Címke - egy játék, amelynek neve C betűvel kezdődik

Gyerekkorunkban mindannyian sokat játszottunk hasonlót. Kedves Olvasó, bizonyára Te is emlékszel az Ország, város, fiú, lány, (állat, növény, tárgy, fogalom) című játékra: a megadott kezdőbetűvel kellett szavakat mondani a felsorolt kategóriákból. Készült is ez alapján húsz-harminc éve (BGG szerint 1994, a Címke szabálya szerint pedig 1989 a kiadás éve) egy Category nevű társasjáték német és francia kiadással, de a nyelvi korlátok, az időzítés és a - hát ne szépítsük - nem túl előnyős kinézet miatt nem igazán került be a köztudatba. Azóta kitört a társasjátékos forradalom, a dizájn szerepe megnőtt és rájöttek, hogy az egyedi fejlesztések mellett a remake is rejt lehetőségeket. Fogták hát a Categoryt, csavartak rajta egy párat, kipofozták és Tags (magyarul Címke) névvel kiadták. És milyen jót tett ez neki ez a ráncfelvarrás.

Van a társasjátékoknak az a csoportja , amelyben a játékosok bizonyos készségek vagy ismeretek szerint versengenek egymással. Ezek jellemzően gyorsaságot is igényelnek: aki hamarabb kiabálja be, vesz el, teszi oda stb. az szerez pontot. Ilyen játékok pl. a Dobble vagy a Cortex. A Címke, bár szintén az ismereteket versenyezteti, kicsit másképp működik.

A magyar kiadást a Gémklub vállalta magára és a Címke név mellett döntött, hogy így rögtön egy grafikai problémával szembesüljön: a Tags felirat mindegyik betűje egy-egy címkén szerepel, míg a magyar szó öt betű, így az egyik címkére két betű került. A kákán is csomót keresőket le kell lombozzam, ez a megvalósítás is remekül illik a játékhoz, de erről majd később. 

A dobozkülső  kellemes a szemnek, vízfestékes pasztelles színvilágú. A belső - az inzert -  szerves része a játéknak, a játékelemek zömét benne kell tartani játék közben is. Ezt a megoldást kedvelem, mert így eggyel kevesebb dolgot kell félrepakolni, és ami benne van, nem csúszkál el. A doboz tartalma egy L alakú pontozósáv, a 25 pontot jelző korongocskák, egy lyukacsos kartonlap a golyók foglalatának, húsz műanyag (műgyanta?) golyó, három színben, egy kezdőjátékos jelző, négy figura a játékosoknak, egy homokóra, négy tálka és rengeteg címke, nagyon sok témában és nehézségben.

"Mondj egy szót, amely kapcsolódik a konyhához és P betűvel kezdődik… vagy G-vel esetleg A-val… de lehet H is. Ha nem konyhához, akkor mondjuk a féltékenységhez kapcsolódóan… vagy az Antarktiszhoz… Mondj mindhez egyet! Túl könnyű? Akkor mennyi megy 15 másodperc alatt?"

Tehát a játék egy szteroidozott Ország, város… Ha nagyon szigorú lennék, azt mondanám hogy a fenti idézet megfelel játékismertetőnek. De azért ilyen könnyen nem lenne illendő megúsznom a cikkírást. Lássuk az előkészületeket! Az ABC hátoldalú címkéket keverjük meg, osszuk négy egyenlő részre, és minden sor elé tegyünk egy-egy lefordított kupacot. A dobozbelsőben egyértelmű, hogy minek hol van a helye. A többi címkéből eldönthetjük hogy mely témacsoportokkal szeretnénk játszani (lehet akár az összessel is). Ezeket is keverjük meg, osszuk öt egyenlő részrei a paklit és minden oszlop tetejére tegyünk egyet, szintén képpel lefelé. A lyukas kartonlapot tegyük a címkék által közrefogott területre és véletlenszerűen tegyünk minden mélyedésbe egy golyót. A homokórát is a megfelelő mélyedésbe kell állítani. Mindenki tegye a figuráját a pontozósáv kezdőmezejére és vegyen maga elé egy tálkát. A 25 pontos jelölőket tegyük elérhető helyre. Végül válasszunk kezőjátékost, ő kapja meg a kezdőjátékos jelzőt.

A kezdőjátékosnak 15 másodperc áll rendelkezésére, hogy minél több téma-kezdőbetű párhoz mondjon egy-egy szót. Ha egy szó miatt nem tiltakoznak a többiek, elveheti a téma-kezdőbetű párhoz tartozó golyót és a tálkájába teheti. A 15 másodperc lejárta után a balra következő játékos felé kell forgatni a táblát és neki is ugyanennyi ideje van, de már csak a maradék golyókhoz tartozó téma-kezdőbetű párhoz mondhat szavakat. Ha valaki egy oszlop utolsó golyóját elveszi, megkapja a hozzá tartozó téma címkét is.

