Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! -LÉGY RÉSEN!, AVAGY A DOLOG AMI TÉGED IS MEGFERTŐZHET

A Légy résen! társasjáték szerintem sokkal többet mutat a játék során, mint amire elsőre gondolnánk a doboza alapján. Szerencsére a magyar kiadás jóval tetszetősebbre sikerült, mint az eredeti. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a játék alapötletét az 1982-ben John Carpenter rendezésében készült A dolog (The thing) című film adta. Bár a sztorija nem egyezik a játék bevezetőjében ismertetett történettel, de az alapkoncepciója megegyezik a filmmel. A címbeli eltérés hátterében valószínűleg valamilyen üzletpolitikai/ jogi döntés állhat. Bár a Légy résen! címnél szerintem mindenképpen jobban passzolt volna A DOLOG cím a játékhoz. Most azonban nem szeretnék a filmről hosszasan beszélni, de a maga idejében - közel 40 éves produkció - egy remekül összeállított filmről, kultfilmről beszélhetünk. Ami számomra még ma is nagy élményt ad. Aki szereti a Carpenter filmeket, az tudja mire gondolok. A játékot persze nyugodt szívvel ajánlom azoknak is, akik a filmet nem látták és nem is éreznek késztetést rá, hogy megnézzék. Ha viszont valakinek kimaradt és szereti az ilyen témájú, régi horror filmeket, mindenképpen pótolja ezt a hiányt. Főleg, ha a játék is megtetszik időközben!

Lássuk a körítést

A Légy résen! rendkívül jól ötvözi a partijáték és a horror tematikát. Viszont a horror szó ne riasszon vissza senkit, hiszen maga a film és a téma csak körítésként szolgál! Nem fogunk a játék után a sarokban kuporogva imákat mormolni, hogy nem-nem-nem akarok még egyszer ilyen horrorisztikus élményt átélni- ezt mindenképp kijelenthetem. Az igazi értéke magában a kiszámíthatatlan játékmenetben rejlik. Mint ahogy a borító is sejteti: vajon megbízhatsz a barátaidban? Hát ez nagyon jó kérdés! Ennek eredményeként kapunk egy játékot, amelyben nem bízhatsz senkiben és ez akkor válik a legizgalmasabbá, ha minél többen játsszátok. 

A minimális létszám 4 fő, amivel szerintem megtanulható a játék mechanikája, de az igazi élményt leginkább egy 8-12 fős parti adhatja át. A játékidőt tekintve lehet viszonylag gyors parti, amit lezavarunk 20-30 perc alatt, de létszámtól és lapjárástól függően simán lehet akár 1,5-2 órásra elnyúló menet is.

A doboz tartalmaz egy magyar nyelvű jól összeszedett játékleírást és 109 darab kártyát, amikre szerintem érdemes kártyavédőre is, mert a mi esetünkben például 15-20 parti után már igen csak meglátszott a használat.

Tehát a játékbevezető szerint ebben a játékban egy csapat régész rejtélyes módon eltűnt R'lyeh tengerből nemrég kiemelkedő szigetén. Egy mentőcsapat tagjaiként a játékosok a segítségükre sietnek. De miközben a helyszínt vizsgáljátok, valami szörnyűségessel találjátok szemben magatokat, ami belülről akarja elpusztítani a csapatotokat. Ez a rémség pedig maga a Dolog, amit a játékban a Dolog kártya személyesít meg. Aki ezt a kártyát a játék elején megkapja, az magára ölti a Dolog szerepét, tehát innentől neki az a célja, hogy mindenkit megfertőzve megnyerje a játékot.

A játék két csapatra osztja a társaságot: az egyik oldalon a Dolog és az általa megfertőzöttek állnak, a másik oldalon pedig az emberek, akik keresik a Dolgot, hogy végül szénné égessék egy jókora lángszóróval. Ami, siker esetén az igazat megvallva, katartikus élményt nyújt.

Maga a játékmenet könnyen érthető, gyorsan megtanulható akár a fiatalabb, akár az idősebb korosztály számára is. Esetleg a nagyinak szóljatok, hogy az olvasószemüvegét készítse be, de az is csak addig kell, amíg a lapok közt ki nem ismeri magát, aztán elég az érzéseire és megfigyelőképességére hagyatkozni, no meg nem árt, ha tud blöffölni is. A játék megengedi a játékosok közti kommunikációt, sőt szerintem az emberek szempontjából csak így lehet sikeresen megállítani a gonoszt. Egyetlen dolgot nem lehet, mégpedig a kártyáinkat megmutatni a többi játékosoknak, kivéve, ha erre egy lap utasítást vagy engedélyt nem ad.

A játékmenetről

A játék előkészítésekor tehát össze kell állítanunk a paklit, ilyenkor a játékosszámtól függően azokat a lapokat vissza kell tenni a játék dobozába, amelyeken a jobb alsó sarkában nagyobb szám szerepel, mint ahányan vagytok. A maradék lapok fogják tehát az aktuális játékpaklit adni. Ezekből tegyétek félre a Pánik és a Fertőzött lapokat, majd a megmaradt lapokból annyiszor 4 lapot kell kivenni ahányan vagytok, mínusz egyet, hogy be tudjátok tenni a Dolog lapot is (4 játékos esetén tehát 4*4=16-1 lap + a Dolog lap). Ezeket a lapokat kell szétosztani a játékosoknak. Tehát, mindenkinél 4 lap van és természetesen, az osztás során a Dolog szerepét betöltő játékost is kijelöljük. (Ebben a fázisban a pókerarc elengedhetetlen a Dolog lap tulajdonosától. Ne aggódj eleinte még nehéz, aztán majd belejössz!) A többi lapot a Pánik és a Fertőzött lapokkal összekeverve, egy húzópaklit alkotunk, az asztal közepén. A játékban megtalálható még egy körsorrendet jelző lap is. 

