Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Unikornisok - A robbanó... mármint rémes ménes

Mi az: négy lába van, unikornis, de nem cica? Köztudott, hogy mindkét állat cuki, de a Robbanó cicák után újabb játék rombol le egy tévhitet, és hozza elő az állatok igazi énjét. Induljon az unikornis apokalipszis!

Úgy tűnik, hogy az utóbbi években elindult egy új trend a társasjátékok piacán: születnek az újabbnál újabb darabok, melyek többé-kevésbé egyszerű felépítés mellett főként a tematikára, cukiságra, humorra építenek. Félig-meddig a Sushi Go!-t is idesorolhatjuk, de főként az Exploding Kittens kiadó cicái robbantak be - ba dum tss - ebben a kategóriában igazán a köztudatba, és ide sorolnám a bemutató tárgyát, az Unikornisokat is.

Kezdj el barátkozni az unikornisokkal!

Így hangzik a játék mottója: "Toborozz unikornissereget! Döfd hátba a barátaid! Mától az unikornisok a barátaid!". Van benne valami, ugyanis könnyedén próbára teheti a barátságainkat.

Az előkészületek aligha lehetnének egyszerűbbek: szétválogatjuk a kártyákat (külön a fekete hátoldalúak, a játékossegédletek és a pólyás unikornisok), majd osztunk mindenkinek 5-5 darabot a fekete hátlapúakból, a többiből pedig húzópaklit készítünk. Mindenki választ magának egy-egy pólyás unikornist, maga elé teszi, a többi pedig megy a bölcsibe.

A játékmenet is pofonegyszerű: a saját körében mindenki aktiválja a megfelelő kártyák hatásait, húz egyet, majd eldönti, hogy kijátszik egy kártyát a kezéből, vagy húz még egyet, és végül eldob annyi lapot, hogy ne lépje túl a kézlimitet. Na de akkor mitől lesz ez egy taktikai kártyajáték?

A különféle kártyatípusok adják a játék sava-borsát:

  • Unikornis kártyák: ezeknek három altípusa a pólyás-, a mezei-, illetve a mágikus unikornisok. A játék elején mindenki kap egy pólyást, azután pedig elvétve lehet szerezni többet. A mezeieknek semmi különleges képességük nincs - persze a cukiságukon kívül. A mágikus unikornisoknak többnyire akkor van valamilyen hatásuk, ha valaki karámjába kerülnek - ezek néha igazán meg tudják rengetni egy-egy ellenfél istállóját.
  • Varázslatok: egyszeri, azonnali hatású kártyák, melyekkel pillanatok alatt magadra haragíthatod a társaságot.
  • Hányattatások: bármelyik játékos karámjába kijátszhatóak, és valamilyen állandó negatív hatást okoznak - például valaki utálni fog téged.
  • Tápolások: a hányattatáshoz hasonlóan működnek, azzal a különbséggel, hogy pozitív hatással járnak. Ezeket kijátszhatnád más karámjába is, de tudjuk, hogy ez sosem fog megtörténni.
  • Azonnali kártyák: ezek nem csak a saját körünkben kijátszhatóak. Ide tartoznak például a Nyeh kártyák is, melyekkel más játékosok akcióit tudjuk megakadályozni. Nehogy már másnak több unikornisa legyen, mint neked...

Talán érződik, hogy hol jön be a képbe igazán a taktika. Mivel a játék addig tart, amíg valakinek hét unikornisa nem lesz a karámjában, vagy el nem fogy a húzópakli, a lapok adta lehetőségekkel kell ügyesen élnünk, hogy a többieket eltiporva mi kaparinthassuk meg a győzelmet.

A narválok is unikornisok? Na és a pandák?

Tapasztalatból tudom mondani, hogy az Unikornisok - A rémes ménes hű a mottójához, és tényleg próbára teszi a barátságokat, ha úgy igazán kihasználjuk a játék adta lehetőségeket. Ez egy igazán szemétkedős játék. Végülis rengeteg az unikornis, rengeteg szarvból válogathatunk a játékostársaink hátba döféséhez.

Elsőre kicsit megtévesztő lehet a cuki unikornisos téma és a vicceskedős, kicsit a Robbanó cicákra hajazó stílus, azonban már az első játék során látszódik, hogy a készítők véresen komolyan gondoltak minden gonoszkodást.

