Fotó: Nádori Gergely / Telex

Társasjáték a végzeted [Telex.hu]

Kipróbáltuk a Végzeteket, ami egyszerre próbál táblás, számítógépes és szerepjáték lenni, és meglepő módon sikerül is neki.

Volt egy időszak pár évtizeddel ezelőtt, amikor mindent jobban el lehetett adni, ha elé írták, hogy „számítógépes”. Így volt számítógépes szemvizsgálat, gumicentrírozás és színkeverés. Ma már talán megkopott a szó varázsa, de a digitális még mindig annak a szinonimája, hogy valami jobb. De vajon igaz-e ez a társasjátékokra is, amiknek az utóbbi időben megfigyelhető virágzása éppen a digitális kultúra ellenében jött létre? A nyolcvanas években sokan temették a társasokat, mondván, a számítógépes játékok komplexebb és sokfélébb élményt tudnak nyújtani. Hasonló volt a vélekedés a szerepjátékokról is, és egy pillanatra talán úgy tűnhetett, hogy a World of Warcraft és társai helyettesíthetik a klasszikus kockadobálós szerepjátékokat. Aztán jöttek a modern társasok, a szerepjátékos podcastok, végül a Stranger Things és a karantén, és mára a társasok és szerepjátékok népszerűbbek, mint valaha. Na de van-e értelme olyan társasjátékot csinálni, amihez számítógép is kell, és ami valamennyire a szerepjáték-hangulatot próbálja felidézni? A Végzetek alapján úgy tűnik, hogy lehet.

A dobozt kinyitva elsőként egy hatalmas, skorpiófarkú halálördög tűnik szembe – vélhetően ez lesz majd a főellenség –, és mellette sok apróbb figura. Ez a dömping jellemzően a Kickstarteren befutott játékok sajátja, a sok figura az, amivel az ötlet jól eladható, erre lehet sok támogatót szerezni, gyakran nincs is nagyon más szerepük a játékban, viszont az árat kellően megdobják. A Végzetekben szerencsére nem ez a helyzet, a sok figura segít abban, hogy a játék leugorjon a képernyőről, több legyen, mint egy program. Nehéz megmagyarázni, hogy miért, de a háromdimenziós, megfogható komponensekkel egészen más viszonya alakul ki a játékosnak, mint azzal, amit a képernyőn lát. A moduláris tábla, a figurák, az egyszerű szabályrendszer és az applikáció együtt olyasmit hoznak össze, ami egyszerre táblás játék, számítógépes játék, szerepjáték, lapozgatós könyv, de valahogy egyik sem. Az összhatás egyedi, és nagyon élvezetes.

[Cikk folytatása]

Társasjáték a végzeted

Volt egy időszak pár évtizeddel ezelőtt, amikor mindent jobban el lehetett adni, ha elé írták, hogy „számítógépes". Így volt számítógépes szemvizsgálat, gumicentrírozás és színkeverés. Ma már talán megkopott a szó varázsa, de a digitális még mindig annak a szinonimája, hogy valami jobb.

A cikkben megjelent társasjáték adatlapja

forrás -- telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • sitatom

    2022-05-01 21:15:15

    Sziasztok!

    A cikk egész jól összefoglalja a játék lényegét.

    Kicsit féltünk a játéktól, hogy milyen lehet telefonnal a kézben játszani egy társasjátékot (egy kalandjátékot), de amint kipróbáltuk bele is szerettünk. Nekem sokkal jobban tetszett mint a Bűnügyi krónikák, pedig az is egy nagyon jó kis játék. A Bűnügyi krónikákban közösen nyomozunk és egy az érdekünk.

    A játékban azért egy icipicit bosszantó tud lenni amikor a megfelelő személytől a semmiből nagyon fontos információt kap a másik. (Persze ha te kapod azt az információt akkor meg az igazán felemelő érzés :) .) Akit nagyon felbosszant a szerencse szerepe egy játékban annak nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

    Ha gyerek korodban szeretted a kalandjáték kockázat játékokat, könyveket akkor ezt imádni fogod, de legalábbis próbáld ki, adj neki egy esélyt.

    Viszonylag egyszerű szabályai vannak a játéknak és nem túl vastag a szabálykönyv. A miniket, figurákat nagyon eltalálták. Bár azért valamivel megjelölhették volna, hogy melyik figura kicsoda.

    Összeségében ez egy nagyon izgalmas és szórakoztató társasjáték.

    Aki teheti próbája ki.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Végzetek: Egy legendás kor sötét krónikái