Kép forrása: gamestar.hu

5 régi társasjáték, amit ma is jó elővenni, és még 5, amit próbálj ki... [Gamestar]

Attól, hogy a társasjátékok kínálata gigantikusra nőtt az évek során, még érdemes klasszikusokhoz is visszanyúlni.

A társasjátékos közösségben alapvetés, hogy a Monopoly nem azért népszerű, mert jó, hanem mert hosszú évek aktív munkájával a marketingesek elhitették, hogy ez a társasjátékok királya. Voltak jobb és rosszabb változatok, bizonyára köztetek is sokan vannak, akiket gyerekként összesodort az élet valamelyikkel, és nem biztos, hogy kedves emlékek fűznek titeket hozzá.

Ennek a cikknek viszont nem az a célja, hogy rúgjon egy újabbat a Hasbro társasjátékába, hanem hogy kiemelje azokat a legalább húsz évvel ezelőtt megjelent játékokat, amik még ma is tökéletesen élvezhetőek, nem csak emlékeinkben tűnnek jónak, és emellett ajánljon néhány újabbat, amik hasonló mechanikákkal dolgoznak, hasonló élményt kínálnak, mégis egy kicsit másképp.

Cluedo

Ki, mivel, hol követett el gyilkosságot - 1949 óta próbálják játékosok milliói kideríteni ezt a Cluedóban, egyre bővítve tudásukat ügyes tippeléssel, sorra kizárva a lehetséges tárgyakat, gyanúsítottakat és szobákat. Az Agatha Christie művei által inspirált játéksorozat játékaiban ügyesen kell levonnunk következtetéseket, miközben elmerülünk a nyomozás élményében, hangulatában. Nincs belőle annyi variáció, mint Monopolyból, de amik vannak, azoknak legalább nem a lehúzás a célja: a Harry Potter-témájú vagy a Trónok harcás egyaránt kellően egyediek, egyszerre szólnak rajongóknak és adnak hozzá valamilyen módon a játékmenethez.

Ha tetszett: Az X bolygó nyomában

Az utóbbi évek egyik legjobb, magyarul is elérhető dedukciós játéka Az X bolygó nyomában, amelyben a játékosoknak a címszereplő égitestet kell megtalálniuk, egyben rájönniük, hogy a 12 vagy 18 cikkelyre osztott égbolt egyes részein mik találhatók. Egy app segítségével véletlenszerűen generálhatjuk le az objektumok elhelyezkedését, és ugyanezt az alkalmazást kell használnunk arra is, hogy pásztázással, kutatással, célzott kereséssel információkat szerezzünk.  Minden objektumra vonatkozik egy egyedi szabály (gázfelhő mellett biztosan van üres mező, az aszteroidák vagy párban állnak, vagy négyes csoportban stb.), ezt és a játék során megtudakolt infókat figyelembe véve szűkíthetjük a lehetőségeket, majd ha úgy érezzük, eleget tudunk, az X bolygó helyének meghatározásával lezárhatjuk a játékot - a győzelemhez azonban ez még kevés.

[Cikk folytatása]

5 régi társasjáték, amit ma is jó elővenni, és még 5, amit próbálj ki, ha ezeket szeretted!

Attól, hogy a társasjátékok kínálata gigantikusra nőtt az évek során, még érdemes klasszikusokhoz is visszanyúlni. A társasjátékos közösségben alapvetés, hogy a Monopoly nem azért népszerű, mert jó, hanem mert hosszú évek aktív munkájával a marketingesek elhitették, hogy ez a társasjátékok királya.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

22Ápr

Végre itt egy játék, ami csavar egyet a kártyajátékok működésén [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.22. 19:34:00

A Sárkányok völgye (The Vale of Eternity) nemcsak gyönyörű, érdekes játékmenetbeli megoldásai egyedivé és izgalmassá teszik mind a kezdők, mind a kártyajátékokban tapasztaltak számára.


Kommentek

  • peti1212

    2023-04-13 10:40:19

    A régi játékok és nagy kedvencem volt a Rizikó több száz színes műanyag katonáival, igaz csak 2 fővel játszottuk mindig, utána a Tikal, majd nagyobb szünetet követve jönnek azok, amelyekkel ma is szívesen játszok. Ilyen pl Ticet to Ride, Memoir 44, a Pandemic és társai. Hogy miket próbálnák ki? A lista igen hosszú lenne, de euro és ameri játékok sorozata, de a legacy játékok különösképpen, azokat válogatás nélkül. Most családiként legjobban a Cascadia Vadvilága jött be.

