Cascadia vadvilága
Cascadia vadvilága
Cascadia vadvilága
Cascadia vadvilága
Videó beküldése

Cascadia vadvilága társasjáték

társasjáték, 2021
Értékelem!

A Cascadia vadvilága egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játékot az Év Játékának választották 2022-ben (Spiel des Jahres), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk...

A Cascadia vadvilága egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játékot az Év Játékának választották 2022-ben (Spiel des Jahres), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a hatszög-rács, a kártya húzás, a minták és a solitaire mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Hozd létre a legharmonikusabb ökoszisztémát, ahol az élőhelyek és a vadon élő állatok szabadon keverednek, így alkotva egy színes egészet.
A Cascadiában a játékosok azon versenyeznek, hogy létrehozzák a legváltozatosabb környezetet az észak-amerikai flóraterületen, oly módon, hogy élőhelylapkákat és vadvilágjelzőket választanak, ezekből pedig egy gyönyörű, mozaikos tájat építenek.

Minden Cascadia játékot az öt állatfajhoz tartozó pontozókártyák egyedi kombinációja jellemez. Miközben a játékosok igyekeznek pontot hozó alakzatokba rendezni állataikat, egyúttal a legnagyobb összefüggő élőhelyekért is versenyeznek. Ahogyan formálják környezetüket, figyelniük kell a létrehozott élőhelyekre és az azokat benépesítő állatvilágra is, hogy megalkossák a legharmonikusabb ökoszisztémát.

Egy speciális 3 hatszögletű élőhelylapkából álló alappal kezded a játékot, majd egy körben választasz egy új élőhelylapkát, amely egy vadvilágjelzővel van párosítva. Bővítsd az élőhelyedet ezzel a lapkával, és helyezed el a vadjelzőt a megfelelő élőhelye szerint. Minden élőhely lapka 1-3 féle vadvilágot ábrázol (a játékban öt élőhely található), és egy lapkára legfeljebb egy vadjelző helyezhető). A 4 lapkából álló kínálatból bármelyiket választhatod, hogy az ökoszisztémádba melyik élőhely és vadjelző illik a legjobban. Ha van elkölthető természetjelződ, akkor szabadabban választhatsz élőhely és vadjelzőt is.

Ideális esetben az élőhelylapkákkal egybefüggő terepet hozhatsz létre, így a játék végi pontozásnál tiéd lehet az adott területből a legnagyobb, így bónusz pontokat kaphatsz. Ezzel egyidejűleg a vadjelzőid elhelyezésére is figyelned kell, mert az egyes vadfajtákhoz tartozó 3 pontozókártya egyike kijelöli az aktuális játék teljesíthető vadjelző mintázatát, szintén bónusz pontokért. Lehet, hogy a sólymok külön akarnak lenni a többi sólyomtól, míg a rókák más állatokat szeretnének körülfogni, a medvék pedig párban szeretnének lenni.

Meg tudod így hódítani a természetet?

Magyar nyelvű ismertető

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 21% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 9 000 Ft-tól
  • 42 ajánlat

Kategória: Rejtvény / Kirakós, Környezet, Állat
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Hatszög-rács, Kártya húzás, Minták, Solitaire, VIC-04 Victory Points as a Resource, Játék végi bónuszok, Változó setup

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Cascadia vadvilága társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Cascadia vadvilágaszabopm, Debrecen

Akár cserélném is! Csak személyesen itt: Debrecen!

Egyelőre személyesen szeretném eladni. Csere nem elképzelhetetlen.

0 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Cascadia vadvilága társasjáték videók (13)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Light Game of the Year

nyertes, Golden Geek Awards, 2021

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2021

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2021

Kommentek

Kommentek

  • mzsemlye438

    2024-01-04 14:33:28

    Szuper, köszönöm

  • Kisde

    2024-01-04 14:17:21

    Hát annyiban nyelvfüggő, hogy a pontozókártyákon szövegesen le van írva, hogy egyes állatok milyen formációban érnek pontot, de a szabálykönyvben is le van írva részletesen, szóval szerintem kvázi semmi nyelvfüggőség nincs benne, mert a magyar szabálykönyv elérhető online.

  • mzsemlye438

    2024-01-04 13:41:45

    Írja, hogy gyengén nyelvfüggő. Ez miben üt vissza? Csak mert a képek alapján egyáltalán nem látszik nyelvfüggőnek.

  • veerzoltan80

    2023-12-27 12:18:03

    csak megerősíteni tudom amit írtál továbbra is, lányaim (7 és 10) rendszeresen előveszik, a Sushigo és az Álomház mellett ez a harmadik nagy sláger amivel mindenki szívesen ül le játszani. szépen megcsinált, ötletes játék, sosem ismétli önmagát így hosszú távon is élvezhető, és bár van benne szerencse faktor, azért ezt lehet redukláni.

  • kmerk

    2023-12-27 09:18:16

    A Cascadia egy remekbeszabott családi játék, ahol 6 éves kisfiú épp oly lelkesen ültethető le az asztalhoz játszani, mint a 60 éves nagyi.

    Az interneten elérhető fotók alapján előzetesen szkeptikus voltam a játék grafikai megjelenésével, de élőben abszolút pozitív csalódás! Igazán szép és minőségi komponensekből áll a játék. A pontozókártyák különösen szemet gyönyörködtetőek.

