Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Hangzavar - Tervezett káosz

Vajon csukott szemmel ki tudod találni, hogy a szomszédod minek a hangját utánozza? Egyszerű, nem? És mi van, ha 13 másodperced van öt egyidejű hangutánzást megfejteni? Na ugye!

A Hangzavar egy kooperatív partijáték, melyben 13 másodpercig tartó kaotikus állapotokat fogunk előidézni, hogy aztán megfejthessük, ki milyen hangot adott ki. Minél sikeresebbek vagyunk, annál inkább nehezedni fog a dolgunk, ugyanis nagyobb lesz a választék - persze ez még mindig jobb, mintha idő előtt vereséget szenvednénk.

Hallgatózás mesterfokon

Az előkészületek során középre tesszük a játéktáblát (a játékosszámnak megfelelő oldalával felfelé), megkeverjük a hangkártyákat, majd tízet a tábla mellé helyezünk, elhelyezzük a számjelölőket a nekik megfelelő helyre (1-től 10-ig az audiózsákba, 11-től 20-ig a táblára a nekik megfelelő helyre), illetve a kezdőmezőikre tesszük a duplahang-jelzőket, a haladásjelzőt és a szívjelzőt. Végül középre helyezzük a homokórát, a tippelőszemüveget pedig odaadjuk az egyik játékosnak. Ha pedig legalább hatan játszunk, a felvevőszemüveget odaadjuk a tippelőtől legmesszebb ülő embernek. És már indulhat is a hangoskodás.

A játék körökre van osztva, minden kör három lépésből áll: hangalkotás, tippelés és takarítás. A hangalkotás elején a tippelő megnézi a tábla mellett található szavakat, majd felveszi a tippelőszemüveget. Ezután mindenki más húz egy-egy számjelölőt az audiózsákból, majd kitalálja, hogy hogyan fogja a számnak megfelől szó hangját utánozni. Amint mindenki készen áll, elindítjuk a homokórát, és indul a káosz. A hangalkotóknak 13 másodpercük van a megfelelő hangok megformázására - a trükk azonban az, hogy ezt mindenki egyszerre viszi véghez. A tippelő hallgatózik, és közben próbál nem megőrülni.

Pluszpont egyébként, hogy a Horrible Guild (a játék eredeti kiadója) készített egy webes applikációt a Hangzavarhoz, mellyel ki tudjuk váltani a homokórát, és így nem kell külön arra is odafigyelnünk, mert amint lejárt az időnk, hanggal jelez az applikáció. A Sound Box Appot itt lehet elérni.

A homokóra lejárta után következik a tippelés: a tippelő leveheti a szemüvegét, és megnézheti a hangkártyákat. Ezután a hallottak alapján elkezdi egyesével megtippelni, hogy mely kártyák hangjait utánozták a többiek. Ha a tipp helyes, az azt utánzó személy felfedi a számjelölőjét, és folytatódhat a dedukció - ellenkező esetben azonban véget ér a kör, és nem lehet többet felfedni.

Akár sikerrel zárul a tippelés, akár nem, utána következik a takarítás: eggyel mozgatjuk a szívjelölőt minden fel nem fedett számjelölőn található szívfájdalom szimbólum után, valamint eggyel léptetjük a haladásjelzőt minden helyes megfejtés után. Amint a haladásjelző elér egy új számot, annak a jelölőjét is bedobjuk az audiózsákba. A kitalált hangkártyákat visszatesszük a dobozba, az üres helyeket feltöltjük, majd átadjuk a tippelőszemüveget a következő játékosnak.

Ha időközben elérjük a hangsávon valamelyik duplahang-jelölőt, akkor innentől kezdve minden körben odaadjuk egy hangalkotónak, akinek a szokásos időkereten belül két kártyához is kell hangot kiadnia. Ettől csak akkor szabadulhatunk meg, ha elértük a szívfájdalomsáv megfelelő mezőjét.

