Kép forrása: tarsasozz.blog

Hadrianus fala - társasjáték vagy sem? [tarsasozz.blog]

A Hadrianus fala egy közepesen összetett stratégiai játék, amelyben a városunk védelmét szervezzük meg a pikt törzs ellen, miközben a város különböző társadalmi csoportjait is próbáljuk elégedetté tenni. A játék nem egy tipikus „társasjáték” a szó szoros értelmében, mivel gyakorlatilag nulla az interakció a játékosok között – nem csoda, hogy a BGG közösség szerint ez a játék egyedül játszva a legjobb.

A Hadrianus falában játékosonként két kitölthető papír játékostáblát kapunk: a bal oldali lesz a katonai és általános fejlesztések, a jobb oldali a városi és társadalmi fejlesztések színtere. A játékosok ceruzát ragadnak, és a fordulónként a megtermelt erőforráskészletüket arra költik, hogy a papíron satírozással fejlesszék a várost és annak védelmét. A játékot teljesen szimultán játszhatjuk, tehát nincs körökre osztva: mindenki a saját tempójában játszhat és számolgathat, hogyan tudja a legtöbbet kihozni a erőforrásaiból. Ahogy a „paper and pencil” típusú játékoknál szokott lenni, egyes fejlesztési lépéseknél újabb nyersanyagokat szerezhetünk, mintegy utánpótlásként, így a fordulónkat egész jól el tudjuk nyújtani, ha ügyesen kombózunk.

Miután minden játékos elköltötte az összes nyersanyagát és nem tud/nem akar már mást satírozni a tábláján, következik a piktek támadása, amikor a közös pakliból húzunk a fordulónak és a nehézségi szintnek megfelelő számú kártyát. Ezek a kártyák mutatják meg nekünk, hogy a piktek milyen irányból támadnak - balról, jobbról vagy középről. Ha nem védtük meg megfelelően valamelyik oldalt, pontokat veszítünk („megvetést” szerzünk), ha viszont sikerült, győzelmi pontokkal gazdagodunk („hősiességet” szerzünk). A játék összesen 6 fordulóból áll, és minden fordulóban egyre több pikt támad.

Készüljetek fel, hogy az első játékotok biztos, hogy rázós lesz. A játékostáblák brutális mennyiségű információt tartalmaznak, ahol tipikusan minden egyes kis szimbólumnak valamilyen jelentése van – kell néhány játék, mire az ember teljesen átlátja a rendszert. Ebben a bejegyzésben nem is fogom részletezni az összes akciót, csak általános képet szeretnék adni nektek a játékmenetről.

[Cikk folytatása]

Hadrianus fala - társasjáték vagy sem?

A Hadrianus fala egy közepesen összetett stratégiai játék, amelyben a városunk védelmét szervezzük meg a pikt törzs ellen, miközben a város különböző társadalmi csoportjait is próbáljuk elégedetté tenni. A játék nem egy tipikus „társasjáték" a szó szoros értelmében, mivel gyakorlatilag nulla az interakció a játékosok között - nem csoda, hogy a BGG közösség szerint ez a játék egyedül játszva a legjobb.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.


Kommentek

  • sitatom

    2022-07-18 07:07:20

    Csirke!

    Köszi a javítást, ezekbe a Phillipsekbe, bele lehet kavarodni. 😀

    A napokban írtam valamelyik hozzászólásomba, hogy én a játékoknál nem a szerzőt és a grafikust nézem elsőre, hanem magát a játékot. Aztán vannak olyan szerzők akiktől több társasom is van, de az abszolulte nem a szerzőnek szól, hanem a társasok voltak jók.

  • Csiracsirke

    2022-07-17 15:19:16

    Attól tartok összekevered Shem Phillips-el ő a megalkotója annak a sorozatnak. Ezt benéztem én is anno

  • sitatom

    2022-07-17 08:15:39

    Hierro!

    Ezek nem is rossz ötletek amiket felvázoltál.

    De sajnos két dolog ellenük szól.

    1. Sokkal tovább tart valamit felrakni a táblára mint ceruzával rakni egy X-et. Ezáltal nagyon megnőne a játék idő illetve tuti, hogy sokkal tovább tartana a set up. Több alkatrész kell, nagyobb doboz...
    2. Ahogy te is írtad a papír a legolcsóbb. Lényegesen nőnének az előállítási költségek így a játék ára is sokkal borsosabb lenne. Illetve én úgy látom, hogy igenis van piaca, van kereslete az ilyen rajzolós játékoknak. Nem véletlenül van ekkora sikere a Kartografusok-nak.

