Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Armageddon: Az alapoktól kezdve

Minden játékos életében van egy játék, ami miatt beleszeretett ebbe a “világba”, nekünk az ARMAGEDDON volt, ami megpecsételte a sorsunkat.Bár a témája nem túl szívderítő, de a mechanikája és a komplexitása egyből rabul ejtett minket. Ez a kapcsolat az óta is töretlen, így nagy köszönettel tartozunk ennek az alkotásnak.

A játék címe bár ismerősen csenghet, itt viszont Bruce Willis olajbányász csapatának nem sikerült megmentenie a világot... Itt a Föld már túlesett az Armageddonon! És ha már filmekhez hasonlítjuk, a játék hangulata és témája sokkal inkább idézi az Éli könyve vagy a Mad Max posztapokaliptikus világát, mint Harry S. Stampert hőstetteit.

Az Armageddon 2016-ban került a polcokra a Queen Games jóvoltából, alkotói: Chris Marling és David Thompson. A készítők bár nem tartoznak a mainstreem szerzők közé, játékaik közül talán ismerősen csenghet a Pioneer Days vagy a Pavlov’s House. Idén az angol-amerikai páros a Europe Divided című társassal rukkoltak elő.

A játék alapjában véve egy kompetitív játék, ami a munkáslehelyezés, pakli gyűjtés, tabló építés és a licitálás mechanizmusokat használja. Ezek egyvelege egy igazán jól megkomponált kerek játékélményt nyújt.

A Játékról egy atomvillanásban

Az Armageddon túlélői azon dolgoznak, hogy a  maroknyi még élő emberiséget összefogva újjáépítsék a civilizációt. A játékosok egy-egy várost alapítanak, amit fejleszteniük kell, hogy minél több embernek tudjanak helyet biztosítani. A fosztogatók azonban veszélyt jelentenek a közösségre, és komoly károkat okoznak a városban. Az a játékos győz, aki nem csak várost épít és gyarapítja lélekszámát, hanem a fosztogatókat is sikeresen visszaveri.

A játéktáblán a következő mezőket találjuk: felszerelések és épületek helyeit, licitmezőket, pontozósávot, a körjelzősávot valamint a fosztogatósávot. A játék elején lehelyezzük a licit és az épület-lapkákat, a fosztogató és a pontozósávra pedig a játékosjelölőket.

A játék elején minden játékos kap: egy kis paravánt, 3 jelölőt, 5 zöld munkást, 1 lila vezért, 1 sebesülés-jelzőt, terjeszkedés lapkát, 2 (játék végi) értékelő-lapkát, és egy várostablót. Utóbbin találjuk az épületek helyét, a sebesülésjelző sávot és különböző akciókat. Mindent elhelyezünk a megfelelő helyre, és kezdődhet a játék!

Az alapoktól kezdve

A játék 6 körből áll és minden kör 4 fázisból tevődik össze:

  • Előkészület
  • Licit
  • Kiértékelés
  • Lezárás 

Előkészület fázis

Minden kör előkészületet igényel, ami a különböző helyszínekre való kártya, licit- és épületlapkák, valamint a túlélők húzását, illetve a fosztogatósáv és sebesüléssávon való mozgást foglalja magában. Ez egyfajta kiindulási helyzet minden játékos számára.

Licit fázis

A licit a játékos rendelkezésre álló túlélőinek lehelyezésével történik. A licitet mindig a pontozó-sávon legelöl álló játékos kezdi, majd óramutató járásával megyünk sorba. A licitterületek között nincs sorrend, bármelyik mezőn kezdhetjük az ajánlattételt. Ez addig tart, amíg a játékosok minden területen pontosan egy licitet tettek.

3 licitterületen a következőkre tehetünk ajánlatokat:

  • FELFEDEZÉS, a felszerelés kártyákért és a rajtuk véletlenszerűen elhelyezett túlélőkért licitálunk. A felszereléskártyákból (gyógyszer, fegyver, jármű, sör stb.) kollekciót gyűjtünk győzelmi pontokért, a túlélőkkel pedig a közösségünket gyarapíthatjuk. A túlélők lehetnek: zöld munkások, kék katonák, sárga mérnökök, vagy piros fosztogatók.
  • ÉPÍTÉS, itt az épület kártyákat és a rájuk tett lapkákat szerezhetjük meg. A lapkák lehetnek bónuszok és káresemények is. Az épületeknek 4 típusa van: főhadiszállás, katonai objektum, kutató bázis és civil épületek. Az épületekhez tartoznak akciók, ezeket a túlélőkkel aktiválhatjuk. Valamint, az épületek befogadó képességgel rendelkeznek, erre is oda kell figyelnünk a túlélők elszállásolásakor.
  • VÁROS területén az előzőektől eltérően új dolgokhoz nem jutunk, hanem az itt elhelyezett túlélőkkel tudunk akciókat végrehajtani a városunkban. Az akciók a túlélők színéhez kötődnek, ezért itt van jelentősége, hogy milyen színű túlélőt használunk fel a licitáláshoz.

Minden licitterülethez tartozik egy licitlapka, ami a legnagyobb licitet tévő játékost bónuszban, a legkevesebbet tevőt pedig káreseményben részesíti.

Kiértékelés fázis

Elsőként kiértékeljük a liciteket, sorra vesszük az ebből származó bónuszokat és káreseményeket, amit lelépünk a megfelelő sávokon.

