Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Cortex Kids – Agytorna kicsiknek és nagyoknak

A Cortex játékok lényege, hogy különböző feladványokat kell a játékostársaknál gyorsabban megfejteni. A gyerekeknek szánt verziót egyszerűbb fejtörőkkel és aranyosabb illusztrációkkal látták el. Ez a játék önmagában vizsgálva nagyszerű, és gyerekeknek egyértelműen szórakoztató, de számomra kisebb csalódást okozott, miután az alap Cortex játék nagy kedvenc... talán túl sokat vártam a gyerek verziótól. De térjünk is vissza a játékhoz! A Cortex Kids feladványain keresztül fejleszti a térlátást, a kombinációs készséget, a logikát, sőt még a mozgáskoordinációt is. A cikk többi részében, pedig azt is megtudhatjátok, hogy hogyan teszi mindezt.

A játék tartozékai

A Cortex Kids egy kisebb méretű dobozban foglal helyet, így könnyebben vihetjük magunkkal utazások során is. A feladványokat különböző kártyákon találjuk: 80 alapfeladat és 10 tapintandó kártya. A kártyák jó minőségűek, nem gyűrődnek, ha nem áll szándékunkban meggyűrni. A pontok jelzésére színes agyakat kell kiraknunk, melyek négy részből állnak. A játékot maximum hat fő játszhatja és a készítők hat éves kortól ajánlják az IQ kalandot.

Játékmenet

A játéktér közepére helyezzük a megkevert paklit úgy, hogy a feladványok lefelé legyenek. Minden körben felfordítunk egy kártyát, és az azon szereplő feladványt minden játékos egyszerre megpróbálja megoldani. Az első, akinek sikerül, az ráteszi a kezét, és elmondja a megoldást. Helyes megfejtés esetén a játékos megtarthatja az adott kártyát, rossz válasz esetén vissza kell egyet adnia a már megszerzett kártyái közül. Nyolc típusú feladvány van, melyeket a készítők a lapok hátulján a jelzik, így előre felkészülhetünk az előttünk álló kihívásra.  Ha valakinek sikerül összegyűjtenie kettő azonos típusú feladványkártyát, akkor beválthatja azokat egy agydarabkára. Ha valakinek sikerül mind a négy különböző agydarabot összegyűjtenie, akkor megnyeri a játékot.

Vizsgáljuk meg részletesebben, hogy milyen feladattípusokkal találkozhatunk játék közben:

  • Kettő egyforma: Ezeknek a kártyáknak a hátulján két fej motívum szerepel, amik pont egymás tükörképei. A feladatunk ilyen kártyák esetén az, hogy a hat rajzból megtaláljuk a két egyformát. A hátoldal ellenére valójában a két egyforma rajz minden esetben csak máshogy van forgatva, nincs tükrözéssel megbonyolítva. A rajzok a “Memória” feladathoz hasonlóak (lásd lejjebb). Sajnos az ábrák egy része igencsak komoly ellenérzéseket váltott ki bennem, nem teljesen értem, hogy miért van olyan rajzokra szükség, mint nyitott koponyájú kalóz polip, olajfelhő vagy a dolláremblémás vastag fux. De, ezt döntse el mindenki maga, hogy neki mi az, ami még belefér egy gyerekjáték kategóriába.
Felül: kettő egyforma feladvány. Alul: memória feladvány.
  • Memória: Az ebbe a csoportba tartozó kártyák hátoldalán egy sematikus fej látható, aminek az agyába mutat egy nyíl. Ilyen kártyák esetén az a feladatunk, hogy memorizáljuk a kártyán szereplő ábrákat, és a letakarás után felsoroljuk az összeset. Mivel mindösszesen négy ábra szerepel egy kártyán, így még gyerekeknek sem okozhat nagy nehézséget ezek memorizálása. A rajzok szerintem lehettek volna jobban gyerekekre igazítva, például a dühös szemgolyó, a bomba, a gyémánt és a cilinder helyett lehetett volna aranyos állatokkal illusztrálni, vagy gyerekjátékokkal.
  • Labirintus: Ezt a típust kusza görbékkel jelzik a kártyák hátulján. A focista a labdáját, a macska pedig az egerét szeretné elkapni. A kártyák négy sarkán egy-egy motívum szerepel: egy focista és három labda vagy egy macska és három egér. A négy sarokból kettő-kettő össze van kötve egy-egy fekete girbe-gurba görbével, és ezek a görbék természetesen sokszor keresztezik egymást. Persze ilyen feladattal sok más helyen találkozhatunk, például gyermek rejtvényújságokban is nagy kedvencnek számítanak.
  • Gyakoriság: Az ilyen kártyák hátulján néhány tehén fej motívum van. A feladvány során vagy a biliárdgolyók vagy a ceruzák között kell megtalálni azt a színt, amelyikből a legtöbbet látjuk a képen.
Felül: gyakorisági feladatok. Alul: koordinációs feladatok.
  • Koordináció: Ezeknek a kártyáknak a hátulján két színes kéz látható (kék és piros), számozott ujjakkal. Ebben a feladatban a hátoldalnak is rettentő fontos a szerepe van. Hiszen meg kell jegyeznünk, hogy a kék szín a bal kezet, a piros a jobbat jelenti, és a hüvelykujj az egyes számú, és onnan számozzuk az ujjakat ötig. A kártyák elején ugyan az a fej látható, de különböző színű karikákban különböző helyeken számok vannak ráírva. A feladat, hogy minél gyorsabban a megfelelő ujjunkat/ujjainkat a megfelelő helyre illesszük a fejünkön. Aki leghamarabb elkészül, az a másik kezét ráteheti a kártyára, és ha helyes a megfejtés, akkor meg is tarthatja azt.
  • Kakukktojás: Ezt a típust egy ötlövetű fegyver forgódobos tára jelzi a kártyák hátulján. Na, jó valójában nem hiszem, hogy ezt akarták sugallni ezzel a grafikával! A lényeg, hogy öt teli és egy üres karika van rajta. A feladat, hogy találjunk olyan tulajdonságot, ami a kártyán szereplő négy ábrából pontosan háromra igaz, a negyedik pedig a kakukktojás. Figyelem hivatalos megfejtés nincs, így készüljünk fel, hogy nem feltétlen a számunkra legkézenfekvőbb megoldás fog születni. Én a gyermekeimnek minden helyes megoldását elfogadom, még ha az nagyon nyakatekert is :)

