Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Yunka - Nyomkeresés a dzsungelben

„Lelkes állatvédőként izgatottan fogadjátok a hírt, hogy a dél-amerikai dzsungel egy apró szegletében kihalófélben lévő állatok nyomaira bukkantak. Lehet, hogy pár veszélyeztetett állat újra megvetette a lábát azon a területen? Azonnal meg kell tudnotok!”

Hív a dzsungel, melynek sűrűjén átvágva, sziklákat megmászva nyomok után kutattok, hogy rég nem látott, veszélyeztetett állatokat figyeljetek meg. A játék egyedi mechanikája igazi kihívást jelent, folyamatosan figyelnünk kell, hogyan alakul a táj a szemünk előtt. Éppúgy, mintha egy igazi dzsungelben vágnánk neki a felfedezésnek: a szikla után lehet, hogy egy tisztásra érkezünk, vagy talán egy tó partján találjuk magunkat. Nem tudhatjuk, hogy épp mérgeskígyó, krokodil, madárpók vagy egy ártatlan papagáj keresztezi majd az utunkat. Okos tervezéssel a nyomok mentén haladva előbb-utóbb megtaláljuk a keresett állatunkat: lajhár, selyemmajom, jaguár vagy skarlát íbisz felkutatása a célunk.

Előkészület

Minden játékos magához vesz egy küldetés lapot és a színével megegyező két kis nyomkorongot és egy nagy állatkorongot. Kapunk egy jokerlapkát, ami kétoldalas: tóként vagy sziklaként funkcionálhat. A küldetéslapot mindenki átadja a bal oldali játékostársának, aki rárajzol két tavat kékkel és egy sziklát feketével. Egy dzsungel lapkát középre helyezünk, a többi pedig a húzópakli lesz. A kezdő nyomkereső az lesz, aki utoljára járt dzsungelben vagy erdőben. Minden játékos kap egy segédletet és bele is vághatunk a kalandba!

Játékmenet

A közösen kialakított, folyamatosan változó dzsungelben próbáljuk minél hamarabb megtalálni a küldetésünk szerinti nyomokat, majd az állatunkat. A fólián látható középső négyzetben van mindenkinek a nyom, amit úgy találhatunk meg, ha a fóliát a dzsungellapkák fölé emelve, azokon megtaláljuk a felrajzolt egységeket ugyanabban az elrendezésben. A térképünket szabadon forgathatjuk, de átfordítani nem szabad. Ha sikerrel jártunk, akkor a nyommal jelölt négyzet alatti lapkára letehetjük az első korongunkat. Erre a lapkára több nyom nem kerülhet és a lapka sem kerülhet ki a játékból. Ilyenkor megvizsgáljuk, hogy a 3x3-as területen milyen állatokat fedezünk fel és ezeket jelöljük a küldetéslapka alján. Ezek csak döntetlen eredmény esetén fognak számítani.

A saját körünkben kiválasztunk egy lapkát, ahonnan felfedezésre indulunk. Erre rámutatunk, meghatározzuk az irányt, majd választunk egy lapkát a kupacból, amit lefordítva leteszünk a már jelzett helyre. Ezután felfordítjuk és a helyzetén már nem változtathatunk. A játék során egyszer lehelyezhetjük a joker lapkát a választott oldalával, ezzel elősegítve a kutatást. Végezetül pedig ellenőrizzük, hogy sikerült-e nyomot találni a dzsungelben. A többi játékos is megvizsgálhatja, hogy az újonnan kirajzolódott táj segített-e neki a nyomkeresésben, majd a következő játékos köre következik.

A játék végét a harmadik nyom felfedezése idézi elő, ami a küldetésünk szerinti állat megtalálását és ezzel a játék megnyerését jelenti. Ekkor még az aktuális kört lejátsszuk, hogy mindenki ugyanannyiszor kerüljön sorra. Döntetlen esetén az győz, aki több állatot jelölt be a lapja alján. Ha senki nem találta meg a 3. nyomot és elfogy a választható dzsungellapka, akkor az a győztes, aki a legtöbb nyomkorongot helyezte le. Döntetlen esetén szintén az győz, aki több állatot pipált be.

