Pandemic Legacy: 1. Évad
Pandemic Legacy: 1. Évad
Pandemic Legacy: 1. Évad
Pandemic Legacy: 1. Évad
Videó beküldése

Pandemic Legacy: 1. Évad

Társasjáték, 2016
Értékelem!

A Pandemic Legacy: 1. Évad egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játékot az Év Játékának választották 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben és 2016-ban több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív...

A Pandemic Legacy: 1. Évad egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játékot az Év Játékának választották 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben és 2016-ban több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít az akció pontok, a kollekció gyűjtés, a kereskedés, a váltakozó képességek és a pakli tervezés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Legacy-mítosz - és ami a dobozban van! Sok mindent lehet hallani és olvasni a Pandemic Legacyról, sokan szkeptikusan állnak hozzá, sokan értetlenkednek, de egy vitathatatlan: azok, akik kipróbálták és végigjátszották a játékot, megfellebbezhetetlenül lelkesek és elégedettek. Teljes az egyetértés, hogy életük egyik, ha nem A legmeghatározóbb társasjátékélménye volt.

Nem csoda hát, ha a játék azonnal az első helyre került a boardgamegeek rangsorában, igaz, azóta kicsit lejjebb csúszott, de még mindig benne van a top 8-ban. Mégis mi ennyire különleges a játékban? És mi az, amit mindenki tud, vagy legalábbis tudni vél róla? Leplezzük le a mítoszt lépésről lépésre!

Hiszen nem is lehet vele kétszer játszani! A hírek nem hazudnak: nem lehet újrajátszani. Miért? Mert a játék folyamán a táblára, kiegészítőkre el nem távolítható matricák kerülnek, lapokat dobunk ki… De az tévedés, hogy egyszer lehet csak vele játszani. A játék 12 "hónapon" keresztül zajlik, és minden hónapnyi forduló, nagyjából olyan hosszú, mint egy hagyományos játék. Ráadásul előfordulhat, hogy egy hónap célkitűzéseit nem tudjuk teljesíteni, ilyenkor van esélyünk egy második próbálkozásra is. Vagyis 1 helyett 12-24 játékalkalomról van szó.

Ez is biztos valami nagyon nehéz gémer játék … Tény, hogy a Pandemic maga nem egy egyszerű játék, de nem ismerek olyan embert, akit ne fogott volna meg az izgalmas téma, még ha el is vesztették az első (második, harmadik…) játékot! És mielőtt belefognátok az örökség-játékba, a játékszabály is kifejezetten ajánlja, hogy az új Legacy-tulajdonosok is legalább kétszer az örökség-szabályok nélkül használják szerzeményüket. Vagyis aki a Legacyval ül le először pandemicezni, az is boldogulni fog vele.

De ha valaki már játszott az alappal, sőt, már kipróbálta a bonyolított játékmenetet is, annak biztos nem lesz gondja a nehézségi szinttel. Ezt jól bizonyítja a boardgamegeek osztályozása is, miszerint a Pandemic Legacy nehézségi foka 2,8-as, vagyis közepes.

Miért tépnék el bármit is egy játékból, amiért sok pénzt fizettem?! A szokványos játékélmény arról szól, mennyire ügyesen mozgunk a játék szabályai, keretei között. A legacy játékok viszont arról az élményről szólnak, hogy hogyan alkalmazkodunk egy folyamatosan változó, bővülő játékkerethez.

Persze vannak olyan játékok, ahol bizonyos fordulópontokon bővül, változik a játékmenet, de itt nem egészen erről van szó. Itt a fordulatok alapjaiban borít(hat)ják fel a játékot. Mindendöntésnek komoly súlya van, mert egyrészt visszavonhatatlan, másrészt a következő hónapban kiderülhet, a megváltozott feltételek miatt egészen másfelé mozdítja a dolgokat, mint reméltük.