Nekünk egyáltalán nem jött át a játék hangulata. Több társasággal is próbáltuk, de semelyiknél nem aratott sikert. A játék dobozára írt 30-60 perces játékidő többnyire annyira igaz, mint A Mars terraformálása 2 órája. Néha összejöhet (két emberrel kb. 30 perc alatt tényleg lejátszható), de már négy emberrel is simán elhúzódik másfél óránál tovább is. Ez pedig nem tesz jót neki, ugyanis az az érzésem, hogy a játék több akar lenni, mint ami valójában.

Elképzelés (balra) vs Valóság (jobbra)

Az a sejtésem, hogy a készítők reflektálni akartak a Robbanó cicákat és a Bears vs Babies-t ért kritikákra, miszerint azok tartalmatlan, túlegyszerűsített játékmenettel rendelkeznek. Ennek az eredménye egy brutálisan elnyújtott, valóban taktikázós, de óriási szerencsefaktorral rendelkező felépítés lett - mondhatni átestek az unikornis túloldalára. Nem túl élvezetes akár egy órán keresztül szemlélni az esélytelenségünket - főleg akkor, ha már közel jártunk a győzelemhez, de emiatt mindenki céltáblájává váltunk.

A játékot mégis merem ajánlani - némelyeknek -, ugyanis kétségtelenül van célközönsége. Olyanoknak érdemes elgondolkodni rajta, akik nem igazán a végkimenetellel foglalkoznak, hanem akár órákon keresztül csak szívatni akarják egymást, és szeretik úgy kezdeni a mondataikat, hogy "Semmi személyes, de ...". Ja meg persze szeretik az unikornisokat...

A(z) Unikornisok – A rémes ménes társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • gevanda

    2020-09-15 15:19:50

    Én célközönségnek hittem magam, nagyon kíváncsi voltam a játékra. Szeretem a szívatós, vicces játékokat, a grafikája és a témája is nagyon tetszik. Mégis hatalmas csalódás volt. Ugyanaz a tapasztalatunk, mint amit a cikkben olvasok: "a játék több akar lenni, mint ami valójában".

    Negyed órás fillernek tetszene, mert tényleg egyedi, szép, ötletes és vicces.

    De a majdnem 2 órás játékidővel eszméletlenül üresnek és unalmasnak hat. Ahhoz, hogy egy játék ilyen hosszan lekösse a játékosokat, nagyobb belbecs kéne. Izgalmasabb mechanizmus, változatosabb játékmenet.
    Igazából azt döntöm el, hogy húzok egy lapot a húzópakliból, vagy kijátszok egy lapot a kezemből. Annyi taktikai lehetőség van a játékban, hogy a véletlenszerűen felhúzott lapjaimból én döntöm el, melyiket mikor akarom kijátszani. Viszont sokszor hiába tartok akár 7 lapot a kezemben, egyiket se tudom kijátszani mások unikornisainak képessége és a saját hányattatásaim miatt.
    A sok gonoszkodási lehetőség miatt pedig nem halad sehova a játék. Mikor pont kinek van a legtöbb unikornisa, azzal szemétkedünk, nehogy nyerjen.

    Megpróbáltuk kivenni a dobópakli-visszakeverős lapokat a játékból, hogy ezzel csökkentsük a játékidőt. Minimálisan csökkent, de a másfél órát így is elétrük.

    Nem érzem tartalmasabbnak se a Robbanó cicáknál, se a Bears vs Babiesnél, hiába lehetett ez a cél. Sőt, ezt a két játékot szeretem, főleg az utóbbit, kimondottan rajongok érte. Az Unikornisok a változatosabb képességű lapjai és a hosszabb játékideje ellenére nem lett tartalmasabb, csak unalmas és vontatott.

    Erről a játékról a Vírus jut eszembe, az alapjai hasonlítanak, de nincs túlnyújtva és élvezetes. Nem unikornisokat gyűjtesz magad előtt, hanem szerveket, ha valakinek kijön 4 különböző, megnyerte. Mások szerveit vírusokkal támadod meg, a sajátjaidat gyógyszerekkel véded. Van pár extra gonoszkodós kártya is, amivel tudsz lopni vagy cserélni. Nem olyan szép és humoros, mint az Unikornisok, viszont a negyed órájával nekem a kedvenc gonoszkodós fillerem.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Unikornisok – A rémes ménes