A körödben mindig a következő 3 lépést kell végrehajtanod:

  1. Felhúzol egy kártyát a húzópakliból.
  2. Ha ez PÁNIK lap akkor felolvasva végrehajtjátok a rajta lévő utasításokat, majd eldobod a dobópakliba a kártyát. Ha viszont REJTÉLY kártyát húzol, akkor eldöntheted, hogy kijátszol az öt lap közül egy lapot a kezedből, annak utasításait végrehajtva eldobod a lapot, vagy pedig nem játszol ki semmilyen lapot, csak eldobsz a kezedből egyet.
  3. A köröd legvégén az aktuális irányban cserélsz a következő játékossal egy lapot.

A Dolognak többnyire ezzel a cserével van lehetősége átadni a Fertőzött lapjait (Fontos: csak kizárólag ő adhat így át Fertőzött lapot!). Innentől a megfertőzött játékosnak át kell állítani az agyát arra, hogy már a Dolgot szolgálja. Ilyenkor próbálsz minél több olyan kártyát eljuttatni neki (Fertőzött, Grillezés elmarad), vagy előnyös helycseréket kieszközölni, amivel segíted őt. Fontos: ha fertőzötté váltál, akkor csak akkor adhatsz át a Dolognak Fertőzött lapot, ha marad nálad a csere után legalább 1 Fertőzött lap. A cseréket és a lángszóró általi halált is természetesen van lehetőség elutasítani, kivédeni a különböző kék színnel írt Védekező lapokkal.

Ha ember vagy és felhúzol egy Fertőzött lapot a húzópakliból, azzal még nem váltál fertőzötté, ilyenkor próbáld meg minél hamarabb eldobni a lapot.

A játék addig tart, amíg a Dolog el nem pusztul a lángszóró által, vagy pedig már nem marad több ember, mert a Dolog mindenkit megfertőzött. Csak mellékesen említem meg, hogy azért a lángszóró lapot a körülményekhez mérten csak megfontoltan játsszátok ki, ugyanis bárkit likvidálhattok a játékból a segítségével. Ha pedig ez az illető nem a főgonosz volt, akkor ő a lapjait bedobva kiesik a játékból és könnyen lehet, hogy neki kell a játékban maradtak ropogtatnivaló és italkészletét töltögetni, míg vége nem lesz a játéknak.

Végül is...

A leírásban szándékosan nem tértem ki minden apró lehetőségre és szabályra, mert 2-3 játék után úgyis ráéreztek. Vannak még nehezített játékverziók, amire a szabálykönyv külön kitér, néhány játék után ezeket is érdemes kipróbálni, hogy még szórakoztatóbb legyen a játék. A Légy résen! egy fantasztikus hangulatú, magával ragadó játék, ami simán elfér a partijátékok armadájában. Plusz pozitív élményként kell hozzátennem, hogy minden nagy játék után még 10-15 perc arról szól, ki-mikor és hogyan vált fertőzötté, vagy milyen lapok is voltak nála. Ha új csapattagokkal bővül a társaságunk, akkor mindig előszeretettel promotálom és általában nagy sikerrel.

Kicsit sötét hangulata, de csak éppen annyira nyomasztó, hogy az még egyáltalán ne legyen zavaró. Egyszóval tényleg ajánlanám, hogy kerüljön mindenkinek az asztalára, aki szeret nagyobb létszámban, illetve a partijáték vonalon mozgolódni. Akár felvezetőként egy nagyobb lélegzetű játék előtt is tökéletes választás lehet. Szóval markoljátok meg a bögréiteket, mert ebben a játékban garantált, hogy senki nem marad azon a széken, amin a játék kezdetekor helyet foglalt! Mindenkinek jó szórakozást és remek kikapcsolódást kívánok a játékhoz!

írta -- kchpank1.kv

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • ARduel

    2019-04-07 17:10:37

    Nagyon jó cikk!

  • sz-tomy

    2019-04-06 08:31:31

    Szuper cikk!

  • benczikakos

    2019-04-05 21:15:33

    Remekül felépített cikk, gratulálok!

  • cuf87

    2019-03-05 16:50:33

    Szia! Beraktuk a cikk aljába a pici szekciót! :-)

  • kchpank1.kv

    2019-03-05 12:53:40

    Szia! A cikk mellett a jobb oldali sávban legalul szokott lenni a Kapcsolódó játékok címszó alatt a játék képe, amire ha rákattintasz akkor továbbdob a játék adatlapjára. Illetve a cikken belül is szokott lenni link a játék adatlapjára, általában a játéknév ilyenkor zölddel ki van emelve. Egyébként a szekció a cikk alatt lehet, hogy tényleg hasznos lenne, mert lehet hogy nem mindenki veszi észre elsőre az előbb említett blokkot.

  • cgergo89

    2019-03-05 11:21:01

    Ha betudnátok legalább linkelni minden egyes játékbemutatóhoz az adott játék adatlapját az szuper hasznos lenne, ne külön kelljen rákeresni. Sőt akár egy pici szekció is lehetne a cikk alatt, ami az adatlapra visz.

  • kchpank1.kv

    2019-03-04 18:11:04

    :)

  • Peter

    2019-03-04 16:29:48

    Nagyon jó cikk! 🤘

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Légy résen!