Kép forrása: telex.hu

Ha karácsony, akkor társasjáték [telex.hu]

A társasjáték ideális karácsonyi ajándék, hiszen a játék élményét ajándékozzuk vele, de közben egy nagyon is kézzelfogható tárgy is, valami, ami remekül mutat a fa alatt.

A társas ráadásul nem csak egy-egy embernek szól, hanem az egész családnak vagy baráti társaságnak, aminek többnyire az ajándékozó is a tagja – szóval egy kicsit magunknak is adhatjuk. Ahhoz képest, hogy mennyi élmény van benne, még egy nagyon drága társas is aránylag olcsónak számít, elvégre ha egy négytagú család kétszer elmegy moziba, simán költ annyit, mint amennyibe egy-egy drágább játék kerül. Ráadásul az utóbbi években a társasok a virágkorukat élik, már-már beláthatatlanul sok jelenik meg magyarul is, van miből válogatni. Ehhez a válogatáshoz adunk segítséget, a megszokott módon árkategóriákra bontva a kínálatot (ahogyan egyébként tavaly, és tavalyelőtt is; ha valaki a mostani ajánlóban nem talál semmi igazán kedvére valót, pörgesse át bátran ezeket is!).

Több mint egy éve külön cikkben lelkesedtünk a Crew nevű játékért, ami teljesen átgondolta a klasszikus ütésvivős kártyajátékokat, kooperatív játékká alakítva a műfajt. A játék egyik érdekessége, hogy a kommunikáció nagyon korlátozott benne, nem beszélhetünk, csak limitáltan adhatunk információt a többieknek a lapunkról. Most megjelent a játék új változata, a Mélytengeri küldetés, ami megtartja a korábbi formát, de – bármilyen hihetetlenül is hangzik azoknak, akik játszottak a korábbi változattal – még javít is rajta. A legnagyobb változás, hogy a teljesítendő feladatokat véletlenszerűen válogatjuk össze, mindegyiknek van egy nehézségi foka, így tulajdonképpen magunk dönthetjük el, hogy mennyit használunk, tehát milyen nehéz lesz a játék.

A Crew hatalmas élmény, mert nagyon más, mint bármilyen játék, viszont a tapasztalataim szerint nem könnyű elsőre ráérezni és rájönni, hogy mi a különleges benne, ezért tapasztaltabb játékosoknak ajánlott. Viszont az új változat nem kíván semmiféle előismeretet, aki még nem ismeri a játékot, jobban jár, ha ezzel ismerkedik először.

  • Kiknek ajánljuk? Akik képesek csendben figyelni, ahogy minden tervük romba dől.

Míg a Crew-ból csak két változat van eddig Szerelmes levélből rengeteg. A játék nyugodtan nevezhető klasszikusnak és üdítőnek is a tízkilós, éjjeliszekrény méretű játékok korában. A Szerelmes levél játékokban összesen tizenhat kártya van. Mindenkinek egy kártya van a kezében, egyet húz a pakliból és aztán választ egyet, amit kijátszik. Ilyenkor a kijátszott lap függvényében történik valami, aminek a következményeként gyakran kiesik egy játékos.

A Szerelmes levél gyors, mindig pörgős, könnyen tanítható és megérthető játék, nem csoda, hogy tíz éve népszerű. Sokféle változat kijött belőle, ami egy kicsit csavar az eredeti képleten, ezek közül a Jabba palotája a jobban sikerültek közé tartozik. Itt az egyes lapoknak több változata is van: lázadók és Jabba bandájának tagjai, amitől még egy fokkal változatosabb és izgalmasabb lesz a játék. Visszaköszönnek a Jedi visszatérből ismert szereplők, ott van Han Solo is lefagyasztva, nulla értékű lapként. Az egyes lapok képességeivel sikerül megidézni a messzi-messzi galaxis hangulatát, ami kifejezetten nagy dolog pár lapból.

  • Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki tudja, ki volt Bib Fortuna.

