Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás)
Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás)
Videó beküldése

Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás) társasjáték

társasjáték, 2018
Értékelem!

Az Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás) egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2012-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet...

Az Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás) egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2012-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít az akció pontok, a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a szövetségek és a szerepjátszás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Küzdj szörnyekkel, és fejleszd karaktereidet egy mindenki Overlord elleni fantasy kampányban.
Ismét eljött a hősök ideje. Új gonosz emelkedik, ki minden eddiginél veszélyesebbnek látszik. Megfékezéséhez minden tudásotokra szükség lesz, ideje hát leporolni a csatabárdot és újfent szembeszállni az ádáz szörnyek hordáival és az őket manipuláló sötét erőkkel. Készen álltok a feladatra?

A legenda újjáéled
Nincs olyan vérbeli társasjátékos, aki már ne hallott volna a Descent (Odalent) című játékról. Egy játékos, a sötétség erejét képviselő Overlord állt szemben hősök maroknyi csapatával, kazamatákban, később jeges barlangokban, tengeri szigeteken küzdöttek céljaik eléréséért. Ahogy növekedett a kiegészítők száma, úgy lett egyre hatalmasabb a kaland, gyarapodtak a tengernyi tartozékok, az új és egymásnak néhol ellentmondó szabályok. Eljött hát az ideje, hogy a káoszban rend teremjen és egy átláthatóbb, újjászületett verzió lásson napvilágot.

A kevesebb néha több
Már első pillantásra feltűnik, hogy a doboz mérete pusztán fele az elődjének. Ennek megfelelően kevesebb tartozékot is találunk benne, az ötszáznál is több token jóval kezelhetőbb mennyiségűre, nagyjából 150 darabra csökkent, a műanyag figurák száma szintén jelentősen kevesebb lett. Összesen nyolc hős közül választhatunk, velük szemben pedig 31 szörny figura áll.

Bár kevésnek tűnhet a hősök száma, változatosságukra panasz nem lehet. A játékban négy karakterosztály található (harcos, gyógyító, mágus és felderítő), mindegyikhez két-két hős tartozik. Az osztályokon belül további szakosodás közül lehet választani (pl.: mágus – rúnamester vagy nekromanta). Minden „szak” saját kártyapaklival rendelkezik, melyben a képességei találhatók meg. Ahogy a karakter pontokat szerez és fejlődik, úgy válnak elérhetővé számára újabbnál újabb képességek.

Mindent a szemnek
A következő, amire felfigyelünk az magának a térképnek a kidolgozottsága. Minden egyes küldetés egy-vagy két, kisebb-nagyobb darabokból összeállítandó térképpel rendelkezik, mely darabok sokkalta szebbek és kidolgozottabbak, mint korábban. Az utak mentén szerencsétlenül járt elődeink maradványait, kifosztott szekeret találhatunk, a farm farmnak, a trónterem trónteremnek, a kínzókamra pedig pontosan kínzókamrának látszik. Ezúttal az egyes tereptárgyak, akadályok, gödrök, lávafolyások nem külön tokenként vannak jelen, hanem az egyes mezők szerves részét képezik. A műanyag figurák kidolgozottsága változatlan, az 1-2 centis darabokon is kivehetők a legapróbb részletek is.

Egyszerű de nagyszerű
Maga a játékmenet egyszerűsödött, gyorsabb, élvezetesebb lett. Minden körben először a hősök, majd az Overlord kerül sorra. A hősök miután kézbe veszik felszerelésüket, két cselekvéssel gazdálkodhatnak, mely lehet többek közt mozgás, támadás, kincsek felkutatása megfelelő helyeken, ajtónyitás/zárás, tárgy/képesség használat, elesett társunk feltámasztása, illetve egyéb, az adott küldetés által megengedett speciális képesség.

