www.thegiftforge.hu

Hogyan építünk a társasjátékokban? [TheGiftForge.hu]

Elkezdődött a 2023/2024-es tanév, mellyen együtt elindítjuk ezt az új blogrovatot is. Minden hónapban kifejtjük nektek, hogy az adott témáról mit gondolunk, mit értünk alatta és hogy nekünk mit jelent. Fontos, hogy nem egy teljes átfogó tanulmányt akarunk készíteni az egyes mechanikákról, hanem inkább azt próbáljuk bemutatni, hogy milyen mechanikák és játék elemek segítenek abban, hogy egy adott érzést éljünk meg a játék közben (néhány példával szemléltetve).

És hát mi mással is kezdhetnénk, mint az építés, alkotás témakörévelA munkánk egyik legszebb része, hogy el tudunk jutni az elképzeléstől a megalkotásig. Nincs is jobb érzés, mint mikor egy könnyed séta során felmerül egy ötlet, amiből vázlatokon keresztül végül egy kézzel fogható termék lesz. Sokszor valamilyen hasonló érzést keresünk egy-egy játékban, ezért gyakran találjuk magunkat az asztal mellett, olyan társasjátékkal, amiben valamit meg kell építeni. 

Először is nézzük meg azt, amikor valamit térben fel kell építeni. Ilyenkor legtöbbször nem csak az eszünkre, hanem az ügyességünkre is szükségünk lesz. Az egyik legnagyobb klasszikus a témában, melynek neve talán mindenkinek ismerős, a Jenga. Ugye, hogy nektek is megjelent a szemetek előtt az instabillá váló torony? A játék alapja nagyon egyszerű: vegyünk ki egy fadarabot és rakjuk a torony tetejére. A formulát kisebb nagyobb módosításokkal számos játék átvette, így építhetünk kártyákból tornyot a Rhino Heroban, vagy szórakoztathatjuk a közönséget a Meeple Circus porondján. De lehet csak csendesen leülnél egy tábortűz mellé fa hasábokat pakolva a Tinderbloxal, melynek egyik csavarja, hogy csipesszel kell ezt megtenni. Sőt megeshet, hogy egyszerre akár több elemet is a tűzre kell rakni. 

Majd lépjünk vissza egy dimenziót, és a térben felfele építkezés helyett rakjuk síkban egymás mellé a lapkákat. A lapkalehelyezés mechanikája könnyed elegáns módszere annak, hogy valami folyamatosan növekedjen a szemünk előtt. Akár önmagában is elég lehet a lapkák pakolgatása, például ha francia tájat akarunk létrehozni a Carcassonneban, vagy egy királyságot a Kingdominoban. Azonban nagyon jól kiegészít más mechanikákat is, legyen szó pl. a Mars Terrafomálásról, ahol a bolygó felszínét gyarapítjuk közösen városokkal és növényzetekkel. Bármelyiket is nézzük a cél mindig azonos: olyan elemeket egymás mellé rakni, amik legközelebb visznek minket a győzelemhez.

[Cikk folytatása]

Hogyan építünk a társasjátékokban?

Elkezdődött a 2023/2024-es tanév, mellyen együtt elindítjuk ezt az új blogrovatot is. Minden hónapban kifejtjük nektek, hogy az adott témáról mit gondolunk, mit értünk alatta és hogy nekünk mit jelent. Fontos, hogy nem egy teljes átfogó tanulmányt akarunk készíteni az egyes mechanikákról, hanem inkább azt próbáljuk bem

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tábortűz
  • Village Green
  • Kohaku
  • Hokkaido
  • Dollars to Donuts
  • Wild Tiled West