    Egyszerű és letisztult játékmenet, nagyon könnyen tanítható, de közben a pontozókártyákon megfogalmazott célokkal mégis gamer élményt nyújt. Kiváló ismerkedő/beugró játék a komolyabb társasok felé vezető úton.

    A vadvilágjelzők és az élőhely lapkák véletlenszerű kombinációja, valamint a pontozókártya variációknak köszönhetően kellően nagy újrajátszhatóságot igér a játék.

    A vadvilágos tematika, melyre a játék épít hangulatos és manapság nagy divat. Ehhez némi háttérinformációt is kapunk a szabálykönyvben, de a játék első sorban nem a sztorira épít.

    Ajánlani első sorban könnyed családi partikhoz és a társasjátékok világával ismerkedőknek ajánlanám.

  • coldnuit

    2023-10-14 11:13:36

    Nekem Tabletopia-n sikerült végre kipróbálni a Cascadia-t, élőben még nem játszottam vele. Nekem sem hozta azt az élményt amire számítottam az alapján, hogy mennyire híres játék. Ez viszont nem jelenti azt, hogy csalódtam. Rendkívül egyszerű játék, és tényleg bárki elé le lehet rakni, és játszik vele. 5 mondat a szabály, esetleg a pontozókártyákat kell átnézni, és tisztázni. Változatos is, hisz vannak különböző pontozókártyák. A kártyák közt vannak egyszerűbbek, illetve kicsit összetettebbek is.

    Én nem hiányoltam interakciót. Lehet nézni a másik játékos területét, melyik terep típus éppen mekkora, melyik állat pontozókártyáját próbálja csinálni, elvenni tőle az állatokat, stb. De szerintem van annyira szűkös a játék azzal a 20 fordulóval, hogy nem az lesz az elsődleges szempont, hogy a másiktól elvegyek valamit. Azért ha nem teljesen kezdő játékosok játszanak- akkor biztos elő fog fordulni, hogy a másik elől elvesz valaki valamit.

    Én még azt emelném ki, hogy szerintem ez egy fantasztikusan balanszolt játék. Itt nem lehet mindent megcsinálni, és mindenbe kicsit belekezdeni nem érdemes. Fókuszálni kell 1, de inkább 2-3 állatra, ami persze attól is függ, hogy éppen milyen állatokat sikerül kihúzni. Viszont egyik állat sem "éri meg jobban", nagyon okosan vannak a pontozások kitalálva. És a területeket sem szabad elhanyagolni, nálunk 2 személyes játékban az fordította meg az állást. Egyik játékos több pontot szerzett állatokból, viszont a másik játékos behozta a lemaradást, sőt megnyerte a játékokat a területek pontjaival.

    Én ha absztrak játék, szívesebben játszok pl. Macskák Szigetével. De persze az egy fokkal összetettebb játék. Cascadia-val olyan is játszhat, aki még sose látott modern társasjátékot, és szerintem jó választás lehet a népszerűsítésére! 😊

  • fodihun1

    2023-06-04 21:58:02

    Akár a nagymamám is leülnék vele játszani, annyira pofon egyszerű szabályok vannak. 10 rugó alatt must buy, felette azért sztem nincs benne annyi hogy ár/érték arányában nem találnék hasonló kategóriájú játékot olcsóbban.

  • nofia10

    2023-06-03 18:32:04

    Számomra nem hozza azt az élményt, ami a játék hírneve alapán várható lenne. Jó vele játszani, de épp annyira, mint sok más társassal. Hogy absztrakt-e? Nekem eddig ebben az volt a döntő, hogy van-e valamilyen témája a játéknak, vagy nincs. Ez elég szubjektív szempont, de nem is foglalkoztatott annyira a kérdés, hogy alaposabban megfontoljam. Szerintem ezt az absztrakt/nem absztrakt dolgot is úgy lehetne felfogni, mint egy skálát, nem pedig mint egymást kizáró kategóriát. Van a két véglet, de közte ott van, ami inkább ilyen, a másik inkább olyan. Annak ellenére, hogy ennek a játéknak van témája, meg tudom érteni, aki absztraktnak tartja, mert a téma nélkül is megállná a helyét.

  • nedudki74

    2023-05-14 10:30:40

    Köszönöm!

  • hierroo

    2023-05-14 07:15:31

    Igen, mindig ugyanezek a kártyák jönnek ki, mert nyilván nem akarták, hogy mindent ki lehessen próbálni a számítógépen. Igazából szerintem ez az oldal csak egy reklámoldal, azért hogy ki lehessen próbálni. Nyilván a társasjáték "többet tud". :) De azért arra jó, hogy a játék lényegét megértsük. És időtöltés céljára egy jópárszor én is játszogattam vele, még így is, hogy tudtam, hogy a kártyák ugyanazokat a kötelezettségeket adják majd.

  • kvarclovag

    2023-05-12 13:22:38

    Csak játékból bosszankodok. A lista miatti bosszankodás is egy játék 😃

  • Gawain

    2023-05-12 13:10:33

    Ne bosszankodj semmilyen bgg toplista miatt, ezeket egyáltalán nem kell komolyan venni.

  • nedudki74

    2023-05-11 21:52:55

    Újra játszottam a játékkal, nekem mindig ugyanazokat a kártyákat adja fel. (vapiti egy sorban, medvepár stb) Nem tudod, szokott időnként váltani?

  • kvarclovag

    2023-05-11 20:24:57

    Hát, mivel nincs elfogadott és általánosan érvényes definíció, így mindenki kicsit mást tekint absztraktnak. De olyan definíciót nehezen tudok elképzelni, ami szerint a Cascadia az, a Kingdominó meg nem.

