Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?

Gyűjtögetős játékok - Ki szerzi meg a legjobb lapokat, kombinálja őket a legjobban, és állítja össze a legműködőképesebb paklit?

A gyűjtögetős kártyajátékokban mindenki saját magának állít össze egy paklit, akár több ezer elérhető lap közül válogatva. Bár már egy alap kártyacsomaggal is lehet játszani, az igazi izgalmat a kiegészítő csomagok (boosterek) adják, amelyek sokszor a szezon lejárta után nem kaphatóak többet kereskedelmi forgalomban. Minden kártyának van egy besorolása előfordulási esély szerint (legtöbbször gyakori, nem gyakori vagy ritka), és általában nem tudni a kibontásig, hogy egy csomagban konkrétan milyen lapok rejtőznek, csak hogy milyen erősek, vagy milyen gyakoriak. Emiatt több duplikált kártyával végezhetjük, egy-egy ritkaság megszerzése pedig rengeteg pénzt és időt kíván - ezért a cserélgetés igen népszerű a műfaj kedvelői között. Egy pakli összeállításánál tetszőleges stratégiákat vethetünk be, de bizonyos korlátozásokat mindig be kell tartanunk, ha az elkészült egyedi paklinkkal versenybe szeretnénk szállni más játékosok ellen. Egy versenyen lényegében csak megkeverjük a kártyáinkat, a körünkben pedig felcsapunk egyet, és kihasználjuk a képességét.

Az 1993-ban kiadott Magic: The Gathering (MTG) volt az első ilyen gyűjtögetős játék, és a mai napig ez a legnépszerűbb, már online verziója is van. Sok más játék készült a mintájára (leginkább fantasy, esetleg sci-fi témában), például Magyarországon 1995-ben debütált a műfaj a Hatalom Kártyái Kártyajátékkal, gyerekkorom slágere pedig a Yo-Gi-Oh! volt.

Minden egy dobozban

Felkeltette a kíváncsiságodat ez a stílus, és kipróbálnád, neked hogy sikerülne kombinálni a kártyákat, és nyerhetnél-e az egyedi pakliddal egy versenyen? Viszont nem szeretnél sok időt vagy pénzt áldozni a lapszerzésre? Akkor a Szupercsapat! neked szól! Remekül átadja a gyűjtögetős kártyajátékok hangulatát ez a társas, ahol háromnegyed órában, hét-nyolc meccsen keresztül, mindig más ellenféllel párbajozva igyekszünk elnyerni a zászlót. Már a paklink összeállítása is a játék része, és a játékosok számára elérhető összes lapot megkapjuk a dobozban: a város, a kísértetház, a filmstúdió, a vidámpark, a tengeralattjáró és a világűr készletek negyven-negyven kártyát tartalmaznak. Minden kártyán szerepel a készlet ikonja, a neve és az ereje. A legtöbb kártyából négy példány lapul a dobozban, ritka olvasható azokon a lapokon, amelyekből ennél kevesebb, és gyakori, amelyekből több. Sok kártyán állnak hatások, amelyek vagy azonnal, vagy bizonyos események bekövetkeztekor nyújtanak előnyt, például bónusz erőt vagy szurkolót adhatnak, betekintést engedhetnek a paklink következő lapjaira, esetleg még egy kis sorba rendezést is megengedhetnek.

Szurkolói busz VS Gumikacsa

Kikészítjük a játékosszámnak megfelelő pályákat a zászlókkal és hét-hét trófeával, majd mindenki kap egy bajnokságkártyát és egy kezdőpaklit (minden kezdőpakli azonos). A bajnokság hét fordulóból áll. A bajnokságkártyák határozzák meg, ki melyik fordulóban melyik pályán és annak melyik térfelén fog versenybe szállni. Minden fordulóban egy trófea és minél több szurkoló szerzése a cél, ugyanis a döntőbe a két legtöbb szurkolóval rendelkező játékos juthat be.

Porszívó VS Filmcsillag

Minden meccs elején variálhatunk a paklinkon: új csapattagokat szerezhetünk, és megválhatunk a gyengéktől. A fordulótól függően lehetőségünk van lapokat választani az adott paklikból (A, B, C) - a bajnokságkártya mondja meg, melyikből és hányat. Felhúzunk öt-öt kártyát valamelyik elérhetőből, kiválasztjuk belőle új lapjainkat, a maradékot pedig eldobjuk. Hogyha nem nyerte el elég kártya a tetszésünket, felhúzunk az eldobott lapok számával megegyezőt, hogy ezek közül folytassuk a válogatást. Végül pedig kedvünkre selejtezhetünk.

