Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! -A ZSÁKMÁNY: Hajóra fel kalózok

A hajnali ködös tengerparti kisváros kikötőjében egy robosztus fregatt ringatózott a díszesen ácsolt móló fapadlói mellett. A hajó kolompjának csörgése mellett, érces hangon szólalt meg valaki a parancsnoki hídon:

  • Másodtiszt! Jelentést kérek!
  • A legénység készen áll, hogy elhagyjuk a kikötőt admirális úr! A rakományunk 8 láda arany. A tengeren kalózhajók portyáznak, de mindenre felkészültünk!
  • Rendben, óvatosnak kell lennünk, horgonyt fel, irány a tenger...

Kezdődhetne így A Zsákmány című novella, ha Dr. Reiner Knizia, mint híres író teremtette volna. De az ő esetében ez a cím egy izgalmas társasjáték nevéül szolgál, amiről szeretnék a továbbiakban egy rövid ismertetőt elétek tárni.

Meglátni, megszerezni, megszeretni

A Zsákmány, eredeti címén Loot egy 1992-es (ide s tova majdnem 30 éves) kártyajáték Knizia mester műhelyéből, ami nem mellesleg 2005-ben magyar Mensa Select díjat is kapott. Hozzáteszem, teljesen megérdemelten. Ahogy az alcíme is mondja: A tenger legmerészebb fosztogatóinak díjnyertes játéka. 

A játék 2019-ben a Reflexshop jóvoltából magyarul egy mutatós kis fémdobozkában juthat el a kalózkodni vágyó játékosokhoz. Nagyon szép grafikai átdolgozást kapott a játék, kifejezetten öröm ránézni a dobozra. Néhány hónapja szemeztem ezzel a játékkal és bevallom inkább a külcsín alapján, ami abszolút megkapó. A játék menetéről sokat nem tudtam, de Knizia neve elég volt ahhoz, hogy tegyek egy próbát. Mindenképp el kell, hogy mondjam, a kézhezvétel után igen kellemes játékélmény várt ránk. Az első pár parti után azonnal magával ragadta 4 fős teszttársaságunkat. 

A dombornyomott fém kalitkát kinyitva - melyen egy marcona kalózkapitány néz velünk farkasszemet - egy rövid, könnyen érthető játékszabályt és 78 darab jó minőségű, kellemes tapintású kártyalapot találunk a következő elosztásban:

  • 25 kereskedelmi hajó különböző értékben

  • 48 kalózhajó négy színben különböző támadási erővel 

  • 4 kalózkapitány négy színben 

  • 1 admirális

Célunk, hogy a legtöbb kereskedelmi hajót raboljuk ki, vagyis fogjuk be kalózhajóink segítségével és így értékes pontokhoz jutva nyerjük meg a játékot.

De hogyan is működik

Az egész paklit jó alaposan összekeverjük és mindenkinek osztunk belőle 6 lapot, amit a titokban is tartunk egymás előtt.

A játékos a körében a következő hat akció közül választhat:

  • húz egy lapot a pakliból.
  • kijátszik maga elé egy kereskedelmi hajót.
  • kijátszik  egy kalózhajót, megtámadva ezzel bármelyik kereskedelmi hajót (beleértve akár a sajátját is).
  • kijátszik egy kalózkapitányt egy azonos színű általa kijátszott kalózhajóra, megerősítve ezzel valamelyik előző kalóztámadását.
  • kijátszik egy admirálist, hogy megvédje egy lent lévő kereskedelmi hajóját.
  • ha pedig egyik akciót sem tudja végre hajtani a fentiek közül akkor eldob egy kártyát a kezéből a dobópakliba. (Ez általában a játék végén fordul elő, amikor már nincs lap a húzópakliban.)

A továbbiakban kézlimit nincs, bármennyi lapot tarthatunk a kezünkben.
A kijátszott lapokat úgy lehet megkülönböztetni, hogy kié, hogy a hajófenék, azaz a kártya alja a tulajdonosa felé kell, hogy nézzen.

A köre elején az aktuális játékos mindig megvizsgálja, hogy van-e olyan kereskedelmi hajó, amit sikeresen kirabolt. Ha a támadási értéke, azaz a kalózkártyákon található koponyák száma a legmagasabb, akkor elfogta a kereskedelmi hajót.

Amennyiben egy hajót elsőként támad meg egy játékos, akkor bármilyen színű kalózhajóval megteheti azt, minden további játékos viszont csak olyan színű kalózhajóval támadhat, amilyen még nem szerepel a megtámadott hajónál.

Ha egyenlőség van az egymással szemben álló támadó hajók kalózkoponyái között, akkor az a kereskedelmi hajó még marad kijátszva, mindaddig, amíg valaki egy erősebb lapot kijátszva el nem tudja vinni azt.

A kalózkapitány kártyák és az admirális kártya a legerősebb lapok a játékban. Aki ezek közül utoljára játszik ki egyet a következő körben elviszi a kereskedelmi hajót. A kereskedelmi hajó elvitele után ez a hajó a játékoshoz kerül, a támadó kalózhajók pedig egy felfordított dobópakliba kerülnek. 

A játék addig tart, amíg el nem fogy a húzó pakli és valamelyik játékosnak már nincs a kezében több lap. A kereskedelmi hajók által begyűjtött pontokat összeszámoljuk és az nyer aki a legtöbbet gyűjtötte össze.

Nagy vonalakban ennyi a szabályrendszere, ha valami mégsem lenne érthető, a szabályfüzet végiglapozása egyértelműsít mindent.

Szumma szummárum

A játék 20 percen belül bőven lejátszható, 6 éves kortól ajánlott, de érzésem szerint a játék taktikai mélységei miatt szerintem ez inkább 9 vagy 10+os. Alapesetben, ha nem csapatokban harcolunk, akkor 2-5 főig játszhatjuk. Ebben a módban 2 fővel is tudunk kalózkodni, de így nem az igazi, 3-5 játékostól működik igazán a fosztogatás. Illetve van egy 8 főig játszható változata, ahol csapatokat alkotva kalózkodhatunk egymás ellen. Erre is külön kitér a szabályfüzet. Erről a módról nekem nem tudom miért, de az jut eszembe, amikor régen még párban zsíroztunk a magyar kártyával. Ilyenkor mindig az erősebb kalózcsapat viszi a lapot.

Az 1992-es megjelenése után szűk három évtized után optikai ráncfelvarráson átesett játék simán megállja a helyét ma is.

A Zsákmány összességében egy fantasztikus kártyajáték, ami mindenképpen kiállta az idő próbáját és külön jól áll neki a vérfrissített design. És mindez remek ár-érték arányban. Nekünk hihetetlen jó élmény volt az első nekifutásra egyszerre lejátszott 10-15 kör. Biztos vagyok benne, hogy az erre kapható családokat és baráti társaságokat az asztal mellé tudja ültetni néhány kellemes órára. Ajánlom mindenkinek, aki egy gyors pörgős kártyajátékra vágyik. Reiner Knizia neve pedig szerintem  mindenképp biztosíték ehhez.

írta -- kchpank1.kv

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A zsákmány