Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Babszüret 25 éves jubileumi kiadás

A babok császárának érzed magad, de unalmassá vált a snassz kártyajáték kinézet? Akkor ideje egy pillantást vetni az ünnepi verzióra, ugyanis itt a Babszüret 25 éves jubileumi kiadása. Ha nem ismered az eredeti játékot, akkor is érdemes tovább olvasni.

A Babszüret egy egyszerű kártyajáték, melyben páratlan üzleteket köthetünk, és azon vagyunk, hogy mi szüreteljük le a legértékesebb babokat a földjeinken, melyekből aztán mesés tallérvagyont kalapolhatunk össze. Ebben a bemutatóban a játék 25 éves jubileumi kiadását vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Vajon Babilonban jelentős volt a babtermelés?

Az előkészületek során adunk minden résztvevőnek egy babföldet a játékosszámnak megfelelő oldalával felfelé, összekeverjük a játék során használt babkártyákat, majd osztunk belőle mindenkinek ötöt, a maradékból pedig húzópaklit képezünk. Amint ezekkel megvagyunk, már kezdődhet is a földművelés.

Még a játékmenet előtt érdemes leszögezni, hogy a kártyák sorrendjét senki nem változtathatja meg a kezében.

A kezdőjátékossal kezdve a soron következő résztvevőnek négy lépésből áll a köre. Az első lépésben babkártyát teszünk a kezünkből a kezünkből a babföldünkre. Egy kártyát (a legrégebben a kezünkben lévőt) kötelező letenni, egy további kapcsán pedig dönthetünk. Amennyiben a lerakott kártya típusának megfelelő ültetvényből már van a földünkön, akkor azt tudjuk bővíteni, egyéb esetben vagy üres mezőre kell tennünk, vagy le kell szüreteljük valamelyik ültetvényt.

A második lépésben babkártyát fordítunk fel, és kereskedünk. A húzópakli felső két lapját fedjük fel, majd azokkal, illetve a kezünkben lévő babokkal elkezdhetünk alkudozni a többiekkel - ők a kezükben lévőket ajánlgathatják. A kereskedés során annyi a megkötés, hogy amelyik lapok csere tárgyát képezték már ebben a körben, azokkal nem lehet tovább kereskedni - az arányokkal és mennyiségekkel kapcsolatban nincs semmiféle korlátozás (szabad piac ugyebár). Sőt, ha nekünk valami nagyon nem kell, akkor akár még ajándékozhatunk is.

Amint vége a seftelésnek, a kereskedéssel szerzett és felfordított babkártyákat elültetjük. Ez mindenkire vonatkozik, tehát aki az aktív játékos második fázisában szerzett babot, az el kell ültesse a szokásos szabályok szerint. Végül pedig a soros játékos húz három lapot a húzópakli tetejéről a kezébe.

Amint elfogy a húzópakli újrakeverjük a dobópaklit, és abból képezzük az új húzópaklit. A harmadik teljes paklifogyatkozás után véget ér a játék, és az nyer, aki a legtöbb tallért gyűjtötte. Természetesen a már elültetett babok nem vesznek kárba, egy utolsó szüretelés még történik.

A babkártyák felépítésében két lényegesebb elem van: a tetején látható szám jelzi, hogy mennyi van a pakliban az adott típusú lapból, az alján lévő oszlopok pedig azt mutatják meg, hogy mennyit kell legalább leszüretelni belőlük ahhoz, hogy egy, kettő, három vagy négy tallért kapjunk annak eredményeképpen. Szüretelés után a megfelelő mennyiségű kártyát megtartjuk és a hátoldalára fordítjuk (a kártyák hátulján egy tallér van - a jelentése értelemszerű), a többit pedig a dobópaklira helyezzük.

Kapjuk a tallért a babér'

Az eddigi leírás az alapjáték működését mutatta be. A 25 éves jubileumi kiadásban a kartonból készült babföldek, illetve a különféle játékvariációk adják a plusz tartalmat.

1. játékvariáció: három új babfajta

Az alapjátékot 3-5 fő játszhatja, ez a variáció azonban legfeljebb hétfősre (semmiképpen sem keddesre) bővíti azt. Játékosszámtól függően bekerülhetnek a játékba a kakaóbabok, a kávébabok és a brandybabok.

A játékmenetben annyi a különbség, hogy a negyedik fázisban az aktív játékos helyett minden résztvevő húz egy lapot a húzópakliról, illetve a játék már akkor véget ér, amikor másodjára fogy el a húzópakli - ez érthető, hiszen a sok új kártya jóval hosszabb játékot eredményezne.

