Kép forrása: tarsasozz.blog

A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban [tarsasozz.blog]

A tavalyi listánk sikerén felbuzdulva, gondoltuk összeállítjuk az idei top 10-et is – főleg, mert egy év alatt elég sokat változott a kedvenceink sora: a két listán összesen három játék a közös metszet. Haladjunk tehát fordított sorrendben, a 10. helyezettől a dobogósokig!

Turing Machine

Nem olyan rég fedeztük fel a dedukciós társasjátékok műfaját (ami lényegében egy rejtvényfejtés, társasjáték formában), és hát nem tagadhatjuk, hogy rákattantunk. Az X bolygó után idén új kedvencet avattunk, a Turing Machine-t, amit egyenesen esseni Spiel társasjáték börzéről hoztunk haza.

A Turing Machine feladványaiban egy három számjegyből álló kódot kell megfejtenünk „gépek” segítségével. A játékban a gépek zseniális megoldással állnak elő: mindegyik valamilyen logikai kapcsolatot vizsgál (pl. az első számjegy nagyobb, egyenlő vagy kisebb mint 2) és a kérdést mi magunk „lyukkártyákkal” tesszük fel.

Ilyenkor a vizsgálni kívánt számkombináció lyukkártyáit összefogjuk és mögé tesszük a géphez tartozó válaszkártyát. A válaszkártya egy hatalmas táblázat tele több sornyi pipával és x-szel – a lyukak kombinációja azonban pontosan 1 db szimbólumot fog ebből a sokaságból kiválasztani nekünk, amivel lényegében a feltett kérdésünkre (pl. hogy az első számjegy 2-vel egyenlő-e) egy igaz/hamis válasz ad. Így haladunk próbálkozásról próbálkozásra, kérdésről kérdésre 4-6 gép segítségével, míg végül megtaláljuk a helyes számkombinációt.

A játék lényegében egy verseny, az nyeri ugyanis aki kevesebb kérdésből találta meg a megfejtést. A rejtvények és a dedukciós feladványok szerelmeseinek erősen ajánljuk ezt a remekművet! Idén érkezik a magyar kiadás a Reflexshoptól.

Részletesebb bemutatónkat itt olvashatjátok a játékról

Köszöntünk a Holdon

Aki ismeri a Köszöntünk álmaid városában című társasjátékot, az sejtheti, hogy a Köszöntünk a Holdon is valami hasonló, flip and write, tehát „fordítom és írok” típusú társasjáték. Nagyon lebutítva egy üres négyzeteket tartalmazó lapot töltögetünk számokkal emelkedő sorrendben az alapján, hogy milyen kártyákat csapunk fel… ám ezt a játék 8 féle tábláján mindig más és más módon tesszük. Nem beszélve arról, hogy az egész móka egy űrhajós történet köré fonódik. Öveket bekapcsolni!

Az első táblán még csak az űrhajónk összeszerelésén fáradozunk, és ha valamiben kiemelkedő a játék, a tanító, fokozatosan nehezedő jelleget emelném ki. Megvan a Kitchen Rush, ahol fordulóról fordulóra több a komponens és nehezednek a szabályok? Valami ilyesmi történik ebben a játékban is, bár a nehézségi sorrend nem feltétlenül monoton növekszik az egyes pályákkal (a 3. pályán például már erősen fájhat a fejünk), az biztos, hogy a játékszabály mindig változik egy kicsit.

[Cikk folytatása]

A 10 kedvenc társasjátékunk 2023-ban

A tavalyi listánk sikerén felbuzdulva, gondoltuk összeállítjuk az idei top 10-et is - főleg, mert egy év alatt elég sokat változott a kedvenceink sora: a két listán összesen három játék a közös metszet. Haladjunk tehát fordított sorrendben, a 10. helyezettől a dobogósokig!

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

28Máj

Virágvarázs💐 [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.28. 14:00:00

Bár az utóbbi hónapokban igencsak megcsappant a társasjátékozással töltött órák száma krónikus időhiány miatt, de sikerült viszonylag hamar asztalra pakolnunk ezt a gyönyörűséget. 🌸


Kommentek

  • kvarclovag

    2023-03-28 17:20:57

    Szoktam nézni a blogjukat, de ott is, és ezen a listán is érződik, hogy más az ízlésünk. Erről a listáról engem csak a Hanamikoji érdekel. De, hát már az Azulokból is a Királyi pavilon a kedvencük, ami súlyos hiba 😄

  • mmark

    2023-03-28 17:15:07

    Köszönjük! 😊 A csipkelődős kritikáidat nyugodtan írd meg akár privátban is itt vagy fb-n. Bármilyen visszajelzést szívesen fogadunk, abból tudunk tanulni. 😉

  • mr.zehy

    2023-03-28 16:55:05

    Remek lista és bár lenne pár kötekednivalóm, de annyira szimpatikus a páros és a játékok leírásai, hogy senkit nem fárasztok a csipkelődő megjegyzéseimmel. Csak így tovább! 😍

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Arnak elveszett romjai
  • SCOUT
  • Végtelen tél: Amerika őslakosai
  • Praga Caput Regni
  • Hanamikoji
  • A nagy western utazás
  • Turing Machine
  • Virágvarázs
  • Köszöntünk a Holdon