  • steeeven88

    2023-05-11 18:48:07

    Az absztrakt alapvetően nem kell, hogy interakcióval legyen ellátva. Lehet, hogy te igényled az interakciót, de attól, hogy nincs egy játékban, az még lehet absztrakt. Szóval ez is szubjektív igény, akárcsak a másik, amit emlitettél, hogy legyen egyszerű.

  • peti1212

    2023-05-11 16:44:02

    A lényegen nem változtat, nem találom olyan nagy problémát, hogy egy Cascadiát rejtvénynek tudjam be. A lényeg, hogy összetartó ereje legyen, legfeljebb a figyelem nem fókuszál teljesen a játékra. Kicsit beszélgetős, kicsit játszós és a végén összehasonlítjuk az eredményt és így tovább. A játékszabály is egyszerőbb, különben a játék nem engedne a szorításból.

  • kvarclovag

    2023-05-11 15:57:23

    Két olyan dolog van, ami nekem kell az absztrakthoz, és a Cascadia esetén kérdéses. Az egyik az interakció. Ha nincs, akkor az nem absztrakt játék, hanem rejtvény, vagy feladvány. Az hogy a végén összevetjük a pontszámunkat, az minden pontozós játéknál és rejtvényfejtésnél lehet. A másik az saját követelményem, nevezetesen, hogy ne csak a játék szabálya legyen egyszerű, de az elemei is. Nevezetesen fel tudjam sorolni őket. A go, a sakk, az Azul elemeit és tábláját nem gond felsorolni, lerajzolni. Ahogy a BGG listán szereplő sok más játékét sem. És persze van több olyan is listán, aminél ez nem menne könnyen. A Kingdomino problémásabb ilyen szempontból, kicsit többet kell agyalni, de azt is meg lehet tanulni, amikor többet játszom, fel is tudom sorolni. A Carcassonne-t már nem venném ide, ahogy a Cascadiát sem. Ennyi eltérő lapka megjegyzése macerás. Nekem szinte lehetetlen feladat. Bár, ha van valami képzési szabály, akkor azért lehet, csak én még nem olvastam róla.

  • nedudki74

    2023-05-11 15:24:07

    Nem igazán tudnám meghúzni az absztrakt játékoknak hol a határa. Szerintem a Cascadia absztrakt játék, könnyen meg lehetne színekkel, geometriai formákkal is oldani, ahogy a pl. Calicot is. A Carcassonnál ezt kevésbé érzem, de persze az is lefordítható lenne absztrakt formákra. A kingdominóra se gondoltam még absztrakt játékként, pedig valahol tényleg felfogható annak, ahogy maga a Domino is. Az Azult én is elé helyezném, a Santorinit, Hive-t nem próbáltam, az előzővel régen szemezek.

  • kvarclovag

    2023-05-11 14:58:05

    Nem néz ki rosszul, de szépnek nem mondanám, főleg a lapkák miatt, az állatos korongok rendben vannak. De nekem egyébként sem játékom, szóval mindegy is. Az viszont nagyon bosszant, hogy ez a játék áll a BGG absztrakt lista élén. Ha már absztraktnak tekintjük, a listáról az Azul, a Santorini és a Hive mindenképp előtte kéne legyenek, márcsak az interakció miatt is. És ha ez absztrakt, akkor a Kingdomino pláne, és még a Carcassonne is, és hát azok is lényegesen jobb játékok.

  • nedudki74

    2023-05-11 13:18:25

    Ezeket még tényleg nem próbáltam. Valahogy a kampányok nekem általában kimaradnak. A könnyűségét nem kritikának szántam, nagyon sok könnyebb játékot szeretek. Tényleg jó, hogy az állatok tulajdonságait igyekeztek figyelembe venni. Az is jó dolog, hogy a szerzők a Cascadia nemzeti parknál laknak. Az ilyen játékoknál mindig nehéz tematizálni, nem is várom el különösebben. A szárazföldi lazacnál legalább patakot kellett volna rajzolni, ezt még a kisfiam is észrevette.

  • peti1212

    2023-05-11 13:10:24

    Az egyik kedvenc játékom és erre bedobod ezt a linket, így a munkát picit hanyagoltam. Ha kitolásnak szántad akkor sikerült elérned, mert pár kanyart lejátszottam és nehéz abbahagyni.

  • kok_o

    2023-05-11 12:56:23

    Igen a téma legfeljebb a pontozó kártyáknál jön elő, hogy a szarvasok szeretnek csordában leni, a ölyv meg inkább magányos stb., de itt véget is ér a dolog.

    Ha könnyűnek találod a játékot, javaslom, hogy próbáld ki a kihívások közül a küldetéseket. Az első 4-5 inkább csak bemelegítés, utána már jönek a nehezebbek. A 9-es szeritem már kimondottan nehéz, bár az kétségtelen, hogy ott már ha tetszik, ha nem bejön a képbe a szerencse faktor is. Nem egy olyan próbálkozásom volt, amikor egyszerűen nem jött elég olyan tájlapka/vadávilág jelölő, amit jól tudtam volna használni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak a szrencsén múlik a dolog, mert az nem igaz, csak soloban fel kell készülni arra, hogy beszólhat a dologba.

  • nedudki74

    2023-05-11 12:43:54

    Köszönöm! Ki is próbáltam, teljesen rendben van. Bár maradok a hagyományos változatnál, pihenésként, munka közben (helyett) tökéletes.

