Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Color Code - asszociáció a színekkel

A Color Code egyszerű szabályokkal rendelkező, könnyed, kooperatív családi játék 2-6 fő részére, fél órás játékidővel. Az absztrakt játék célja egymás színasszociációjának megfejtése.

Áttekintés

A Color Code táblát a játéktér közepére helyezzük, majd a kijelölt helyre feltesszük a dzsókerlapkákat és a bónuszlapokat. A 133 fogalomkártyából játékosszámnak megfelelően paklit képzünk.

A színkódoló kiléte körönként fog változni, mindenki legalább egyszer belebújhat ebbe a szerepbe. A kódoló magához veszi a színkártyákat és a fogalomtáblát, majd felhúz a fogalompakliból három új lapot. Rövid gondolkodás után minden fogalomhoz hozzárendel egy-egy színt a színkártyák segítségével, ügyelve rá, hogy senki se láthassa azokat.

A többiek a színes korongokat kapják meg, ami felett közösen rendelkezhetnek. Ők csapatként próbálják kitalálni, melyik fogalomhoz milyen színt társíthatott a kódoló. Például szörfözni a tengeren szokás, ezért ide jöjjön a kék, kerékpározni a természetben, ez legyen zöld, az időjárás pedig egész héten borongós volt, legyen szürke. A kiválasztott korongokat a fogalmak fölé helyezi a csapat. Döntésképtelenség esetén, vagy ha akadozna az ötletelés, akkor a kódoló jobb oldalán ülő játékos, a színmester feladata a beszélgetés vezetése, és szükség esetén a végső szín kiválasztása.

Az eltalált színasszociációk pontot fognak érni: ezek a fogalomkártyák a Color Code tábla még nem teli, legkisebb számmal rendelkező oldalára kerülnek. A hatoldalú tábla minden oldala egy szintnek felel meg, és egy szint akkor tekinthető teljesítettnek, ha ott két fogalomkártya is fekszik.

Amikor elfogynak a fogalomkártyák, a játék véget ér, meglátjuk, hány szintet sikerült teljesítenünk, és ez alapján kapunk egy egy szavas minősítést a teljesítményünkre.

Segítség

A Color Code táblán található dzsókerlapkákat a kódoló leteheti egy-egy fogalom alá a köre elején. A bennfentes lapka esetén megnevez egy játékost, így utalva egy közös élményre, a színszűrő lapka hatására felfordít egy előtte fekvő színkártyát, így kizárva azt az asszociálásból, az 50/50 elnevezésűnek köszönhetően pedig a csapat a megjelölt fogalomhoz két színkorongot is letehet.

A bónuszlapokat a csapat teheti le egy-egy fogalomhoz, amelynek a színkódjában nagyon biztos. Ha valóban eltalálják a társított színt, a bónusz kártyát is megnyerik, amely fogalomkártyaként felkerül a tábla egy oldalára.

Az előző példánál maradva, ha a kódoló letette volna a kerékpárhoz a bennfentes lapkát, és Zsuzsi nevét bemondja, akkor könnyen rájöhetett volna a csapat, hogy Zsuzsi biciklije piros, ezért ez lehet a keresett szín. A csapat pedig letehetett volna egy bónuszlapkát a szörfözéshez, mert biztos volt benne, hogy az kék lesz, és így egy helyett két kártyával gazdagodott volna.

Variációk

A színes nyüzsgés modul egy-egy új színt hoz a játékba az első három szint teljesítésekor, így bővítve a választékot lilával, narancssárgával és rózsaszínnel, ezzel nehezítve a döntést.

A fogalmak között találhatunk pár pikánsabbat is, kimondottan felnőtteknek valót. Ezeknek a hátlapja meg van jelölve, így kompatibilis marad a játék kiskorúakkal is.

