Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Így készült a Cultistorm - Interjú Knecht Viktorral

Napokon belül megjelenik a Cultistorm, a magyar Purple Meeple kiadó lovecrafti társasa, amit természetesen mi is bemutatunk majd. A játék egy sikeres közösségi finanszírozós kampánynak köszönheti a létét, de ehhez egy nagyon hosszú és buktatókkal teli út vezetett. Miközben bemutatta nekünk a játékot, Knecht Viktor, a kiadó marketing vezetője mesélt nekünk a Cultistorm múltjáról, a játékkiadás nehézségeiről és még azt is elárulta, hogy van-e benne biztos út a győzelemhez.

Mennyit változott a játék a kezdetektől?

Eredetileg egy kártyapakli volt az egész. Kártyákat kellett kijátszani a kezünkből és azzal kellett semlegesíteni kultistákat. Amit pár éve az Arkham Nighton mutattunk be egy nyilvános teszten, az már egy sokkal későbbi verzió volt.

Volt olyan elem, amitől meg kellett válni a fejlesztés során? Mire vagy a legbüszkébb, hogy bekerült a játékba?

Nem nagyon kerültek ki dolgok játékból, inkább bekerültek. Folyamatosan komplexebbé tettük a játékot. Volt persze, hogy túlnőtte magát, akkor egyszerűsíteni kellett rajta. Én egyébként nagy támogatója voltam annak, hogy kerüljenek be piák a játékba tárgy formájában. Segítettem is kitalálni, hogy mik legyenek ezeknek a pozitív tulajdonságai.

A tavalyi verzióhoz képest a legtöbb változás, ami történt, az balanszolás. Balanszoltuk, hogy jó legyen kettő játékossal; balanszotuk azt, hogy ne legyen túl hamar vége a játéknak, de túl sokáig se lehessen húzni. Ki kellett silabizálnunk, hogy hány darab kultista kerüljön játékba a pakliból, mielőtt kifutnának az időből a játékosok.

Tavaly nagy reményekkel vágtatok neki a Kickstarter kampánynak, mégis le kellett állítani. Mi volt a gond?

Az első Kickstarter kampányt egy kissé elsietve indítottuk, nem a legjobban felkészülve. Ennek ellenére nagyon jól haladtak a számok, rövid időn belül 280 ezer dollárnál voltunk. Mégis le kellett állítanunk a kampányt, mert rájöttünk, hogy megígértünk egy olyan dolgot, amit nem fogunk tudni tartani.

Ez a többnyelvű verzió volt: megígértük, hogy elérhető lesz a játék közel hét nyelven. Ez felelőtlen ígéret volt a részünkről, mert nem tudtuk, hogy ez mivel jár és milyen drága is lesz lefordítatni, lektorálni a szabályokat. Rájöttünk arra is, hogy van egy minimális példányszám, amit el kell érni, különben bukunk a játék gyártásán. Ez nyelvenként 500 példányt jelent, ami nem jött össze egyik régióból sem, ezért úgy döntöttünk, hogy leállítjuk és újragondoljuk a kampányt. Majdnem egy évet vártunk mielőtt újra belevágtunk volna.

Beszéljünk a projekt kultúrmissziós részéről! Hogyan fogadták az emberek játék mellé kínált novelláskötetet és CD-t?

Hihetetlenül jól. Senkitől nem hallottunk rá negatív megjegyzést, hogy nem gondoljuk-e túl soknak. Mindenki nagyon örült, hogy van novelláskötet és külön komponált háttérzene a játékhoz. Ez abból is látszik, hogy a támogatóink 99 százaléka a Collectors editiont kérte, ami tartalmazza ezeket az úgynevezett geek dolgokat.

Összesen tizenhárom író műve jelenik meg a novelláskötetben. Szűcs Sándor, a játék kiötlője mellett a Magyar H.P. Lovecraft Társaság és a Black Aether neves írói szintén csatlakoztak hozzánk, valamint több külföldi novellista is.

Mennyiben volt más a második kampány?

A második Kickstarter kampányunk sikeres lett. Természetesen kevesebb pénzzel, mert sok ember kiesett, akik a nyelvi verziók miatt támogatták volna a játékot.

Viszont úgy éreztük, hogy nagyon sok még benne maradt a játékban, hiszen az utolsó pár napban értük el a kitűzött célt és akkor kezdhettük el hozzáadni az extra tartalmakat. Sok másik cég is azt mondta nekünk, hogy több potenciál van a játékban, mint amit jelenleg kihoztunk. Nem azért terveztük a stretch goalokat, hogy aztán a kukába menjenek. Szerettük volna belerakni őket a játékba, de ehhez természetesen tőke kell.

Ezért gondoltuk azt, hogy szeretnénk átmenni az IndieGoGóra és ott még egy próbát tenni, hátha ott egy friss közösséget tudunk megszólítani. Sajnos a kampányt Essen indulása előtt négy órával tudtuk elindítani és rá kellett jönnünk, hogy teljesen máshogy működik, mint a Kickstarter. Nem tudtuk az ott megszerzett tudásunkat ráerőltetni az IndieGoGóra. A legnagyobb különbség az, hogy az IndieGoGónak nincsen akkora organikus forgalma. Ez azt jelenti, hogy Kickstarteren sok ember látja a projektedet, de ők eleve Kickstarteren vannak - a támogatóink 56 százaléka érkezett Kickstarterről.

Az IndieGoGónál viszont nincs meg ez a belső üzengető-motiváló rendszer. Nehezebben fogják megtalálni a projektet és sokkal több energiát kell beleölni, hogy kívülről érkezzenek a támogatók. IndieGoGó-n 80 százalékos a külső és 20 százalékos a belső forgalom.