  • hierroo

    2023-05-11 11:57:45

    Teljesen egyetértek veled. Ez egy jó játék, én is élvezem, de amikor elkezdek játszani vele sosem várok el többet, mint azelőtt. De azt az érzést mindig tartja. Nekem se a szépsége az erénye, inkább a pörgössége és az, hogy nem kell túlagyalni a dolgokat. Nem kell sokat várni a döntésre, gyorsan döntünk és lesz ami lesz. A Calico-t azt nem annyira játszottam. A számítógépen is jó időtöltés ez az oldal: https://cascadiagame.github.io/

  • nedudki74

    2023-05-11 11:32:33

    Remek játék, de nem érzem annyira kiemelkedőnek, mint sokan. Valószínűleg azért mert a nagy hype miatt, nagyon sokat vártam tőle. Szépen megcsinált absztrakt játék. A témája igazából ráerőltetett (főleg a mások által is felfedezett szárazföldi lazaccal), de legalább szépek az állatok. Pörgös, gyerekekkel is jó játszani. Nem szűkül be a végére, mint a Calico, ettől könnyebb és talán kevesebb előregondolkodást is igényel. Szerintem kicsit a Kartográfusok is benne van, a rajzolás helyett lapkákkal. A fejlődést főleg a abban tapasztaltam, hogy egyre nagyobb egybefüggő tájakat alakítunk ki. Nagyon jó absztrakt családi játéknak mondanám, de nekem pl. a Calico jobban bejött.

  • peti1212

    2023-04-11 10:45:21

    Itt még érdemes megemlíteni a kampány módot, amely apróbb szabály módosításokkal, kellő figyelmet és stratégiát kíván, ami a megfelelő pontszám érdekében teljesíteni kell. Szabályfüzetben a teljesített feladatokat be lehet jelölni, így hosszútávon is biztosítja a verseny érzést. 50 feladatot jelent, ami kellően kimeríti a játék lehetőségeit. 1-2fővel szoktunk játszani, így elég pörgős családi játéknak lehet tekinteni.

  • Syranos

    2023-04-10 19:27:30

    A BGG-n nagyon jó értékekkel rendelkező játéknak olvastam, így elsősorban családi játéknak szereztem be a Cascadia-t. Nagyon sokat olvastam a játékról és kíváncsivá tett ez a terület építős, állatlehelyezős mechanikájú játék.

    A játék megjelenése kimondottan szép, az állatkorongok és a területlapkák grafikája szép és a kártyák is nagyon mutatósak. A területlapkák erős kartonja és a fa korongok strapabírónak néznek ki. Az állatkártyákat nem fogjuk nyúzni, de azok minősége is erős.

    A játék az un. terület építésre alapoz. A szabályrendszere alapján kötöttek a lehetőségeink a megfelelő területek és állatok kiválasztására és ez fogja a nehézségét és egyben a szépségét is adni a játéknak. Az alap kártyákon túl alkalmazható további kártyák már kellő nehézséget is adnak a játéknak. A játék során a különböző területek kapcsolására és az állatok szabály szerinti lehelyezésére is kell figyelni egyszerre, ez fogja adni a végső pontokat a játék végén. A mélysége pedig abba rejlik, hogy figyelni kell az ellenfélre is, hogy melyik területet növeli, melyik állat kell épp neki, ebbe kell szépen beleavatkoznunk.

    2-3-4 fővel is kipróbáltuk a játékot és mindegyik játékos számmal megfelelő izgalmakat adott. A játék a zsákból húzzás mechanikája végett végtelenszer újra játszható. A játék szabályrendszere egyszerű és letisztult, nincs semmi sallang benne. Az egyszerűség teszi naggyá ezt a játékot. Könnyen tanulhatósága miatt hamar játékba kezdhetünk vele.

    Családosoknak és kezdő társasosoknak mindenképp ajánlom, ez is egy olyan játék lesz mindenki polcán ami sokszor elő fog kerülni összejöveteleken vagy családi játékokon.

  • kok_o

    2023-03-15 12:38:05

    Alapvetően szerintem nem csúnya játék, de a doboz és a kártyák alapján azért a lapkák lehetettek volna szebbek is, de mivel igazából egy majdnem absztrakt játékról beszélnük, nálam kb 3 perc után csak színek vannak a fejemben, mind a korongok, mind a lapkák terén.

    A játékot próbáltuk 1-2-3-4 fővel, a legtöbbet egyedül játszottam a szabálykönyvben lévő kihívásokat. Ezek lényegében olyanok mintha passziánsz feladványokat oldanánk meg, de szerintem a játékélményből nem von le, vagy ad hozzá, hogy hány fővel játszunk, egyszerűen csak más szabályok szerint frissül a kínálat. Alapvetően az fog nyerni aki a legjobban tud alkalmazkodni az aktuális lapka és korong kínálathoz, a lehtő legügyesebben hagyja nyitva a lehetőségeket. Persze, ebből a szempontból az nyer aki a legügyesebb, de nem azért fog ő nyerni, mert olyan lépésket tett, amivel a másikat kényszer lépésre kényszerítette, mint például a sakkban. Ettől még persze nem rossz játék a Cascadia, csak valaki ezt keresi egy játékban valaki nem. Vannak akik a másik játékos "agyával" szeretnének versenyre kalni, vannak akik inkább a saját dolgukkal akarnak foglalkozni és a végén megnézni kinek sikerült jobban. Szerintem egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen más.

