Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 13. hét

Mostanság nagy divat régi játékokat kiadni, felturbózott külsővel, persze jó drágán és jól megfuttatva a Kickstarteren. Ennek a helyességét sokan vitatják, hiszen az átdolgozott vizualitás nem feltétlenül indokolja a tíz-vagy akár hússzoros árnövekedést. Mondhatni, hogy ezek a kampányok egyedül a nosztalgiából élnek. A most bemutatott három játék mindegyike ilyen újrakiadás, de azért több van bennük, mint egyszerű nosztalgia.

Gloomier Haven

Még 2005-ben állt elő Keith Baker a játékötletével, melyben minden játékosnak van három saját természetes száma, a cél pedig, hogy számkártyák kijátszásával ezeket minél kisebb értékűre csökkentsék. A többi játékos ebbe azzal tud beleszólni, hogy időről időre növeli a többiek számának értékét. Hogy ez elképesztően unalmasnak hangzik? Igen, ez tényleg az. Viszont ha nyakon öntöd azzal körítéssel, hogy a szám valójában egy karakter hangulatát jelzi, a te célod pedig az, hogy minél morbidabb sorscsapások kíséretében pokollá tedd az életét, hogy aztán végül valamilyen groteszk módon végezz vele (a többiek pedig pozitív fordulatokkal próbálják ezt megakadályozni), máris nagyszerű játék lehet belőle. Így született meg a Gloom, ami azóta önálló játékcsaláddá nőtte ki magát  – és természetesen megkapta a kötelező Cthulhus kiegészítőt is.

Majdnem húsz rész után az Atlas Games úgy döntött, hogy Kickstarteren futtatja meg a következőt. A Trónok harca kiadás után a Gloomier: A Night at Hemlock Hall visszatér a játék eredeti viktoriánus körítéséhez egy önállóan játszható kiegészítővel. A koncepció változatlan: remekül illusztrált, átlátszó kártyalapokat pakolgatunk egymásra, ezzel csökkentve a szereplőink életminőségét és közben jókat nevetünk azon, hogy valakinek lerágta a fél karját egy falka dühös corgi vagy fulladásos görcsöt kapott egy száraz keksztől. Ehhez a játékhoz nem feltétlenül stratégiai érzék kell (bár nem árt), inkább fekete humor, az meg ugye, olyan, mint a láb – nem mindenkinek van.

A kampány érdekessége, hogy az új rész mellett akár az összes többi Gloomból rendelhetünk magunknak, a gyűjteményünket pedig egy stílusos, sötét tárolódobozban rendszerezhetjük.

Gloomier: A Night at Hemlock Hall

Atlas Games is raising funds for Gloomier: A Night at Hemlock Hall on Kickstarter! A stand-alone storytelling sequel to the award-winning classic Gloom, plus the deluxe Grief Case and a campaign-style mini-expansion.

The Lonely Island

A Robinson Crusoe gyűjtői kiadása több szempontból is kilóg az újra kiadott játékok sorából. Először is, nem annyira régi játék, hogy a rég elfeledett gyerekkorunkra emlékeztessen: mindössze kilenc éves. Másodszor, ez a kiadás nem csak egyszerűen jól néz ki, hanem elképesztően! Minden karakter saját, részletesen kidolgozott figurát kapott, a kockáinkat egy látványos, vulkán alakú toronyba dobálhatjuk, a tábor készültségét pedig nem csak egyszerűen vezetnünk kell, hanem valóban fölépíthetjük azt. Ez a több részből álló, remekül kidolgozott modell a kampány legnagyobb húzóereje – bár a következő két hét még tartogathat meglepetéseket.

Az alapötlet ugyanaz: egy veszedelmes szigeten kell közösen túlélnünk a kis csapatunkkal. Ha sem az éhség, sem a hideg, sem a vadállatok nem tudtak végezni velünk, akkor a napi teendőink mellett megpróbálhatunk koncentrálni a küldetésünkre is. Nem kedves és nem is egyszerű (valamint nem is rövid) játék, de közben nagyon hangulatos.

A Robinson Crusoe - Collector's Edition a fentiek mellett még egy kampányfüzetet is tartalmaz, ami ötven új küldetéssel örvendezteti meg a túlélőket. Ezek között találunk bőven felnőtteknek szóló sztorikat, de olyanokat is, amik inkább a fiatalabb közönséget célozzák meg. A kezdőket egy második füzet segíti: ezzel játék közben, lépésről lépésre ismerkedhetünk meg a szabályokkal.

Robinson rajongóknak kötelező – ők jó eséllyel már be is fizettek az upgrade csomagra –, de a játékkal most ismerkedőnek is jó alkalom a belépésre.

Robinson Crusoe - Collector's Edition by Portal Games

Robinson Crusoe: Collector's Edition with amazing miniatures crafted by Awaken Realms, tutorial campaign, and companion app, plus the new expansion The Book of Adventures with several dozen scenarios labeled by their length, difficulty, and theme to help you find a perfect one for the gamenight.

Gleccserek nyomában

Aki járt már északon, az minden bizonnyal maga is elismeréssel nyilatkozik Szlartibartfaszt munkásságáról. Látszik, hogy az öreg bolygóépítő szívét-lelkét beleadta a fjordok megtervezésébe, hiszen még egy társasjátékot is szenteltek neki.

