Kép forrása: pcguru.hu

Chachapoya (Második kiadás) – Felhőharcos [Társalgó]

Új elemekkel, nagyobb csomagolással és egy-két áramvonalasítással tért vissza a Chachapoya, melyben kincsvadászként kell értékes bálványok után kutatni, és azokat a riválisok előtt megszerezni.

Kár lenne tagadnom, hogy az Anachrony után számomra a Chachapoya a legkedveltebb hazai készítésű társasjátékom, ami elsősorban nekem meglepő, hiszen hasonló műfajú játékokkal egyáltalán nem játszom, inkább a közepesen és magasan komplex eurók kerülnek az asztalra. Szöllősi Péter 2019-es push-your-luck társasa viszont sikeresen épített a mezoamerikai/dél-amerikai kultúrák iránti rajongásomra, amit Tari József fantasztikus illusztrációi koronáztak meg. A páros az elmúlt két évben sem pihent: egy nagyobb kiegészítő után a Chachapoya visszatért, és ha csak a képekre hagyatkoznánk, annyira sokat nem is változott.

Chachapoya második kiadása ugyanis nem új játék, és még csak nem is kiegészítő, hanem az eredeti több ponton is újragondolt és kibővített változata. Azaz továbbra is egy olyan blöffölős push-your-luck kártyajáték, ahol minden résztvevő egy kincsvadászt alakít, aki igyekszik a legértékesebb, legritkább bálványokat bezsebelni, miközben az sem árt, ha közben kigolyózza a meccsből a riválisokat. Az már sokkal inkább kellemetlen, ha saját magát üti ki a játékból, na, de ilyen ez a szakma.

Ehhez a Chachapoya alapvetően két nagy pakli kártyát használ: ebből 50 nagyméretű lapka a kincseket ábrázolja, 75 pedig olyan kalandorokat, akik tudásukkal (azaz erejükkel) igyekeznek hozzájárulni a bálványok elhappolásához. A játékmenet rendkívül egyszerű: minden fordulóban az éppen aktív kezdőjátékos felhúz és megmutat három kincskártyát, amiből egyet visszahelyez a pakli aljára, egyet felfordít, egyet pedig képpel lefelé mellérak. Ezt követően minden fél a kezében levő kalandorkártyákkal licitál a lapokra, aki pedig a legértékesebb licitet teszi, megkapja mindkét kártyát. A csavar ebben az, hogy csak a kezdőjátékos tudja, melyik a visszahelyezett és melyik a lefordított lap, ez pedig azért veszélyes, mert a szettgyűjtésre kihegyezett Chacapoyában elég sok olyan bálvány van, amely bizonyos darabszám összeszedése után szó szerint végérvényesen kirak a meccsből.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Chachapoya (Második kiadás) a Vagabundtól - Felhőharcos

Új elemekkel, nagyobb csomagolással és egy-két áramvonalasítással tért vissza a Chachapoya, melyben kincsvadászként kell értékes bálványok után kutatni, és azokat a riválisok előtt megszerezni. Kár lenne tagadnom, hogy az után számomra a Chachapoya a legkedveltebb hazai készítésű társasjátékom, ami elsősorban nekem meglepő, hiszen hasonló műfajú játékokkal egyáltalán nem játszom, inkább a közepesen és magasan komplex eurók kerülnek az asztalra.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

11Júl

Trio [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.11. 14:00:00

Huszonakárhány évvel ezelőtt minden péntek este arról szólt, hogy a bővebb baráti kör összegyűlt a helyi pub-ba. Szólt a zene, kibeszéltük magunkból a hét történéseit, dartsoztunk, biliárdoztunk, és ha mindezt már meguntuk, akkor előkerült a kártya..


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Chachapoya (Second Edition)