Kép forrása: pcguru.hu

Root + A Vízinépek kiegészítő – Gyökérháború [Társalgó]

A pazar rajongói verzió után végre magyarul, hivatalosan is elérhető a Root, amiben az erdőlakó népek vívnak könyörtelen háborút egy frenetikusan jó aszimmetrikus stratégiai játék formájában.

Kicsivel több mint másfél év telt el azóta, hogy a Root terítékre került a rovat hasábjain. Akkor pedig még csak nem is sejthettük, hogy 4 évvel az alapjáték megjelenését követően már nemcsak egy elképesztően színvonalas rajongói fordítással érhető el Cole Wehrle modern klasszikusa, de egy hazai kiadó jóvoltából hivatalosan is. A pillanat viszont eljött: az Erőd után a Delta Vision beterelte az istállójába a Leder Games kiadó legismertebb és egyben legsikeresebb játékát.

A BGG-n a globális, a háborús és a stratégiai játékok között egyaránt a 30 legjobb közé sorolt Root mindezt két módon vívta ki: egyrészt túlzás nélkül zseniális illusztrációival (a Leder Games-játékoknál rendszeresen közreműködő művész-istenség, Kyle Ferrin jóvoltából), másrészt az áramvonalassá, és ezáltal szélesebb közönség által is élvezhetőbbé tett wargame-mechanikájával. A Root ugyanis a tetszetős, sőt kifejezetten bájos külseje ellenére egy könyörtelen, a direkt konfrontációra kihegyezett kőkemény stratégia, ahol az erdőlakó népek küzdenek egymással a totális hatalomért. Az alapjáték ehhez négy frakciót hív segítségül: a Macska Márkinőt, a Sasfészek-dinasztiákat, az Erdei Szövetséget, valamint a Csavargót. A játékosok ezeket irányítva igyekeznek meghódítani az erdő tisztásait, egy folyamatos kötélhúzás mellett, ahol gazdát cserélnek a területek, seregek csapnak össze, és akár az utolsó pillanatban is borulhatnak az erőviszonyok. Egészen addig, míg valaki el nem ér legalább 30 győzelmi pontot, vagy kijátszik és teljesít egy úgynevezett dominanciakártyát.

Ezen erőviszonyok ugyanakkor már a kezdéskor sem egyenlők – a Root legnagyobb zsenialitása az, hogy nem szimplán négy, csupán külsőben vagy pár felszínes tulajdonságban eltérő frakciót vonultat fel, hanem a totális aszimmetria mellett kötelezi el magát. Azaz a négy oldal annyira gyökeresen eltér egymástól, mintha négy különböző játékról beszélnénk. A legérthetőbb és a legáltalánosabb ezek közül a Macska Márkinő, amely a fakitermeléssel szerez nyersanyagot, hogy azzal épületeket húzzon fel, és egyre nagyobb számban állítson elő harcosokat, akikkel további tisztásokat tud meghódítani. A Sasfészek-dinasztia ennél pár fokkal már különlegesebb: a tisztásokra való betelepedéssel és sokasodással igyekszik egyre nagyobb szeletet kihasítani az erdőből. Cselekedeteit azonban körről körre kötelező akciók határozzák meg, melyeket, ha nem tud teljesíteni, zavargás tör ki, és ezt kormányváltás követi. Az Erdei szövetség ezzel szemben szimpátiaháborút folytat, megpróbálva megnyerni az elnyomott teremtményeket, és lázadás útján lerombolni a többiek hatalmi bástyáit. A sort záró Csavargó a legkülönlegesebb, hiszen itt egy magányos karakterről van szó, aki a konfliktus mindkét térfelén játszik, és hol odacsap, hol pedig kooperál a többi frakcióval, miközben az erdőt járja.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Root + A Vízinépek kiegészítő a Delta Visiontől - Gyökérháború

A pazar rajongói verzió után végre magyarul, hivatalosan is elérhető a Root, amiben az erdőlakó népek vívnak könyörtelen háborút egy frenetikusan jó aszimmetrikus stratégiai játék formájában. Kicsivel több mint másfél év telt el azóta, hogy a Root terítékre került a rovat hasábjain.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • ryuk669

    2022-09-27 08:03:15

    Nemrég érkezett meg hozzám is! :)
    Már nagyon várom hogy kipróbáljam, rengeteget olvastam a játékmenetről és bemutatóvideókat is átböngésztem már. Jobban félek másoknak bemutatni a játékot mint magam megtanulni. :D Nem egyszerű elmagyarázni a szabályokat ha négy frakció 4 különböző mechanikáját kell bemutassuk a játékostársainknak. A szabály előretanulása meg nem jellemző a többiekre...

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Root
  • Root: A vízinépek