Kép forrása: diceanddecks.hu

Oros – A félistenek bölcsessége [diceanddecks.hu]

Az Oureák Gaia a Földanya gyermekei, a hegyek istenei a görög mitológiában. Az ő nevükből származik a hegyekre utaló Oros kifejezés. Ennyire átgondolt címválasztással még soha nem találkoztunk társasjáték esetében. Egyetlen szóval elmond mindent a játékról: a hegyek ősi isteneinek szerepébe bújva kell majd a játékosoknak formálni a világ képét! Egyre hatalmasabb hegyek születnek isteni akaratunkból és a hegyek tetejére különféle megszentelt helyeket építhetünk.

A játék története nem szeretne a görög mitológiához ragaszkodni. A háttér inkább egy általános mitikus világ ahol a Bölcs Egyetlen (The Wise One) földformáló erőt ad félisteneknek. A játékosok (1-4) a híveik (munkáslehelyezés) cselekedetein keresztül emelkedhetnek fel. Mivel ez egy euro játék a felemelkedés mértékét pontokban realizálhatjuk és természetesen, aki a legtöbb pontot szerzi: győz.

A téma kapcsán voltak fenntartásaink. A kipróbálás előtt úgy tűnt, hogy csak jókora elvonatkoztatás árán leszünk képesek a játék témájához eljutni. Kellemesen csalódtunk. Az istenek háborúját nem lehet úgy asztalra tenni, mint egy emberek által vívott összecsapást. Itt elementáris erőket kell elképzelni és az asztalon megjeleníteni. A fegyverropogás zaja semmi ahhoz képest, ha hegyek emelkednek ki a földből. Ez a játék sokkal kevésbé absztrakt, mint amennyire a téma alapján feltételeztük. A szerzőnek sikerült az isteni küzdelem hangulatát megragadni.

A játék a Board Game Design Lab fejlesztői verseny 2. helyezettje volt 2019-ben, Pangea címen. Onnan már csak egy ugrás volt a Kick Starter és a sikeres projekt után nem csak a szerző, de az AESC kiadó első játéka is lett. A tervező és a grafikus egy személyben: Brandt Brinkerhoff az Egyesült Államok polgára. Ez megmagyarázza a Hawaii-i hangulatot a játék külső megjelenésében. (Illetve a történetben is nagy szerepet kapnak a vulkánok, amik szintén nem ismeretlenek Hawaii-on.)

Ez egy kiemelkedően magas játékosinterakcióval és nullához közelítő szerencsefaktorral dolgozó euro játék. Igaz, a szerencsének nagyon kicsi szerepe van, de a hosszútávú tervezhetőség nem jellemző a játékmenetre, a játékosok egymásra hatása miatt, szinte minden körben frissen kell megterveznünk a lépésünket. Nem lehet több fordulót előre kitalálni és nem számíthatunk békés egymás mellett építkezésre.

A BGG-n eddig 300 értékelő pontozta a szubjektív játékélményt. 7,7 ponton áll az Oros. Ez az átlag egy kicsit alulértékeli a játékot. A mechanizmusai és a témája is innovatív, ezzel a játékosokat a komfortzónájuk elhagyására készteti. Ez nem mindenkinek megy könnyen. A játék ajánlata tehát nem hétköznapi, ezzel önként vállaltan megosztó. Mi nagyon kedveltük. A komplexitás 3,2 ponton áll, de csak 35 szavazó mondta el, hogy mennyire értékeli bonyolultnak a játékot. A magunk részéről azt vettük észre, hogy a szabályok nem komplexek, de a logikájuk erősen emlékeztet egyes számítógépes játékok működésére. Közepesen gyakorlott játékosoknak sincs szükségük próbajátékra, már az első alkalommal lehet az egyéni döntésekre koncentrálni és a győzelemért játszani. A tanulási görbe optimalizálását a szabályok is segítik. Az akcióinkat mi magunk fejleszthetjük a játék során, így egy-egy munkáshelyszín a játék elején még csak egy féle, később pedig többféle lehetőséget biztosít. Az újrajátszhatósága végtelennek tűnik, és más-más játékosszámmal eltérő arculata lesz. Összetettsége és stratégiai mélysége alapján „gémer” darabnak nevezhető. Az ár/érték arányt figyelembe vevő értékelésen is jól szerepel. Egy webshop vette fel a kínálatába idehaza, a cikk írásakor 20.000,- forintos áron szerepel. Ez számunkra egy lélektani határ. Ennyi pénzt már csak olyan darabért vagyunk hajlandóak megfizetni, ami egészestés játékélményt ad, nem egy filler. Az Oros-ban benne van egy 2 órás izgalmas parti, nem csalódtunk. (Természetesen az ár/érték arány meghatározásánál sok-sok más szempontot is figyelembe vesz az ember, de mint a cikkből kiderül, azokkal is elégedettek vagyunk.)

