Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 17. hét

Kickstarteren a tabletop games kategóriában a hagyományos társasjátékok mellett nagyon sok D&D kiegészítő (főleg kalandmodul) szokott feltűnni, valamint mostanában indokolatlanul sok egyedi tarot pakli jelenik meg. Ezekkel nem szoktam foglalkozni, mivel nem férnek bele az oldal profiljába. Szintén kerülöm általában a különböző, indokolatlanul drága játékos kiegészítőket, mint például…

Sok-sok apró mütyür

A Meeple Source a nevéhez hűen fa figurákkal foglalkozik. Általában kinézik maguknak az aktuális legnépszerűbb társasok egyikét, majd amíg tart a lelkesedés, gyorsan készítenek hozzá egy színes, mutatós meeple szettet, amit aztán jól megfuttatnak Kickstarteren. Ezúttal nem aprózzák el: az idei egyetlen projektjükben (mely egyszerűen csak Board Game Upgrade Kits névre hallgat) több, mint harminc különböző játékhoz kínálnak látványfokozó alkatrészeket.

A kínálat nagyon impozáns: a Scythe, a Fesztáv és a Nyugati királyság játékok mellett olyan klasszikusok is felkerültek a palettára, mint a Pandemic vagy a Lords of Waterdeep. Ez utóbbit még értem is, hiszen egy fantasy játék közben elég illúzióromboló a fakockákat pakolgatni. De vajon mit keres a listán a Caverna és az Agricola, amikor ezek mind tele vannak fafigurákkal? Megéri a teljes meeplekészletet lecserélni csak azért, mert ezek az állatok színesebbek és valamivel kidolgozottabbak?

A második kérdéses pontja a kampánynak az árképzése. A legolcsóbb csomag is 4500 forint (postaköltség nélkül), a határ pedig a csillagos ég. A Fesztáv turbózása már 8000 forintba kerül, míg az előbb említett Caverna állatai 32 ezerért látogatnak el hozzánk. Én imádom a figurákat, de még engem is elgondolkodtatott, hogy érdemes-e a játék árát, vagy akár annak többszörösét kifizetni azért, hogy szebbé tegyük – főleg, hogy olyan címek is vannak a listán, mint a Cat Lady (9000 forintért). Az árazásban az egyetlen szimpatikus dolog, hogy a postaköltség mindig fix, a rendelt mennyiségtől függetlenül.

Az tény, hogy ezek a fafigurák gyönyörűek, a kérdés az, hogy szükség van-e rájuk.

Merjünk kicsiben álmodni!

Persze, egy komplett pincészet igazgatása, vagy a marhák terelgetése nem egyszerű feladat. De ha valami igazán bonyolult dolgot akarunk látni, akkor pillantsunk bele egy növény… egyetlen sejtjébe! A Cellulose elődjéhez, a Cytosyshoz hasonlóan úgy próbál szórakoztató társasjáték lenni, hogy közben maximálisan hű marad a valódi sejtbiológiához. A játéknak fontos részét képezi egy kis oktató füzet, mely elmagyarázza, hogy a táblán bemutatott akciók hogyan is működnek a valóságban.

A játékosok tehát egy sejt belsejében tevékenykednek azért, hogy ők tegyék a legtöbbet a növény gyarapodásáért. Ezt három fázisból álló fordulókban tehetik meg, egészen a sejtfal felépüléséig. Az akciómezők itt a különböző sejtszervecskék lesznek, ezekkel kell majd szén-dioxidot és vizet gyűjtenünk, valamint fotoszintetizálnunk, hogy szénhidrátokból felépíthessük a sejtfalat, melyért győzelmi pontok járnak.

Természetesen most is kapunk deluxe kiadást. Ehhez menő alkatrészek és fa jelölők járnak, valamint fém „pénzek”, amik jelen esetben az ATP-t jelképezik.

Cellulose: A Plant Cell Biology Game

John Coveyou (Genius Games) is raising funds for Cellulose: A Plant Cell Biology Game on Kickstarter! An engine building, worker placement strategy game set in a plant cell.

„Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik…”

Ha valami ócska marketingszöveggel akarnám bevezetni a Hippocratest, akkor úgy indítanám, hogy „olyan, mint a 7Csoda és a Vészhelyzet keveréke”. De ehelyett inkább úgy indítok, hogy a játék a társasok világában méltánytalanul hanyagolt kórházi tematikát ülteti át ókori környezetbe. A játékban nem az orvostudomány megalapítóját, hanem az ő egyik követőjét alakítjuk majd, célunk pedig, hogy minél több emberen segítsünk.