    Interakció tekintetében kvarclovag által felsoroltak mellett ugyan nem a leggyakarabban felmerülő példa az interakcióra a Catan, pedig van benne nem is kevés. Helyeket foglalunk el a másik elől, odatesszük a rablót, kereskedünk. Interakció van a Concordiában is, egyrészt a városok építésénél, hogy ha megelőzőm a másikat akkor neki drágább lesz, de ha aktiválon a provinciát akkor ő is kaphat nyersanyagot, vagy azért építek egy települést, hogyha valai más aktiválja a provinciát akkor én is kapjak valamit. Műfajban szerintem ideférnek a párbaj játékok is illetve az area control játékok is.

  • kvarclovag

    2023-03-15 11:16:11

    Van az interakcióra egy külön topik is, és @porcine az igazi mágusa a témának, de azért mondom, ahogy én gondolom.

    Szoliter a játék, ha az ellenfelek lépése keveset számít, lényegében csak annyi, hogy elvesznek előled valamit. Ez lényegében a laphuzással is kijöhetett volna így, vagy a munkáslehelyezés esetén egy kockadobással. Minden játék, aminek van szóló módja egy nem túl bonyolult automával, vagy pláne anélkül, simán ponthatárok elérésével, az szoliter, ilyen a Cascadia is. És ilyen a Sagrada is.

    Na, és akkor mi nem ilyen a partijátékok, a wargame-k és a kooperatív játékokon kívül? Az absztrakt játékok nagy többsége, ahol nem a játék által létrehozott szituációra kell reagálnod, hanem az ellenfelek lépésére. A játék maga csak egy alaphelyzetet ad, onnan minden a játékosok lépéseitől függ. A klasszikus sakk, go, dáma, malom, ötödölő mind ilyen. De bőven van az újak között is ilyen, pl.: Azul, Iwari, Patchwork, Kingdomino. Utóbbiban látszólag csak elveszem a másik elől a lapkát, de többről van szó, mert elosztjuk a lapokat értékük szerint, és, hogy melyik mikor melyikünknek mennyire jó, az az adott helyzettől függ. De talán valóban nem annyira egyértelmű a helyzet, mint a másik kettőnél.

    A licitálós játékok és a kártyajátékok. Az ütésvivősek egyértelműen, de a pontgyűjtők is lehetnek ilyenek. A klasszikus ulti, snapszli, tarokk, bridzs, king mellyet nagyon sok új is van. Jekyll vs Hyde, Hanamikoji, Air, Land, Sea, stb.

    A régebbi játékok sokkal interaktívabbak voltak, az újabbak esetében lett nagyon divatos a GYP gyűjtögetés, különféle kombók és motorok beállításával és ez sokszor megy az interakció rovására. A mai játékdömpingben ez azért is van így, mert az egymás melletti pontgyűjtögetéses játékok összerakása sokkal könnyebb, mint az interaktív játékoké. És ezekre a nyers GYP termelő kombó- és motorvázakra aztán az aktuális divatnak megfelelően vagy természeti témát húznak, és élőhelyeket kell építeni, vagy dicsőség pontokat kell gyűjteni a középkori Japánban.

  • bigacs

    2023-03-15 10:26:00

    Egy-egy játék értékelésénél sokszor szerepel, hogy kevés az interakció, túl szoliter. Ezt nem igazán értem. Mármint azt, hogy a party játékokon, a kifejezetten kommunikációra épülő (pl.: Dixit) és kooperatív játékokon (pl.: Pandemic), esetleg wargame-eken kívül milyen vagy milyen típusú játék az, ahol olyan sok az interakció a résztvevők között? Írnál pár példát?

    Ránézek a polcunkra és próbálom megfejteni mire gondolhattok. Egyelőre én csak annyit látok, hogy vannak köztük olyanok, amelyeknél hangosan is elmondjuk a lépéseket, mert olyan kicsi a betűméret, hogy a többiek nem látják vagy ha néha elhappolják előttünk a lehetséges akciót/kártyát, akkor felszisszenünk és kifejezzük nemtetszésünket. Esetleg még arra tudok gondolni, hogy vannak, akik kommentálják a lépésüket.

  • kvarclovag

    2023-03-15 01:58:38

    Egyetértek veled, ami a lapkák kinézetét illeti. Dícsérni szokták, milyen szép, de szerintem egyáltalán nem szép, viszont a célnak megfelel. Legalábbis a képek alapján, mert fizikai valójában nincs meg, mert nekem túl szoliter, egymás mellett pakolgatós.

  • bigacs

    2023-03-15 01:44:53

    A játék doboza vonzza a tekintetet, kellemes látvány, az egyes pontozókártyák csaknem élethű festett képei szintén gyönyörűek, még a vadvilág jelzők (=állatkorongok) megjelenése is harmonizál ezzel a képi világgal, ugyanakkor a területlapkák meseszerű grafikája és harsányabb színei első alkalommal furcsán hatottak. A kiépülő kis ökoszisztémát inkább mondanám kedvesnek vagy bájosnak, mintsem gyönyörűnek, de ezzel együtt is egyszerűen imádnivaló. Minden játékosszámmal egyaránt élvezetes, 2 fővel jobban lehet taktikázni, 3-4 fővel viszont izgalmasabb a verseny. Igazán el tudnék képzelni hozzá egy mini kiegészítőt pl.: új állatokat új lapkákkal és célkártyákkal. Ha lehetne választani nálam a tuti befutó a hócipős nyúl lenne, de a hiúzzal vagy a szürke farkassal is kiegyeznék :)

    A Cascadiat gyakran a kiadó másik népszerű játékával a Calicoval hasonlítják össze. Vannak összecsengések, de ettől függetlenül mégis nagyon eltérőek. Ha muszáj lenne döntenem a két játék között, én a Cascadiara szavaznék. Könyedebb és szórakoztatóbb, míg a Calico inkább gondolkodósabb és a játéktér is szűkösebb.