Az Overlordnak pedig összesen két fegyvere van a hősök ellen. Egyrészt egy kártyapakli, melyből minden kör elején húzhat, majd akár egyből fel is használhatja őket. Használat után a kártya eldobásra kerül. E pakliban négy féle lap található. Alap, mely a kezdő paklinak felel meg, ez a későbbiekben, a hősökhöz hasonlóan, tapasztalati pontokért cserébe bővíthető újabb és újabb lapokkal, melyek egy-egy "szakosodásnak" (Hadúr, Mágus, Szabotőr) felelnek meg az Overlord részéről, akinek így a fejlődése gyakorlatilag a saját paklijának építését jelenti.

Kártyahasználat után pedig következik a szörnyek, szörnycsoportok aktiválása. Minden egyes szörnyfigurát aktiválni kell, akik úgyszintén két cselekvést vihetnek végbe, annyi kikötéssel, hogy ők pusztán egyszer támadhatnak.

A sima fehér és az egy fokkal erősebb piros (mester) szörnyek mellett még megjelennek egyedi, Lieutenant ("hadnagy") típusúak is. Ők névvel ellátottak és az egyes küldetések fontos, többnyire ellenséges szereplői. Sajnos figura nekik egyelőre nem jutott, pusztán token, ám a későbbiekben az igazán elkötelezettek számára elérhetőek lesznek az ő figuráik is külön dobozokban, ráadásul fémből.

Odalent egy teljes napig
A játékhoz alapvetően húsz küldetés tartozik, melyek mindegyike egyedi szabályokkal, egyedi feladatokkal bír. Ostrom alatt álló faluban kell jelzőtüzeket meggyújtani, börtönből kell rabokat kimenteni, goblinok szökését kell megakadályozni, míg az Overlordnak ezalatt egy maszkabál vendégeit kell elrabolni, élőholtakat feltámasztani, néha a hősök elől menekülni és még sorolhatnánk. A klasszikus „öld meg az összes szörnyet/hőst” típusú feladatból alig találunk egyet-kettőt. A legtöbb feladat két felvonásból áll, két térképpel, mindkettőn eltérő feladatokkal, szabályokkal. Általánosságban jellemző, hogy aki a küldetés első felét megnyeri, a másodikban előnnyel indul.

A játék legerősebb része viszont az úgynevezett kampány mód. Az alapjáték ebből egyet tartalmaz, mely a Shadow Rune (Árnyékrúna) nevet viseli. Ekkor a húsz küldetésből kilencet kell végigjátszani meghatározott sorrend szerint (az előző küldetések győztesétől függ általában a következő feladat). A játék mellé kapott kis füzetben a kampány bármikor „elmenthető”, így kényelmesen lehet haladni vele, három-négy alkalom alatt végigjátszható. A küldetések győztese jutalomban részesül (extra tapasztalati pontok, arany, különleges tárgy), melyeket két küldetés között, elkölthet a boltban tárgyak vásárlására (aranyat), illetve képességfejlesztésre (tapasztalati pontot). Kapunk a játék mellé egy kis térképet is, ami a környező területeket, helyszíneket ábrázolja, valamint azt, hogy az egyes küldetések hol helyezkednek el. Hiszen a hősök nem találhatják magukat a városból kilépve máris a sárkányok barlangjánál. Az oda vezető utat végig kell járni, minden állomáson segítség, illetve veszély leselkedhet rájuk (az utazáshoz külön kártyapakli jár). A kampány alatt lejátszott küldetéssorozat egy teljes történetté áll össze a játék végére, mely minden alkalommal, – az egyes részek győzteseitől függően – másképp alakul. Lehet, hogy a szerencsétlenül járt falubeli, akit nem sikerült megmenteni, később ellenségként tér vissza. Ugyanígy elképzelhető, hogy egy – egy ellenséges karakter, ha egy küldetés során sikerült legyőzni, végképp kikerül a játékból.

Harcra fel
A Descent: Journeys in the Dark második kiadása minden szempontból méltó utódja elődjének, helyenként túlszárnyalva azt. A játékmenet egyszerű, könnyen megérthető, az előkészítés és a küldetések közti átmenet, a térkép szétszedésével és összerakásával, a hősök és az Overlord fejlődésével meglehetősen gyors, legrosszabb esetben is tíz percig tart, kényelmesen, nem kapkodva. A küldetések szintén felgyorsultak, átlag két óra alatt teljesíthetőek, így egy délutános partiba akár négy küldetés is belefér, ami hét-nyolc különböző térképet, feladatot jelent. Aki szereti a fantasyt, élvezi a karakterei fejlesztését, szeret szörnyekre vadászni erdőn, mezőn, sötét alagutakban, nem zavarja, hogy akár egy több napos történetbe vág vele, semmiképpen se hagyja ki az újjászületett Descentet. Nem fog csalódni.

