Fotó: Nádori Gergely / Telex

Lassan újra felhőtlenül játszhatunk minden idők egyik legjobb társasával [Telex.hu]

Összesen négy olyan ember van, aki két Nobel-díjat is kapott, és csak ketten, akik két különbözőt is elnyertek: Marie Curie és Linus Pauling. Matt Leacock valami hasonlót vitt véghez a társasjátékok terén, két olyan játékot is tervezett, amelyek klasszikusokká váltak. és mindkettő saját műfajt teremtett a társasokon belül.

Mindkettő világjárványokról szól, és mindkettőben a játékosoknak közösen kell dolgozniuk a világ megmentésén. Kooperatív játékok, amelyekben a játékosok együtt dolgoznak, és nem egymás ellen, korábban is léteztek, de a Pandemic 2008-as megjelenéséig inkább csak különlegességnek számítottak, míg mára már nyolc újonnan megjelenő játékból egy ilyen típusú.

A Pandemicben a játékosok járványügyi szakértőket alakítanak, mindenkinek megvan a maga specialitása, de az alapvető akciókat mindenki képes elvégezni. A játéktáblán a világ térképét látjuk, amin a városokat útvonalak kötik össze. Van két kártyapaklink, az egyik a játékosoké, a másik a közös ellenségé, a fertőzéseké. A játék kezdetén véletlenszerűen rakunk le városokba fertőzést jelölő kis kockákat. Összesen négyféle betegség dúl a világban, ezeket külön színek jelölik. A játékosok a körükben utazgathatnak a világban, és innen-onnan megpróbálhatnak leszedni egy-egy fertőzést. Ehhez a saját kártyáikat használhatják, de ez csak tüneti kezelés – a lényeg, hogy megtaláljuk a betegségek ellenszerét. Ehhez az adott színből kell kártyákat összegyűjteni és egy laborban beváltani.

[cikk folytatása]

Lassan újra felhőtlenül játszhatunk minden idők egyik legjobb társasával

Összesen négy olyan ember van, aki két Nobel-díjat is kapott, és csak ketten, akik két különbözőt is elnyertek: Marie Curie és Linus Pauling. Matt Leacock valami hasonlót vitt véghez a társasjátékok terén, két olyan játékot is tervezett, amelyek klasszikusokká váltak. és mindkettő saját műfajt teremtett a társasokon belül.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

forrás -- telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Feb

Ebben a kemény kooperatív játékban átélheted, mennyire nehéz repülőket letenni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.02.16. 10:39:00

Fékszárnyak, futóművek kiengedve? Fékek behúzva? Légtér szabad? Ha ezek mindegyike teljesül, még akkor sem biztos a siker.

22Feb

Ritka, amikor egy játék ennyire rászolgál a nevére [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.02.22. 16:14:00

A világ csodái központjában ha hiszitek, hanem, a világ csodái állnak: szám szerint 21 építmény, mind aranyos fafigura formájában.


Kommentek

  • BodBal

    2022-03-06 05:34:48

    A Pandemic tényleg a reneszánszát éli, nagy valószínűséggel a covidnak köszönhetően. Nekem szintén az alfa játékos probléma miatt ment el a kedvem tőle, pedig elég jól kitalált mechanikája van szerintem. A legacy szériáról esetleg vannak tapasztalataitok?

  • MaRo

    2022-03-05 23:31:53

    Az asszony telefonált így ma én is tettem egy kísérletet az alapjátékkal egyedül. Én is belebonyolódtam párx azt hiszem a magam javára de még így is sikerült bebuknom.

    Igen a Róma tényleg érdekesnek tűnik bár ha a mechanizmus 1/1ben ugyanaz akkor gyakorlatilag elég magas a szerencsfaktor a kártyahúzás miatt.

    Sajnálom, hogy időszűkében vagy de majd változik, nekem is vannak ilyen hetek.

    Ja és jó utat Egerbe meg sok sikert a játékhoz!

  • godzsakattila

    2022-03-05 18:48:36

    Ott a mechanika ugyanaz, de vírus nincs, hanem barbár törzsek vannak. Ugye ilyen éves nagytalálkozókra adogattak ki különleges önálló verziókat és az Olaszországi alkalmára lett ez.

