Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Krónikás vidd a hírt, a Medici-k legnemesebbje: Lorenzo il Magnifico!

A társasjátékszerzők között kevés a női tervező, de szerencsére közöttük is találunk kiválóságokat. Más területekhez hasonlóan kiemelkedő alkotásokkal nem csak hírnevet szereznek, hanem egyfajta minőséget is társítunk hozzájuk. Ilyen a Lorenzo il Magnifico szerzőnője is: Flaminia Brassini, akinek munkái között szerepel a Coimbra, az Alma Mater vagy a sokak által várt Golem. És persze a most bemutatásra kerülő alkotás is.

A Lorenzo il Magnifico 2016-ban jelent meg, és öt évre rá már ki is adták a Big Box verzióját. Ez idő alatt persze meg is jelent hozzá egy kiegészítő és több promo anyag is. Ez a kiadás szinte mindet tartalmazza (pár kickstarteres kártyát leszámítva), így egy jól megtömött, súlyos dobozhoz juthatnak a leendő tulajdonosok.

Történetírás

Lorenzo de' Medici, becenevén "Lorenzo il Magnifico", avagy Csodálatos Lorenzo, az olasz reneszánsz egyik legismertebb és leglelkesebb mecénása volt a művészeteknek és a tudományoknak.

Minden játékos egy nemesi család fejének szerepét tölti be a reneszánsz kori Firenzében. Céljuk, hogy nagy presztízst és hírnevet szerezzenek családjuknak, mindezt győzelmi pontokban kifejezve.

Győzelmi pontot többféleképpen is szerezhetsz, és figyelned kell az egyházzal való kapcsolatodra is. A játék három szakaszra oszlik, mindegyik két fordulóból áll, minden szakasz végén a játékosoknak meg kell vallaniuk a hitüket, és aki nem imádkozott eleget, kemény büntetést kap.

A játékos a körében lehelyez egy munkást a tábla egyik területére, és végrehajtja a helyszín akcióját. A játék pikantériája, hogy a családtagok nem egyformák. Minden kör elején dobunk a három kockával, ezek értékei minden játékos számára meghatározzák, hogy a színhez tartozó családtagok milyen értékű akciót képesek végrehajtani. Lehetőségünk van a munkást nagyobb értékűre erősíteni, ehhez minden értéknövelésért egy-egy lila szolgálót kell majd beadnunk.

A kor szelleméhez híven a játékosok igyekeznek a város legnagyobb mecénásává válni, ezért családtagjaikat szétküldik Firenze különböző területeire a négy toronyhoz, a Tanács elé, a Piacra, és az Aratásra. A négy torony akcióhelyei különböző értékűek, melyek alulról felfelé „drágulnak”, ugyanakkor a rá véletlenszerűen került kártyák nem feltétlen értékesebbek. A kártyák tornyai a zöld területeket, a kék épületeket, a sárgák a befolyásos személyeket, a lila pedig igéretes vállalkozásokat tartalmazzák.

A családtábla az épület és területkártyákkal

Családtábla

Firenze tornyairól megszerzett kártyákat a családtáblára helyezzük. Egy kártya sok jelölést tartalmaz: az esetleges költségét, a villámmal jelölt azonnali hatást, illetve a kártya alsó részén lévő végleges hatást, és a termelés feltételét. A kártyáknak meghatározott helye van, és a legtöbbnek van valamilyen képessége is.

A zöld kártyáknak önmagukban nincs költségük, ezeket egy munkással bírhatjuk termelésre az Aratás akcióval, de a kártyák nem termelnek csak úgy. Akkor aktiválódnak, ha a feltételükkel megegyező vagy attól nagyobb értékű munkást küldünk Aratni.

Vállalkozás és személykártyák

A sárga kártyák megszerzéséhez plusz nyersanyag befizetésére van szükség, működtetésük pedig a zöldekkel megegyező elven működik.

A személy és vállalkozás kártyák nem termelnek, de mindkettő tartalmaz valamilyen hatást, amivel előnyt nyújtanak a játékosnak. Előbbi pénzbe, utóbbi katonaság pontokba és/vagy nyersanyagba kerülnek.

Fontos elem a hitsáv, mely a hitbéli élet pozitív megélésére ösztönzi a játékosokat. A sávon való előremozduláshoz hitpontokat kell gyűjteni a második, negyedik és hatodik forduló végére. Ekkor hitünkről tanúbizonyságot kell tenni, amihez az összes hitpontunkat az egyháznak kell adományoznunk. Amennyiben ezt nem tudjuk, vagy nem akarjuk megtenni, penitenciára kényszerülünk, amiért a játék végéig valamilyen hátrányt szenvedünk el.

A játéktábla még további három helyszínt tartogat. A piacra legalább egyes értékű munkással valamilyen még szabad jutalmat választhatunk, a tanács palotája egy közös akcióhely, ahova bárki bármennyi munkásával betérhet és valamilyen bónuszt választhat.

A hitsáv és a penitencialapkák.