Ez megy körbe-körbe addig, amíg

 • el nem fogy minden golyó;
 • körbement a tábla anélkül, hogy bárki is elvett volna egy golyót.

Ezután pontozás következik. Mindenki előrelépteti a figuráját a pontozósávon:

 • Fehér golyónként egy mezőt;
 • Kék golyónként kettő mezőt;
 • Fekete golyónként három mezőt;
 • Minden megszerzett téma címkén lévő csillagért egy mezőt.

Ha valaki körbeér a figurájával, kap egy 25 pontos jelölőt. A megszerzett és a táblán maradt címkéket el kell távolítani a játékból, a golyókat újra vissza kell raknunk a táblára. A balra ülő játékos felé kell fordítani a táblát és ő kapja meg a kezdőjátékos jelzőt. A játék addig tart, amíg mindenki sorra kerül, mint kezdőjátékos. Győztes az aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

A Címke nem akarja megváltani a világot; a könnyed családi és a partijátékok ligájában játszik, és tökéletesen meg is állja a helyét. Hihetetlenül pörgős, mint a homokszemek a 15 másodperces homokórában. Holtidő gyakorlatilag nincs benne, és ez rendkívül nagy dolog. Még a másik játékos körében sem pihenhetnek a többiek, egyrészt homokórát figyelik, másrészt az aktív játékos megoldásait, végül pedig tervezik a saját válaszaikat, remélve, hogy a többiek nem viszik el azokat a golyókat, amíg sorra nem kerülnek. Elvileg lehet taktikázni a fekete golyókra hajtással és azzal hogy törekszünk a téma címkék megszerzésére az oszlopok utolsó golyóinak megszerzésével, de ez inkább csak később, némi gyakorlat megszerzése után jöhet szóba. A 15 másodperc nagyon gyorsan eltelik, az első néhány játékban biztos nem lesz kapacitás taktikázásra.

Ez az a játék, amit tényleg mindenkinek tudok ajánlani, hiszen mindenki volt gyerek és mindenki játszott szókincsen alapuló játékokkal. A nehézség állítható, akár még egy játékon belül, a különböző készségű játékosok esetén is eltérhet. A témák rendkívül sokfélék, azokon belül is változó nehézségűek (ezeket a csillagok számával jelzik a címkéken) és szabadon válogathatók. A bűnözéssel, bűnnel kapcsolatos címkekészletet pl. érdemes kivenni, ha gyerekekkel játszunk. Nehezítésnek pedig be lehet rakni olyan betű címkéket, amelyeknél a szóvégi betű adott, vagy betű helyett betűkapcsolatokat kell tartalmazzon a szó. Nagyon gyors, 10-15 perc alatt lemegy egy játék. Elvileg négy főig játszható, de csapatjátékra is van lehetőség, persze kérdés, hogy a több játékos inkább könnyítés vagy nehezítés ha 15 másodpercünk van, szerintem az utóbbi, hacsak nem összeszokott párok játszanak. Baráti összejövetelek, családi ebéd utáni játék tökéletes kelléke, de fillernek, öszetettebb játékok közé is beszúrható. Bárhogy is tökéletes választás, mert mindenkinek jár

Tizenöt másodperc hírnév

A(z) Címke társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Címke | 15 másodperces szójáték

A Címke társasjátékot mutatom be nektek, a www.tarsasjatekok.com oldalnak köszönhetően. Ha szeretted az ország-város játékot, akkor ezt se hagyd ki!

írta -- Kanalasgém

18Okt

Ti írtátok! - Secret Hitler

Ismertető | 2019.10.18. 10:00:00

A BGG parti játékok összesítetjének 13. helyezettéről a Secret Hitlerről tudhatok meg többet a Ti írtátok! legújabb darabjában.

18Okt

A hétvégén játékot választottunk

Érdekes | 2019.10.18. 09:43:00

A Játékválasztó az egyik legjobb társasjátékos rendezvény, ha gyerekeinkre tekintettel szeretnénk lenni, de a partyjátékok kedvelői is megtalálják a számításaikat.


Kommentek

 • nagysandor.mc

  2019-07-16 12:28:02

  Szépen összeszedet írás. Annak ellenére, hogy nem a kedvencem az ilyen jellegű játék (Dooble, aktivity…stb) még is megtetszet a Címke. Egyszer jó lenne majd kipróbálni, bár félek nem én lennék benne a legjobb, nem nagyon megy az asszociáció, főleg nem időre … :D Talán egy jó csapatépítésre, ahogy olvasom akár több csapatban is játszható.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Címke