    Akartam az eredeti kommentre is valaszolni csak alig van időm. Még én se pandemiceztem sose, de ismerőstől megvettem a rómat, mikor még úgy volt, hogy nem lesz újranyomás. Egyszer próbaltam szólóban, de szerintem pandemicszűznek nem jó szólózni vele, mert mindig összekuszalódtam.

    A téma miatt ugy gondoltam ennek azért van helye nálam, lehet, hogy ez neked is jobban feküdne Porcine. Szerintem tetszene nekem, ha társasaggal is kipróbalnám, de ez még várat magára.

  • MaRo

    2022-03-05 12:41:36

    Hmm érdekes, hogy a pandemic azért érdemel cikket mert a járvány ismét hanyatlóban de legyen.

    Én nemrég próbáltam ki és még az értékelő kommentek előtt állok. Valószerűen koronásként vettük elő.

    Nekem összességében tetszett vagy eddig tetszik és a cikk már csak annyiban hasznos volt hogy betekintést nyertem pár kiegészítőbe amik közül a rómának mèg utána nézek bár ha jól futottam át ez nem tűnt klasszikus fertőzésnek.

  • csongrady.p

    2022-03-05 09:03:25

    Én egyszer "próbáltam" az alapjátékot még régebben. Az idézőjel azért van, mert erősen befutottam az alfa játékos problémájába és ez bizony lehet végleg elvette a kedvemet tőle... 😔

    Lehet adok majd neki még egy esélyt ha egyszer valahol asztalra kerül.

  • DeimosDown

    2022-03-04 15:13:43

    Szerintem elég sokan vagyunk így, mert a koop azért megosztobb mufaj.

    Amúgy a legacy műfajt Leacock-nak tulajdonítani (és kétnobeles embernek titulálni) eléggé bátor dolog.. mert ugye a legacy jatekok Rob Daviau ötlete volt anno, és több mint valószínű hogy ő felelt a koncepcióert a Pandemic Legacynél is.

  • porcine

    2022-03-04 15:13:40

    Köszönöm nektek a bíztatást! Én is elismerem, hogy biztosan nagyon jó játékok, de egyszerűen nem vonzottak.

  • kvarclovag

    2022-03-04 14:44:21

    Nincs ezzel semmi baj. Ha megnyugtat, nem vagy egyedül, én sem játszottam egyikkel sem. Nagyon jó játékok, csak egyik sem az a stílus, amit én szeretek.

  • dopa10

    2022-03-04 13:58:17

    Szerintem ez se nem szégyen, se nem szomorú. :) Szerencsére kellőképpen terjedelmes a választék ahhoz, hogy ne kelljen a nem szimpatikus játékokkal foglalkoznunk. Én is szoktam tapasztalni, hogy bizonyos (népszerű) játékok valamiért taszítanak.

    Pandemic egyébként önmagában szerintem ma már kevésnek érződik. Kiegek közül még csak a Labort próbáltam, az viszont számomra sokat dobott rajta.

  • porcine

    2022-03-04 13:53:04

    Szomorú és az én szégyenem, de még az alapot sem. És azt sem értem miért, de egyszerűen nem vonz. Sajnos az pláne nem segít, hogy a Mars terraf.-val is így voltam, és az többszöri próbálkozás után sem tetszett.

  • dopa10

    2022-03-04 13:48:42

    Ezen a kiegészítők sem segítenek? Próbáltad azokkal együtt, vagy csak az alapot?

  • porcine

    2022-03-04 13:34:31

    Tudom, hogy jó. Tudom, hogy alapmű. Egyszerűen mégsem tudom magam rávenni, hogy leüljek vele játszani.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Pandemic
  • Pandemic Legacy: 1. Évad
  • Pandemic: Róma bukása
  • Pandemic: A Labor
  • Pandemic: Legacy: 0. évad
  • Pandemic Legacy 2. évad
  • Pandemic: Pengeélen
  • Pandemic: Szükségállapot
  • Pandemic: Bevetésre készen