Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Csordaszellem - avagy egy tehén még nem csorda

Szeretsz kitűnni a tömegből és kifejezni az egyéniségedet? A Csordaszellemben sajnos ezzel maximum az Ádáz Tehén társaságát nyerheted meg, a játékot semmiképpen sem!

Macskakő vagy földút?

A Csordaszellem egy faék egyszerű szabályokkal rendelkező partijáték, mely minimum négy, de akár húsz fővel is játszható. A dobozban lapul 100 darab kérdéskártya, egy - csupán esztétikai jelentőséggel bíró - karám, tehénkorongok a pontok vezetéséhez, pontozótömb a válaszadáshoz, valamint az Ádáz Tehén, amely stresszlabdaként is jól funkcionál. Az előkészület kimerül abban, hogy mindenki maga elé vesz egy pontozólapot és egy íróeszközt; a karámot a korongokkal és az Ádáz Tehénnel az asztal közepére helyezzük, kiválasztunk egy főtehenészt, akire az adminisztrációs terhek hárulnak, és indulhat is a csordagyarapítás!

Hány doboz kólát tudna meginni egy átlagos ember egy nap alatt?

Egy kör a következőképp épül fel: a főtehenész felolvas egy kérdéskártyát, amelyre aztán minden tehenész válaszol. Ha mindenki felírta titokban a válaszát a lapjára, akkor a főtehenésztől indulva a játékosok felolvassák azt. (Pro tipp: amennyiben valaki túlságosan hosszan mélázik, azt megsürgethetjük egy hangos "múúúúzással".) Ezután jöhet a pontozás, melynél két fő szabály érvényesül:

 1. Ha a válaszod megegyezik a többségével, akkor elvehetsz egy tehenet a készletből.
 2.  Ha te vagy az egyetlen, akinek a válasza egyetlen másikkal sem egyezik, akkor a csordádhoz csatlakozik az Ádáz Tehén. Tőle csak úgy tudsz megszabadulni, ha egy későbbi körben egy másik játékos ad különc választ. Amíg az Ádáz Tehén társaságát élvezed, addig ugyan gyűjthetsz teheneket, de a játékot nem nyerheted meg.

Amennyiben nincs egyértelmű többség, akkor senki sem kap tehenet, ha pedig többen is különc választ adtak, akkor az Ádáz Tehén nem vált gazdát.

A csordabővítés addig tart, amíg valaki el nem éri a nyolc tagú tehéngyűjteményt. Amennyiben holtverseny alakul ki, akkor addig folytatódik a játék, ameddig nem születik egyértelmű győztes.

Melyik a kedvenc ujjad?

A Csordaszellem egy pofonegyszerű partijáték, amelyet egyszerre akár húsz fővel is játszhatunk. Bár az Ádáz Tehén igazán cuki elem, a tapasztalataink alapján sajnos minél nagyobb a társaság, annál ritkábban cserél gazdát, és ezzel a győzelem esélyét is minimálisra redukálja a "szerencsés" tulajdonos esetében. Vegyes életkorú társaságok esetén a generációs különbségek gyönyörűen megmutatkoznak (azért elmorzsoltam egy könnycseppet, amikor a "Mi az a Beatles?" kérdés elhangzott), viszont egyúttal lehetőséget is teremt arra, hogy egy kicsit jobban megismerjük a másik korcsoportot.

Az internetet ellepték a "Hogyan lehet Csordaszellemet játszani otthon" típusú bejegyzések, nem véletlenül. Valóban nem túlzás, hogy faék egyszerűek a szabályok és a játék elemei is. Ha le tudunk mondani az Ádáz Tehén cukiságfaktoráról és a doboz szőrös tehénfoltjairól, akkor pár kérdéskártyával, papírral és tollal is játszhatóvá válik. Az biztos, hogy a készítők mindent megtettek, hogy egy aranyos és humoros játékot vehessünk kézbe, viszont mindenkinek saját döntése, hogy ezért megéri-e megvenni, vagy inkább a DIY megoldáshoz nyúl.

Összességében elmondhatom, hogy a gyors és könnyed játékmenetéből fakadóan nálunk az egyik kedvenc partijátékká vált a Csordaszellem, és bátran ajánlom azoknak, akik szeretnék letesztelni, hogy mennyire jár egy rugóra az agyuk.

írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Ápr

Babszüret 25 éves jubileumi kiadás

Ismertető | 2023.04.13. 15:40:00

A babok császárának érzed magad, de unalmassá vált a snassz kártyajáték kinézet? Akkor ideje egy pillantást vetni az ünnepi verzióra, ugyanis itt a Babszüret 25 éves jubileumi kiadása.

15Márc

Kutyapark – Kutyasétáltatók versenye

Ismertető | 2023.03.15. 16:28:00

Toborozz kutyákat, sétáltasd meg őket, és legyél Te a leghíresebb sétáltató ebben a könnyen tanulható, körülbelül egyórás családi társasjátékban!