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
4 felhasználó és 10 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 17 000 Ft-tól
 • 14 ajánlat

Kategória: Fantasy, Felfedező, Kaland, Harc, Miniatűrök
Mechanizmus: Akció pontok, Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Szövetségek, Kooperatív, Szerepjátszás, Pakli tervezés, Kockadobás, Rács mozgás, Solitaire, Szcenárió / Küldetés / Kampány, Once-Per-Game Abilities, RES-02 Stat Check, Movement Points, MOV-16 Map Addition, Multiple Maps, Line of Sight

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás) társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás)jovo103

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Bontatlan, kifogastalan allapotban elado. Szemelyesen Kiskunhalason atveheto vagy csomagkuldes.

0 érdeklődő


Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás)badam20, Sopron

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Sopron! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Csak a polcon áll nem játszunk vele :( , polckopott semmi baja nincs

1 érdeklődő


Descent: Journeys in the Dark (Second Edition)anita_6, Debrecen

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Debrecen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Van hozzá nyomtatott, színes magyar szabályfüzetünk.

1 érdeklődő


Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás)bmartin, Baja

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Baja! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Hiánytalan, kiváló állapotú, ajándék rendezővel. Szegeden is átvehető

1 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (8)

Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás) társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb tematikus játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

Kommentek

 • jenei.balazs87

  2019-09-12 21:55:32

  A 2. RPG-játék volt, amit kipróbáltam. A Sword and Sorceryhez képest fele olyan hosszú szabálykönyv mindenképpen előnye. 2 játék után a párom már nem akart vele játszani, mert az a heroes 3-as / diablós hangulat, amit vártunk tőle (lehet, hogy naivan), sajnos nem jött át. Ezt a szabályokba való folyamatos belepillantgatás sem segítette sajnos. Azért 2 játék után is láttam benne a mélységet, amely, gondolom, a későbbi kalandoknál még erősebben jelen van, így jó szívvel ajánlom!

 • c.gergo

  2019-05-03 13:06:55

  Sohasem gondoltam volna, hogy az ameri játékok felé kezdek el kacsintgatni, aztán ezzel a játékkal eldőlt a dolog. NAGYON nagy élmény játszani vele. Első nekifutásra 6 órát raktunk bele és még csak el sem fáradtunk. Izgalmas. Teljesen más döntéseket kell hozni benne mint egy euróban. Itt a történet a lényeg és a harc. Nagyon melegen ajánlós!!!!!

Az Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás) társasjáték és kiegészítői (46)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 óra
 • Játékosok:  1 - 5
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Kevin Wilson, Corey Konieczka, Daniel Clark (I), Adam Sadler
 • Illusztrátor:  Tod Gelle, Devon Caddy-Lee, Henning Ludvigsen, Alex Aparin, Sandara Tang Sin Yun, Allison Theus, Dallas Mehlhoff, Sylvain Decaux, Charlène le Scanff, Thomas Lishman
 • Kiadók:  Fantasy Flight Games, Heidelberger Spieleverlag, Edge Entertainment, Arclight, Galakta, Giochi Uniti, Delta Vision Publishing, Wargames Club Publishing, Hobby World, ADC Blackfire Entertainment
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, lengyel, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
 • English first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
  • Súly: 2.7 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
  • Súly: 2.7 kg
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 10 cm
  • Súly: 2.3 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
  • Súly: 2.7 kg
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 30.7 cm x 30.7 cm x 11.9 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: francia
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
  • Súly: 2.7 kg
 • German third edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
 • Spanish second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 10.8 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: magyar

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Odalent: Kalandok a mélyben (2. kiadás) társasjátékhoz