Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Boldog kicsi dinók

Van kedved kipusztulósdit játszani?

Ebben a játékban hányattatott sorsú dinóinkkal próbáljuk átvészelni katasztrófák egy egész sorozatát. Mindezt olyan bájosan és humorosan prezentálja a játék, hogy nem győzöl vigyorogni és „awww”-zni, mikor sajnálod őket.

A Boldog kicsi dinók rövid, 2-4 személy által játszható játék (kiegészítővel 6 játékosra bővíthető), amit már 8 éves kortól nyugodt szívvel ajánlanak. A hivatalos játékidő 30-60 perc, de tapasztalataim szerint ez inkább a 30 perc felé húz, pörgősek a menetek. Azoknak, akik ismerik az Unstable Games játékait (Unikornisok: Rémes Ménes, Bájos kis bestiák...), külön kiemelném, hogy ennél a játéknál akkor sem húzódnak el a mérkőzések másfél-kétórás eposzi küzdelmekké, ha egy hardcore társaság ül össze. Ez a nyerési kondíciók miatt van.

Térjünk is át a szabályokra

A játékot akkor nyered meg, ha te érsz először célba az 50 pontos játéktáblán, vagy ha te vagy az utolsó életben maradt dinó. Pontokat elsősorban a körökben kijátszott pontkártyákkal tudsz gyűjteni, de erről részletesen majd később.

Először választasz magadnak a négy karakter közül: Megsiratopsz, Stressz-Rex, Balszerencsés Bronto és Sztegosz Aurél. Minden dinónak egyedi passzív képességei vannak, amik a játék során segítenek vagy éppen hátráltatnak majd a fordulók során, attól függően, milyen katasztrófával szembesül hősünk.

3 típusú katasztrófakártyával szembesülhetünk: természeti, állati és érzelmi. Ezeken kívül van még az anti-joker Meteor kártya, ami az előző három típus összegyúrt változata, mind a három típus egyszerre. Nem csoda, hogy félnek tőle, igaz?

Akkor pusztulsz ki, ha mind a három típusú katasztrófakártyából begyűjtesz egyet-egyet, vagy ha egy típusból hármat is bezsebeltél. Ily módon a számodra legkedvezőbb esetben is az ötödik katasztrófakártya már bizonyosan a vesztedet okozza, legrosszabb esetben már a harmadiknál véged.

Hogy néz ki egy kör?

Minden fordulóban 5 lappal a kezetekben vágtok neki a kalandoknak, amit az anyatermészet, a társadalom vagy a rossz szerencséd eléd sodor. Ez úgy történik, hogy fordulónként felcsaptok egy katasztrófakártyát a katasztrófa pakliból.

Ezután minden játékosnak választania kell a kezéből egy pontkártyát (aminek az értéke 0-9 pontig terjedhet), majd azt lefordítva le kell helyezni a játéktérre. Ha ezzel mindenki kész van, felfedjük a lerakott kártyát. A legmagasabb pontszámmal rendelkező játékos megnyeri a kört, és annyit lép a ponttáblán, ahány pontot összegyűjtött a kör során. A legalacsonyabb pontszámmal rendelkező játékos pedig megkapja a katasztrófakártyát. Ha te raktad le a legmagasabb értékű pontkártyát, nyerésre állsz... vagyis... ilyen egyszerű lenne? Természetesen nem. Foggal-karommal küzdenek kicsi dinóink a pontokért. Különböző akciókártyákkal pontokat vonunk le a másiktól, magunknak bónusz pontokat szerzünk, akár a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámot is megcserélhetjük. Nincs is annál szórakoztatóbb, mikor két másik játékos egymásra licitálva halmozza a pontokat, te pedig szépen csendesen kivárod a végét a mezei 3 pontocskás lapoddal, aztán BUMM, a játéktérre dobod a pontcserélőt. Az akciókártyákon kívül maguk a pontkártyák is rendelkezhetnek különböző hatásokkal. Ezek lehetővé teszik, hogy a lefelé fordított lap kijátszása is valamiféle taktika mentén történjen. Miután végeztünk a csatározással, jön a pontozás. A lapok értékén és az akciókártyák hatásán kívül a saját dinónk passzív képessége is módosíthat az eredményen +/- 1 ponttal. A karaktereken szerepel, melyik dinó melyik katasztrófára kap bónuszt vagy pontlevonást.

Ezután lépünk a pontozótáblán: mint már említettem, a nyertes annyi pontot kap, amennyit bezsebelt a kör során, de ez még nem minden. Minden játékos (beleértve a nyertest is) annyit lép előre, ahány katasztrófakártyát tudhat magáénak. Ahogy a mondás is szól, ami nem öl meg, az megerősít.

Saját vélemény

Nekünk nagyon tetszik a játék, ajánlom kisebb baráti összejövetelekre és családi játéknak egyaránt. Könnyedsége miatt hosszabb játékok előtti felvezetésnek vagy akár levezetésnek is tökéletes. A grafika igényes és játékos, a katasztrófakártyák meg egész egyszerűen viccesek. Ráadásul sokszor bele is trafálnak a készítők. Az érzelmi katasztrófák között előfordulnak olyanok, amik már velünk is megeshettek. Így a nagy vigyorgások közepette nagyon is együtt tudsz érezni a kicsi dinóval, akinek a szeme sarkában ott a könnycsepp. Mivel sikerült humorosan hozzányúlni a témákhoz, így elvették ezeknek az élét, és te mint játékos felszabadultan lavírozol a kihalás mezsgyéjén. A többiekkel kiszúrós mechanika miatt konfrontatív a játék, aki ezzel nem tud megbirkózni, az még a kipusztulást sem érdemli meg. :D Viccet félretéve, mivel ez egy kártyajáték, ezért a szerencsefaktor is erősen befolyásolja, mit tudunk kezdeni egy adott szituációval, így szó, ami szó azért bosszantó tud lenni, ha körök óta rosszul jön ki a lépés.