Ez után mezőnként, a végeredmény sorrendjében végrehajtjuk a következő akciókat:

  • választunk egy felszerelés kártyát, a rajtuk lévő túlélőkkel,
  • felveszünk egy épületet, amit beépítünk a városunkba
  • végül elvesszük a túlélőinket a VÁROS licit-területről, és végrehajtjuk a várostablón a tervezett akciókat, ezzel együtt visszaverjük a fosztogatókat. Ha ez után is marad fosztogatónk, az ezzel járó káreseményt lelépjük a fosztogatósávon, és a sebesülés jelzőn.

Lezárás fázis

A kör zárultával meg kell vizsgálni, hogy hány túlélőt tudunk elszállásolni az épületeinkben. Akiknek nem jutott hely, azok visszakerülnek a húzózsákba, és darabonként 2 győzelmi pontot vesztünk, a többit pedig visszahelyezzük a paravánunk mögé.
A 3. és a 6. kör végén pontozzuk a közös, a játék végén pedig a 2 egyéni értékelő lapkát. Az a játékos győz aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjtötte. A játék számos apró szabályt, összefüggést és egymásra hatást tartalmaz, de további szabályokra most nem térünk ki.

Ez bizony nem babra megy

Bár babkonzervről nem kell gondoskodnunk, a játék rengeteg alkatrészt tartalmaz. A doboz nehéz, hátoldala pedig szépen reprezentálja, hogy bizony nem téglával van megrakva. Csak a meeplek fél kilót nyomnak! Az alkatrészek minőségére nem lehet panasz, a kártyák és a tábla jelölései egyértelműek, a grafika pedig abszolút hozza a posztapokaliptikus feelinget.

A játék 3-4 fővel játszható, de 4 fővel a legjobb. Őszintén örülünk, hogy nem próbálták meg minden áron beleerőltetni a 2 játékos módot. Teljesen jól van ez így!

A doboz 90 percet ígér, ami 3 fővel kicsit kevesebb, 4 fővel reális, de amíg nem értjük meg a játék dinamikáját, addig belecsúszhatunk a 2 órába is.

A játékot 12 éves kortól ajánlják, amivel egyetértünk. Az összefüggések miatt az Armageddon komplex gondolkodást igényel. Nem beszélve arról, hogy a játék ott rúg beléd, ahol csak tud. Inkább azok vállalják be az ajánlott kor alatt, akik már a duplo helyett is a meepleket rakosgatták.

Mivel minden játékos a maga városát építi, nem sok benne az interakció, de a licitrendszer és az erőforrásokért való küzdelem miatt ráhatásunk van az ellenfeleink döntéseire.

A számtalan bónuszalkatrész és túlélőhúzás miatt a játékban nagy a véletlenszerűség, de ez a licitek által jól kezelt, éppen ezért sokszor újrajátszható, hacsak az ember meg nem unja a szabálykönyv kínos hiányosságait.

Számunkra a játék legnagyobb problémáját a rossz szabálykönyv okozta. Bár 12 oldalon,  színes ábrákkal, gyönyörűen és érthetően kommunikál, rengeteg benne a hiányosság! A sokadik vita és szabálykönyv böngészés után, megnéztük az eredeti szabályokat, de ez sem mondott többet. Ezért alámerültünk a BGG legmélyebb bugyraiba, hogy végre pontot tehessünk a kérdések végére. Nem volt meglepő, hogy a Fórumokon is ezek a problémák vetődtek fel. A szerzők becsületére legyen írva, hogy ezeket az “apróbb” hibákat ők is észlelték, ezért a BGG-n elérhető egy szerzői szabálypontosítás, ami sok mindent helyre rak, többek között a játékosok lelkivilágát. :)

Már megint a fosztogatók

Írtunk már adakozó játékokról, ahol az ember, ha nem is nyer, mégsem érzi magát vesztesnek, na ez nem az a játék! Itt már a kezdéskor -1 sebesülés ponttal indulunk, a játék során pedig folyamatosan azért küzdünk, hogy visszaverjük a fosztogatókat, és gyógyítsuk a sebesüléseinket.

Mindezeket számba véve, mi szeretjük ezt a játékot, mert úgy véljük a sok büntetés beleillik a témába, és szépen illik a jelen társadalmat érintő problémákra is. Aki nem osztja be az erőforrásait, és nem elég következetes az a pusztulásba taszítja a Földet. Az élet sem akadálymentes és a készletek sem végtelenek, főleg nem az armageddon után. A játék nem Tündérországba repít, ahol minden álmod valóra válik, itt minden a túlélésről szól. A játék kulcsa az egyensúly megtartása a fejlődés és a túlélés között.

Az végítélet órája

Az ARMAGEDDON a maga hibáit/hiányosságait leszámítva - ami a fent említett utánajárással vagy házszabályozással kiküszöbölhető - egy nagyszerű játék. A kereskedelmi ára ár–érték arányban kifejezetten jó. Ha kedvezményes áron találkoztok vele kifejezetten AJÁNDÉK. Szép és igényes grafika, minőségi alkatrészek és jól kidolgozott, gondos alkotói munka áll mögötte. Ha szeretitek a licit-rendszerű stratégiai játékokat és keresitek a kihívásokat ez egy igazán izzasztó játék.

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban


Kommentek

  • poccer

    2019-07-09 12:12:37

    Köszi a leírást, kedvet is kaptam, megy a kívánságlistára :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Armageddon társasjáték