Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Vad Kozmosz - Az űr meghódítói

Vadállatok az űrben?! Igen! Miért vagy így meglepődve? Hisz a szovjetek 1951 óta küldik űrutazásra kutyáikat, elsőként Tsygant és Dezint, majd Veterokot és Ugoljokot, és persze leghíresebbjüket 1957-ben: Lajkát. Az amerikaiak inkább az űrmajmokra fogadtak, az elsőt Albert II-t 1949-ben lőtték az űrbe, őt követte Able és Miss Baker, majd 1961-ben Ham. A franciák sem maradhattak ki az állati versenyből, így 1963-ban Félicette nevű macskájukat repítették 157 km-re. Igazi kuriózum az űrutazás történetében, amikor a szovjet teknősök megkerülték a Holdat. Téged nem ihlettek meg ezek a hőstettek? Hát akkor itt az alkalom: szervezz legénységet!

Minket először a Vad Kozmosz grafikája, majd a témája fogott meg, amiről rögtön eszünkbe jutottak az űrprogramokba bevont állatok, akiknek sokat köszönhet az emberiség. De most önszántukból indulnak útra, hogy kiaknázzák az űrt!

A Vad Kozmosz az „egyszerű, de nagyszerű” játékok sorát bővíti. Egy taktikai kártyajátékról van szó, aminek a kerettörténete szerint újonnan felfedezett exobolygók nyersanyag-készletéért folyik a verseny, amiben különböző állatokkal pattanunk űrhajóba, hogy a legtöbb győzelmi pontot szerezzük meg.

A végtelenbe és tovább!

A játékosoknak összesen 10 akciójuk lesz, mivel 5 űrhajóval rendelkeznek, és egy adott bolygóra érve 1 hajóval egy alsó és egy felső akciót hajthatnak végre.

A játékmenet egyszerű: először landolsz egy űrhajóval valamelyik bolygó egyik szektorában, majd végrehajtod az ott látható akciót. Az akciók kétfélék lehetnek: vagy húzol, vagy kijátszol kártyákat. Sok esetben az akciók ingyenesek, de van, amikor valamilyen kártyát el kell dobni. Sokszor az is meghatározott, hogy milyet, de általában bármilyen kézben tartott lap megfelel.

A kártyák sokféle jelölést tartalmaznak: a típusát (ami lehet specialista, robot vagy követ), az állat faját, szakértelmét, a kijátszás feltételét és hatását, pontozási feltételeit és azt, hogy az állat veterán-e vagy sem. Továbbá az állatokon felül jelen vannak még a robotok, akik általában győzelmi pontokat tartalmaznak. Kezdetben két bolygóra utazhatunk, majd a kijátszott lapok számától függően újabb bolygók is elérhetővé válnak.

A játék 10 kör után véget ér, és pontot számolunk. Aki a legtöbb pontot gyűjtötte, az lesz az űrverseny győztese.

Új világok felfedezése

Az elszámolásig egyáltalán nem éreztük, hogy egy szettgyűjtő játékkal van dolgunk. Annak ellenére, hogy a pontozási rendszer az állatok sorozatára, különböző kombinációjára, bizonyos lapok pontértékére ad pontot, az alapmechanikát olyan ügyesen ötvözte a munkáslehelyezéssel, hogy nem lett tipikus szettalapú játék.

Sajnos a sztoriba nem igazán tudtuk beleélni magunkat, és a játékosok sincsenek hatással egymás játékára. Sebaj, mert a láncreakciók egy meglepően izgalmas játékélményt nyújtottak.

A szerencsefaktor a laphúzás miatt elég nagy, de kártyakészletet egy körben annyiszor frissíthetjük, amennyi lapot a kezünkből hajlandók vagyunk rááldozni.

"A négyzet alakú kártyák kártyavédőzve keveréskor gyakran egymásba csúsznak, így nehezítik a keverést. "

A játék hossza leginkább attól függ, hogy a játékosok hány kártyát tartanak a kezükben. Kevesebb kártyából könnyebb eldönteni, miket játszunk ki, gyorsabban is halad a játék, viszont több kártyából nagyobb eséllyel kombinálunk sorozatot, amitől analízisparalízis is nagy eséllyel lép fel megnövelve ezzel a holtidőt. Mi úgy kalkulálnánk, hogy játékosonként nagyjából 15 percet vesz majd igénybe, és nekünk 2-3 fővel működött a legjobban.

A szabály tartalmaz szóló módot is. A szabályai egyszerűek, a hozzá tartozó kártyák az alapjátékhoz hasonlóan sok ikont tartalmaznak. De úgy éreztük 2-3 parti után a játékmenet túl automatikussá vált.

Tanítani könnyű, de a jelölések nem segítik az egyszerű kezdést. Szerintünk a cél a Királyi áruhoz hasonló „kis játék, nagydobozos játékélmény” létrehozása volt. Ehhez egy elég komplex jelölésrendszert használtak, amitől többrétegűvé vált a játék. Ezt a célt szerintünk egész jól elérte.

Tíz éves kor fölött tudnánk ajánlani, kezdő játékosoknak a lapok összefüggése és az ikonok miatt nehezen érthető, de két parti után már ők is felállítanak stratégiákat. Leginkább azoknak a játékosoknak ajánljuk, akik rajonganak a hosszú akcióláncokért, és élvezik, amikor egy akció áráért akár 4-5 lapot is ki tudnak játszani.

Emlékezet

Bár a bevezetőben 9 állat nevét említettünk meg, akik részt vettek az űrutazás fejlődésének előremozdításában, ettől jóval többen voltak. Sok szovjet eb, számtalan patkány, egér, hal, rovar, pók és gőte látta a világűrt, akik nevét nem említettük meg. Nem mindenki tért vissza sértetlenül, sokuk életüket adták a tudományért. Álljon itt e szöveg, emlékül mindannyiuk tiszteletére!

A(z) Vad Kozmosz társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.


Kommentek

  • ryuk669

    2022-08-31 23:49:11

    Én nagyon szeretem. Bár az ikonrendszere elég sok egy kezdőnek. És szerintem azért lehet annyira figyelni a másik kártyáira hogy egy kinálatfrissítéssel keresztbe húzzák az ellenfél egy egy lépéset mivel sokszor egy kártyán múlik egy láncreakció kijátszása. A feltételek miatt gyarkan kárba vész a nehezen felépített stratégia, és el kell dobjuk [szerencsés esetben még időben...] mert nem adja ki a játek a megfelelő lapokat.

  • hierroo

    2022-08-18 08:41:54

    Nem azt mondom, hogy ha lenne rá lehetőségem, akkor nem próbálnám ki ezt a játékot, de az biztos, hogy erről a névről, hogy Vad kozmosz, nem ez a mechanika jutna eszembe. Mondhatjuk, hogy barátságos állatkák láthatóak a doboztetőn, nem vadállatok, civilizált lények. Érdekes, hogy ezt a témát választották ehhez a játékhoz, de végülis oké. Amúgy a grafika nekem teljesen rendben van, nem olyan különleges, de nem is csúnya. Olyan funkcionális. Szerintem ez jó játék, csak a neve kicsit megtévesztő.

  • godzsakattila

    2022-08-17 15:13:03

    Nem igazán jött meg a kedvem a játékhoz ezt elolvasva se, de a cikk stilusa bejön, a kezdő és levezető infók meg minden egybe volt. Gratula 😊

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Királyi áru
  • Vad Kozmosz