A Pandemic Legacy kooperatív jellege ezért nagyon fontos: minden döntést komoly viták, beszélgetések előznek meg. A Pandemicből már ismert krízishelyzet itt is motivál, de az érzelmi elkötelezettség magasabb. Hogy miért? A hónapról hónapra változó keret miatt, ami olyan, mint egy tévésorozat sztorija. Minden hónapban új csavar, még több izgalom…

Mitől annyival magasabb az izgalmi szint, mint a Pandemicben? Ha kinyitjuk a dobozt, a kép teljesen más, mint az alapjátékban. Abban nem voltak piros mappák, Szigorúan titkos! felirattal, kis fekete dobozok, kártyák kaparós felülettel, rengeteg matrica… A matricák több helyre kerülhetnek: a táblán a városok pánikszintjét jelzik, a sima játékoskártyákat eseménykártyákká teszi, jelzi a karakterek sérülését vagy fejlődését, vagy akár a vírusok pozitív mutációját. Sőt, a játék folyamán még a szabálykönyvbe is bekerülnek új szabályok, matricákon. De a változások fő motorja az örökségkártyák paklija, amelyek sorszámozottak. Mindenesetre a játékot kezdjük azzal, hogy átolvassuk a szabályokat, még rutinos Pande-játékosként is, nehogy lelőjük a meglepetéseket!

A feladat persze itt is a négy szérum kifejlesztése eleinte… Ugyanakkor előre is kell tervezni, a soron következő hónapokra. Ugyanis havonta újabb feladatok merülnek fel, és bár van szabadon választható is közöttük, az adott hónapban teljesítendő feladatok száma kötelező érvényű (ráadásul növekvő)!

Ami érdekes, a karakterek között - igazi specialistákhoz hasonlóan - kapcsolati háló is kialakul. A karakterek sérülhetnek, sőt, akár meg is halhatnak. Ilyen helyzetben a játékos egy civil kártyát kap: egy extra képesség nélküli karakterlapot. De néha megéri a kockázat!

Míg az alapjátékban nem létszükséglet egy vírus végleges megsemmisítése, a Legacyben megéri, ugyanis ebben az esetben lehet pozitív mutációt szerezni a vírusra. Ez csak hosszú távú előnyökhöz juttathat minket, a kiirtott vírusok ugyanis a következő hónapban újra megjelennek…

Valós hangulat, személyes élmény, érzelmi kapcsolat Azokat a városokat, ahol járvány tört ki, pánikszintjelző matricával kell ellátni, vagyis a következő hónapban ez egy "nyugtalan" település lesz. Az ilyen helyekre már nem olyan egyszerű eljutni: a "lázadó" szinten csak szomszéd városból, "összeomló" esetén pedig még onnan is kizárólag egy játékoskártya eldobásával tehetjük meg. Bizonyos szinten még a városban lévő kutatóállomást is lerombolhatják! Így komoly stratégiai döntés lehet, feláldozzunk-e egy várost egy magasabb rendű célért.

Az adott hónapban a pakliba kevert eseménykártyák számát az határozza meg, sikerült-e előző hónapban a feladatokat végrehajtani. De ha jól végeztük a dolgunkat, nem növekszik, hanem csökken (!) a lapok száma, mivel a kormányzati támogatást jobban rászoruló szervezeteknek osztják ki helyettünk…

Látható hát, hogyan épülnek egymásra a dolgok, akár hónapokon át is építhetünk egy-egy célt. Vitatkozunk, tervezgetünk, és észre sem vesszük, de a döntések következményeiből lelkiismereti kérdést csinálunk.

Forrás: Szellemlovas
3 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 16 990 Ft-tól
 • 3 ajánlat

Kategória: Környezet, Orvosi
Mechanizmus: Akció pontok, Kollekció gyűjtés, Kereskedés, Váltakozó képességek, Kooperatív, Pakli tervezés, Pontról pontra mozgás, STR-10 Legacy Game

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Pandemic Legacy: 1. Évad társasjáték videók (5)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2016

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2016

Leginnovatívabb játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2015

Legjobb stratégiai játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2015

Legjobb tematikus játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2015

Kommentek

Kommentek

 • clodo

  2021-03-18 23:34:19

  A Pandemic az a játék, amit eddig bárkivel játszva elnyerte mindenki tetszését. Szereti idősebb, fiatalabb, stratéga és társasjáték-szkeptikus. Jó ketten is, meg 8-an is (ilyenkor egy karakterrel van két ember). Tudsz az alapjátékkal játszani, meg a Legacy részével is. Nagyon megéri az árát, kötelező darab!

