Kép forrása: pcguru.hu

Ébredés – Az év játéka! Már megint? [Társalgó]

Újabb társasjáték, amiről már a megjelenése előtt állították, hogy az év legjobbja. És még csak július van. De legalább tuti érdemes leülni elé.

Az a jó abban, ha valamire már év elején rásütik, hogy ez lesz az év játéka, hogy már csak azért is érdemes leülni elé, hogy megnézzük, tényleg jó-e, vagy egyáltalán van-e helye a polcon. 2023 pedig olyan szempontból erősen indult, hogy a készülő Unconscious Mindra már tavaly rámondták, hogy mindent visz, közben A Föld is vigyorogva felült mögé a hype-vonatra, de a későn ébredő Revive sem késte le Azévjátéka-végállomás felé tartó járatot. És még csak nyár van, szóval bőven beeshet bármi, ami hirtelen felforgatja a mezőnyt, a gamereket meg általánosságban az asztal elé ülteti. De visszatérve a Revive-ra, avagy a keresztségben Ébredésre elnevezett stratégiára: arra azért mindenki készüljön, hogy a borító ellenére ez nem a szokásos, természetben gyűjtögetünk, növényeket termesztünk kaland, pedig elsőre azt a látszatot kelti. Az összkép és a háttér azonban meglepő módon nagyon eltér ettől a koncepciótól. És hogy mit nyújt a világvége utáni újjáépítés? Máris mondom.

Érdekes módon, ha nem egyből a kampánnyal kezdünk, akkor a játék nem különösképpen köti az orrunkra, hogy mi történik. A szabályfüzet elején olvasható egy idézet, miszerint a jég visszahúzódik és kezdjünk újra mindent, de hogy ez pontosan miről szól, azt később a leírás is csak röviden vázolja fel, azt előtérbe helyezve, hogy törzseket irányítunk, akik a világot építik újra a bekövetkezett jégkorszak után. Szóval a világnak vége, mint már annyiszor, a jég visszahúzódását követően viszont a mi dolgunk, hogy rendet rakjunk, újrakezdjünk. Ebben van segítségünkre a saját törzstáblánk, amin az épületeket és embereinket tartjuk, illetve a játékostáblánk, amin gépezeteink és erőforrásaink találhatók. Van még mindenkinek egy 6 lapos kezdőkészlete a városlakókkal, minden más viszont a fő játéktáblán és körülötte található. Véletlenszerűen választott, lefordított helyszínlapkák, további begyűjthető városlakók, ereklyék, ládák, gépezetek és fejlesztések, amik mind abban segítik a játékosokat, hogy minél több nyersanyagot gyűjtsenek be, majd abból gazdálkodva terjeszkedjenek és fejlődjenek, így még több nyersanyagot begyűjtve. 

Szóval mindennek az alapja az, hogy mink van. Ezt pedig alapvetően a városlakóink határozzák meg. Városlakóink pedig kártyák, méghozzá alsó és felső szegmenssel, amik így azt a hatást és nyersanyagot biztosítják, amelyik szabadon marad, mikor a táblánk alján vagy tetején becsúsztatjuk a megfelelő szlotba. Utóbbik fejleszthetők, azonnali hatásokat és nyersanyagokat biztosítva, sőt onnantól minden, a fejlesztett helyre tett, megfelelő színű kártya aktiválásakor elérhető extrákat. Ezzel nagyon szép kombókat lehet összehozni, amivel alapból a fogaskerekeket, könyveket és élelmet gyűjtjük, valamint a kristályokat, amik bármelyikre átválthatók. De arról még nem volt szó, hogy a saját körünkben mindösszesen két akciólehetőséget kapunk, vagy hibernálunk. Az akciólehetőségek közé tartozik a városlakó, avagy a kártya kijátszása is, sőt ezt kétszer is megtehetjük, de van még néhány igen fontos opció, amik azonban mind kellően nyersanyag-költségesek, ezért hát nem véletlen, hogy mindenből annyit harácsolunk, amennyit csak lehetséges.

Merthogy építkezni például csak bizonyos területeken lehet, ott viszont három vagy öt fogaskereket kell elköltenünk azért, hogy felépítsünk egy kisebb vagy nagyobb épületet. Utóbbi azért éri meg jobban, mert a szomszédos hatásokat kétszer aktiválja, avagy fejleszthetjük gépezetünket és egyebek. Aztán be is telepíthetünk, amikor szintén a megfelelő helyekre lakosainkat költöztethetjük be, ezúttal könyvekkel fizetve meg az alapköltséget, miközben minden távolságért, amit építkezésnél vagy benépesítésnél megteszünk, szintén fizetni kell, méghozzá élelemmel, elvégre odáig el is kell jutni. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy mindezt ugye csak a felfedezett lapkáknál tehetjük meg, avagy mindenkinek az az érdeke, hogy minél több területet meglátogasson, a lapkákat tetszőlegesen elrendezve egy élhető és beépíthető birodalmat hozzon létre, ami aztán valamilyen formában bőséggel hoz bevételt.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Ébredés a Gémklubtól - Az év játéka! Már megint?

Újabb társasjáték, amiről már a megjelenése előtt állították, hogy az év legjobbja. És még csak július van. De legalább tuti érdemes leülni elé.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

11Júl

Trio [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.11. 14:00:00

Huszonakárhány évvel ezelőtt minden péntek este arról szólt, hogy a bővebb baráti kör összegyűlt a helyi pub-ba. Szólt a zene, kibeszéltük magunkból a hét történéseit, dartsoztunk, biliárdoztunk, és ha mindezt már meguntuk, akkor előkerült a kártya..


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ébredés