Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Micsoda pech#!? Bemutató

Veled is megtörtént már, hogy egész nap üldözött a balszerencse? Ömlött már kávé a fontos irataidra? Ültél már frissen festett padra az új öltönyben? Gondolj bele, milyen lenne, ha te lennél az, aki egy lakatlan szigetről egy süllyedő hajóra száll, vagy akinek a fejére esik egy zongora…! Veled ez nem történhet meg…? akkor passzold át a bajt másnak.

Régóta vártuk, hogy a No Thanks! kártyajáték újra elérhető legyen a nagyközönség számára. Végre a Piatnik jóvoltából Micsoda Pech#!? címmel, új témával és bájos grafikával ismét a boltokba került.

A kis dobozban nincs egyéb, mint 33 kártya és egy marék zseton. Ebből rakta össze 2004-ben Tomas Gimmler ezt a 3-7 fővel játszható taktikai partijátékot. A játék célja, hogy te szerezd a legkevesebb mínusz pontot a balszerencsés kártyalapokból.

Állj félre, ha feléd tart

Minden játékos a szabály alapján meghatározott számú zsetont kap. A zsetonok számát érdemes a játék végéig titokban tartani. A kártyákat megkeverjük, majd 9 lapot visszateszünk a dobozba.

A legszerencsésebb játékos kezd: felcsapja a pakli legfelső lapját, ezután 2 dolgot tehet:

  • elveszi a lapot, és maga elé teszi
  • vagy elutasítja a lapot és rátesz egy zsetont, majd továbbadja a tőle balra ülő játékosnak.

Ha a következő játékosnak sem kell a lap, ő is rátesz egy zsetont és passzolja. A kártya addig megy körbe és gyűlnek rajta a zsetonok, amíg valaki el nem viszi.

A játék végén minden zseton 1 pontot fog érni, a kártyák pedig annyi mínusz pontot, amekkora értékűek. Bizony jól be lehet sokalni.

Na de! Ha valakinek sikerült számsort összeraknia, akkor csak a sorozat legkisebb lapját kell elszámolnia. Na ez az, ami a játékot izgalmassá és kellően taktikussá teszi. Hisz az, akinél már megvan a 28-as lap, akkor a 27-est már önmagában megéri elvinnie, pláne ha már pár zsetont is rátettek a többiek.

Azt se felejtsük el, hogy ha egy játékosnak nincs zsetonja, akkor az elé kerülő kártyát mindenképpen el kell fogadnia.

A játék véget ér, ha az utolsó lap is gazdára talál, majd összeszámoljuk a pontjainkat. A legkevesebb mínuszpontot gyűjtő játékos győz. Néha előfordul, hogy valaki pozitív ponttal végez, de ez nagyon ritka eset.

Megúsztuk!?

A Micsoda Pech élő példája az: „amilyen egyszerű, annyira nagyszerű” játékok sorának. kevés alkatrész, egyszerű és elegáns játékmenet, nagy játékélmény. Nem véletlen a töretlen népszerűsége már 16 éve.

Ha kicsit jobban belegondolunk, nagyon tanító játék: könnyű besokalni, mint ahogy a rossz napokon is egymás érik a bajok, de egy kellemes film, vagy egy király társasparti enyhíthet a negatív élményeken. Csak felfogás kérdése. Felfoghatjuk úgy, hogy igyekeznünk kell kiegyenlíteni a peches lapok és a piros szerencse korongok közti egyensúlyt.

Ha hárman vagyunk, akkor mi nem ezt vennénk elő, de négy fővel már egész jól működik. Akkor az igazi, ha 5-7 játékost sikerül asztalhoz ültetni. A játékidő nem függ a játékosszámtól, 3 és 7 fővel is 15-20 perc egy parti.

Az alkatrészek minősége nagyjából közepes, de nem is igénylünk többet, már így is nagy szó, hogy műanyag zsetonok kerültek a dobozba.

A játék nem túl tematikus, de nagyon hangulatos. A játékmenet dinamikus, és gyors, de a taktikai helyzetek miatt néha előfordul, hogy valaki jobban megfontolja egy lap tovább engedését. A szabályok egyszerűek, az első körrel már taníthatjuk az új játékosokat.

Kártyavédőt nehéz rá találni, nélküle érdemes sima asztalon játszani, hogy a lapok ne kopjanak. A kevés lapból a cinkelt, kopott kártyákat könnyű megjegyezni.

Egyszerű, kompakt és szórakoztató, tipikus táborozós játék, de akár a nagyszülőkkel is kiválóan működik. Kinek ajánljuk? Igazából mindenkinek!

A(z) Micsoda Pech #!? társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • Alleira

    2020-10-23 09:40:43

    Sose hallottam erről a játékról, valahogy elkerült az évek alatt. Nagyon szórakoztató volt a cikk, és a játék is annak tűnik. Egyértelműen nem ez az a játék, amitől valami világmegváltót kell várni, de ahogy a cikkben is írja a szerző, jó kikapcsolódásnak tűnik egy hosszú nap végén.
    Azt mondjuk sajnálom, hogy csak nagyobb (5+) játékosszámmal működik igazán jól, így valószínűbbnek tartom, hogy egy társasos klubban, nagyobb társasággal kerül majd kipróbálásra. Az általam ismert játékok 90%a úgyis 2-4 fővel játszható.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Micsoda Pech #!?