2. játékvariáció: a lóbab

4-5 játékos esetén belekeverhetjük a pakliba a lóbabokat és a brandybabokat is. Mindenki két babmezővel kezdi a játékot, és ha valaki leszüretel pontosan két lóbabot, akkor kap egy harmadik babmezőt is - három esetén pedig három tallér a jutalom (illetve az, hogy senki más nem fog tudni lóbabot gyűjteni onnantól kezdve).

Itt tennék egy kis kitérőt az eredeti Babszüretre: abban még volt lehetőségünk harmadik babmezőt vásárolni három tallérért, ez a lehetőség a 25 jubileumi kiadásban már nem létezik - legalábbis a játékszabály nem tesz róla említést. Ehelyett van a lóbab tulajdonképpen - na meg persze ha valaki akarja, úgyis alkalmazza az eredeti szabályt itt is.

3. játékvariáció: A párbaj

Innentől kezdve nem kell külső segítséghez vagy a kreativitásunkhoz nyúlni, ha ketten is szeretnénk néha babozni, ugyanis a szabálykönyv említést tesz egy párbaj variációról - melyet meglepő módon ketten lehet játszani.

Ekkor az előkészületek során kiszedjük a pakliból az összes veteménybabot, azonban helyette berakjuk a brandybabokat és a kávébabokat.

A játékmenet ebben a variációban módosul a legtöbb ponton. Egyfelől lesz mindenkinek a körében egy 0. fázis, melyben babfajtánként eldönti az aktív játékos, hogy elülteti vagy eldobja az asztal közepén lévő lapokat. Az 1. fázisban annyi újítás van, hogy bármelyik részében eldobhatunk egy tetszőleges kártyát a kezünkből. A 2. fázisban a húzópakli felső három lapját húzzuk fel, majd addig húzunk lapokat a dobópakliról, amíg az első három bármelyikével megegyező típusú következik. A 3. fázisban eldöntjük, hogy az így középre került típusokból melyeket ültetjük el, és melyeket hagyjuk meg a másik játékos 0. fázisára. Végül a 4. fázisban két lapot húz az aktív játékos.

Az alapjátéktól eltérően a játékosok csak a saját körükben szüretelhetnek. A játék pedig már akkor véget ér, amikor először elfogy a húzópakli.

Az Amigo babtallér

Az Amigo babtallérral csak az alapjátékot egészíthetjük ki, azaz 3-5 játékossal játszható. Elsőként a kezdőjátékostól jobbra ülő babtermelő kapja meg.

A játékmenet annyiban változik, hogy ha valakinek a 4. fázisban nincs legalább 1 babtallér értékű ültetvénye, akkor csupán két lapot húzhat a szokásos három helyett, azonban ültetvénytől függetlenül az Amigo babtallér tulajdonosa négyet vehet a kezébe. A játék végén nem kap semmi pluszt az tallértulaj, de döntetlen esetén felé billen a mérleg nyelve.

És mégis hogyan szerezheti meg valaki játék közben? Ha valakinek van legalább öt vagy hat babtallér értékű ültetvénye (játékosszámtól függően), akkor a saját körében magához veheti azt. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis az addigi tulajdonos megpróbálhatja kivédeni a lopást: megengedheti, hogy a leendő tolvaj húzzon egy lapot a kezéből, és ha tarkababot vett el, akkor meghiúsul a kísérlet. A húzott lapot az aktív játékos azonnal el kell ültesse eredménytől függetlenül.

A szarkabab

Ha szeretnénk, bármelyik játékmódot kiegészíthetjük a hat szarkababbal. Ez azonban csak az igazán konfrontatív játékok kedvelőinek ajánlott, ugyanis előfordulhat némi asztalborogatás időközben.

A működése egyszerű: amint egy szarkababot kéne elültetnünk, ahelyett eldobjuk a kezünkből, és ellophatunk legfeljebb két játékos babföldjéről egy-egy lapot, melyeket azonnal el is kell ültessünk. A lopást nem lehet megakadályozni szüreteléssel.

Amennyiben a kereskedés után kerül hozzánk egy szarkabab, ültetés helyett a kezünkbe vesszük, és kivárjuk, míg valamelyik körünk első fázisában felhasználhatjuk.

Kinek a bab, kinek a papné

A Babszüret egy aranyos kis kártyajáték, amiben mindenki kibontakoztathatja az üzletember énjét. Az alapjáték durván 45 perces játékideje soknak tűnhet, de kicsit segít rajta, hogy a körünkön kívül is sokszor aktívnak kell lenni, ugyanis egy zsíros üzletre bármikor le kell tudni csapni. Természetesen a kereskedés lehet egy gyengepontja is a játéknak, ha a társaság nincs oda érte, vagy valaki nagyon megakasztja a gördülékenységet azzal, hogy grammra kimért profitra hajt - szerintem belefér, ha nem mindig a számunkra legmegfelelőbb üzleteket kötünk. Ez egyébként egy kis tudatossággal párosítva jó eszköz lehet arra is, ha olyannal játszunk, aki még nem járatos a babtermelésben. Például megpróbálhatunk kompenzálni azzal, hogy olyan üzletekbe is belemegyünk, amikbe esetleg nem mennénk bele.