  • lrekasi

    2023-04-06 14:22:48

    Kinek mi a régi :) Ezek kb örök darabok, de nem 50 éves játékok (na jó, a sakk több száz :) )

    1. Sakk
    2. TTR
    3. Pandemic
    4. Small World
    5. Stone Age

    És ki próbálja ki? Legyen bárki:

    1. Sakknak lehet alternatívája? Eh, mondjuk egy szép absztrakt: Photosynthesis
    2. Bármely TTR kieg, vagy lépj feljebb: Iwari
    3. Bármely Pandemic, vagy variánsa. Azokon túl
      1. Horrified
      2. Sniper Elite (Pengeélen kiegben a bioterroristára áthallás)
    4. Bármely területfoglalakós wargame. Nekem most a Cry Havoc a kedvenc. Másnak meg talán a Kemet, Cyclades (bár ez sem friss darab), Ankh Gods of Egypt. Egy alternatíva lehet bármely Unmatched is.
    5. Nyugati Királyságok Építőmesterei, vagy ha komolyabbat keresel, ajánlottak itt a fórumon jópár munkáslehelyezős játékot már. Nem kedvenc műfajom, de innen is lehet szemezgetni, vagy innen.

    Ebből nekem a modern társasok világában a koop játékok és az euro beütésű wargame-ek jöttek be a leginkább. Én ezekben a kategóriákban próbálnék ki több játékot: Nemesis, Beast (hamarosan magyarul is Reflex által), vagy a KS-en most futó Terrorscape. Sorban áll a Blood Rage, Kemet, Cyclades (ennek is lesz hamarosan remake-je KS-en).

  • laptopzsol

    2023-04-06 06:39:50

    Nálam régi gyerekkori játékom a Ki az úr a tengeren. Mikor elkapot minket a társas láz, az elsők közt vettem meg. Sokkat játszunk vele, haverok is kedvelik.

  • pnehandi87

    2023-04-05 22:54:06

    Nàlunk az Activity nagyobb baràti társaságban még viszonylag gyakran előkerül. Összeszokott párosoknak valóban könnyebb, és akár minősülhet csalásnak is. A férjemmel már néhány rezdülésből kitaláljuk egymás gondolatait. Az alapjàtékhoz megvettem a 1. Pótkérdések kártya paklit, azonban további kiegészítők sajnos már nem kaphatóak. Egy kis frissítésként beszereztük az Activity club editiont, ez egy még mókásabb, pikánsabb játék.

    A Monopoly, Gazdálkodj okosan néha még előkerül nosztalgiázás képpen, de az újabb, modernebb játékok mellett már elég unalmasnak tűnik. De idősebb korosztállyal ezt lehet játszani, akik már nem akarnak új játékszabályokat megtanulni. És ebben a körben a Römi még mindig kedvenc. Az újabbak közül a Catan telepesei társast sikerült megszerettetni családi körben, így szülőkkel ezt is tudjuk játszani.

    Nálunk Cludoból a Harry Potteres változat van meg, ezzel is szeretünk játszani, mindenki igyekszik a másik előtt kitalàlni a megfejtést.

    A Carcassone és a Cascadia Vadvilága nekem újdonság, nemrégiben volt szerencsém kipróbálni őket. Mindkettő tetszett.

  • Skatus89

    2023-04-05 22:22:40

    Mondjuk ez igaz, párok rokonok ne legyenek egy párban, mert az nem ér :)

    Manapság már azért egész más típusú játékokkal játszunk, de régen csak ezek voltak meg nekünk, és akkor nagyon szerettem. Ma már persze szinte sosem kerülnek elő, max a monopoly de ott fix első kieső vagyok :)

  • ryuk669

    2023-04-05 21:30:02

    Az én bajom az activityvel, hogy már kb minden szót ismerek a játékból....mi ha játszuk, akkor inkább írunk egy csomó megfejtést, és az ellenség kapja a mieinket, mi az övékét. Lehet szivatni a másikat, de akkor érthető, hogy ők se kapnak könnyűt. Másik megoldás az volt, mikor az értelmező kéziszótárat kellett random kinyitni és rábökni egy szóra, amit elmutogatot/ körülírt/ lerajzolt emberünk. Na az sokkal érdekesebb volt xD

    A Tabu ugyan ez. Mikor barátnőméknél játszuk, és ott a huga is, akkor ....teljesen evidens, ha ők párban vannak, félszavakból kitalálják mit akar a másik mondani. Instant csalás. :D Ezek csak ilyen heccelős, komolytalan gamek, amiknek van helyük egy bolondos partyesten, de nem az én polcomra valók.