  • halasz.brigi25

    2023-02-11 12:40:23

    Kellemes meglepetés volt a Cascadia Vadvilága társasjáték. Valamiért azt gondoltam, hogy nem fog tudni új élményt adni a Calico után, de tévedtem. Szerintem könnyebb, nem égeti annyira az agyat. A szabályok egyszerűek, a játékidő is kb. 35-40 perc. Nagyon szép lesz az asztalkép a játék végére, jó ránézni és gyönyörködni benne, mielőtt újabb kört játszunk, vagy elpakoljuk.

  • csana63

    2023-01-21 18:28:09

    Sziasztok!

    Az innen is és a bgg-ről is letölthető rövid "kép-nélküli' magyar játékszabályban minden állat pontozótáblájához hoz egy E kártyát is, sajnos csak szöveggel. A magyar és a legtöbb angol leírásban is csak A B C és D kártyák vannak.

    Kerestem ezeket az E variánsokat, de nem találtam sehol.

    Tudja valaki, hogy kell a vadvilág pontokat az E változatban pontozni? Hol találom a kártyákat hozzá?

    Köszi

    Csana

    Megtaláltam: https://m.meepify.com/boardgame-expansion/cascadia-kickstarter-promo-cards

  • peti1212

    2023-01-11 17:56:42

    Neked is igazad van, sőt ilyenre nem is mertem gondolni. Létezhet olyan, hogy dobozok mérete változó? Nincs összehasonlítási alapom, mert kettőt nem tartok a polcon. De azért kíváncsi lennék, hogy más találkozott- e már ilyennel. Olyat viszont igen, hogy utánnyomáskor más a gyártó és ennek lehet ilyen következménye.

  • maricusi

    2023-01-11 16:51:13

    Szánom-bánom bűnömet, az én hozzászólásom indította el a lavinát. De kok_o csatolt képét nézve értem, hogy másnak miért nem problémás, illetve nekem miért az. Ugyanis, ahova a lapkákat helyezte (mármint a képen), az a hely nekem sokkal szélesebb. Ha berakom oda a lapkákat szétszélednek, viszont így a nagyobbik rész nekem sokkal kissebb, oda meg nem fér be kényelmesen semmi. Ezek szerint nem egységes a méret.

  • kvarclovag

    2023-01-11 13:57:10

    Amitől tartotam, bekövetkezett: visszakerült a BGG absztrakt listájára. És hát eléggé érdemtelenül bitorolja az első helyet, de ezzel az igazságtalansággal együtt kell élnünk, ahogy eddig is együtt kellett 😃

  • peti1212

    2023-01-10 12:13:12

    Osztom a véleményed, már kicsit úgy érzem hogy nagyobb a füstje mint a lángja. Szerintem ettől több olyan játék van, amely megérne ennyi hozzászólást. Azért azt a pár darab lapkát és a mellette található dolgokat kényelmesen el lehet pakolni, legalábbis nekem sikerült, de másnak is ahogy látom.

  • kok_o

    2023-01-10 10:11:54

    Az insert szerintem tök rendben van, még állítva tárolásnál sem kuszálódnak össze a dolgok:
    https://i.imgur.com/1789IUU.jpg

  • ronaiheni

    2023-01-09 16:31:08

    Nem tudom az új kiadásban milyen az insert , de nekem az első printes van meg és teljesen jól elfér benne egy sorban azs összes lapka a zsákban a tokenek alatta a kártyák és a kiinduló lapkák és a pontozótömb a tetejére jön a szabály...ugyhogy nem értem mi lehet a gond másoknál? Amúgy egy nagyon szuper játék , minden családba korosztályokat összehozó darab 10-99 ig.

  • kvarclovag

    2023-01-09 16:21:19

    Lekerült a BGG absztrakt listájáról. Szerintem helyesen, mert nem oda való, de lehet, hogy csak valami ideiglenes állapot ez, mert a Calico és a Sagrada ott van, és a Kingdomino továbbra sincs, tehát lehet, hogy nem egy átfogó rendezésről van szó. De az kétségtelen, hogy a Cascadia első helye volt a legidegesítőbb a többi, valódi(bb) absztrakt előtt. A családi játékok listáján viszont teljes joggal szerepel. És az előkelő helyezése is jogos, mert nagyon sokan szeretik.

    Amúgy a gyönyörűségéről írtakat sem értem. A területlapkák egyáltalán nem szépek, az állatos korongok és a kártyák a szokásos szinten vannak, rendesen kidolgozottak, de semmi extra.

    A játék, mint feladvány elég jó és szórakoztató. Tipikusan az a játék, amit lehet napi feladványokkal és ranglistákkal játszani mobilon vagy online. Ahogy pl. a Sagradának van is remek appja. Csak persze ebben a műfajban vannak mobilon jobban áttekinthetők, és talán még ötletesebbek is.

