Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Table Talk 27. rész Szabálytanulás

Gál József és Horváth Balázs a Table Talk 27. részében egy minden társasjátékost érintő kérdésről a szabálytanulásról beszélgetnek bővebben.

27. Rész: Szabálytanulás by Table Talk

A szabálytanulásról beszélgettünk. 00:00 KS-ek és hírek 12:40 Szabálytanulás

Ha tetszett a srácok munkássága, ne felejtsétek el őket likeolni!

Table Talk 26. rész TOP 10 "Retró" Játékok

Érdekes, 2019.11.08. 08:00:00

Gál József és Horváth Balázs a Table Talk 26. részében a legjobb 10 évnél idősebb játékokról beszélgetnek.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Dec

Így születnek a magyar szabályok - Interjú Heim Hunorral

Érdekes | 2022.12.29. 18:00:00

Interjú Heim Hunorral, a Lángművesek születéséről, illetve a magyar társasjáték lokalizáció helyzetéről.

25Okt

Kickstarter shorts - 2022 október

Kedvcsináló | 2022.10.25. 00:56:00

A rengeteg közösségi finanszírozású társasjáték projektek közt próbálunk csemegézni.


Kommentek

  • gyd

    2020-03-31 16:44:16

    A Magic Maze nekem is nagyon bejön, és a Magic Maze on Mars is egy nagyon érdekes átgondolása az alapjátéknak, de az nem igazán olyan, ami megfér az alapjátékkal egy polcon.
    Viszont a Magic Maze: Hidden Roles érdekes kiegészítőnek tűnik. Úgy látom, a készítők mindig tudnak számomra újat mutatni ebben az egyedi műfajban is, és nagyon érdekes irányokba mennek el a fejlesztés során. Érdekes csavar lehet az, hogy vannak szereplők, akik csak egy kicsit önzőek a saját célok miatt, illetve vannak a totál intrikusok is, akik mindenképpen a játékosokkal szembemenve, a terveket befolyásolva akarják akadályozni a sikert.
    Viszont emellett kérdés, hogy ez mennyire fér meg a Magic Maze-ben, ugyanis ettől egy totál más játékká válik az egész, más jellegű lesz. Hasonlóan kérdéses dolog tud lenni szerintem a Pandemic: Pengeélen bioterroristája. Közös a két kiegészítésben, hogy mindkettő egy kooperatív játékot egy kicsit kompetitívvé tesz, így aki a kooperatív jellege miatt vette valamelyiket/mindkettőt, annak lehet, hogy nem fognak bejönni ezek. Mindenesetre tényleg egy érdekes irány ez.
    A másik ezzel kapcsolatban, hogy ez a kiegészítő a Magic Maze-hez mindenképpen olyanoknak való, akik már elég tapasztaltak az alapjátékban, és akár egy intrikussal, vagy egy kicsit hátráltató emberrel is tudnak sikeresek lenni. Így tud igazán nagy küzdelem lenni szerintem.

    A szabálytanulás egy érdekes téma. Rengeteg érdekes és szerintem fontos dolog elhangzott ebben a beszélgetésben ezzel kapcsolatban.
    Nálunk többnyire én szoktam lenni a játékmester a társaságokban, aki megtanítja a többieknek az adott játékot - persze a magam amatőr módján. Szerencsére azért előfordul egy-két alkalom, mikor nem rám hárul ez a felelősség.
    Ezek alapján a tapasztalatok alapján egyet kell értsek azzal, hogy a legegyszerűbb módja a szabálytanulásnak egy jó játékmester gyorstalpalója, akitől aztán lehet kérdezni. Ennél nem igazán van jobb, hiszen ha összeszedetten, rendszerezetten, logikusan el tudja mondani, hogy miről szól a játék, és mik a lehetőségeink, akkor gyorsan át lehet látni a nagy képet. Ezután a próbajáték/első játék valóban egy elmélyítése és példákkal való alátámasztása a szabályoknak.
    Én többnyire videókon, illetve írásos játékbemutatókon keresztül szoktam megismerkedni a számomra még ismeretlen játékokkal, hiszen az tud adni egy első benyomást, és az alapján tudok dönteni, hogy engem vajon érdekel-e az adott játék, és akarok-e többet foglalkozni vele, vagy sem. Egy jó videó vagy játékbemutató nem túl száraz, nem teljes egészében szabálybemutató, és izgalmas módon átadja kicsit az érzéseket a játékkal kapcsolatosan.
    Én is szeretem egyébként a szabálykönyvet végigolvasni, mert én is olyan vagyok, hogy minden egyes részletét ismerni akarom a játéknak. Meg hát ez kell ahhoz, hogy legyen egy teljes rálátásom mindenre, és esetleg játékmesterként jól át tudjam adni másoknak az alapokat. Vicces, de valós dolog, hogy a játékszabály néha egy ingyenes kiegészítő tud lenni a játékhoz. Velem is többször előfordult már, hogy tüzetesen elolvastam egy olyan játék szabályzatát, amit már ismertem és többször játszottam, és több dolog újdonság volt számomra. Úgyhogy érdemes mindenkinek egy próbát tenni, hátha lesz otthon pár ingyenes kieg. :)