A játék a 6. forduló után ér véget, vagyis minden játékosnak 6x4 akciója lesz. A játék végén összeszámoljuk pontjainkat, és a legtöbbet gyűjtő játékos családja beírja nevét Firenze történetébe.

Firenzei esték

A Lorenzo egy összetett játék, de nagyon logikusan és érthetően épül fel, amit persze jól játszani nem könnyű, éppen ezért nem javasoljuk kezdő játékosoknak. Fontos szerepe van a tervezésnek, és az akciók végrehajtási sorrendjének. Az akciók szépen épülnek egymásra, és ha hiányt szenvedünk valamiből, akkor van lehetőségünk korrigálni, de a meghatározott lépésszám és az egymást kizáró, egy férőhelyes akciók által a versenytársak elég feszített tempót diktálnak.

A játék kivitelezése kiváló minőségű, és aki szereti Klemens Franz (Agricola, Le Havre, Királyi áru) stílusát, az valószínűleg szépnek is fogja találni az egyébként erősen reneszánszos pompát.

Az előkészítés kissé hosszadalmas, főképp, ha kiegészítőt is használunk, erre 10-15 percet rászánhatunk, és ennyi lesz az elpakolás is. A játék gyakorlott játékosokkal nagyjából másfél óra 4 fővel, amit egyébként a kiegészítő 5 főre bővít. Nekünk kettő, három és négy játékossal is tetszett, öten már kellemetlen a holtidő, négyen még elviselhető.

A kockák és a piac takaró lapkák. Nekünk ezek a kedvenceink.

Ha kártyavédőzni szeretnénk kétfélére is szükség lesz, több mint száz 44x68 mm-esre és pár darab standard euro méretűre. Viszont a kártyák annyira vastagok, hogy akár el is tekinthetünk ettől.

A krónikás hangja

Összességében a játék egy haladó euro játék, amiben a téma inkább csak hangulati elem, és az interakció is csak a helyek elfoglalásakor szól bele a játékba. Ezért sokan száraznak érezhetik. Viszont a játék nagyon megfogott minket. A különböző értékű munkások, és a kártya elviteli rendszere remek mélységeket ad a játéknak. A kártyák munkára bírása adott értékű munkással nagyszerű ötlet, a hitsáv pedig bosszantó nyomást helyez ránk, de egyben nagyon szórakoztató eleme a játéknak. Egy nagyon finoman hangolt, rétegzett alkotás, melyet minden “eurósnak” őszintén ajánlunk.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Kommentek

  • ARduel

    2022-08-19 15:12:21

    A kártya sorrenddel egyet értek, abban van szerencse, de azért nem annyira drasztikus, tekintve, hogy minden fordulóban 8 fix lap pörög, és ahogy írták a kockaértéket jól lehet manipulálni.

    Ez a Big box verzió, amiben benne van az összes kiegészítő és promo. A játék alap verziója 16-18.000 körül van, mint a többi piacon lévő hasonló kaliberű euró.

  • hadhaz.sandor

    2022-08-18 18:01:15

    "A dobókocka ne zavarjon senkit, egyáltalán nem zavaró a szerencse"

    A szerencse nem is a dobókockából jön, hanem a lapok sorrendjéből/helyéből.

    "Én mindenkinek javaslom, aki szereti a picit agyalósabb eurókat, vagy a szerzőt(ket)"

    agyalósabb eurók már a 15ezer alatt is vannak, ahogy a szerzők más játékai is. 30ért ez egy nagyon rossz deal.

  • mr.zehy

    2022-08-18 10:55:31

    "Egyből a nagydobozzal és így pár apró plusszal kezdtünk, de érzésem szerint sem a szabálymagyarázatot, sem a játékidőt, sem a játék konkrét lefolyását nem növelte meg drasztikusan, így nem volt ezzel gond. A játék szerintem ezekkel és enélkül is elég szűk, valamint kegyetlenül büntet. Ennek ellenére (vagy épp ezért?) kifejezetten jó, pont nekem való még bőven élvezhető nehézséggel. A rengeteg kártya és az események láncolata miatt kb. végtelen játszhatósággal rendelkezik - mondom ezt két játék után, szóval erre majd még később visszatérünk. :)"

    Ezt 2 játék után írtam, de a véleményem semmit nem változott. Gyakorlatilag most már az összes kieggel játszottunk, így baromi változatos a játék, és 9 parti után sem gondolom, hogy a végére értünk a kiismerésének. A dobókocka ne zavarjon senkit, egyáltalán nem zavaró a szerencse a szerepe és viszonylag könnyen lehet módosítani az értéket is. Én mindenkinek javaslom, aki szereti a picit agyalósabb eurókat, vagy a szerzőt(ket), az nem fog csalódni.

  • ARduel

    2022-08-16 16:25:01

    Teljesen más a játék, itt a kockák a munkások értékét határozzák meg, amiből négy van. Fordulóból pedig hat.

    A játék lezárása rendben van.

  • hadhaz.sandor

    2022-08-16 14:41:00

    Nagyon nem hasonlít a Tavernákra. A Lorenzo sokkal szárazabb, gyakorlatilag témája nincs. Sem pakliépítés, sem kockadraft nincs a Lorenzóban. Vannak helyette sávok és egy elég gyenge engine építés.