 • bensereni

  2021-02-21 07:41:49

  A Pandemic Legacy sokáig bökte a csőrömet, mert az alapjáték nagyon megfogott - mind a mechanika, mind a tematika. Aztán végül a bátyámék is elgondolkodtak rajta, és így alakult, hogy ők és én a párommal belevágtunk. Párom aztán hamar kiesett, de lelkiismeretfurdalás nélkül vittük tovább a karakterét - senkit nem hagyunk hátra!

  Nagyon tetszetős a történet, bár valahogy a karanténos időszakban játszani kissé morbiddá is vált a kontextus - de nem igazán foglalkoztunk ennek a gondolatával menet közben, nekem igazából megfűszerezze. A mechanika annyit nem változik az eredetihez képest, csupán csatlakoznak be extra dolgok, de kellőképpen változatossá teszik a játékot, és azért vannak benne olyan fordulatok, hogy a fejedet fogod korábbi döntéseid miatt. De ez így lett szép és jó.

  Mint az alapjátékban, itt is azért számít, hogy milyen az induló leosztás, bár ez kevés alkalommal okozott gondot. Az elején bele kell rázódni, utána meg nyomon kell tudni követni a szabályokat, de ennyi a titok. Hozza a Pandemic élményt, és kapsz mellé egy szuper sztorit.

  A játék minőségével meg voltam elégedve, egyetlen pici negatívum az a lekaparandó lapok voltak - kicsit nehéz volt lekoptatni őket, de a játék többi eleme számomra hibátlan.

  Én csak ajánlani tudom, márha valaki nem ódzkodik a legacy gondolatától, számunkra megérte a pénzt.

 • tothbarbi89

  2021-02-06 07:55:08

  Első legacy játékunk. Ódzkottunk tőle (merthát tépsz, ragasztasz, egyszer játszol vele...). De ahogy írták:

  - fixen benne lesz 12-18 játékod (Mars terraformálása, Terra Mystica nem kapott tőlünk ennyit)

  - ketten is működik (mi ketten álltunk neki, és voltak hónapok mikor becsatlakoztak hozzánk. Nem ideális, de nem para)

  - nekünk nincs meg az alapjáték - így lesz egy "személyreszabott" verzió.

  Én ajánlom, pont annyira nehéz, hogy kihívás legyen, nem adja magát könnyen ;)

 • edboyww

  2021-01-19 01:17:11

  Hát izé.

  Első szabály: alaposan nézd át a szabályokat és akciókat. Mindet!

  Második szabály: ne szívasd magad, vitás helyzetben válaszd a számodra kedvezőbb értelmezést.

  Harmadik szabály: ha túl könnyű, valamit rosszul csinálsz.

  Negyedik szabály: ha túl nehéz, akkor valószínűleg valamit rosszul csinálsz.

  Ötödik szabály: ne várj el történetvezetési konzisztenciát.

  Hatodik szabáy: ami leragad, az fel is jön.

  Nyolcadik szabály: ami eltépődik, az nem ragasztódik utána össze!

  Kilencedik szabály: legyen nálad toll és egy ötvenes.

  Tízedik szabály: 1-2 óra munkával remek vanilla Pandemicet lehet belőle csinálni a kampány után, kiegészítőkkel.

  7/10 - been there, done that, a többi évadot elengedem.

 • david.biromark

  2020-06-07 12:01:34

  Nemrég kezdtünk el mozogni a "Legacy" játékok világában, és sok-sok ajánlat után ezzel kezdtük el. Az alapjátékot is szeretjük, így nem is csoda, hogy ez a rengeteg matrciával-kiegészítő elemekkel felszerelt, történetében kiváltképp különleges játék tüstént a kedvenceink közé került. Csakis ajánlani tudom-tudjuk.

