Kép forrása: pcguru.hu

Luna Maris – A Hold Terraformálása [Társalgó]

Az alcím persze megtévesztő, hiszen ezúttal nem is kifejezetten terraformálásról van szó. Inkább a túlélésről. Mert nem az utcza, hanem a Hold kegyetlen.

Az esztendő végére igazi különlegességgel érkezett a Gémklub, méghozzá a brazil MeepleBR játékával, ami Ricardo Amaral első fejlesztése, és a játékosokat egyből a Holdra küldi vele. Bár a sci-fi és űr téma alapvetően nem az én asztalom, valahogy mind a leírás, mind a látványvilág megfogott, ráadásul a talált infók alapján egy egészen gondolkodós, komoly stratégiát igénylő társas képe kezdett felsejleni előttem. Mikor szóba került a játék, a Gémklub-os kolléga azt is elmesélte, hogy egy üzleti úton sikerült találkozni a brazil kiadóval, így jött képbe mind a Brazil birodalom, mind a Luna Maris, mind pedig a Papírkazamaták (erről majd máskor, esélyesen januárban), és amikor szerettem volna komolyabban utánanézni a holdutazásnak, akkor lepődtem meg leginkább, mivel angol nyelven elég kevés szabálymagyarázatot találtam, avagy születési helyén túl nem annyira ismert játékról beszélünk. Egy rejtett gyöngyszem lenne? Merült fel a kérdés bennem, és igyekeztem gyorsan utánajárni a válasznak, hogy ha az, akkor mielőbb beszámolhassak róla.  

A társasjáték története szerint az emberiség magas technikai szintjének hála robbanásszerű fejlődés következett be az űrkutatásban, ahogy pedig elkezdtünk a csillagos ég felé tekintgetni, adta magát, hogy ugyan, meg kéne már zabolázni azt a Holdat is, ha már egyszer itt van a közelben. Így aztán sikerült tudósokat kiküldeni, akik élhető kolóniát rendeznek be, miközben megszerzik a bolygó fontos nyersanyagait, ám ehhez egy vezetőre van szükség, egy koordinátorra, aki irányítja és egységben tartja a csapatot. A misszió ugyanis nem könnyű, számos nehézséggel kell szembenézni. És bizony, amelyik koordinátor, avagy játékos a legjobbnak bizonyul, annak a tervezése és programja lesz a kézenfekvő és általánosan is alkalmazható módszertan, ami aztán a többi planéta és kolónia esetében is bevethető. 

A felkészülés során először a játéktáblát tesszük az asztalra, majd a számos jelölőt helyezzük a helyére, méghozzá több sávon is, elvégre a számsávon (győzelmi pontok) felül a körsorrend, a CO2, a fenntarthatóság-kutatás és a kitermelés is megkapja a maga korongjait. Véletlenszerűen kiteszünk 5 fejlesztett modult a tábla fölé, a tábla mellé a nyersanyagokat, majd a tábla alá, a jelölt helyekre megy a 2-es szintű tudósok paklija, illetve az élelmezési pakli, mindkét esetben három lappal, ami az aktuálisan elérhető helyekre kerül. Van még egy tartalék raktárkészlete mindenkinek (egy energia, egy vas, egy víz), plusz egy szondát is kiküldenek a játékosok, majd elveszik a saját színben lévő 1-es fejlettségű tudóscsapat-paklijukat, rendezik a saját táblájukat, és kezdődhet a versengés a nagyvállalatok kegyeiért. 

A játék öt fordulón át zajlik, és minden egyes forduló addig tart, míg minden játékos be nem fejezte minden egyes elérhető akcióját, avagy el nem fogyott az oxigénje, vagy nem passzolt. Amikor valaki passzol, átkerül a következő forduló-sávba (ha az ott foglalt helyen van jutalom, azt begyűjti), majd megvárja, hogy mindenki végezzen, és kezdődhessen a következő forduló. A mechanika közben a következő: amikor valaki sorra kerül, kijátszik egy tudós-kártyát, majd egy modulra lép, aminek akcióját kihasználja; vagy megeteti a tudósait. Ha modul akcióját alkalmazzuk, akkor mindenképpen minimum egy oxigén-egységet költünk, hiszen minden mozgás megerőltető, gyorsan fogy a levegő. Ha több modul között haladunk át, annyi oxigént fogyasztunk, ahány folyosón átmentünk. Ha már valaki áll az adott modulnál és az aktiválva van, csak simán élünk a modul adta lehetőséggel/lehetőségekkel, a másik játékos pedig kap egy győzelmi pontot. Ha azonban senki nincs ott, mi kapcsoljuk be a rendszert, amiért egy energiát el kell költeni – ezután ott maradunk a következő körünkig, szóval, ha valaki pont oda jön, használja a modult, már mi kapjuk a győzelmi pontot. És még egy fontos dolog: ahhoz, hogy egy modult használhassunk, olyan tudóst kell kijátszanunk, amelyiknek a lapján szerepel az adott modul ikonja. 

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Luna Maris a Gémklubtól - A Hold Terraformálása

Az alcím persze megtévesztő, hiszen ezúttal nem is kifejezetten terraformálásról van szó. Inkább a túlélésről. Mert nem az utcza, hanem a Hold kegyetlen. Az esztendő végére igazi különlegességgel érkezett a Gémklub, méghozzá a brazil MeepleBR játékával, ami Ricardo Amaral első fejlesztése, és a játékosokat egyből a Holdra küldi vele.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Máj

Virágvarázs💐 [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.28. 14:00:00

Bár az utóbbi hónapokban igencsak megcsappant a társasjátékozással töltött órák száma krónikus időhiány miatt, de sikerült viszonylag hamar asztalra pakolnunk ezt a gyönyörűséget. 🌸

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...


Kommentek

  • godzsakattila

    2022-12-22 11:30:32

    Igen a megjelenés egyedisége szerintem sem rossz, kedvelem a nem tipikus vagy nem tömegizlés dolgokat. Emlékezetes benyomást tud hagyni az emberben.

  • ryuk669

    2022-12-22 11:11:01

    Nagyon szimpatikus a leíras, és sokakkal ellentetben, nekem kimondottan tetszik ez a vízfesték stílus meg a színek. De hát a Vad Kozmoszt is imádom pedig azt is sok kritika éri. :'D

    Tetszik a mechanika és a téma is, az ilyen tipusú játékoknak mindig van a polcomon hely.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Luna Maris