A variánsok nem okoznak gigantikus változást a játékmenetben, de kellően megfűszerezik azt, hogy legyen benne egy kis frissesség sok babszüretelés után is. A szarkababon kívül mind szerepelt már valamelyik kiegészítőben, melyek ugyan nem jelentek meg magyarul, de a beszerezhetőségen és a megkülönböztethetetlenség kérdéskörein kívül ez nem probléma - mivel a Babszüret gyakorlatilag nyelvfüggetlen. Az új elemeket ezekben a kiegészítőkben találjuk meg:

Az új babfajták elég hosszúvá tennék a játékot, de a készítők ennek kiküszöbölésére csiszoltak kicsit a végfeltételeken. Az mindenképpen örömteli, hogy öt helyett akár heten is babozhatunk mostantól. Az Amigo babtallér kezdeti kiosztása kicsit igazságtalannak tűnik elsőre, hiszen jelentős része lemegy a játéknak, mire bárki előtt legalább öt tallérnyi bab összegyűlik. A párbaj változat is jó, hiszen nem mi kell alkossunk saját szabályokat, de mi nem estünk hasra tőle - másnál természetesen lehet más a helyzet. A kereskedés hiánya volt a legfájóbb, hiszen az a Babszüret egyik leglényegesebb tulajdonsága. A szarkabab viszont nagyon konfrontatívvá tette a játékot. Még úgy is, hogy nem kifejezetten szemétkedtünk egymással, megölte a játék hangulatát.

A játék doboza igényes. Mindenképpen felhívnám a figyelmet a benne található gumipántra, ami megakadályozza a tároló folytonos kinyílását. Ha nem bontom szét a teljes tartalmát, talán még ma is szenvednénk a problémával, ugyanis jól elrejtették. A karton babföldek nagyon hasznosak, de egy jubileumi kiadásban talán jogosan számíthatnánk tényleges játékostáblákra vastagabb kartonból. A kártyák az eredetitől eltérően nem kaptak linen finish-t, ami talán a tartósság szempontjából lehet problémás - és a nagy doboz ellenére még mindig nincs elég hely a kártyavédőzéshez.

Ne babozz, szerezd be még ma!

Mindent összevetve a Babszüret egy jó és egyszerű kereskedős kártyajáték, a jubileumi kiadás pedig egész sok dolgot ad hozzá az alapjátékhoz. Ha valaki vásárláson gondolkodik - esetleg az eredeti játék lecserélésén -, akkor szerintem megéri addig beszerezni a jubileumi változatot, amíg van rá lehetőség. Az ára kevesebb, mint az alap kétszerese, és egész sok kiegészítőből szemezgettek a készítők.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • qgtanton

    2023-06-15 07:27:01

    A játék nekem pár parti után nagyon tetszett, azonban a Szarkababhoz nem volt meg a megfelelő játékosszám, így annak működését élő játékban nem sikerült megismerni. Számolgatós euró játék. Szuperül néz ki a doboza, azonban hiába a szépség, kártyavédőbe helyezve nem fér bele az insertbe a pakli... Ez óriási tervezési hibája szerintem. A lapok nem éreztem, hogy gyengék és olcsó érzetet keltőek lennének, de más kártyajátékok esetében sokkal jobb minőséget is láttam már (pl. Hero Realms). A jellemzően a kijátszásig kézben tartott lapok miatt célszerű volna a védőzés, mert minden lapot megvisel, ha valakinek izzad a keze.

  • szirom.niki

    2023-06-13 21:36:33

    Az eredeti verzióval nem játszottam, így a minőségét nem tudom összehasonlítani, viszont nem érzem kifejezetten gyengének a lapokat. Nem is kiemelkedően jó, inkább olyan semleges.

    Nagyon érdekes, hogy egy kártyajátékból, mennyi mindent ki tudtak hozni és mennyi mindennel tudták bővíteni az alapból szuper alapjátékot. 1-2 variáció kifejezetten jól sikerült szeritnem, viszont a párbaj nekem nem annyira jött át, hiányzik az alkudozás/ kereskedés része a játéknak.

  • piem14b

    2023-04-17 10:43:10

    Szerintem kifejezetten szánalmas, hogy egy jubileumi kiadás gyengébb minőségben jött ki, mint amilyen az alapjáték. Mikor kibontottam és megláttam, hogy nincs a kártyákon linen finish, azonnal visszacsomagoltam. Akkor inkább játszom a régivel.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Babszüret