Űrlény VS Gengszter

Ezután indul is a verseny, amit párban játszunk a park túloldalán lévő játékossal. Megkeverjük a paklijainkat, és a zászló feldobásával meghatározzuk, ki kezd - a későbbi fordulókban a magasabb számú trófeával büszkélkedő játékos kezdhet. A kezdőjátékos felcsapja az első lapját a saját térfelére, és ráhelyezi a zászlót. Az ellenfél addig támad, amíg meg nem szerzi a korongot: addig csap fel lapokat a paklijából, amíg a kártyák összértéke eléri a birtokló lap erejét. Ekkor elveszi a korongot, a legutóbb felcsapott lapjára rakja, a többi felhasznált kártyáját pedig alá rejti. A zászlót elvesztő játékos a kispadjára ülteti elbukott csapattagjait - minden azonos nevű egy helyre megy. Hogyha kifogyna valaki a támadásra küldhető lapból, vagy valakit kispadra kéne ültetni, de már nincs neki hely, a meccs véget ér. Akinél a zászló maradt, megnyeri a fordulót és az ahhoz tartozó trófeát. Összeszedjük a lapjainkat, majd a bajnokságkártyánk iránymutatásával ismét fejlesztjük paklinkat, és továbbmegyünk egy másik parkba, egy másik ellenfélhez.

Bajnok VS Cápa

Az izgalmat a kártyák hatásai fokozzák. Ezek azonnal vagy bizonyos események bekövetkeztekor aktiválódnak. Egy részük plusz erőt ad, például a kincs zászlónk védelmében segít két bónuszerővel, a gengszter pedig annak megszerzésében ugyanennyivel. Vannak lapok, amelyek a kispadról erősítik tovább a csapatot: az M.I. kettes alaperejű kártyáinkat plusz eggyel, a sminkmester pedig az egyeseket plusz kettővel. Persze a kispadon csücsülők többsége nincs a hasznunkra, közülük kettőtől akár az inas vagy a porszívó segítségével is meg tudunk szabadulni. Más lapok szurkolókat szereznek nekünk: ha a bohóc segítségével sikerül megszereznünk a zászlót, két szurkolót kapunk, a szurkolói busz felbukkanása pedig akkor ad kettőt, ha még nincs legalább négy trófeánk. Elvétve találhatunk hatást, amelyek ellenfelünkkel gonoszkodnak, például a szellem a paklija legfelső lapját átteteti vele a kimerült lapjai paklijába - vagyis a fordulóban már nem használhatja fel. De a stratégiai szempontból a legfontosabbak azok, amelyek a véletlent tompítják, és paklink sorba rendezésében segítenek, mint például a riporter és a zsonglőr.

Tehén VS Jósnő

A hetedik forduló végén összeadjuk a játék során szerzett szurkolóink és a trófeáink hátoldalán látható szurkolók számát. Az első és a második legtöbb szurkolót gyűjtő játékos összecsap a döntőben. A döntő előtt új lapokhoz már nem jutunk, de selejtezni szabad. Aki elnyeri a döntőben a zászlót, megnyeri a játékot.

Robottal és döntő nélkül

A játékosok párbajozásához mindig páros számú résztvevő kellene, de páratlan számú jelentkező esetén a segítségünkre siet a Robot. Háromféle nehézségi szintet állíthatunk be a megfelelő lapok előkészítésével - igen, egyedül is kihívhatjuk a Robotot, ekkor ráadásul még további két szinttel nehezíthetjük meg a saját dolgunkat. A pakliépítés fázisban a gépember semmit sem csinál, verseny fázisban nekünk kell felcsapni a nevében a lapokat, döntőbe pedig nem juthat be.

Kétfős játékban nincs döntő. Hogyha valakinek egy meccs végén tizeneggyel több szurkolója van, azonnal nyer, vagy a hetedik forduló végén hirdetünk győztest szurkolószám alapján.

Mindenki mindenki ellen az év játékában

Sajnálom, ha valakinek csalódást okoz, de a Szupercsapat!nak magyar címe ellenére semmi köze a '80-as évek akciófilm-sorozatához. Ezen kívül viszont nem látom, mivel tudna keserű szájízt hagyni maga után, nekem már az első menet után bekerült a kedvenc játékaim listájára. Pörgős, végig izgalmas játék. Könnyű szabályai miatt, és mert akár nyolcan is játszható, könnyen válik baráti társaságok kedvencévé. Ennyi fővel játszva már gyakran megesik, hogy csak a szomszédokkal lépünk interakcióba, de a Szupercsapat!ban ez szerencsére nem történhet meg a parkok közti strukturált vándorlásnak hála. A játék megérdemelten lett 2023-ban az év játéka. Az asztalkép látványos a színes playmatekkel, a vicces kártyákkal, a különféle stratégiák próbálgatása pedig megunhatatlan. Egyszer a lehető legkevesebb, de szuper erős csapattagokat verbuválom, máskor a gyakori kártyákra csapok le, hogy minél több, de annál kevesebb féle lapom legyen. Most a pakliátrendezős bónuszú lapot válasszam, vagy az erős oroszlánt? Hogyha kiválasztom az MI-t, ami a kispadról bónusz erőt ad a gyenge lapjaimnak, és mellé a zsonglőrt, ami három lapom rendezgetését engedi, hátha pont jó sorrendbe fognak jönni a kártyák... Vagy inkább a cowboyt válasszam, hogy kiszúrhassak ellenfelemmel? Hogyha felkeltették a kíváncsiságodat ezek a kérdések, ki ne hagyd a Szupercsapat!ot!

A(z) Szupercsapat! társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Szupercsapat!
  • Szupercsapat! - Strandkupa