    Néhány példa, hogy belerázódjunk:

    • Eper-répa-banán-cseresznye: a cseresznye az egyetlen, aminek kemény magja van.

    • Repülő-autó-motor-vonat: a motor az egyetlen, amiben nem zárt térben utaznak az utasok.

    • Számológép-homokozóvödör-napszemüveg-labda: a napszemüveg nem használati tárgy, hanem kiegészítő viseleti tárgy.

    • Krokodil-kutya-macska-hörcsög: a hörcsög az egyetlen, ami nem eszik húst.

    • Furulya-teniszütő-gitár-hegedű: a furulya az egyetlen, aminek a hosszúkás része nem csak a “nyele”

Felül: kakukktojás feladványok. Alul: logika feladványok.
  • Logika: Ezt a kategóriát egy olyan fej motívum illusztrálja, aminek az agya helyén fogaskerekek vannak. Itt az a feladat, hogy egy kirakós hiányzó helyére kiválasszuk a három lehetőségből a megfelelő darabot, vagy, hogy egy tetris-formás feladványban járjunk el nagyon hasonlóan. Mivel fejben el kell forgatniuk a különböző darabokat, hogy megtalálják a helyes megoldást, ez a feladat jól megmozgatja a gyermekek agyát.
  • Tapintás: Mivel a domború kártyákat nem lehetne jól bekeverni a többi közé, így a készítők egy remek ötlettel által elő az ilyen típusú feladványokhoz: ezeket a feladatot jelzés értékű kártyákkal helyettesítették a pakliban. Amikor az ujjlenyomatot ábrázoló kártyához érünk, akkor a külön elhelyezett 10 lapból véletlenszerűen választunk egyet, anélkül, hogy bármelyik lapot megfordítanánk. A feladat pedig nem más, hogy tapintás alapján kitalálni, hogy mit ábrázol a kártya a kezünkben. Ez a feladat mindig csak egy játékosnak szól, így a gyorsaság a feladványban nem vesz részt. A tapintós kártyák kis gyakorlással könnyen beazonosíthatók, de a legtöbb sajnos úgy érzem nem hasonlít kellően a valóságra. Ha a játékosnak sikerül kitalálnia a helyes megfejtést, akkor azonnal agydarabkát nyer vele, így nagy előnyre tehet szert.
Tapintós kártyák.

Összefoglalás

Összességében a Cortex Kids egy nagyszerű kompetitív játék. Ezért számoljunk vele, hogy nagy versenyszellem alakulhat ki a kicsik között.

A feladatok érdekesek, és szórakoztatóak, de az ábrák véleményem szerint nem lettek tökéletesen eltalálva. A mi gyerekeink a “kettő egyforma” feladatot nagyon szeretik a legjobban, és minket is sokszor kenterbe vernek benne. A tapintós kártyák viccesek, de az anyaguk lehetne élet hűbb. Minden esetre a kicsik le se teszik a simogatós kártyát, ha egyszer megkaparintják! A fejtörők a gyerekek logikáját is fejlesztik, miközben a memóriát sem hanyagoljuk el. Azoknak a szülőknek, akiknek tetszik a Cortex Kids, javaslom az eredeti Cortex vagy Cortex 2 játékot, az is biztosan tetszeni fog (és 8 éves kortól már bevonhatjuk a nagyobb gyerekeket is).

A(z) Cortex Kids társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- cscsgy

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cortex Kids