Ha megnyerted a játékot, diadalmasan bömbölhetsz egy nagyot. Ha pedig idő előtt kipusztulnál... ”Mosolyogj, mindjárt vége” 😊

írta -- edaadri2

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Kommentek

  • cs.orsika

    2022-07-06 10:44:24

    Nekünk is hamar a kedvencünk lett ez a játék. Mondjuk mi a kicsit koravén első osztályossal játsszuk, de ebből még nem volt probléma, ő is érti a szabályokat és alig várja, hogy amikor mi felnőttek befejeztük egymás pontjának a lehúzását, a magunk felhúzását, cserélünk, támadunk, akkor szépen bedobja a cserekártyáját, átírva a végeredményt. :D Külön derültséget okoz a dínók neve is, a kisfiam kedvence a Stressz-Rex, én pedig a Megsiratopsszal szeretnék lenni minden egyes alkalommal. :)

  • edaadri2

    2022-07-05 06:43:20

    Nagyon szépen köszönöm 😊 Próbálkozom 😄

  • Clio

    2022-07-05 06:31:13

    Én nagyon szeretem az ilyen jellegű cikkeket elolvasni, mert sokszor volt már segítségemre, hogy valamilyen játékot érdemes-e megvennem vagy sem. Van amikor videók, gameplayek nézegetése mellett is, inkább az írásos beszámolók alapján döntök. Csak így tovább! Várunk még sok-sok beszámolót! :D

  • MaRo

    2022-07-03 21:18:42

    Na igen, lassan előrelépsz személyes játékajánlómmá, csak győzze a buksza!

    Végül is igazad van, főleg manapság, már olyan laza minden és annyi mindennel találkoznak a gyerekek, hogy valóban simán belefér, bár nem tudom ki mennyire játszott dinók eszik egymást.😅 Az állítás ettől még áll, mert van ezer más példa is ami akár durvább is lehet.

  • edaadri2

    2022-07-03 19:24:52

    Örülök, hogy megtetszett 😊

    Ami a korhatárt illeti, szerintem nem elrugaszkodott. Egy 2-3. osztályos gyereket már nem hatnak meg a "kipusztulós témák". Ha belegondolsz, oviban is sok gyerek játszik dinósat, ahol felfalják egymást a dinoszauruszok. A mai gyerekeknek meg aztán pláne nagyon magas az ingerküszöbük. Ez a játék nem veri ki a biztosítékot.

    Egyedül az érzelmi katasztrófák szólnak inkább az idősebbeknek. Azokkal sincs baj, de a kisebbek nem fogják fel igazán az eseményeket a teljes valójukban. Pl. nevethetnek rajta, hogy felültettek a randin, de koruknál fogva nem érzik át a dolgot.

    Szerintem olyan ez, mint a régebbi mesék. Gyerekként is nagyon élvezed, aztán ahogy múlnak az évek, egyre több felnőtteknek szánt poént fedezel fel és értesz meg 😀

  • edaadri2

    2022-07-03 19:23:08

    Ennek nagyon örülök, akkor már volt értelme megírni 😊 Remélem Nektek is felhőtlen kikapcsolódással teli órákat hoz majd!

  • MaRo

    2022-07-02 23:14:36

    Én erről a játékról nem is hallottam az előző havi pontra fel játékig. De mikor itt is megláttam a dobozképet le is írtam, hogy gyerekjáték és ugye ez jelen állás szerint nem nyer aktualitást, bár lehet, hogy nem ártana későbbiekre is készülni de sajnos a kívánságlista nem ad ennek nagy teret így feltehetően az aktualitásig erre nem is nagyon kerül sor.

    A játék adatlapjára viszont nemrég érkezett komment már felkeltette a figyelmem anélkül is, hogy alaposabban utána jártam volna annak, hogy mivel is jár a kihalás számomra és, hogy mennyire tudom magam elképzelni a kihalás küszöbén.

    Mindenesetre a komment is annyira meggyőző volt, hogy a feleségemnek már el-elejtettem, hogy ez ígéretesnek tűnik és jó szórakozás ak ígérkezik már csak azért is, hogy barátkozzon a gondolattal, hogy a kapcsolatunknak rövidesen akár vége is lehet...😅😂

    Ez az ismertető viszont abszolút meggyőzött arról, hogy társaságtól függetlenül kiváló szórakozást nyújt a játék szerencsefaktortól függetlenül úgy érzem megvett kilóra.

    Mondjuk azzal nem feltétlenül értek egyet, hogy ezt egy 8 évessel leülnék játszani még ha el is veszi az élét a játék akkor is úgy gondolom, hogy nekik nem biztos, hogy jó gondolat a kihalás ennyi idősen. Habár, mire odakerülünk, hogy a gyerek ilyen korba legyen, az iskolából lehet olyan dolgokat/szokásokat/stílust/szöveget hoz majd haza, hogy tényleg inkább kihalás felé haladunk majd és ilyenformán mindegy, ha előre begyakoroljuk, hogy úszhatjuk meg mégis.

  • Clio

    2022-07-02 18:43:22

    Köszönjük szépen a cikket! Règóta nèzem már ezeket a cuki kis dínókat és azt hiszem ez a cikk adta meg a vègső löketet afelé, hogy megvegyem a játékot. Gyorsan be is rendelem, mèg férjem szülinapja előtt meg is érkezik :D Jó indok ez egy társasjáték megvásárlására ;) .

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Boldog kicsi dinók – Mosolyogj, mindjárt vége!