    Számomra az egyik legpozitívabb példa a jól felépített és jól kitalált szabálykönyvre a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban. Kellően egyértelműen, kellően tömören összeszedi a szabályokat, és ami a legnagyobb öröm, hogy segít abban, hogy pörögjön a játék, és konkrét tanácsokkal lát el azzal kapcsolatban, hogy ezt hogy lehet elérni. Kipróbáltuk, tartottuk magunkat az ajánlásokhoz, és valóban nagyon pörgős lett a játék.
    Egy másik pozitív példa a Bang kockajáték szabálykönyve, de az egy kicsit más szempontból. Tetszik, hogy minden egyes kártyának, sőt, minden egyes karakternek is van egy szöveges kifejtése a szabálykönyvben. Ez nyilván növeli a szabálykönyv hosszát, de ez inkább egy olyan rész, amit nem olvasol el egyben az egésszel, hanem megnézed, ha van valami kérdéses dolog. Egyébként ennek a szabályzata is kellően tömör szerintem.
    Még nagy segítség lehet szerintem ezeken túl a játékhoz mellékelt néhány segédkártya, amik a játékosok előtt lehetnek, és segítenek megjegyezni az elvégezhető akciókat, lehetséges cselekvéseket stb. Például a Bang kockajátékhoz, illetve a Pandemic-hez is mellékelnek ilyeneket. A Blood Rage esetén pedig a játékostábla alján oldották meg a dolgot. Egy idő után úgysem figyeljük ezeket, de az első alkalmakkor nagyon jól tudnak jönni.
    Nekem negatív élményem a szabálykönyvekkel kapcsolatban leginkább akkor van, ha:

    • Nem egyértelműek a szabályok néhol, vagy nem térnek ki bizonyos esetekre. Például a Pandemic: Pengeélen kiegészítőben nem találtunk sehol utasítást arra az esetre, ha elfogynának a járványkártyák, pedig megtörtént velünk. Vagy az Aranyásók 2-ben nem egyértelmű szerintem, hogy a Főnök csak akkor nyer, ha pontosan az egyik csapat nyer (kék vagy zöld), vagy akkor is, ha esetleg mindkettő. És a példákat még lehetne sorolni. Sajnos egyelőre nem tudom, ezekre mi a megoldás a közös megegyezésen túl - valami hivatalos állásfoglalásra gondolok.
      Ilyenkor a szerencsésebb eset az, amikor az eredeti nyelven (vagyis inkább főként angolul) megnézve egyértelműsödik a dolog, mert akkor fordítási hiba történt. Viszont ha azzal sem jutunk előrébb, akkor a készítők nem fogalmaztak elég egyértelműen.
    • Hemzseg a szabályzat az elírásoktól. Tudom, ez csak esztétikum egy módon, és nem is arról beszélek, ha 20 oldalon van 2 elírás. Inkább arról van szó, hogy kb. 2 oldalon rengeteg elírás van. Ez már a kiadó vagy a fordítók részéről mutat szerintem egy hanyagságot. Nekünk például a Robbanó cicák példányunk szabályzata tele van elírásokkal - sőt, a dobozon is van elírás.

    Egyébként a Magic Maze szabályzata szerintem tényleg egy jól sikerült darab, sok példával ellátva. Ez vizuálisan is segíti a dolgok megjegyzését, ami talán még gyorsabb tanulást eredményezhet.

    Úgyhogy tényleg sokat számít, hogy hogyan van felépítve egy szabályzat - tartalmilag, formailag és logikailag is. Olyan eget rengető negatív példa nekem sem jut most hirtelen eszembe szerencsére. Na jó, a Trónok harca 30+ oldalas regénye azért erős volt elsőre. :)

Népszerű

Friss

Címkék