A parti játékvariáció lehetővé teszi a játékot akár 7-18 fő részére is. 18 fogalomkártyát nagyjából egyenlően kell elosztani a résztvevők között. Minden játékos legalább egyszer lesz színkódoló, és a kezében lévő fogalomkártyákhoz kell majd társítania színeket. Mindig az előző kör színkódolója lesz az új kör színmestere. A színmester szerepe ekkora társaság esetén már tényleg szükséges, nehogy egy-egy halkabb személy ne tudjon érvényesülni, vagy több kisebb csoport alakuljon ki, és folytasson privát diskurzust.

Kapcsolatépítés

Bár ez a könnyed a játék nem kimondottan egymás mélyebb megismerését eredményezi, azért megtudhatunk egymásról érdekes információkat. Jót nevettem, amikor kiderült, hogy párom szerint a legtöbb leves zöld, vagy hogy barátnőm azért választotta a bikinihez a lilát, mert újként került be a partiba ez a szín, és egyszerűen szépnek találta. Olykor-olykor komolyabb beszélgetések is születtek, például az emberhez fehér színt társítani vagy a világosbarna színt bőrszínnek hívni rasszizmus? És a fiatalság valóban olyan ártatlan, hogy fehér színt érdemeljen?

A(z) Color Code társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Kommentek

  • Bator

    2022-02-18 11:29:55

    Hat azért 11 ezret nem adnék ezért a játékért, de nagyon jól hangzik szívesen kipróbálnám.


    Én legutóbb az orarendemnél csináltam, olyat, hogy a nevük helyett színeket rajzoltam a papírra. Utána érdekes volt amikor másokat megkérdeztem, hogy szerintük a kémia az milyen színű? Bár rá kellett jönnöm, hogy egy-egy tantárgyhoz foleg olyan színeket társítottam, amilyen a jellemzően tankönyv is volt.

    De mindenesetre izgalmas játéknak tartom, es azzal nem ertek egyet, hogy ilyet felesleges gyártani, mert jó persze tudod, hogy van ilyen játék es tök jó, de ha dobozosan van meg sokkal többet jatszol vele es új játékosokat is sokkal könnyebben tudsz bevonni, ha van egy igényesen kidolgozott formája es nem csak ceruza meg papirfecnik.

  • csongrady.p

    2022-02-16 17:03:49

    Szerintem több dolog is lehet abban, hogy valami nem PnP vagy nem egyből az.

    Részben a szellemi terméket így el lehet adni és a készítő is lát belőle valamit ( ha nem tévedek azért nem sokat)
    Másfelől pedig lehet, hogy otthon elő tudod állítani a játékot magad, de ha szépen akarod megcsinálni lehet nem lesz annyival olcsóbb, mintha levennéd a boltban a polcról.

    De mondjuk ha van benn olyan komponens amit azért nehezebb összehozni, mint pl a Hullámhossz tárcsáját, akkor azért kicsit talán más a helyzet.

    Mondjuk jelenleg ahogy nézem átlag 11 ezer körül árulják ezt a játékot, ami nagyjából egy árban van az előbb említett Hullámhosszal.

  • soetigabor

    2022-02-15 15:00:58

    A barkochba létezik "dobozos" játékként, fekete történetek néven. ;)

  • kvarclovag

    2022-02-15 13:12:32

    Ha már a Kartográfusoknál leírtam, leírom ide is (bár ezt nem játszottam, azt meg igen), furcsa nekem ez a mindent kiadunk dobozosan, amit simán lehet magunktól is játszani a szabály ismeretében. Kíváncsian várom, mikor lesz dobozos verziója a szóbridzsnek vagy a barkochbának 😃 A "Most mutasd meg"-nek már van.

  • umfuhrerrichard

    2022-02-15 12:08:37

    társaságtól függően, akár szórakoztató is lehet, bár kissé zavaró, hogy 2 másik nem kimonodottan világnyelven is ott van még ugyanaz a szó, gondolom olcsóbb gyártás, bár ezt nem biztos, hogy viszont akarom látni a játékban 😬
    Ezt az angol verzióban úgy oldották meg, hogy mindkét irányból olvashatóvá tették a káryát.

    130 kártyával kérdéses az újrajátszhatóság is, de monjduk új kártyák alkotásának, csak a kreativitás szab határt 🙂

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Color Code