Mi volt a legnagyobb kihívás a játék fejlesztése alatt?

Erre úgy nagyjából azt mondanám, hogy minden. Mindenki Monopolyzott valaha – tudom, hogy társasjátékos körökben ez nem népszerű -, amikor ott először játszol, akkor minden meglepetés kártya tényleg meglepetés. Sokszor ez volt a helyzet velünk is. Ahogy tudtunk, a legjobban utána jártunk a dolgoknak, kérdezgettünk, kutattunk, mégis kiderültek plusz dolgok akár a gyártásban, akár a szállítás szervezésében.

Az egész egy nagy tanuló folyamat volt a társasjáték kiadásban: hogy mi kell ahhoz, hogy egy ötletből kézzelfogható termék legyen és ez a kézzelfogható termék el is jusson magához a vevőhöz.

Mennyiben változik az élmény ha ketten vagy egyedül próbáljuk ki a Cultistormot?

Az eredeti ötlet arra épült fel, hogy kettőtől öt főig lehessen játszani. A két főhöz kellett egy kis szabálymódosítást írnunk, hogy ugyanolyan élvezhető legyen a játék, mint hárman. A kiegészítőkkel a játék játszható lesz egyedül is és feltolódik a létszám hat főre. Lesz egy úgynevezett overlord mód, melyben az egyik játékos veszi át a gonosz szerepét Arkhamban, a másik öt játékos pedig ellene játszik.

Az egyfős módra külön szabályrendszert írtunk. Nehéz volt egy személyre átdolgozni egy kooperatív játékot, aminek a nevében is benne van, hogy a lényege, hogy össze kell dolgozni másokkal. Más lett a karakter a paklija és változott a támogatási rendszer is: külön kártyák kezelik a szimbólumokat és a támogatásokat.

Bár a próbajáték alatt mi nyertünk, ennek az lehet az oka, hogy magával a tervezővel játszottam. Van tehát egy optimális stratégia a győzelemhez?

Egy olyan játékosnak, aki már ismeri a Cultistormot, a nyerési aránya nagyjából kettő az ötből. Optimális stratégia lehet, hogy van, de mi még nem találtuk meg. Ha lenne, akkor az egy broken mechanic lenne a játékban, mivel elég lenne állandóan ismételgetni ugyanazt a taktikát.

Rengeteg változó van a játékban: melyik karakterekkel megyünk, a rengeteg helyszín- és iszonyatkártya közül melyik öt kerül játékba. Van sok információ, amiről nem tudunk, tehát nem is tudunk vele tervezni, mert csak akkor aktiválódik, amikor játékba kerül. Egy ilyen kártyának az aktiválása teljesen felülírhatja az eddigi taktikánkat.

Tehát emiatt van benne valamennyi szerencsefaktor, meg használunk ugye dobókockákat is...

A kockákat előre dobjuk ki és csak utána osztunk kártyákat, tehát teljes információval rendelkezünk, amikor eljön az a pillanat, hogy nekiállunk tervezni. Mint minden játékban, ebben is van szerencse, de ezt max öt százalékra tenném. A kockák azért kerültek a játékba, mert az a tapasztalatunk, hogy az emberek nem szeretik a magas szerencsefaktort, de szertnek kockával dobni. A jó lapok és jó dobások megkönnyíthetik az dolgunk, viszont egyáltalán nem szükségszerűek ahhoz, hogy nyerjünk. Rengeteg olyan kör van a játékban, amikor egy kockát sem veszünk el a közös készletből.

Most, hogy véget ért a kampány, hogyan tudok majd hozzájutni a játékhoz később?

Jelenleg is van egy late pledge oldalunk, ami ugyanúgy működik, mintha Kickstarteren támogatnál minket. Ezt egészen január közepéig lehet megtenni. Ha erről is lemaradnál, akkor tudsz előrendelni a saját oldalunkon is. Ha kimentek az alapjátékok, akkor már szabad lesz egy második kampányt csinálnunk, amivel szeretnénk még egy esélyt adni azoknak, akik lemaradtak az előzőről. Ez egy rövid, húsz napos kampány lesz, valamikor február-március magasságában.

Van lehetőség személyesen is találkozni velünk! December 15-én a nyugati és a szegedi Barcraftban, 16-án pedig a budai és a debreceni Barcraftban tartunk filmvetítéssel egybekötött játékbemutatót, ahol kedvezményesen lehet majd megvásárolni a Cultistormot magyar és angol nyelven is.

Ezek után mi a Purple Meeple jövője?

A hosszú távú jövője az lenne, hogy évente 2-4 játékot tudjunk kiadni egy fejlesztői csapattal. A következő biztosan egy könnyedebb játék lesz. Most megtapasztaltuk azt, hogy milyen egy nagy lélegzetvételű játékot kiadni és szeretnénk úgymond egy kis szünetet magunknak.

De terveznénk még sci-fi játékokat is, mert szerintünk arra is igény van a piacon és szeretnénk más, nagyon erős nyelvtematikájú játékokat behozni Magyarországra. Nagyon hosszú távon szeretnénk a tanítási-fejlesztési szektorba is betörni és az iskolák számára játékokat tervezni.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

24Máj

Knarr - vikingek versenye [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.05.24. 14:00:00

A Knarr egy pörgős vikinges társasjáték, amelyben ezúttal nem a csihi-puhié a főszerep – vikingjeink elsősorban új földekre hajóznak és kereskednek ebben a játékban. Erre utal a címe is, ugyanis a knarr áruszállításra tervezett tengeri hajót jelent.


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cultistorm