  • Tarkabarka

    2023-01-09 12:51:24

    A játék borítója gyönyörű. Könnyen magyarázgató el a szabály új játékosoknak, simán tud vele játszani olyan is, akik eddig nem játszot társasjátékokkal, de nagyobbacska gyerekekkel is játszható. Változatossá teszi a játékot, hogy többféle "szabállyal" is játható a játék. Kicsit fura, mikor az erdőlapkára kell letenni a hal ikont, de el lehet vonatkoztatni tőle :D Az insertbe mi sem fértünk el :D

  • anonika987

    2022-12-25 17:20:55

    Olvastam a kommentek mielőtt ezt a játékot választottam a sok közül, el se tudtam képzelni mi lehet a baj egy inserttel :D Nos az első benyomás, hát ez mi, de okés , lássuk mit lehet evvel kezdeni, második benyomás hát én ebbe nem tudok elférni, szóval fogtam magam összehajtogattam és likvidáltam xd Inkább pakolok a dobozba "egybeöntve" mindent. Amennyiben valaki kényelmesen tudja használni kérem ossza meg velem, hogyan :D

    Maga a játék, számomra zseniális, szeretem az ilyen jellegű játékokat. Nagy szerelem a kingdomino, calico szóval ez sem okozott csalódást. Aki az előbb említett társasokat szereti, ezt is fogja. Nos ahogy már írták, én is csak ismételni tudom, szépen eltervezi az ember a fejében mit és hogy gyűjt és a lapok természetesen nem mindig úgy alakulnak, szóval nyitottnak kell lenni itt is az újra tervezésre :D Számomra kicsit kevés, így rövid is a fordulók száma, mert nagyon szívesen építgetném még a kis nemzeti parkom, hogy még több pontom legyen, de hát nem lehet a végtelenségig azt se. Jól befektetett pénznek találom.

  • ugla

    2022-12-19 17:58:10

    Végtelenül egyszerű, de teljesen megfelelő az insertje. És a dobozmérete is ésszerű. Én néhány esetben (pl. ennél) a kinyomkodós elemek íveit meg szoktam tartani, és az pont kitölti a teret, jobban stabilizálja az elemeket.

    Nekem az nem tetszik, amikor feleslegesen nagy dobozt kap egy játék, illetve emiatt olyan insert kerül bele, ami a játékelemek körül, fölött, és főleg alatt olyan távolságot tart a doboztól, hogy túlzás nélkül 3-4 példány is szépen beleférne a játékból. És ennek már néha semmi köze nincsen a játékelemek védelméhez. Klasszikus negatív példa erre a 7 wonders (a játékot nagyon szeretem!!, csak a dobozát nem). Eleve felesleges, kényelmetlen szállítani, tárolni... És néha a helyhiány okozta eladási kényszer is csekélyebb lenne, ha minden játék a belső tartalomhoz igazodó, ésszerű dobozt és insertet kapna.
    De a Cascadia-nál szerintem ez teljesen rendben van.

    Nagyobb játékosszámnál mi is úgy tapasztaljuk, hogy a tervezhetősége sokat csökken, és az alkalmazkodás válik hangsúlyosabbá, és a minél többféle nyitva hagyott lehetőség az épülő terület szélein. Nekem egyértelműen 2-en tetszett legjobban.

  • kok_o

    2022-12-19 11:57:37

    Elsőre nekem is fura volt az insert, viszont ahogy Kisde is írta, tök jól helyben tartja a lapkákat. Állítva tároljuk a dobozt, és a keskeny felén az insertek tökéletesen elvannak a lapkák, nem szoktak összeborulni. Annyi, hogy használat után meg szoktam igazítani a lapkákat, hogy ugyan úgy álljanak ne összevissza. Erre egyébként pont megfelelő az elválasztó akrton dőlésszöge.

    A játék minősége szerintem a nagy átlagon felüli, mind a lapkák mind a kártyák tekintetében. A karton lapkák nagy sok játékban szereplőkénél vastagabbak, a kártyák minősége is kiváló.
    Szerintem családdal, baráokkal is jól játszható, próbáltuk már minden lehetséges játékoszámmal, mindegyik egykicsit más taktikát kíván meg. 4 fővel már nem igen lehet előretervezni, sokkal inkább a kialakut helyzethez kell alkalmazkodni, így az fog nyerni aki ebben a legügyesebb.

    Próbálgatom a játékot egyedül is teljesítve a kihívásokat. Az 1. után az 5., 6. és 7.-et csináltam eddig meg. Általánoságban azt kell mondanom, hogy soloban a szerencsfaktor is elégge tudja befolyásolni azt, hogy sikerül-e a teljesíteni a speciális követelményeket.

  • peti1212

    2022-12-18 17:55:01

    Nekem sem volt problémám az insertel, de azért féláron hozzájutva kiegyeznék simán ilyen apróságokkal. Ezeket leszámítva teljesen jó minőségű játék.

  • Kisde

    2022-12-18 16:49:55

    Érdekes, nekünk semmi problémánk nem volt az inserttel, pedig én kifejezetten háklis vagyok a selejt rendezőkre 😅 A keskenyebb "gödör" tökéletesen megfelel arra, hogy a lapkákat egy helyben tartsa, a nagyobba meg minden más kényelmesen elfér, mivel viszonylag kevés komponens van a játékhoz.