Ha van a játékban felvevőnk is, akkor annyiban változik a játékmenet, hogy ő nem lesz hangalkotó, hanem hallgatózik a tippelővel együtt, majd a tippelés fázisban megpróbálhatja megismételni/visszajátszani a hangokat, amiket hallott. Ezen kívül semmit nem mondhat.

A játék győzelemmel ér véget, ha a hangsávon elértük a koronát (mert akkora király tippelők vagyunk). Ha pedig idő előtt elértük a szívfájdalomsáv végét, akkor sajnos vesztettünk, és újra kell próbálnunk a hangoskodást.

Ha nagyon profinak érezzük magunkat, kipróbálhatjuk a bolondos játékmódot is, mely során minden hangalkotónak meg kell állnia kétszer, hogy kimondja a nevét hangosan, vagy a tippelőnek ritmikus és gyors mozdulatokkal el kell takarnia a füleit a kezeivel, hogy így szaggatott felvételt hallhasson.

Most szólj, vagy hallgass örökre!

A kezdeti nehézségek és a játékkal való ismerkedés után a Hangzavar egy zseniális játék. Elég szokatlan koncepcióval rendelkezik, és ahhoz is idő kell, hogy a káoszban megtaláljuk a kiszámíthatóságot, de ha adunk neki időt, akkor rálelünk az örömmel és sikerekkel átitatott oldalára.

A szabálykönyv is kiemeli, hogy hangalkotóként a környezetünkben lévő tárgyakat is egész nyugodtan használhatjuk. Mi ezzel eleinte nem nagyon tudtunk mit kezdeni, de aztán idővel elkezdtük kifosztani a nyaralót nemes cél érdekében, és rájöttünk, hogy így mennyivel könnyebb a megfelelő hangokat megtalálni - ezzel együtt a sikerességi mutatónk is elkezdett parabolikusan felfelé ívelni, és megszületett az első győzelmünk is. Természetesen így a káosz mértéke is megsokszorozódott, de szerencsére messze voltak a szomszédok.

A siker másik kulcsa az volt, hogy elkezdtünk taktikusan játszani, ugyanis a tippelő és a felvevő mindig előre feloszották egymás között, hogy ki kiknek a hangjára figyel. Emellett mi egy kicsit háziasítottuk a szabályokat, ugyanis a felvevő kapott egy kis Amazon Alexa funkciót is, és képes volt kommunikálni a tippelővel - a végső döntés azonban mindig a tippelőé volt, annak minden következményével együtt.

A hangkártyákon bizonyos esetekben előfordulhatnak gyerekekhez nem igazán illő vagy elvont szavak (a nászútnál komolyabb nincs, szóval nem kell aggódni), de ha a lapok csillagos oldalát használjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a játék gyerekkompatibilis marad.

Fontos, hogy a játék óriási káoszt tud okozni, de az élmény sokat romlik, ha a közelben van attól független káosz is. Például egy játékesten nem igazán működött jól, hiszen a többi asztalnál ülők is adtak ki hangokat (tudom, meglepő), és így nehéz volt kiszűrni, hogy pontosan mit is kéne kihallani a célnak megfelelően. Így ajánlatos valami nyugodt helyet keresni, ahol aztán totális káoszt hozhatunk létre.

Attól szerintem nem kell tartani, hogy a kártyák ismétlődése miatt a játék repetitívvé válna, ugyanis még ha ugyanazzal a társasággal is játszunk sokat, akkor is nagy eséllyel más fog az adott szóhoz hangot kiadni, illetve a körülöttünk lévő tárgyak is változatosak lehetnek, ezzel folyton változtatva az eszközkészletünket.

A szívfájdalom nem játék

Aki egy szokatlan, kaotikus, elsőre kicsit bonyolult, de vicces partijátékot keres, annak jó szívvel ajánlom a Hangzavart. Amint kitanultuk, mit hogyan érdemes csinálni, örökre emlékezetes pillanatokat okoztunk egymásnak a játékon keresztül, melyeket azóta is emlegetünk a baráti összejövetelkor.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hangzavar