A lapkáknak egyedi tulajdonságaik vannak, ezeknek is köszönhetjük a változatosságot a játék során. Normál dzsungel lapka esetén dönthetünk úgy, hogy nem oldalszomszédosan, hanem magára a lapkára helyezzük az új lapkát. Ha szikláról indulunk felfedezésre, akkor kettő lapkát húzhatunk, így gyorsíthatjuk a dzsungel bővítését. Tóról nem tudunk elindulni, csak ha hajó van rajta, így a vizes lapkák erősen tudják blokkolni az terjeszkedést. Tisztás lapka felhúzásakor mégegyszer mi következünk. Ha olyan lapkát fedünk fel, amin bromélia látható, akkor egy választott lapkát eltávolíthatunk a dzsungelből.

A játékszabály - nagyon okosan - lehetőséget biztosít egyszerűbb játékmódra, ha kisebbekkel játszunk, valamint haladóbb verziót a profiknak. Így mindenki számára kellő kihívást nyújt, attól függően, hogy könnyedebb szórakozásra vágyik, vagy inkább a nehezebb pályát választja.

Vélemény

A lapkalerakós játékoknak egyedi varázsa van, a közösen épített tér, a változások és ezáltal a tervek borulása különleges játékélményt nyújt. A Yunkaban extra különlegesség azaz átlátszó lap, amivel már több játékban is találkozhattunk, de ebben a formában igazán egyedi módon használhatjuk. Az épülő dzsungel folyamatosan változó kirakósként tárul elénk, melyben sasszemmel kell a tájat fürkésszük, hogy megtaláljuk az állatunk felé vezető nyomokat. A grafika hű marad a történethez, gyönyörű bujazöld lapkákkal találkozunk, szépek a színek és az állatok, minőségiek a játékelemek, a kűlcsínre nem lehet panaszunk. Az első parti során a dzsungellapkákon megbújó állatok közül egyet-kettőt alig láttunk meg, annyira beleolvadtak a környezetükbe, hűen tükrözve azt, ahogyan ez a vadvilágban is történik.

Az első játék alkalmával nehezen tudtunk haladni, mert sok tó lapka került fel, ami kissé behatárolta a haladási irányt. Kezdetben segítettük is egymást, mert a térlátás nem mindenkinek ment egyformán jól, de a játék végére mindenki felvette a fonalat. A gyerekem sajnos nem volt túl szerencsés a lapkahúzásban, csak nem jött az a szikla oda, ahová kellett volna, így az első játékélmény kicsit keserédes volt. Van, aki ezt az akadályt simábban veszi, de a gyerekek többségének nehéz elfogadnia a sikertelenséget, főleg akkor, ha ez több körön keresztül ismétlődik. Nos, mi betudtuk gyakorló játéknak az első játszmát - ami egyébként is az volt - és gyorsan átváltottunk az egyszerűbb játékmódra. És milyen jól tettük! Ezt már a 8 évesem is jobban élvezte, gördülékenyebben haladtunk, gyorsan jött a sikerélmény, hamarabb meglettek a nyomok. Máris megvolt a pozitív élmény!

Egy választási lehetőséget még javasolni tudok a játék könnyedebbé tételéhez: adjunk a kisebbeknek alternatívát; 2 lapkát vehet fel és az első felfedése után eldöntheti, hogy megtartja, vagy választja a másik, még nem ismert lapot. Ugyan nem hagyjuk nyerni, de máris van egy kis hátszele. Hallottam már hasonló engedményt a Carcassonne játékban is. Mindazonáltal a Yunka enélkül is jól működik, köszönhetően a választható játékmódoknak (egyszerűbb/normál/haladó), amit egyre több gyerekjátékban alkalmaznak. Gyerekjátékok esetében fontos azt is megemlíteni, hogy milyen területet fejleszt: a Yunka segíti a térlátást és az irányok rögzülését. Fejleszti az előre tervezést és állandó figyelmet kér, a folyamatosan változó tér miatt. Felhívja a figyelmet arra, hogy a körülöttünk lévő élővilág mennyire változékony, hogy az állatvilágban vannak eltűnőben lévő egyedek és mennyire különleges élmény lehet egy-egy ilyen faj nyomát kutatni. Szívből ajánlom a Yunkat a lapkalerakós műfaj szerelmeseinek, állatbarátoknak, dzsungelkutatóknak és azoknak, akik valami egyedi élményre vágynak és keresik az újdonságokat a társasjátékok világában.

írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Yunka