Kép forrása: tarsasozz.blog

Az év asszociációs játéka: Kulcskérdés [tarsasozz.blog]

Nagyon ritkán írunk egy-egy könnyed partyjátékról önálló bejegyzést, de a Kulcskérdés úgy éreztük, megérdemli a kitüntetett figyelmet. Mi sem jelezhetné jobban a játék népszerűségét, hogy a webshopokból a teljes készletet elkapkodták, és nemrégiben érkezett meg az újranyomás. Ha az idei legmenőbb, korosztály-független (10+) party játékot keresitek akkor jó helyen jártok. 😊

Híres személyek és szimbólumok

A szimbólumokkal való kommunikáció nem újkeletű az asszociációs társasjátékokban, gondoljunk csak például a nagysikerű Imagine-re. A Kulcskérdés társasjátékban híres személyeket szeretnénk a játékostársainknak leírni szimbólumok segítségével. Minden forduló elején kirakunk nyolc személyt, akik közül egyet-egyet húz majd minden játékos. A játék elején mindenki kap 10 db kis kártyát, melyeknek mindkét oldalán 2-2 egyszerű fekete-fehér szimbólum található. Nehezítés, hogy bár egy személy leírásához akár 6 db kártyát is használhatunk, mindegyik kártyáról csak 1 szimbólumot használtunk fel, egyetlen egy alkalommal (és a kör végén a kártyát elveszítjük).

A játék során minden játékos a saját táblájának a kis kartonzsebébe csúsztatja bele a szimbólumos kártyákat – ezt megteheti a piros vagy a zöld oldalon. A zöld oldalra csúsztatott kártya egy olyan tulajdonságot jelöl, ami jellemző az adott személyre, a piros pedig egy olyat, ami nem jellemző rá. Rajtunk áll, hogy használjuk-e mind a két oldalt, de ha ügyesek vagyunk, a nyolc kirakott személy közül akár egy kártyával is tudunk a mi célszemélyünkre utalni (pl. egy almával Hófehérkére).

Kulcsok

A játék ötletes kis megoldása, hogy a játékostáblák két rétegűek, a tetejükön kialakított résekbe kulcsok helyezhetők. Minden játékos a színének megfelelően kap 8 db kulcsot. A forduló elején pedig mindenki húz egy szögletes fejű kulcsot, az ezen található szám fogja jelölni a feladványt (személyt) – ezt be kell csúsztatni a táblánk első résébe. Ezután mindenki elkezdi (szimultán) összerakni a feladványát a szimbólum-kártyák zsebbe csúsztatásával.

Miután mindenki végzett, eggyel jobbra adjuk a táblánkat, így a saját kezünkbe a baloldali szomszédunk feladványa kerül. Ekkor úgy tippelhetünk a szimbólumokkal körbeírt személyre, hogyha a hozzá tartozó számmal ellátott kulcsunkat csúsztatjuk a tábla következő résébe. Szépen körbeadogatjuk a táblákat, amíg mindegyik feladvány mindenkinél meg nem fordul egyszer.

[Cikk folytatása]

Az év asszociációs játéka: Kulcskérdés

Nagyon ritkán írunk egy-egy könnyed partyjátékról önálló bejegyzést, de a Kulcskérdés úgy éreztük...

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kulcskérdés