    A monopolyban való csalássorozattal pedig hugom sikeresen sírba tett...úgyhogy a fém bábukon kívül nem sok pozitívumot tudok róla mondani. :'D

  • Skatus89

    2023-04-05 21:00:07

    Régi társasok közül nekem az Activity a favorit, legyőzhetetlen vagyok benne 😅 de nagyon szerettem a Gazdálkodj okosant, és mindenféle Monopolyt is. Carcassone tudom régi játék, mi mégis csak nemrég szereztük be belőle a gyönyörű jubileumi kiadást. :)

  • ryuk669

    2023-04-05 20:20:06

    A Carcassone- val szegyen nem szegyen, csak mostanában ismerkedtem meg, és hát be is szereztem mert tényleg örök darab. Az Activity és a Cluedo mindig a könnyed baráti szórakozást nyújtotta, én ezeknél jóval gondolkozósabb játékokkal szeretek játszani, de egy szimpla baráti összejövetelen, ha már elfogyott a szó, mindig szivesen játszottam a többiekkel. (Ahogy az elöttem emlitett Tabu-t is, szinten aranyat ér, főleg mikor beszakad a dobhártyád a hozzá mellékelt dudától...)

    A Risk a nyári táborok fő szponzora volt, de valamiért sose lett a kedvencem. Nekem túlságosan elnyúltak a csaták, de ez nem is lett volna baj, ha hozta volna a változatosság érzetét. Vagy csak kicsik voltunk még hozzá, nem tudom. 🤷‍♀️

    Az X-bolygó nyomában nagyon szimpatikus, de nem jutottam el odáig még, hogy kipróbáljam. Nem is venném meg anélkül, már sokkal jobban megfontolom, kell e valami a gyüjteménybe. A Small world ugyan ez, kipróbálni szivesen, a téma is tetszik, de nem hiszem hogy beszerezném, hiába szimpatikus, nem érzem azt a "húha" faktort a bemutatók alapján.

  • Bneevi

    2023-04-05 10:49:17

    Ház ezt nem tudnám megmondani, mert kártyával sosem játszottam, pedig van kártyánk hozzá. Kb. 6-7 éves volt a fiam, amikor kapta, azóta játszuk. A műanyag lapkák szerintem elnyűhetetlenek, a mai napig nem koptak meg, kisebb gyerekek kezébe teljesen jó (nem gyűri, ha maszatolódik lemosható). Ez szerintem előny, de a hátránya is ebből adódik: a doboza nagy, nehéz magunkkal vinni.

  • Dzsuzsi

    2023-04-05 09:46:50

    A Carcassonne és az Activity szerintem jolly joker lehet szinte bárkinek. 🙂 Előbbi most is nagy kedvenc nálunk, utóbbival rengeteget játszottunk bulikra hangolódás közben, egy-egy ital mellett jókat röhögtünk magunkon és egymáson. 🙂 A Tabuval szintén. De jó is volt... 😁

    Szintén régi klasszikusok: Hotel, Ezüst tó kincse, Gazdálkodj okosan... Ezeket mára már kiváltották a szebb, modernebb, izgalmasabb játékok. Talán nosztalgiából egyszer játszanám őket, de már biztos nem azt az élményt nyújtja, mint 10-20 évvel ezelőtt, iszonyat sokat fejlődött ez a társasos ipar (is).

  • kvarclovag

    2023-04-05 09:20:38

    Carcassonne és Kingdomino (és ez tényleg inkább új, mint régi) oké, a többit inkább kihagynám.

    Hadd kérdezzem meg, a Rummikub mért jobb, mint kártyával römizni?

  • Bneevi

    2023-04-05 08:54:55

    Az eredeti Carcassonne gyakran előkerül családi körben és szerintem is mindig élvezetes.

    Régi játékok, amit gyakran és szívesen játszunk: Qwixx, Gyümi, Rummikub és ami csak kicsit régi, Kingdomino. A Rummikub volt kb. az első nem gyerek társasjátékunk és sajnos azóta is szinte az egyetlen, ami mellé a férjem is leül játszani (alapvetően kis- és nagykamasz gyerekeimmel és barátokkal játszom). Ráadásul a "matematikus agyával" sokkal gyakrabban nyer is mint szeretném. 😀 Ez lett a "játék kávé mellé", ha együtt ebédelünk itthon, utána szinte mindig előkerül.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cascadia vadvilága
  • Carcassonne
  • Small World
  • Rizikó
  • Az X bolygó nyomában
  • Cluedo
  • Activity
  • Trivial Pursuit
  • Time's Up – Party