[Cikk folytatása]

Oros - A félistenek bölcsessége

Az Oureák Gaia a Földanya gyermekei, a hegyek istenei a görög mitológiában. Az ő nevükből származik a hegyekre utaló Oros kifejezés. Ennyire átgondolt címválasztással még soha nem találkoztunk társasjáték esetében. Egyetlen szóval elmond mindent a játékról: a hegyek ősi isteneinek szerepébe bújva kell majd a játékosoknak formálni a világ képét!

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Kommentek

  • lrekasi

    2023-02-14 09:19:10

    A baráti társaság, akikkel játszani szoktam, AP csapat, ki van zárva, hogy beleférnénk a dobozra írt időbe 😁

    Játszottam már automatás játékkal, de nekem nem jött be, akkor már inkább solo játék. Ízlések és pofonok. De tényleg kíváncsian várom a tapasztalatokat. Addig is majd, apránként megnézem Paul Grogan videóját, bár az is 2.5 óra, dzsízász 🙂.

  • MaRo

    2023-02-14 07:45:52

    Az adatlapján 1 komment van, ott pont, hogy nem volt gond az automa, szóval mondhatni ez így 1 pro és 1 kontra.

    Nem tudom, hogy az automa játszatása mennyi plusz időt tesz hozzá, de gyanítom, hogy játékosra cserélve még nyúlik a játékidő bár mivel 1-2 óra van írva így még 3 fővel is elképzelhető, hogy 2 órán belül megvan.

  • lrekasi

    2023-02-14 07:16:11

    Keresem az interakciót, de egy picit kilóg abból, ami felkeltené az érdeklődésem: 2 óra, és 2 fővel csak automatával műxik. Első pár játék során valószínű, hogy a 2 órából is kilógunk.

    Ugyanakkor a BGG képek alapján valahogy elsőre nem kerek amit látok, valahogy a nehézség, és a szinte "gyerekes" grafika nekem üti egymást. Az, hogy absztrakt, nem zavar - a témát valószínű, csak ráhúzták. Szóval így a 2+ óra, 3-4 fő, és hogy legyen otthon még egy doboz, amiktől már inkább szabadulni kellene... De ezek előítéletek, így kíváncsian várom, kinek mi lesz a tapasztalata, mert ki tudja, lehet, hogy nagy csemege!

  • MaRo

    2023-02-13 23:32:48

    Kicsit furcsállom, hogy az interakció szerelmesei még nem találták meg ezt a cikket mert igencsak "maradandónak" tűnik.

    A cikk pozitív értékelése ellenére sem igazán jött be nekem az asztalkép a megosztott képek alapján de azt hiszem ennek a játéknak később alaposabban is utána fogok nézni főleg az asztalkép és nyelvfüggőség szekciókban mert utóbbi könnyen kiütheti főleg, hogy 3 főtől ajánlott.

    Igazság szerint az interakciókban mostanába eléggé betudok fürödni, szóval egy 11. Csapás beszerzése is megfontolandó lehet.😅

    Ti hogy látjátok? Főleg akik az interakciót keresik a játékokban, mennyire lehet ez kiemelkedő darab amire érdemes figyelni? Vagy pont, hogy ellenkezőleg és inkább célszerű elengedni?

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Oros