Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Acélmágnás – Vigyázz.., kész.., pénz!

A magyar társasjátékpiac új üdvöskéjét köszönthettük a minap, ennek okán mi is kipróbáltuk az Acélmágnást! A Vagabund kiadó nem mindennapi kampányt épített ki új játéka köré, amivel láthatóan a tapasztalt játékos közönséget igyekszik megszólítani. Facebook és Instagram posztok, történeti leírások, Acélmágnás Turné, van itt minden, ami egy jó kapitalista játékhoz illik!

Az Acélmágnás orosz szerzők munkája, amit a pillanatnyi nemzetközi viszonyok között bevállalni tökös kiadóra vall. A játék a XIX. századi orosz ipari fellendülés korszakát igyekszik megidézni, ehhez 5 kortárs karaktert is társított. Nem mellesleg a kezdőjátékos jelölő egy méretes cári sas, persze ezek az elemek nem befolyásolják a játék minőségét.

Ellátási lánc

Az Acélmágnásban a XIX. századi Orosz Birodalom kapitalista szellemű alakjait alakítjuk, akik cégeket vásárolnak, és igyekeznek ezeket úgy rendezni, hogy a leghatékonyabb termelési láncot képezzék, ezzel a legtöbb pénzt keresve.

Az első, licit fázisában minden játékos négy különböző értékű koronggal licitál a felcsapott kártyákra, vagyis cégekre. Ekkor a játékosok felváltva helyezik le korongjaikat, és aki a fázis végén a legnagyobb értékűt tette egy adott kártyára, az megszerzi azt. Az igazi kapitalizmusban a többiek üres kézzel kullognának haza, de nem az Acélmágnásban! Itt kártérítésben részesülnek, és a kártyák felső részén látható akciót végrehajthatják annyiszor, amilyen értékű korongot tettek a kártyára.

Ezt követi a termelés fázis, melyben a játékosok bármilyen sorrendbe rendezhetik gyáraikat, majd beindulnak a gépek és elindul a termelés. Ezt a fázist a játékosok szimultán is végrehajthatják, mivel itt már nincsenek hatással egymásra.

A kártyáknak háromféle akciója van: ebből a fejlesztés, csak a kezdőkártyán hajtható végre: ezzel fordíthatjuk át a kártyákat a két akcióra képes oldalukra. A többi akció a kitermelés és a feldolgozás. A kitermelés során nyersanyagokat kapunk: szenet, acélt, kőolajat, fogaskerekeket, amiket a feldolgozás során másik nyersanyaggá alakíthatjuk át, vagy eladhatjuk.

Négy forduló után a játék véget ér, és a legtöbb pénzt összeharácsoló játékos győz.

Ezt vedd elő ne a Monopolyt

Mind a grafikai megvalósítás, mind az anyagminőség kifogástalan, a jelölésrendszer funkcionális, és jól átlátható. A dobozban van egy inzert, ami csak fektetett állapotban tartja meg az alkatrészeket. Ha viszont eltávolítjuk a rendezőt, sok levegőnek jut hely a dobozban, de ennek orvoslására, W. Eric Martin a boardgamegeek egyik írójának „reboxing” videójában találhatunk megoldást.

Maga a játék szabályai és játékmenete egyáltalán nem bonyolult, könnyen tanulható, és a szabály is könnyen értelmezhető. Viszont sokkal összetettebb, mint amit elsőre ígér. Már a licitek megtételénél komoly mérlegelésre van szükség, hiszen a kártérítésekből befolyt nyersanyagok komoly hatással lesznek a termelési fázisra. Ezután jön maga termelés, ami egy tiszta engine building, vagyis motorépítés, aminek a célja a leghatékonyabb lánctermelés kialakítása, vagyis a legkevesebb nyersanyagból a legnagyobb profit begyűjtése.

Itt komoly számolgatást kell elvégezni, hogy az átváltás hatékony legyen, és a kívánt célt elérje a játékos. Ebbe viszont könnyű belezavarodni, és elszámolni a dolgokat, gyakori az analízisparalízis. Eltarthat 5-6 percig, míg mindenki végigmegy a sorozatán, épp ezért javasolja a szabály, hogy szimultán hajtsuk végre az akciókat. Viszont az első 2-3 fordulót még érdemes körsorrendben végrehajtani, és segíteni egymást a félreértések elkerülése végett.

Kapitalizmuskritika

A játék során nem igazán érezhető a kapitalista szellemiség, nem éreztük az egymást letaposó, versengő hangulatot, de értjük, hogy alcíme alatt mire gondolt a szerző. A legnagyobb verseny a licitálás során lesz, viszont a kártérítéseknek köszönhetően a vesztesek olykor jobban járnak, mint a kártyát megnyerő játékos. Ezután viszont nincs ráhatásunk az ellenfelek tetteire, sőt, egy szimultán nyersanyagtermelést és átváltást hajtunk végre.

Összeségében egy szépen kivitelezett, jól tematizált gazdasági játék, amihez az engine building mechanizmus kitűnő választás. Számunkra egy igen ígéretes darab, mert tapasztaltabb játékosokkal bőven beleférünk az 1 órás játékmenetbe, mégsem egy könnyed filler kategória, van benne kihívás. A karakterkártyák egyedi képességei pedig tovább növelik a változatosságot a játékban.

A(z) Acélmágnás társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Acélmágnás