A modern társasok egyik legtöbbet használt mechanikája a rendszerépítés. Ezek azok a játékok, amikben a kék kockákból csinálunk egy lappal sárgát, aztán sárgából pirosat, hogy azt egy harmadikkal két kékké alakítsuk át, és így tovább. A legismertebb ilyen játék a töretlenül népszerű Fesztáv. A Café sokkal kisebb dobozban érkezik, és egy érdekes új megoldással ad lehetőséget arra, hogy a tökéletesen működő rendszert építsünk fel. Kártyákat rakhatunk egymásra, amiken kávémezők, szárítók, pörkölők és kávéházak vannak. Az új lapokat csak úgy lehet lerakni, hogy az fedje a korábbiakat, ami igazi kínná tesz minden egyes kört. Ráadásul akkor járunk jól, ha egyfajta mezőből minél több van egymás mellett.

Persze nem csak a kávéházakba szállíthatjuk le a megtermelt, szárított és pörkölt kávénkat, hanem a raktárunkba is, ami szintén pontot ér a játék végén, de az a fajta legértékesebb, amiből a legkevesebb van nálunk. A Café nem kompetitív játék, nem egymással szúrunk ki, hanem magunkkal, amikor rossz helyre teszünk egy lapot, vagy rossz akciót választunk. Mindez egy remek kis dobozban és rögtön egy haladó változattal is, ami speciális akciókkal színesíti a játékot. Ráadásul a Café nem csak jó játék, hanem szép is a ’20-as éveket idéző grafikájával.

[Cikk folytatása]

Ha karácsony, akkor társasjáték

A társasjáték ideális karácsonyi ajándék, hiszen a játék élményét ajándékozzuk vele, de közben egy nagyon is kézzelfogható tárgy is, valami, ami remekül mutat a fa alatt. A társas ráadásul nem csak egy-egy embernek szól, hanem az egész családnak vagy baráti társaságnak, aminek többnyire az ajándékozó is a tagja - szóval egy kicsit magunknak is adhatjuk.

Hol vásárolhatom meg?

IKI
forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Jan

A Frostpunk a szó minden értelmében nagy falat, de megéri rászánni az időt [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.01.26. 19:27:00

Seymour Papert, az MIT Media Lab egyik alapítója és a klasszikus iskola kérlelhetetlen kritikusa mondta, hogy „minden játéktervező érti azt, amit a tantervek készítői közül egy sem: soha egy játékot sem hirdettek azzal, hogy könnyű”...

28Márc

Megjelent Hajnóczy Soma új játéka – kipróbáltuk, milyen lett a Dűlőre jutunk [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.28. 14:35:00

Hajnóczy Soma megint borral játszik, ám a Dűlőre jutunkban nem szódával kell kevergetnünk, hanem eleve el kell készítenünk a palackokat.


Kommentek

  • MaRo

    2022-12-22 23:32:15

    Azért szerintem a többség még kapható. A 80 nap valószínűleg abból eredően fogyott el hamar, mert alapból os keveset nyomtak belőle. Gondolom nagyon óvatosak a mostani helyzetben a kiadók is.

    Kicsit tényleg megkésett a cikk bár ismerve a karácsonyi őrültek házát szerintem még szombaton is sokan lesznek a boltokban. Szóval van akinek még hasznára lehet talán. :D különösképp a fővárosiaknak akiknek több esélyük van beszerezni a játékokat az utolsó percben is. :D

  • kvarclovag

    2022-12-22 19:51:31

    Hát, ajándékötletnek már kicsit késő is. Meg az ajánlottak egy része már nem is kapható. Ha jól emlékszem a 80 napról panaszolta valaki.

  • godzsakattila

    2022-12-22 19:27:59

    Nagyon szép és széles merítésű bemutatója, villámismertető jellegű hírverése, megismertetése különböző játékoknak, csak azt nem tudom megérteni, hogy egy ilyen cikkben miért nincsenek jobban kiemelve a játékcímek, vagy borítóval elválasztva, hogy pörgetve is több infót nyújtson egy ennyit olvasni nem kívánó alkalmi vendégnek. A kritika nyílván nem ide szól, hanem a telex felé.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tiletum
  • Everdell - Az örökfa árnyékában
  • Juharvölgy Krónikája
  • Bitoku
  • The Crew: A mélytengeri küldetés
  • Canvas: Festői vásznak
  • Twilight Imperium - 4. kiadás
  • Café
  • Acélmágnás