Kommentek

 • Clio

  2023-05-02 07:38:17

  Köszönöm a válaszodat, sokat segítettél vele :) Én mindenképp adok majd neki egy esélyt, mivel érdekesnek és elég szórakoztatónak találom a játékot. Annak ellenére, hogy akármilyen hasonló partyjátékot játszunk a családdal (imagine, concept, kaméleon, Igen stb...) képes vagyok megjegyezni a játszott szavakat/kérdéseket, és 1-1 jelből én rögtön levágom, ha újra az a szó/kérdés került elő a játékban xD. Ettől függetlenül a többiek nagyon élvezik (ez meg az én titkos szupererőm marad, és eskü nem szándékosan csinálom :D ).

 • Cygnus

  2023-05-01 08:50:19

  Nehéz megmondani, hogy pontosan hány alkalom után válik unalmassá a játék. Mi alapvetően sokféle társasággal szoktunk játszani, valamint játékesteket is szervezünk, és ott is elő szokott kerülni. Olyan még nem fordult velünk élő, hogy kétszer pontosan ugyanazzal a társasággal üljünk le a Csordaszellem mellé.

  Mivel rengeteg kérdéskártya található benne, ezért jó pár partit kibír, és ahogy írtad, egy kis kreativitással ki is egészíthető, viszont ha tényleg egyetlenegy, pontosan ugyanolyan összetételű társasággal kerülne csak elő, akkor nem biztos, hogy megéri megvenni.

  Családi összejöveteleken például hasznos tud lenni, mert 20 főig játszható, és segít a beszélgetést beindítani, valamint könnyen tanítható a szabály is. Inkább jégtörőként, fillerként jó használni, semmint órákat eltölteni vele.

  Remélem, valamennyire tudtam válaszolni a kérdésedre :)

 • steeeven88

  2023-04-30 21:07:12

  Igen, nálunk is hasonló a helyzet. Valójában elég sok idő múlva érhetünk el arra a szintre, hogy ugyanazzal a társasággal már annyit játszottunk, hogy unalmas és ki ismerhető lett a játék.

 • ryuk669

  2023-04-30 16:12:26

  Szerintem ez épp úgy mint az activity, egy idő után, ugyan abban a társaságban játszva egyértelmüen túl kiismerhető lesz. Már tudod ki mit hogy fog elmutogatni/magyarázni/rajzolni, ennél a játeknal meg a többség válaszait fogod tudni és aszerint válaszolsz te is. De pont az egyedi kérdésgyártás lehetősége miatt, mégsem lehet azt állitani, hogy teljesen unalmassá fog válni. Meg ha több hasonló partyjáék van, akkor érdemes váltogatni őket az alkalmakon. Plusz azért tegyük hozzá hogy a játék kimerítése se egy 4-5 játékalkalom után lesz úgymond túl unalmas hanem már mikor legalább minden kérdés 5-6 alkalommal elismétlődött, és mindig ugyan abban a társaságban kerül elő. Ugyanis az új játékosok éppúgy változatossá teszik az egyedi gondolkodásmódjukkal.

  Én pl ritkán ülök össze olyan ismerősökkel ahol a partyjátékok élveznek előnyt, úgyhogy nálunk egy tabu vagy egy imagine sem lett még unalmas.

 • Clio

  2023-04-30 08:23:38

  Mondjuk a pontozást mi biztos hàziszabályoznánk. Az ehhez hasonló party jàtékokat mi mindig addig jàtszuk, amíg meg nem unjuk :D Győztest sose hírdetünk, mert az rontana a családi közhangulatàn :D

 • steeeven88

  2023-04-29 12:36:53

  Igen, bennem is ez merült fel. Általában ez a problémám az olyan játékokkal, melyekben látszólag véges az újra játszhatóság (bár attól még lehet nagyon nagyon sok party benne). Persze ez lehet csalóka, mert sok más játékban, ahol nem X számú kártya van simán lehet, hogy kisebb az újra játszhatóság, pusztán csak a játékmenet miatt. Engem is nagyon érdekelne annak a tapasztalata, aki próbálta. Továbbá az, hogy ez a pontozási rendszer mennyire jó?!

 • Clio

  2023-04-29 09:09:11

  Szuper összefoglaló írás, köszönjük szépen! Mi alapvetően pont az ilyen egyszerű, könnyen tanulható party játékokat szeretjük a családdal. Ami számomra nem derült ki a cikkből, az az, hogy mennyire hamar merülnek ki az előre gyártott kérdések? Illetve, hogy ha mindig csak ugyan az a társaság veszi elő, akkor hány alkalom után ég ki a játék? Ezek után pedig tényleg felmerül a kérdés, hogy megéri-e a pénzt belefektetni, ha tényleg csak néhányszor vehető elő a játékhoz adott kérdésekkel. Az ötlet, hogy saját kérdések gyártásával végtelen számú lehetőségünk adódik nagyon jó! Akár lehet tematikusan is kérdéseket összeállítani (tudományok, művészet, sport), amivel talán nehezebbé is tehető a játék. Ugyanakkor akár az iskolás gyerekekhez "lebutítva" akár a tanulás megkönnyítéséhez, támogatásához is össze lehet állítani a tananyaggal kapcsolatos kérdéseket, és így játszani vele. Hm... Beindult az ötletelés! Köszönjük szépen még egyszer a leírást, én mindenképp beszerzem, egy próbát megér!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Csordaszellem