Ha a bevezető alapján azt gondoltad, hogy egy Galaxis útikalauz társasjáték ajánlója fog következni, sajnos ki kell ábrándítsalak. A Fjords - A Grail Game az 2005-ös Fjords újrakiadása. Ebben hatszögletű lapkákból kell kiépítenünk a tájat, majd szállás-tokenekkel minél nagyobb területet kell elfoglalnunk belőle. Ez abban különbözik a Carcassonne-tól, hogy kifejezetten két játékos részére tervezték és nagyjából fél óra vele egy parti, valamint az, hogy nem készült hozzá kismillió kiegészítő – talán ez is lehet az oka annak, hogy bár sokan szeretik, nem lett különösebben népszerű.

Az új kampány nem akar sokat markolni: az eredeti játékot kaphatjuk meg, átdolgozott grafikával, és néhány új komponenssel, mint például a műanyag rúnák, valamint a lehetőség, hogy akár négyen is nekivágjunk a tájépítő viadalnak. Ennek megfelelően az ára is egészen baráti: az alapkiadás már kevesebb, mint nyolcezer forintból elérhető.

Fjords - A Grail Game

Grail Games is raising funds for Fjords - A Grail Game on Kickstarter! Fjords is a true grail game... so Grail Games is bringing it back in a big way - with the help of Beth Sobel & Phil Walker-Harding!

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

31Aug

Kickstarter körkép - 35. hét

Megjelenés | 2022.08.31. 09:00:00

Nanolithokkal az ereinkben, kirándulni indulunk, miközben valahol a tengeren a szerelmünk vár epekedve.

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?


Kommentek

  • marteen007

    2021-04-08 07:16:13

    Robinson valóban nagyon drága de ebben a formában valószínűleg soha nem lesz a boltokban. Ráadásul ahogy látom a társasjátékok jól tartják az árukat is így ha vigyázol rá szinte annyiért adod el mint amennyiért veted. Gyakran drágábban. Nem olyan jó befektetés mint az arany de sokkal jobb mint egy PS vagy Xbox.

  • veerzoltan80

    2021-04-08 06:52:09

    Nagyjából. A türelemmel nem lesz gond, de játékokon spórolni... 🤣

  • Robby

    2021-04-07 21:49:07

    Jó hír, akkor már csak türelmesen kell várni és havonta egy olcsóbb játék árát betenni a perselybe. Mire kijön, addigra a pénz is összegyűlik rá.

  • veerzoltan80

    2021-04-07 11:17:07

    mai friss hír, hogy a Gémklub hozza magyarul a teljes cuccot, nem szükséges részmegoldásokat alkalmazni :) mondjuk az árára kíváncsi leszek :D

  • Csiracsirke

    2021-04-01 17:07:17

    Sajnos 1 éve nincs rá hogy összeszedje a lóvét ha az extrákat is akarja de az tény hogy bankot kell robbantani hogy zsákold :D

  • nemi92

    2021-04-01 16:54:00

    Ez azért van, hogy addig az ember össze tudja szedni rá azt a zsák pénzt! 😁

  • Robby

    2021-04-01 15:06:41

    Ez a Robinson Crusoe az én szívemet is medobogtatta. De még majdnem egy évet kell rá várni (ha a postát is beleszámolom, akkor lehet, hogy többet is).

  • Csiracsirke

    2021-03-31 08:43:47

    Valóban, pontosítok a The Book of Advetures nem lesz magyar és a Mistery Tales, Treasure Chest az angolon kívűl csak lengyelül jelenik meg

  • ho.victor09

    2021-03-31 08:17:57

    Az extra kalandkönyvek és kiegészítők szerintem nem lesznek lefordítva. Nem is engedi rendelésnél kiválasztani hozzájuk a magyar nyelvet. Nekem úgy tűnik csak az a tartalom lesz magyar, ami már eddig is megjelent ezen a nyelven.

  • Csiracsirke

    2021-03-29 20:25:18

    Úgy gondolom hogy magyar lesz teljes egészében különben kiemelnék hogy csak a Rulebook.

  • veerzoltan80

    2021-03-29 17:26:01

    A Robinson most akkor magyar is lesz, vagy csak a szabálykönyv és a kalandkönyv lesz magyar? ez nem derült ki nekem pontosan, hogy a kártyaszövegeket is újra fordítják-e.

  • nemi92

    2021-03-29 14:57:35

    Hát ez a Crusoe tényleg nem gyenge. Én szeretem egyébként az alapjátékot - kiegészítőkkel még nem játszottam - de azért ilyen mélyen nem nyúlnék a zsebembe ha őszinte akarok lenni. Nem tudom van e olyan társas amiért képes lennék több tízezret kifizetni. Tény, hogy rohadt hangulatos és nagyon szép, de azért na..:D

  • Csiracsirke

    2021-03-29 10:47:09

    Hoppá nem tudom miért küldte el kétszer, bocsi. Írtam e-mailt hogy az egyik cikkért járó pontokat töröljék :)

    A Robinson Crusoe igényes darab, úristen az a tábor modell milyen durván néz már ki lenne mit festeni rajta,és a minik is szépek de ezekért nyilván mélyen zsebbe kell nyúlni plusz rámegy a szállítás költsége meg gondolom a 27%-os áfa. Amit nem értek hogy csak a collector's edition-t lehet magyarul beszerezni a többit nem...

  • Csiracsirke

    2021-03-29 10:47:07

    A Robinson Crusoe igényes darab, úristen az a tábor modell milyen durván néz már ki lenne mit festeni rajta,és a minik is szépek de ezekért nyilván mélyen zsebbe kell nyúlni plusz rámegy a szállítás költsége meg gondolom a 27%-os áfa. Amit nem értek hogy csak a collector's edition-t lehet magyarul beszerezni a többit nem...

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Robinson Crusoe: Kalandok Az Elátkozott Szigeten
  • Fjords
  • Gloomier