kockája lesz arra, hogy aktiválja a helyszíneket 2 családkocka és 4 falukocka. A nevéből már kitalálható, hogy a 4 falukocka közös, ezzel később dobunk, így még nem tudjuk annak eredményét. Vagyis a munkáslehelyezés izgalma, hogy jelenleg a 6 kockából csak 2 értékét ismerjük és ezen állapotban vállalunk kockázatot. De rajtunk múlik, hogy hogy hazardírozunk vagy a biztosabb kevesebbel is beérjük-e.
    Alapesetben 12 helyszín közül választhatunk majd.
  4. Fázis: A kezdőjátékos dob a falukockákkal. Így ebben a körben mindenki ezeket fogja használni, a saját családkockáival kombinálva. Indulhat is gondolkodás, hova és hogyan fogod elosztani őket.
  5. Fázis: Eljött a nagy pillanat, a kezdőjátékostól kezdve mindenki leteszi (ezt már nem szimultán) a 6 kockát valahova, hogy azzal aktiválja a már korábban kiválasztott helyet. Visszatérnek kis munkásaink begyűjtve a hely kínálta tárgyakat, nyersanyagokat és fejlesztési lehetőségeket.
    Ha valamelyik helyet nem sikerül aktiválni, mert nincs megfelelő értékű kockánk, akkor egy tapasztalattal gazdagabbak leszünk, de tényleg J Mert kapunk egy jó pofa tapaszt, amit későbbi hónapokban, használhatunk majd kockáink értékének megváltoztatására.
    A fázis végén, ha van elég erőforrásod, akkor kijátszhatsz kényelmi kártyákat a odúdhoz, amitől máris otthonosabb lesz az, nem mellékesen, ebből lesz a legtöbb pontod a játék végén.
    Majd visszateszed otthonodba a 2 családkockát, a falu dombjára pedig a 4 közös kockát, hogy használhassa azt a következő játékos is.
  6. Fázis: Felkészülünk a következő hónapra. Eldobjuk a völgyben található 2 hónap lapkát, így újabb nyersanyagokra tehetünk majd szert körünkben. Távozik a fogadóból a meglepetésvendég, helyet adva a következőnek. Valamint lecserélünk pár kártyát a kínálatból, frissítve azokat. 

Most kicsit beszélnék a faluban található helyszínekről és az ott elvégezhető munkákról.

  • Van egy erdő és egy mező a falu északi részén, innen lehet begyűjteni mindenféle értékes nyersanyagot, termést. Ennek kínálata minden hónapban változik. Ezek a helyszínek 1-2-3 kockával aktiválhatóak, minél nehezebb kocka kombinációt választasz és így minél nagyobb kockázatot vállalsz, annál több üti a markod, hónap végén, már sikerrel jársz.
  • A folyó partján kutakodva, köveket és pénzt gyűjthetsz. 1 kockával aktiválahatod a helyszínt: itt is a nagyobb kockázat, nagyobb bevételt jelent. Vállalhatod, hogy konkrét értéke legyen a kockának (pl.: 1), vagy csak egy intervallumba essen (pl.:4-6)
  • A Bagolyvárban szerezheted be az értékes kényelmi kártyákat, amit később kijátszhatsz. Ha pl. egy kártyát akarsz csak felhúzni a lent lévő kínálatból, akkor bármilyen értékű kockával aktiválhatod a helyszínt, ami elég megnyugtató
  • A műhelyben fejlesztési kártyákhoz juthatsz hozzá. Amivel közvetlenül is pontokhoz jutsz, valamint könnyíti az életed, pl. csökkentheted a szerencsefaktort.
    A megszerzett fejlesztési kártyára kell helyezned az egyik kunyhód, jelezve, hogy az a tiéd. Mivel 4 db kunyhód van, ebből következik, hogy a játék során maximum 4 fejlesztésed lehet, így ezt érdemes alaposan átgondolni.
    A kockád értékének megfelelő számú fejlesztéskártya közül választhatsz (1-6)
  • A fogadóban, a meglepetésvendéget meglátogatva, további extra erőforrásokhoz juthatsz, szintén kockád értékének megfelelően.
  • A piac egy nyerő hely, mert ide bármilyen értékű kockát használhatsz és már meglévő áruidat elcserélheted, pénzzé teheted, vagy pénzedért vásárolhatsz.
  • A tisztások szintén népszerű helyek, mert ide nem kell munkást leraknod, mégis hozzájuthatsz valami termékhez, kockád értékétől függetlenül (csak családkocka használható!). Ráadásul ha tiéd a tisztás, akkor minden idegen látogató után kapsz bevételt.
    A tisztás, az egy fejlesztéskártya amire a műhelyben tehetsz szert.