    Én is azt szoktam csinálni a rajzolós játékoknál, hogy lefénymásolom a papírokat. Olvastam már sokszor, hogy valaki lelaminálja a lapokat és arra tud úgy írni, hogy utána letörli.... Ezt még nem próbáltam, de tuti jó ötlet és működhet is 😅. Mondjuk azért így nem ugyan az a játékélmény, de azért olyan sokat nem veszít vele az ember.

    Bevallom, mi a megsemmisítős ragaszgatós játékokat sem tesszük tönkre, hanem másolunk. (pl Pandemic Legacy-k) valóban kicsit maceránsabb és nem annyira szép az asztalkép, de már többször végig tudtuk játszani így ugyan azt a játékot.

    És köszi az infót, hogy ugyan az a grafikusa mint a Szkítia fosztogatóinak.

  • kvarclovag

    2022-07-15 16:29:52

    Úgy tűnik ez nem az én stílusom, de egy valamit meg kell adni a papír-ceruza játékoknak. A játék után az eredményt elteheted. Ami egy-egy jól sikerült parti után egy jó kis emlék, szerintem. Ezért aztán a letörölgetős, fóliázós megoldást én biztos nem választanám.

  • hierroo

    2022-07-15 16:24:54

    Azt hiszem én is azt csinálnám, hogy külön nyomtatnék egyet. Egyébként azon is gondolkodtam, hogy hogyan lehetne máshogy elkészíteni ezeket az írogatós játékokat. Például ha a tábla mágneses lenne és arra lehetne rá tenni azokat a jelzőket amik az filctollas rajzolást helyettesítenék az is lehetne egy mód. Vagy van olyan mágneses rajztábla (gyerekek számára) amit egy rajzolás után egy mozdulatta letörölhetőek egy rudacska vagy pálcika segítségével. És még lenne pár egyéb ötlet is. Persze bizonyára ez a papírra írogatás egy olcsóbb megoldás.

  • kvarclovag

    2022-07-15 13:08:24

    Lemásolod? Ahogy írta is valaki, hogy a Kartográfusokat is érintetlenül hagyta, saját nyomtatott lapokon játszik.

  • hierroo

    2022-07-15 10:00:58

    Igen, ugyanaz a grafikus, mint a Szkítában (Sam Phillips). Nekem tetszene ez a játék, pont amiatt, mert egyedül játszható, csak azt sajnálom, hogy firkálni kell. Vagyis nem az írogatással van a baj, csak hát sajnálom a szines lapokat, hogy csak egyszer használatosak. Jobban szeretem az újrahasznosítható dolgokat.

  • godzsakattila

    2022-07-15 09:59:05

    Szerintem a címben arra utal a kérdés, hogy ha szimultán egymás mellett játszás van egymástól függetlenül az társas voltában meghagyja-e. Nem pedig a mechanizmus miatt.

  • Klililoti

    2022-07-15 09:13:19

    Persze, hogy társasjáték!

    Méghozzá egész jó darab.

    Sokan szeretik ezt a mechanizmust szerintem.

    Az meg külön szuper, hogy egyedül is játszható. A játék menetben meg az is tetszik, hogy nem kell bevárni végig a másikat.

  • sitatom

    2022-07-14 13:41:24

    Amikor megláttam a játék borítóját, dobozát szentül meg voltam győződve róla, hogy ez a Szkítia fosztogatoi-nak a második része. Ránézésre azt hittem, hogy olyan, mint a Nyugati Királyság trilógia. A fosztogatókat nagyon szeretjük, az egy nagyon jó társasjáték, sok partink van már benne. Nem tudom, hogy mi az oka hogy ennyire ez jött át, hogy bizony ez a folytatás. Elképzelhető, hogy ugyanaz a grafikusa ennek a játéknak?

    Még szerencse, hogy utána néztem mielőtt megvettem, mert nagy csalódás ért volna amikor szembesülök vele, hogy ennek bizony semmi köze nincs a SZKÍTIához. Ahogy nézegetem a videokat illetve a leírásokat nem a játék miatt lett volna csalódás, hanem azért mert tejesen más maga a játék illetve más mechanizmusa van a Hadriánus falának mint amire én számítottam.

    Ahogy a cikkben is leírták, „paper and pencil” típusú társasjáték. Én azokat annyira nem szeretem, de ez a Hadriánus nagyon ki van találva a videok és a leírások alapján is. Ha lesz rá lehetőségem tuti kifogom próbálni.

    A cikk kérdésére a válasz: igen ez egy társasjáték ( persze csak ha számít a véleményem 😊 )

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hadrianus fala