Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Coatl - Nagyon kígyó

Quetzalcóatl az azték mitológia szerint a tudás és tanulás istene. Ő a természet ura, aki a földről felemelkedve vihart kavar és esőt hoz. Ő volt az emberiség teremtője, és a Keleti égtáj istene. A legenda szerint csodatételei miatt a többi isten megharagudott, és száműzték maguk közül. Tisztelete azonban máig fennmaradt.

Az elmúlt években az absztrakt játékok komoly evolúción mentek keresztül. Ma már egy absztrakt játék nem csupán egyszínű korongokból, és négyzetrácsos táblából áll. Elég csak a Calicora, a Photosynthesisre vagy az éppen sikert sikerre halmozó Cascadiára gondolni. E játékok absztrakt alapjai egyértelműek, de a szerzőknek sikerült a játékmenetre olyan történeti elemeket illeszteni, hogy szinte már tematikusnak hatnak. 

A 2022-ben magyarul megjelent Coatl is hasonlóan sikerült. A játékban azték tollaskígyókat kell építenünk (kifaragnunk), a dobozban található 150 műanyag alkatrészből. A játék egyértelműen absztrakt, de az alkatrészkészlet annyira eleven, hogy rögvest tollaskígyóvá változna.

A farkába nem harapó kígyó

A játék célja, hogy Te faragd ki a “legrafináltabb” tollaskígyót, és ezáltal te légy az új főpap.

A játékosok a táblára helyezett fej, farok és test elemekből állítják össze a kígyókat, mindenki legfeljebb hármat. A játékot győzelmi pontokért játsszuk, melyek megszerzésében a prófécia és templom kártyák játszanak szerepet.

Minden körben három akció közül választhatsz egyet: vagy kígyóelemeket helyezel a a fő tábládról a sajátodra, vagy próféciakártyákat húzol, vagy építed a kígyóidat, amihez ilyenkor adhatsz próféciakártyákat is.

Egy coatl akkor számít késznek, ha van feje, farka, és legalább egy részes teste, valamint van legalább egy próféciakártya hozzátéve. A kártyákon látható egy színkombináció és az ahhoz tartozó pontszámok. Próféciát csak akkor játszhatsz ki, ha valamelyik félkész coatl már tartalmazza a kártyán látható feltételt. Minnél többször építed meg, annál több pontot kapsz a játék végén. Egy kígyó akciónként addig bővíthető, amíg a tábládon vannak kígyórészek. Mindegyikhez legfeljebb 4 prófécia és egy templomkártyát játszhatsz ki. Utóbbit akkor rakhatod le, ha a kígyó elkészült, és ha a templomkártya valamelyik feltételének megfelel.

A játék akkor ér véget, ha valaki befejezte a harmadik coatlt. A pontszámításhoz a készlettábla másik oldalán jelölheted pontjaidat, egy saját színű kígyóelemmel. A potozásnál vizsgáld meg, hogy a kártyákon látható feltételeket hányszor teljesítetted, majd tempolomkártyákat is hasonló módon számold el.

Aki a legtöbb pontot gyűjtötte megynyeri a játékot, és belőle lesz az új azték főpap.

Kígyónak lábsó

A Coatl vibráló, egyedi alkatrészekből áll. Az elemek jó minőségűek, stabilan illeszkednek egymáshoz, ráadásul az elkészült kígyók még valamelyest mozognak is. A kártyákon ötféle autentikus illusztrációt láthatunk, amikhez öt alapszínt rendeltek. Ennek a játékmenet szempontjából nincs jelentősége, viszont a színek megegyeznek az elemek, és a játékosok színeivel. Ez elég zavaró a tanulás során, főleg, hogy a szabály sem ad rá magyarázatot.

A játékmenet egyszerű és lendületes, nem jellemző a holtidő még négy játékossal sem, mivel általában mindenki tudja mit akar csinálni és mire van szüksége. Legfeljebb akkor akad meg, amikor az ellenfél pont olyan elemeket markol el, ami másnak is kellene.

Stratégiai irány kevés van, inkább taktikai játék. A kártyák sokféle kombinációs lehetőséget biztosítanak, de a jó párosítást a szerencse kissé befolyásolja. Az építész beállítottságú játékosok élményét elronthatja a játék gyors lezárása, ugyanis az elszámolásnál csak a befejezett kígyók érnek pontot.

Bármilyen játékosszámmal szívesen játszuk, négyen sem túl nagy a versengés az alatrészekért, ketten pedig kellemes, gyors élményt nyújt.

A szóló módja nem bonyolult, de kissé nehezen értelmezhető, ráadásul nagyon fontos a kártyák és az alkatrészek elvételének sorrendje. A nehézségi szint ötös skálán növelhető, bár már az első szint is elég kihívást jelent.

Témát tekintve ezt a játékot elsüthették volna kamionszerelvényekkel, bagettel vagy akár földigilisztákkal is, de gondolom ti is érzitek, hogy a tollaskígyókkal üt a legnagyobbat. Ettől válik szinte már tematikussá. (Mégis ki sütne szivárványos bagettet?)

Kígyót farkáról...

A Coatl nagyon látványos családi játék, mely nem csak a küllemével, hanem a lendületes játékmenetével is könnyen az asztalhoz ülteti a játékosokat, és igazi “flow” élményt nyújt.

Elsősorban építész játékosoknak ajánljuk, és azoknak, akik rajonganak a dél-amerikai kultúráért, még akkor is, ha félnek a kígyóktól!

A(z) Cóatl társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • Bator

    2022-03-26 21:34:58

    Az én értelmezésem szerint még lemegy az a forduló és csak utána lesz vége a játéknak. Persze nem biztos, hogy jól gondolom.

  • Lamond

    2022-03-23 14:26:40

    Köszönjük az ismertetőt. 2021-es megjelenés volt ez a Deltánál.

  • csongrady.p

    2022-03-17 13:13:21

    Köszi a cikket! Egy kérdés felmerült bennem:

    "A játék akkor ér véget, ha valaki befejezte a harmadik coatlt". Ebben az esetben a forduló még lemegy?
    Azaz a többi játékosnak van még lehetősége egy utolsó körre (ha nem a kezdőjátékos előtti játékos fejezte be)?
    Nem tudom mennyire lehet ez sorsfordító vagy sem, mindenestre számomra így lenne logikus.

    A játék amúgy jól néz ki, már többször szembe jött velem :)

  • ARduel

    2022-03-17 12:58:30

    Igen, igazad van, tévedtünk! :)

  • hadhaz.sandor

    2022-03-16 19:58:23

    Az azték kultúrának nem sok köze van Dél-Amerikához...

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cascadia vadvilága
  • Calico – Foltok, cicák, takarók
  • Photosynthesis
  • Cóatl