  • maricusi

    2022-12-18 16:36:05

    Tegnap jutottam hozzá féláron a Tescoban. Első benyomásom: mi ez az "insert"? Van valaki, aki nem dobta ki rögtön, teljesen használhatatlan. Második benyomás: a zsák kellemes színű, minőségi; a lapkák vastagok, sajnos kipattintáskor az egyik enyhén sérült, szerencsére csak a hátulja, a vadvilágjelző - örömömre - fából készült. Sajnos az egyik kettévált, de eddig a Gémklub mindig pozitívan állt a játékelem cserékhez, ezért nem aggódom. Először megrémített a szabálykönyv oldalszáma, de nagyon érthető és átlátható a sok rajzzal. Változatos, van egyszemélyes, családi és középhaladó változat, kihívások, küldetések, és a végén állat és terület ismertető. A családdal szerintem nem gyakran vesszük majd elő, mert túl "egymásmellettjátszós", de én ezzel a játékkal elsősorban magamat leptem meg, mert az egyszemélyes játéka nagyon tetszik, és remélem, hogy sok remek játékórát eltöltök vele a következőkben.

  • peti1212

    2022-12-17 22:46:46

    Teljesen igazad van, elég jól szemléltetted a játékot, viszont még pár játékot bele kell tennünk, hogy ez teljes mértékben kirajzolódjon. De a lényeg, hogy nagyon jó kis családi játék.

  • ugla

    2022-12-17 20:08:12

    Az újrajátszhatósága szerintem elég jó. A pontozókártyák kombinációi, és a lehelyezésre kerülő 20 lapka sokáig ad egymástól nagyon eltérő mintázatokat.

    2 (és 3) játékosszámnál probléma egy kicsit, hogy nem tudjuk melyik lapkák vesznek részt a játékban, és melyikek maradnak ki. Mint az alább említett Kingdomino-nál, ahol lehet, hogy az elején feljött nekem néhány bánya lapka, és ki is találtam, hogy ezekre akkor a továbbiakban is hangsúlyt fektetek, de aztán nem jön olyan, amin van korona-szorzó, mert azok pont nincsenek is játékban, és akkor így nem is ér semmit az egész. Ezért itt a Cascadiánál pl. nem mindig lehet tudni, hogyan tervezzük a területünket. Ez nem nagy probléma, de én ilyen szempontból jobban szeretem, amikor minden lapka játékba kerül (pl. Kingdomino-nál 4 játékosnál, vagy a bővített 2 játékos módban, Cascadia-nál pedig 4 játékosnál).
    Viszont a kis természetjelző tobozok által kínált lehetőségek igazán nagyon egyszerűen, és ügyesen csökkentik a randomfaktort, sokat segítenek.

    Teljesen absztrakt játék (ahogy kok_o írta), és az ember sajnos hajlamos egy idő után tényleg csak a színeket nézve nyersen kombinálgatni, ami elég rossz, ezért mi mindig egy kicsit próbáljuk kreatívan, történetmeséléssel a témán is rajtatartani a figyelmünket.

    Ilyesmikkel pl. hogy: "A vapitik vonulási útvonala nálam most a nagy prérin vezet át, de remélem sikerül elérniük majd a mocsárvidéket is még az áradások előtt, és akkor majd ott is át kell kelniük..." 😊, vagy pl.: "Nálam most már sok medvepár van. Ha a bocsok megnőnek, akkor új területeket kell majd keresniük; jó vadászterület lenne nekik a te erdőd, avval a sok szarvassal és lazaccal..." 😊

A Cascadia vadvilága társasjáték és kiegészítői (3)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  30 - 45 perc
  • Játékosok:  1 - 4
  • Ajánlott életkor:  10+
  • Nyelvfüggőség:  Gyengén nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Randy Flynn
  • Illusztrátor:  Beth Sobel
  • Kiadók:  KOSMOS, Alderac Entertainment Group (AEG), White Goblin Games, Kaissa Chess & Games, MINDOK, Gém Klub Kft., Cool Mini Or Not, Lucky Duck Games, Crowd Games, Kenbill, Tower Tactic Games, Delirium Games, Grok Games, Flatout Games, Regatul Jocurilor, Little Rocket Games, Lord of Boards, Boardgame Mall, Terra Publica, Salta da Caixa, MIPL
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, észt, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, Korean, lett, litván, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, ukrán, szerb, thai

Alternatív nevei


Kiadások

  • English Print & Play edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: angol
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: kínai
  • Czech edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: cseh
  • English edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 23.9 cm x 23.9 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • French edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: francia
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: magyar
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: olasz
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: lengyel
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 23.9 cm x 23.9 cm x 7.1 cm
  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 23.9 cm x 23.9 cm x 7.1 cm
  • German edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: német
    • Méretek: 24 cm x 24 cm x 7.3 cm
    • Súly: 0.9 kg
  • German edition with SdJ logo
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: német
    • Méretek: 24 cm x 24 cm x 7.3 cm
    • Súly: 0.9 kg
  • Greek edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: görög
  • Grok Games Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 24 cm x 24 cm x 7.1 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 24 cm x 24 cm x 7.1 cm
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: Korean
  • Nordic edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: dán
    • Méretek: 24 cm x 24 cm x 7 cm
  • Romanian first edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: román
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 23.9 cm x 23.9 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • Serbian edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: szerb
  • Thai edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: thai
    • Méretek: 23.9 cm x 23.9 cm x 7.1 cm
  • Ukrainian edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: ukrán
  • Baltic edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: észt
  • Salta da Caixa Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: portugál

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Cascadia vadvilága társasjátékhoz