    Számomra ez egy témátlan, lélektelen euró nagy random faktorral. Bár tudjuk hogy minden lap ki fog jönni, de nem mindegy hogy milyen helyen, hisz a lapok ára a helytől függ.

    Ami szubjektív, hogy szerintem kifejezetten randa. Ami kevésbé szubjektív, hogy drága ahhoz képest amit ad. Egy tömegből nem kiemelkedő, okés játék pofátlanul túlárazva.

  • maszlagadam27

    2022-08-16 07:10:38

    Én is éreztem hasonlóságot a Marco Poloval, a játékidő, a kockák, mind stimmelnek. Valahogy eddigi tapasztalataim szerint az olasz szerzők ilyen típusú eurókat gyártanak, mind szűkös, de eszméletlen mélységeket kínál a döntések meghozatala során. A Grand Austria Hotel, a Tzolkin, de még talán a Newton is megemlíthető ha hasonlóságokat keresünk. Az alapok emlékeztetnek egymásra, de tematikailag mind más, és mindegyikben van egy kis mechanikai egyediség is ami jól fűszerezi, egyedivé teszi mindet. Nekem nagyon bejön ez a stílus!

  • MaRo

    2022-08-15 22:52:33

    Köszönöm a visszajelzést!

    A kevès kör és játékidő engem a marco polora emlékeztet, habár ott több forduló volt.

    Azonban a játék végèn az volt az érzésem, hogy folytatnám a játékot (nyilván nem előlről) mert olyan èrzést adott, hogy alig jutottam egyről a kettőre vagyis a tábla még rengeteg potenciállal kecsegtetett viszont az alap szabály szerint ugye ennyi és nincs tovább.

    Mivel a 2 kör ès 3 kocka lényegesen kevesebb opciót ad itt nem merül fel ilyen érzet tapasztalataid szerint? Igaz itt vannak munkások amik lehet, hogy a kockadobástól függetlenek így a tényleges akciók száma lényegesen több lehet 1-1 körben. Habár a marco poloban is van néhány akció 1 körön belül attóo függően, hogy hová pakolsz több akciólehetőség van és mégis ilyen érzést hagyott. Bár ettől függetlenül a játék ez esetben is tetszett tehát ez nem feltétlen kizáró ok.

    De ugye a téma különbözik az hiányérzet könnyen hasonló lehet mert ott több helyre jutnál el itt meg hatalmasabb családot teremtenél.

    Téged is bátorítanálak mint syndi -cateet, hogy az adatlapjára is posztolj személyes élményeket ami sok kérdést megválaszolhat alapból.

    Sajnos a játék adatlapján fájóan kevés a vélemény és sajnos a régi, alap verzió alapján sem egy kiemelkedő darab, te ezt hogy látod?

  • ARduel

    2022-08-15 22:15:25

    Tapasztalatunk szerint gyakorlottságtól függően 25-35perc/játékos

  • syndi-cate

    2022-08-15 20:55:42

    Nekem első blikkre kinézete a Tavernák Tiefenthalban-ra emkékeztet, kockákban, rajzokban, kisméretű kártyákban...

  • MaRo

    2022-08-15 20:41:44

    Már sokat hallottam erről a játékról és kivétel nélkül jókat.

    A leírás erre csak méginkább ráerősít. Amit furcsának találtam, hogy ilyen kevés körünk van ehhez képest meg egész hosszú játékidőnk. Valahogy erre mindig hosszú sok körös játékként gondoltam most viszont úgy érzem, hogy ez a játék leginkább a létszám miatt húzódhat el.

    Ettől eltekinthe azt gondolom, hogy egy szép és érdekes momentumot ragadott meg a játék témájaként és remélem, hogy összefutok vele egyszer személyesen is ami megerősítené, hogy mindenképp a polcon a helye.

    De majd a későbbiekben mélyebben utánanézek eme döntés további támogatására. Habár az, hogy big box és alapból tartalmaz szinte minden elemet szintén nem utolsó szempont már csak azért sem, mert én személy szerint szeretem ha minden lehetőség és variáció kompakt módon adott.

    Aki esetleg játszott és megtudná osztani velem, hogy 1 játékosra kb mennyi idő esik az 1-2 órás adatlapi jelölésből azt megköszönném. Én 20-30 percre tippelek a körökből ítélve de jó lenne ebben kellemeset csalódni.

  • maszlagadam27

    2022-08-15 17:25:27

    Szuper írás, régóta szemezem már ezzel a játékkal, most méginkább megjött a kedvem!
    Bár én inkább az egyik társszerző, Simone Luciani neve miatt figyeltem fel rá, mert nagyjából ha egy üres doboz lenne fémjelezve a nevével, azzal is tennék egy próbát, nagyon nagy kedvenc szerzőm.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Golem
  • Agricola társasjáték (új kiadás, hobbi változat)
  • Lorenzo il Magnifico - Bővített magyar kiadás
  • Királyi áru
  • Le Havre
  • Coimbra
  • Alma Mater