A játék végén a legkényelmesebb otthon megalkotó játékos nyer.

  • A kényelmi kártyákon látható piros kis szívek pontértékeit kell összeadni, de bizonyos kártyakombinációkért vagy a kártyákon tárolt erőforrásokért extra pontok járnak. pl.: ha a csúcs jégkorcsolyád mellé van kötött zoknid, vagy ha több remek társasjátékod is van, akkor extra pontot kapsz
  • A fejlesztéskártyákon is vannak piros szívek pontokkal, ezeket is megkapod
  • Valamint a fel nem használt, télire elraktározott erőforrások után is járnak pontok 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a játékidő bőven túl van a 45 percen. A játék legkevésbé izgalmas része, amíg várunk a többiekre, hogy a 6 kockát mindenki a lehető legjobb kombinációban lerakja és begyűjtse érte megérdemelt jutalmát.

A szerencsefaktor a játék előrehaladtával egyre jobban menedzselhető lesz, a fejlesztéseknek és tapaszoknak köszönhetően.

Az Everdellhez képest nekem jobban átjön a tematika, még kedvesebb, hangulatosabb játéknak tűnik, jobban ki vannak dolgozva a figurák is (bár itt a termékek kartonból vannak, még szebb lenne 3D-s verzióban, mint Kickstarter verzióban) . Ott a településed építed, itt a kis állatcsaládod otthonát fejleszted és szépíted. Juharvölgyben kevesebb a kártya és azok kombinációja is, maximum 3 kényelemkártya lehet egyszerre kezedben, így kevésbé lesz átláthatatlan a rendszer, könnyebb meghozni a döntéseket is. Így az Everdellnél fiatalabb korosztállyal is remekül játszható.

A játék készítőinek volt humoruk és öniróniájuk is, mert a kényelemkártyák közé bekerült 3 társasjáték is: Fesztáv, Erverdell!, Fossilis.

Egyetértek a beharangozókkal, ez a játék kedves, szívmelengető, szemet gyönyörködtető és közben azért az agytekervényeket is megdolgoztatja. Kitűnő családi játékot alkottak meg a tervezői.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól


Kommentek

  • Clio

    2022-03-01 18:10:15

    Köszi a választ! :D Így még inkább várom már, hogy beszerezzhessem :D

  • umfuhrerrichard

    2022-03-01 08:52:54

    Szerintem nagyon jó kis játék ketten is! Sőt 2-3 fővel a legjobb. 4-en már komoly holtidő van, főleg sokat elemezgetős játékossal :)

  • Clio

    2022-03-01 08:05:01

    Köszönjük szépen ezt a remek írást! Igazán meghozta a kedvem a játék kipróbálásához. Az Everdell is régóta listás nálunk, de lehet először ezzel kezdjük majd a sort. Nagyon egyszerűnek tűnik a játék menet. Az nagyon érdekelne, hogy 2 fővel is izgalmas-e a játék, vagy itt is a magasabb játékosszám nagyobb élményt ígér. Bár ahogy elnézem időben jobban elhúzódik, ha többen játsszák.

  • umfuhrerrichard

    2022-02-27 16:55:46

    De jó cikk lett 😅

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Juharvölgy Krónikája