Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Iron Rail sorozat [jatekrahivlak.blog]

Akármilyen hihetetlennek tűnik, de régen is játszottak az emberek. A társasjátékok jó ötezer évesek, és ezeket az ősöket ma már ugyan absztrakt stratégiai játéknak hívjuk, a hőskorban mindegyik nagyon is tematizáltnak számított. De a valóban konkrét témákra felfűzött, sorozatgyártott játékokkal is vagy százötven éve játszunk!

A modern társasjátékok nagy „kitörését” az 1990-es évek közepére szokás tenni (és az epicentruma valahol Németországban keresendő), azonban nagyon sok ötlet már korábban is létezett, és ezek sorra beépültek a korai játékokba. Igaz, mind a kínálat, mind a mechanikai választék sokkal szegényesebb volt száz éven át, de a tendenciák jól kirajzolódtak, és ennek egyszerű oka van: a játékkal mindig valami olyasmit szeretünk (gyerekként vagy felnőttként) modellezni, ami egyébként is érdekel, vonz minket.

Örökzöld téma tehát a katonásdi, az üzletemberesdi, a bazár, az utazás a világ körül, a mesék, regényes történetek újrajátszása, és sok más hasonló. Közöttük van a társasjátékok talán egyik legnagyobb csábereje, miszerint akár meg is gazdagodhatunk egy-két óra leforgása alatt, anélkül, hogy felállnánk az asztaltól. Egy délután elég, hogy szállodalánc tulajdonosként, építési vállalkozóként, vagy éppen gazdag részvényesként megnyerjünk egy olyan versenyt, amelybe a való életben még be sem nevezhetnénk!

A Monopoly közvetlen mintájaként szolgáló The Landlord’s Game már 1903-ban is létezett, az első wargame-et pedig az előtt jó harminc évvel korábban is játszhatta mindaz, aki bejáratos volt a porosz udvarba (a játékszabályának eredeti, korabeli leiratát ma valaki 5500 €-ért kínálja az eBay-en). Mindazonáltal az első „igazi” tőzsdei játékra az 1960-as évek közepéig kellett várni (Acquire), és akkoriban már ismertek voltak olyan vonatos játékok, amelyekben lényegében hálózatépítés folyt. A kettő összekötését annak a brit zseninek köszönhetjük (Francis Tresham), aki nem mellesleg az első civilizációépítő megagame-et (Civilization) és az egyik legünnepeltebb politikai-háborús játékot (Revolution: The Dutch Revolt 1568-1648) is megalkotta.

[Cikk folytatása]

Iron Rail sorozat

Irish Gauge | Iberian Gauge | Ride The Rails Akármilyen hihetetlennek tűnik, de régen is játszottak az emberek. A társasjátékok jó ötezer évesek, és ezeket az ősöket ma már ugyan absztrakt stratégiai játéknak hívjuk, a hőskorban mindegyik nagyon is tematizáltnak számított. De a valóban konkrét témákra felfűzött, sorozatgyártott játékokkal is vagy százötven éve játszunk!

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Ápr

Végre itt egy játék, ami csavar egyet a kártyajátékok működésén [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.22. 19:34:00

A Sárkányok völgye (The Vale of Eternity) nemcsak gyönyörű, érdekes játékmenetbeli megoldásai egyedivé és izgalmassá teszik mind a kezdők, mind a kártyajátékokban tapasztaltak számára.

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ride the Rails
  • Irish Gauge
  • Iberian Gauge