 • leonidasz

  2020-04-26 01:13:18

  Aki szerette az alapjatekot, annak hatalmas elmenyt fog nyujtani ez a jatek.
  Sokakban visszahuzo ero hogy csak egyszer jatszhato vegig, de az olyan tarsasjatek elmenyt nyujt, hogy kar lenne kihagyni. Gyakorlatilag kb. 15-19 jatek lesz igy benne, amit en nem neveznek kevesnek. Szerintem a legtobb szeretett tarsasunk nem kap ennyi jatekalkalmat eveken at. A jatek nagyon ugyesen kompenzal: ha nem vagytok ugyesek, akkor a kormanyzattol kaptok tamogatast (titok hogy mit), ha pedig nagyon nem megy tobb jatekon keresztul, akkor meg komolyabb segitseget ad (titok hogy mit). Ha ugyesek vagytok, akkor meg kvazi nem kaptok semmi segitseget, mert minek koltsenek ratok penzt, ha anelkul is megy.

  Egy negativumot tudok csak felhozni, ami az hogy nem tudom megosztani akivel csak akarom... Mondjuk nalunk nem volt problema beugro embereket hivni. Van egy 4 fos core-team, de ha valaki nem erne ra, akkor van 1-2 fo akiknek szolunk. Egy blogon meg mindenkivel tudatjuk, hogy epp hogy all a jatek, igy mindenki kovetheti azt.

  A jatek vegeztevel tudod hasznalni alapjatekkent. Mi nem tepkedunk szet lapokat amikor a jatek kerne, csupan felretesszuk oket, igy meg azt is megkockaztatom, hogy siman mukodne egy-egy honap elemeinek felhasznalasa a sztori mod vege utan. Annyi szepseghibaja persze van, hogy a jatektablan es a lapokon lesznek matricak.

 • nagysandor.mc

  2019-07-06 07:27:10

  A Pandemic szerintem az egyik legjobb legacy játék. Megfelelően nehéz, a szabály rendszere az elején egyszerűnek tűnik, de aztán szép lassan, ahogy haladunk előre a játékba úgy bonyolódik. Sok kis apró szabállyal kiegészül amire oda kell a végéig figyelni. 4 fővel játszottuk végig, ebből kettőnek talán ez volt az első komolyabb játéka amit a Monopoly/Rizikó után kipróbált. Mindannyian élveztük. Néha talán érezhető volt az alfa játékos hatás, de egy ilyen játékban ez elkerülhetetlen. Kerek egész, változatos története van tele csavarral. Lehetetlen róla rosszakat mondani, (és spoiler nélkül beszélni) talán az egyetlen hibája hogy nehéz mindig ugyan azt a 4 embert összehozni egy party-ra. Ha végigjátszottátok akkor a tábla még alkalmas az eredeti pandemic játékra, vagy nagyon szép fali díszt lehet belőle barkácsolni. :)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 óra
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Matt Leacock, Rob Daviau
 • Illusztrátor:  Chris Quilliams
 • Kiadók:  Z-Man Games, Hobby Japan, Devir, Filosofia Éditions, Lacerta, MINDOK, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., Lifestyle Boardgames Ltd, Asterion Press, Jolly Thinkers, Asmodee China
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Dutch blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Dutch red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 22.9 cm x 30.5 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • English blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 37.1 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • English red edition, first printing
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 37.2 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • English red edition, second printing
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 37.2 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • French blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • French red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • German first blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.1 kg
 • German first red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • Italian blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • Italian red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • Japanese blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: japán
 • Japanese red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Polish blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Polish red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Portuguese blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Portuguese red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Russian blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Russian red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 20 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • Spanish blue edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.1 kg
 • Spanish red edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: spanyol
 • Chinese blue edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: kínai
 • Chinese red edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: kínai
 • Czech blue edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • Czech red edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
 • English red edition with 2016 KDJ sticker
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27 cm x 37.2 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • German second blue edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.1 kg
 • Hungarian blue edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Hungarian red edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 23 cm x 30.4 cm x 4.5 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Korean blue edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: Korean
 • Korean red edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: Korean
 • French blue edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 26.7 cm x 36.8 cm x 7.6 cm
 • French red edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 26.7 cm x 36.8 cm x 7.6 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Pandemic Legacy: 1. Évad társasjátékhoz