Első körben mindenki válogathat a páciensek közül, akik már a betegfelvétel pillanatában kifizetik a hálapé… adományukat a kórház javára. Erre az adományra szükség is lesz, mivel a felbérelt orvosainkat még azelőtt kell kifizetnünk, hogy azok elkezdenének dolgozni. A képlet egyszerű: minél híresebb a kórházunk, annál olcsóbban jönnek hozzánk a dokik. Ha nem tudunk, vagy nem akarunk valakit kifizetni, semmi gond, az illető görögösen távozik. Persze nem szabad minden dénárunkat az orvosok fizetésére elszórni. A különböző gyógyszerek és maga a tudás is pénzbe kerül. Ezek után már csak párosítanunk kell a betegeinket az őket ellátni tudó orvosokkal, és be kell szereznünk a megfelelő főzeteket. Ha ez sikerült, Aszklépiosznak lesz aznap plusz munkája. Ha nem, akkor Hádésznak.

A Hippocrates tehát hangulatos erőforrás menedzsment lesz, nagyon eltalált látványvilággal. Stretch goalok nincsenek, és Kickstarterről csak a deluxe kiadást lehet megrendelni. A bolti verzió mindenben egy kicsit „kevesebb” lesz. Ráadásként csupán két dolgot kérhetünk: egy már-már kötelezőnek számító fémpénz készletet, és bármennyi extra példányt a szabálykönyvből.

Hippocrates

Game Brewer is raising funds for Hippocrates on Kickstarter! A strategic eurogame about the origin of medicine, by Alain Orban (Troyes, Black Angel) with stunning art by Laura Bevon.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.


Kommentek

  • hierroo

    2021-11-18 11:40:33

    Az egészségügy mindigis drága mulatság volt! Még társasjátékban is! Azért a Hippocrates igéretesnek tűnik. És jó ötlet, hogy nem simán szimpla kórházról van szó, hanem ókori témára van ráépítve! Érdekes ez a lapka összekapcsós technika. Lehet hogy volt már ilyen más játékokban is, nem tudom. Mindenesetre nekem tetszik.
    A Cellulose is tetszik. Főleg az, hogy a játék a valóságot próbálja szimulálni. A látványa kicsit érdekes, nem tudom, hogy mennire lehet hovatenni azokat a sejtféle akármiket. Ebből is látszik, hogy nem értek a sejtbiológiához. Úgyhogy korrepetáláshoz jól jöhet ez a társasjáték! :)

  • harnas1207

    2021-11-17 11:15:44

    Sokáig radar alatt maradt nálam a Hippocrates, de most elkezdtem nyomozni utána. Páromnak régóta akarok egy olyan játékot beszerezni, ami a betegek gyógyítása, kórház fejlesztés stb téma köré épül. A Clinic Deluxe volt az első próbálkozás, de amennyire jó ötlet, annyira gyenge játék volt. Most a Dice Hospital van soron, amiről hallottam, hogy egy elég könnyű game, viszont ha Hippocrates tudja hozni ezt az élményt, akkor megvárnám.

  • godzsakattila

    2021-04-26 21:14:12

    Hát szerintem nekem ha Mészáros Lőrinc lenne a nagybátyám, még őt is képes lennék lenullázni anyagilag játékokra kölcsönkéréssel :D

  • veerzoltan80

    2021-04-26 19:02:00

    még jó hogy nem minden hét erős, ki a fene bírná anyagilag :D

  • Csiracsirke

    2021-04-26 18:25:22

    Mennyire vevő lennék a fém érmére néhány játéknál például a Szkítia fosztogatóihoz sajnos nem lehet kapni sehol külön...

    A Hippocrates számomra is érdekes de én is sokallom az árat érte, ez a hét most egy kicsit gyenge lett

  • godzsakattila

    2021-04-26 17:54:40

    Első blikkre a Hippocrates megragadott engem is, mint az előttem szóló veerzoltan80-at és rocky015-öt. A mechanikája is jónak tűnik, a "körítés" pedig szintén tetszetős. A videón látható dobókockákon is tetszik a pöttyök elhelyezése, egy aprócska vizuális változtatás, de különlegesnek tűnik tőle :D

  • rocky015

    2021-04-26 14:35:20

    Engem a Cellulose ragadott most meg. A Hippocrates is érdekes és tényleg nem értem ezt a témát miért nem járatják a készítők. Az eddigi orvosi témájú társas, amiről a legtöbben tudnak az az Operation.
    A Hippocrates egy abszolút hiánypótló darab.

  • veerzoltan80

    2021-04-26 14:19:16

    Ez a doktorosdi elsőre megtetszett, nagyon igényesen megcsinált játéknak tűnik. sajnálatos hogy nincs hozzá magyar nyelv, bár ahogy néztem maga a játék a szabály lefordítása után nyelvfüggetlen. Ezzel együtt a 25000 körüli beugrót kicsit sokallom érte. Rágódom rajta még pár napot biztosan :D

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hippokratész
  • Cellulose: A Plant Cell Biology Game